1. liga

Malenovice pokřtily svůj plastový povrch třemi body! Kelti znovu vyhráli

V posledních duelech ve druhé nejvyšší soutěži se začínají zvedat i celky, kterým se v úvodu sezóny příliš nedařilo. O velké překvapení se postarali Čamlíci, kteří přehráli poličskou Kometu. Na druhé straně republiky zase uspěli Kelti nad Pedagogem. Podrobnější výsledky naleznete níže.


Východní divize

Neděle 23. října 2022

Brno sahalo po bodu! Ježci však využili své šance

Ježci Heřmanův Městec vs. HBK Bulldogs Brno 3:2 (1:0, 0:1, 2:1)

Střely na branku: 26:22, Vyloučení: 5:4, Přesilovky: 3:4, Využití: 2:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 120.

Branky a nahrávky: 9. Pilař J. (Musílek), 35. Trojek (Böhm, Šmíd), 44. Pilař T. - 21. Toman (Vysloužil), 43. Klíma (Hudec).

Oba celky naskočily do zápasu ve velké parádě. Všichni hráči se snažili běhat, avšak to se dařilo více domácím, kteří se usadili v útočném pásmu, kde měli velký tlak. Vše vyvrcholilo vyloučením brněnského Dmytryszyna, který vyhodil balónek s úmyslem ze hřiště. Tuto přesilovou hru v 9. minutě zužitkoval J. Pilař. Druhá třetina pokračovala ve stejném tempu jako ta první. Obě mužstva si vytvořila mnoho pohledných a jasných šancí, ale ujala se pouze jediná. Ve 21. minutě vyrovnal brněnský Toman. Hudcovo nahození doběhl Vysloužil, který před brankovištěm našel Tomana a ten se nemýlil.

Jak Ježci, tak Buldoci mohli jít ve druhé části duelu do vedení. Nejdřív gólman Menc zlikvidoval únik Vodvárky a ve stejné situaci se ocitl i domácí Macenauer, jenž také šanci zahodil. Vstup do poslední periody vyšel lépe hostům, ti však branku nevstřelili. V čase 34:42 však domácí využili druhou přesilovou hru. Vypadalo to, že Ježci své tenké vedení ubrání. Buldoci zkusili hru bez gólmana. Brnu se povedlo v posledních minutách hry vyhrát vhazování, po kterém si několikrát míček předal Klíma s Hudcem, přičemž Klímova střela se ujala. Vše mířilo k prodloužení, ujala se však nenápadná akce. Tomáš Pilař ve 44. minutě zavezl balónek po levém křídle do útočné třetiny a jeho střela zasvištěla přesně k zadní tyči, což znamenalo tři body pro Ježky.

KOVO v Pardubicích ztratilo bod! Avšak dotahovalo až ve 3. třetině

HBC Pardubice B vs. TJ KOVO Praha B 3:4pp (1:0,1:0,1:3 – 0:1)

Střely na branku: 28:54, Vyloučení: 4:2, Přesilovky: 2:4, Využití: 0:2, Oslabení: 0:0, Diváků: 34.

Branky a nahrávky: 2. Socha, 30. Bojek (Lang), 38. Socha (Bureš) – 38. Čejka (Kruče, Ruda), 39. Kruček (Čejka, Ruda), 40. Kruček (Čejka, Doksanský), 49. Kruček (Čejka, Ruda)

Silné KOVO na domácí Pardubice vlétlo, ale dobrá defenzivní hra domácích vše ustála. Ve 2. minutě Pardubice svého soka zaskočili gólem z první své akce. To domácí uklidnilo a hosté se nemohli prosadit, i když byli lepším týmem. Domácí hokejbalisté se s tempem hry srovnali až ve druhé části, kdy se hra začala přelévat z jedné strany na druhou. KOVO však gólový recept nenašlo, ale Pardubice ano. Domácí hráči odskočili na rozdíl dvou branek v poslední minutě druhé třetiny, což byla pro KOVO studená sprcha. Podobný vývoj měl úvod posledního dějství. Poté začalo řádit duo Kruček – Čejka. Toto duo zařídilo snížení na 2:1, ale v čase 37:57 si domácí hráči vzali dvoubrankové vedení zpět. Ve stejné minutě Kruček opět snížil. Poté se Pardubice museli bránit v oslabení. Přesilové hry má KOVO silné, což potvrdil Kruček brankou, která vyrovnala. Zápas došel do prodloužení, ve kterém zkompletoval hattrick Martin Kruček, a to opět v přesilové hře.

Ohlasy po zápase:

HBC Pardubice (hráč Martin Deml): „V neděli k nám přijel bývalý extraligový tým Kovo Praha. Pražský tým začal velmi nátlakově, ale z první naší akce skóroval Lukáš Socha. Do konce druhé třetiny se hra přelévala na obě strany. Veliký výkon, obzvláště proti Čejkysovi (Jan Čejka) a Krůčovi (Martin Kruček), předváděl Honza Kuryviál v bráně. V půlce třetí třetiny se strhl brankostroj, ve kterém Kovo vyrovnalo. V prodloužení rozhodl nechtěný a nezasloužený faul. Chválím celý tým za předvedený výkon.“

TJ KOVO Praha (trenéři Manhart a Krtička): „Do utkání jsme vstoupili relativně dobře, avšak za chybu z první akce nás domácí ihned potrestali. Utkání bylo rychlé a občas až za hranou tvrdosti. Naše převaha byla místy velká. Zdálo se, že se snad Hašek vrátil do Pardubic, poněvadž brankář domácích předvedl úžasný výkon. I náš brankář nás podržel, kdy za stavu 3:3 chytil samostatný únik Pardubic. Od poloviny třetí třetiny jsme byli jasně lepší. Bohužel, vezeme jen výhru v prodloužení, musíme v trénincích ještě více pracovat na pohybu a zakončení.“

Nový plastový povrch Čamlíkům přihrál první tři body

HBC Malenovice vs. SK Kometa Polička 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)

Střely na branku: 32:46, Vyloučení: 4:3, Přesilovky: 3:2, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 45.

Branky a nahrávky: 10. Hruboš (Skyba), 18. Nohál (Hruboš, Skyba), 34. Brázdil, 44. Foltýn – 10. Tobiáš O. (Nespěšný, Beneš), 22. Holec (Tobiáš O., Tobiáš J.).

Kometa nepřijela do Zlína v hojné sestavě, to však Východočechům mnohdy nevadí. To se projevilo i v úvodu tohoto utkání, kdy byli hosté lepším celkem. Čamlíci však ukázali své odhodlání, které je hnalo dopředu hned vedle nového plastového povrchu. Z prvního gólu se však radovala Polička, která zužitkovala svůj tlak. Ve stejné minutě se domácím podařilo vyrovnat. Kometa se snažila všechny střelecké pozice zužitkovat, ale Malenovice držel brankář. Ve druhé části se hra o něco zrychlila a Čamlíci začali hrozit, ale skvělý Šupík byl až na jednu střelu připraven. V čase 17:50 domácí odskočili po gólu Nohála Kometa však rychle využila přesilovou hru. Kometa svůj tlak stupňovala, ale její produktivita zůstala na bodu mrazu. Ve třetí části se podařilo domácím šťastně odskočit na skóre 3:2, i když se hosté měli hned několik šancí na skórování. Kometa zkusila hru bez brankáře, ve které nakonec inkasovala přes celé hřiště.

Ohlasy po zápase:

SK Kometa Polička (trenér Pavel Štefka): „Ve Zlíně se nám většinou moc nedaří a tentokrát to nebyla výjimka, dostali jsme dva trochu „haluzácké“ góly, ale soupeř si pro ně svým důrazem prostě došel. Pro domácí to byl první zápas na novém hřišti a nastoupili tedy ve sváteční sestavě. Přesto jsme ale měli na to, abychom si nějaké body odvezli. A asi jsme si je i odvézt měli. To bychom ale nesměli tak trestuhodně plýtvat šancemi. Obrázek o utkání shrnula poslední minuta, kdy nedáme dvě tutovky a obránce ve zmatku plácne do míčku a ten přes celé hřiště skončí v naší prázdné brance."

Západní divize

Sobota 22. října 2022

Nové Strašecí hrálo s Pedagogem vyrovnaně, i přesto vysoce prohrálo

SK Pedagog České Budějovice vs. HBC Nové Strašecí 9:2 (2:1,0:1,7:0)

Střely na branku: 34:20, Vyloučení: 3:3, Přesilovky: 3:3, Využití: 1:1, Oslabení: 1:0, Diváků: 95.

Branky a nahrávky: 3. Nýdl (Malecha), 10. Talíř (Neruda, Bárta A.), 34. Kovařík (Zelenka), 38. Kovařík (Neruda), 39. Moser (Nýdl, Zelenka), 42. Kovařík (Zelenka, Nýdl), 42. Moser (Nýdl, Zelenka), 43. Zelenka (Malecha), 45. Moser (Malecha) – 7. Lev L. (Kmeť), 19. Čadek (Kmeť, Lev L.).

České Budějovice začali lépe než Nové Strašecí. Jihočeská aktivita Pedagogu vynesla rychlý gól Nýdla. Avšk Jihočeši v 1. třetině faulovali, čehož využil Lukáš Lev. Přesto byli po první třetině o něco spokojenější Pedagogové, když se nenápadnou střelou dokázal prosadit Talíř. Druhá třetina byla ještě o něco vyrovnanější. Středočeši se v této třetině zvedali a svého soka přehrávali. Z toho padnul pouze vyrovnávací gól, i když hosté mohli odskočit výrazněji. I Pedagog v prostřední periodě měl několik možností, ale ty skončily většinou na brankové konstrukci. Ve prospěch domácích vyzněla lépe polední třetině, ve které Nové Strašecí zaspalo konec zápasu. Nejdříve ve 34. minutě posunul Pedagog blíže bodům Kovařík. Poté přišel sešup. V rozmezí mezi 38. a 45. minutou Středočeši šestkrát inkasovali. Hattricky nakonec rozhodli jihočeští Kovařík s Moserem.


Neděle 23. října 2022

Datlové vrátili Vlčí smečce porážku i s úroky

TJ Blatná Datels vs. Vlčí smečka Ústí nad Labem 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)

Střely na branku: 29:19, Vyloučení: 12:8, Přesilovky: 5:8, Využití: 1:1, Oslabení: 1:0, Diváků: 325.

Branky a nahrávky: 5. Fiala, 10. Vinter Z. ml., 25. Vinter Z ml., 45. Braun – 26. Tůma (Kuchynka), 44. Tůma (Baxa, Poláček).

Blatná schytala v prvním utkání sezóny porážku právě od Vlčí smečky. Domácí prostředí však Datlům připravilo skvělou kulisu s 325 diváky, kteří je hnali kupředu v tomto vyhroceném utkání. Bylo vidět, že Datlové byli od první vteřiny utkání navnaděni k dobrému výkonu. Byli všude o krok dříve, přičemž jejich tlak stoupal. Tomu přispěla i brzká přesilová hra, kterou využil Fiala. V dobré hře Datlové pokračovali i nadále, přičemž jim to v 1. třetině přineslo druhou branku. Ve druhé části zápasu se hra vyrovnala a i Vlčí smečka začala hrozit, avšak Datlové udeřili potřetí. Podruhé se trefil Zdeně Vinter mladší. V čase 25:07 ale ústecký Tůma snižoval. Vše nasvědčovalo, že ve třetí třetině to bude bitva. Role se prohodily a Vlčí smečka začala svůj tlak stupňovat díky uděleným přesilovkovým hrám, kterých bylo v poslední periodě mnoho. Vlčí Smečka měla možnost početní výhody, kdy se Datlové museli bránit ve třech, ale ani to hostům nepomohlo. Nakonec Tůma snižoval na 3:2 minut před koncem. Ústí nad Labem zkusilo hru bez brankáře, ve které nakonec inkasovalo.

Ohlasy po zápase:

Vlčí smečka Ústí nad Labem (trenér Martin Zdvořáček): „Věděli jsme, že nás v Blatné nečeká nic jednoduchého, ale na zápas jsme se těšili. Domácí slibovali už před zápasem dobrou atmosféru, a to se potvrdilo. Do zápasu jsme ale vstoupili špatně a rychle jsme prohrávali. Nakonec jsme se na konci dokázali do zápasu vrátit a měli jsme kousek k tomu, abychom poslali zápas do prodloužení. Ve hře máme zatím mezery a pokud bychom z Blatné odváželi body, asi by to nebylo zaslouženě. Liga je velmi vyrovnaná a musíme se připravit na každý zápas, abychom si mohli na jaře užít play off.“

Plzeň brala proti Ještěrům dva body po nájezdech

HBC Plzeň B vs. HBC Ještěři Ústí nad Labem 3:2ss (0:0, 1:0, 1:2)

Střely na branku: 26:19, Vyloučení: 4:6, Přesilovky: 4:2, Využití: 2:0, Oslabení: 1:0, Diváků: 50.

Branky a nahrávky: 17. Reiser (Pavlík, Kristl), 43. Pavlík (Deja), 50. Pavlík – 33. Jelen (Kučera), 36. Tomáš (Jelen, Haas).

Ještěři jeli do Plzně bojovat o body, které by jim pomohly z posledního místa. Avšak v plzeňské hale bylo znát, že jsou doma Mečouni. Ti od první třetiny byli všude o krůček dříve, ale ovoce jim to nepřineslo. Ani hosté se neprosadili. Domácí ale otevřeli skóre utkání na úvod druhé třetiny, kdy přesilovku využil Reiser. Hra se poté přelévala z jedné strany na druhou. Do konce prostřední periody, ale gól nepadl. Ještěři ukázali svou zkušenost v posledním dějství, kdy vyrovnal Jelen a záhy poslal Tomáš Jiří svůj tým do úzkého vedení. Už to vypadalo, že Ústečané dovedou zápas do vítězného konce. To by ale nesměli faulovat na konci duelu. Druhou přesilovku využil Pavlík. Prodloužení nic nepřineslo, přičemž v nájezdech byli úspěšnější domácí.

Ohlasy po zápase:

HBC Plzeň B (trenér Stanislav Kastner): „Do zápasu jsme vstoupili lépe než minulý týden, přesto jsme do něj nevstoupili ideálně. Myslím si, že od nás tam bylo mírné podcenění soupeře, z čehož vyplynulo přehrávání situací a přes to, že jsme měli optickou převahu, tak větší šance jsme si nepřipravili, jelikož místo toho, když jsme měli zvolit střelu, tak jsme někam nesmyslně balónky odevzdávali v domnění, že najdeme někde lépe postaveného hráče. Když už jsme nějakou šanci měli, tak jsme stříleli špatně. Ve druhé třetině, která od nás nebyla dobrá, dalo by se říci, že byla ještě horší než ta první, jsme paradoxně v přesilovce vstřelili šťastný gól. Do třetí třetiny jsme trochu přeskupili řady, některé věci jsme si o přestávce vyříkali, soustředili jsme se hlavně na to, že je potřeba hrát týmově a ne každý sám za sebe, jako to bylo v předchozím průběhu zápasu. Ta třetina byla od nás asi nejlepší, přestože soupeř otočil na 2:1, tak nám se povedlo v závěru vyrovnat na 2:2. V podobném duchu jsme vstoupili i do prodloužení, kde jsme byli lepší než soupeř, bohužel jsme žádnou z našich šancí nedokázali využít. Nájezdy jsou o štěstí, od nás bylo provedení nájezdů precizní a podržel nás Jakub Šlechta. Musíme se ale ze zápasu poučit a být koncentrovaní od první do poslední minuty a rozhodně si nemůžeme dovolit nikoho podcenit, protože pokud jen málo nějakého soupeře podceníme, tak za to budeme potrestáni. Takže hrát týmově a koncentrovaně a můžeme se měřit s každým.“

Pedagog nečekaně padnul s Kelty!

SK Pedagog České Budějovice vs. SK Kelti 2008 0:4 (0:2, 0:0, 0:2)

Střely na branku: 25:20, Vyloučení: 6:4, Přesilovky: 4:6, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 75.

Branky a nahrávky: 3. Patzenhauer (Janošek), 12. Patzenhauer (Urban), 35. Kohout (Urban), 39. Horel (Hrabár, Beneš).

Favoritem duel byl jihočeský Pedagog, který ale nezachytil úvod utkání. Kelti byli motivováni, což je hnalo k další výhře. Dobrý vstup do 1. třetiny zachytil berounský Patzenhauer, který poslal Kelty do vedení. České Budějovice se v první části zápasu hledaly, čehož Patzenhauer využil podruhé ve 12. minutě. V prostření periodě se domácím zkoncentrovali a začali hrozit, ale skvělý hostující brankář nedovolil domácím skórovat. Kelti se dostali na koně až ve 3. třetině, kdy Kohout zařídil vedení 0:3. Pedagog se poté musel bránit, čehož Kelti využili. Středočeši tak slaví tři body.

Ohlasy po zápase:

SK Kelti 2008 (trenér Roman Novák): "Těžké utkání jsme v Českých Budějovicích zvládli na jedničku. Soupeře jsme v první třetině téměř k ničemu nepustili a dvakrát udeřil Patzenhauer. Spálili jsme další velké šance a soupeř ve druhé třetině mohl několikrát skóre korigovat. Brankář Günther, občas s přispěním špetky štěstí, ale nedovolil míčku, aby za naši brankovou čáru proklouzl a pasáž, ve které byli lepší domácí jsme ustáli. Ve třetí třetině jsme navýšili vedení a směřovali k výhře, což nám usnadnil jeden soupeřův hráč svojí nedisciplinovaností, díky čemuž jsme dokráčeli ke zcela zasloužené výhře. Jednoznačně zatím nejlepší výkon Áčka v podzimní části, za který zaslouží pochvalu všichni účastníci zájezdu na jih Čech!"

Suchdol rozstřílel Nové Strašecí

SK Suchdol nad Lužnicí vs. HBC Nové Strašecí 9:1 (2:1, 2:0, 5:0)

Střely na branku: 28:13, Vyloučení: 2:2, Přesilovky: 2:2, Využití: 1:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 87.

Branky a nahrávky: 2. Pavlík (Sup), 8. Sládek (Laurinc, Pavlík), 22. Uhlíř (Mátl, Apfelthaler), 27. Kalát (Uhlíř, Laurinc), 31. Kalát (Laurinc), 31. Pavlík (Blafka), 33. Mátl (Škarda), 35. Štěpánek (Císař, Pavlík), 40. Mátl (Blafka, Kalát) – 7. Lev L.

Suchdol se snažil Nové Strašecí hned z úvodu duelu zaskočit. V 1. třetině domácí svého soupeře zasypali mnoha střelami, přičemž se ujala střela Pavlíka. Po této brance tlak ustal a Nové Strašecí skočilo do zápasu, což znamenalo vyrovnání z hole Lukáše Lva. Hosté se neradovali příliš dlouho, protože v 8. minutě domácí hokejbalisté opět vedli. Ve druhé části zápasu domácí ještě více na svého soupeře zatlačili, z čehož pramenily další branky. Góly Uhlíře a Kaláta znamenaly jasné vedení pro Suchdol. Stejný vývoj duelu byl k vidění i v poslední části zápasu. Z úvodu posledního dějství nedal Suchdol Novému Strašecí šanci. Ve 31. minutě se prosadili Kalát s Pavlíkem, po nichž na 7:1 navyšoval Mátl. Poté domácí přidali ještě dvě branky, což jim přineslo vysoké vítězství.