Extraliga juniorů

Pražské derby ovládla po nájezdech Hostivař. O víkendu nasbíral nejvíce bodů Hodonín!

V Praze se o druhé místo divize utkala Hostivař s Kovem a radovali se domácí. Hodonín triumfoval dvakrát a tlačí se na Pardubice. Důležité body pro přímý postup získal Třinec nebo Kladno, Beroun naopak ztratil s hokejbalisty Heřmanova Městce.


Nadstavba východ

Hodonín kraloval a obral i Pardubice, Malenovice potrápily Svítkov

Neuvěřitelně úspěšný prodloužený víkend prožili hokejbalisté Hodonína. Již v pátek přivítali na svém hřišti brněnské Buldoky a nijak se s nimi nemazali. Hosté, kteří v posledních zápasech zatopili oběma pardubickým celkům se tentokrát téměř k ničemu nedostali, a to i přesto, že na body mohli v klidu dosáhnout až do poslední třetiny. V ní domácí vsítili dvakrát, a i díky čistému kontu nakonec zvítězili 3:0, čímž se dobře naladili na sobotní utkání.

Hned následující den do Hodonína dorazila delegace z Pardubic. Hostující favorit se ujal vedení jako první, ale dobře rozehraní hráči domácích ze zápasu udělali až nečekané drama. Během druhé třetiny stav otočili, a díky četným vyloučením hostí udrželi stav 2:1 až do závěrečného hvizdu. Hodonín se díky dvěma víkendovým výhrám přiblížil pouhý bod za Pardubice a může pomýšlet na druhé místo.

Ani druhý celek z Pardubic to neměl jednoduché. Svítkov v Malenovicích obstaral napínavou přestřelku, která skončila až po samostatných nájezdech. Hosté sice velmi brzo prohrávali, ale rychle také skóre dokázali otočit. Skóre se otáčelo ještě jednou ve prospěch domácích a po napínavé třetí třetině skončila záladní hrací doba za stavu 5:5. V nájezdové loterii byl úspěšnější Svítkov, jehož trenér detailně popsal průběh zápasu takto: „Do zápasu jsme vstoupili dobře a hned v první třetině se nám podařilo utéct do vedení 1:3. Soupeř však nesložil zbraně a podařilo se mu otočit na 4:3, když jsme udělali hloupé chyby v obraně. Nám se však podařilo v 35. minutě vyrovnat. V poslední minutě jsme však znova udělali obrovskou chybu v obranném pásmu a soupeři darovali další gól. Zbraně jsme však nesložili ani my a v závěrečné powerplay vyrovnal Kantor po nahrávce Havlíka. Zápas nakonec dospěl až do nájezdů, kdy jsme byli šikovnější a ukořistili druhý bod zásluhou Kantora a nájezdového mága Drozda. V zápase jsme sice diktovali tempo hry, ale soupeř ztrestal všechny naše naivní chyby. Mohli jsme v klidu odjet se třemi body, ale vzhledem k sestavě i průběhem zápasu jsme nakonec spokojeni. Je třeba vyzdvihnout výkon Tadeáše Kantora, který si připsal hattrick a každé střídaní si jeho lajna společně s Korcem a Luxem vytvářela šance. Tento výsledek nám zajistil jistotu prvního místa ve skupině ještě před závěrečnými dvěma zápasy a jistotu, že začneme předkolo play off doma, což může být velmi důležité.“ Našel i po takovém zběsilém střetu slova chvály kouč Hlavsa.

Nadstavba západ

V derby úspěšnější Hostivař, Prachatice smetly Rakovník

Důležitý zápas se odehrál v hlavním městě, kde se v derby potkala domácí Hostivař s Kovem. Přímý duel o druhou příčku neměl kvůli pochmurnému počasí nijak zvláštní atmosféru, což se podepsalo i na hráčských výkonech. Domácí nedokázali příliš ohrozit druhou branku a byli to oni, kdo jako první inkasoval. Od té doby však v brankovišti čaroval Marek Drahoš, který nejednou chytil nemožné a udržel své spoluhráče ve hře. Po dvou mdlých třetinách ze strany domácích jejich střídačka ožila a nová energie byla přetavena ve vyrovnávací gól. Po infarktovém závěru došel zápas nakonec až do nájezdů, ve kterých uspěla právě Hostivař. Ani zde Drahoš neinkasoval a rozhodující branku zajistil dorostenec Mikšovský.

Naopak Prachatice se příliš nenadřely a Rakovník smázly i na venkovní půdě vysoko 7:0. Výkony hostí přitom postupně gradovaly a definitivní byla až závěrečná patnáctiminutovka, ve které horalové skórovali hned čtyřikrát. Prachatice tedy i nadále hájí první místo před oběma kluby z Prahy.

Nadstavba – Skupina A

Rozjetý Beroun zastavili až Ježci, Třinec i Kladno obstáli na domácí půdě

Beroun doma hostil stále první Ježky a podle očekávání se jednalo o silného soupeře. Domácí se přesto nezalekli a svého protivníka dokonce přestříleli. Ani to však nestačilo na úspěch, protože od začátku až dokonce vedl Heřmanův Městec. Nakonec hosté zvítězili 5:2 a opět připomněli, že jsou letos horkými kandidáty na titul.

Situace se pokusilo využít Kladno proti Hradci Králové a prezentovalo se podobným způsobem jako Ježci. Postupně ovládlo všechny třetiny a zvítězili 6:2. Nelichotivému výsledku z pohledu hostů nezabránil ani vyrovnaný počet střeleckých pokusů. Hradec tak bude muset v následujících kolech ještě přitvrdit, pokus se chce vyhnout předkolu.

Jako poslední se představil Třinec, který hostil ústeckou Elbu. Po vyrovnané první třetině odskočili domácí ve druhém dějství, ale Ústí ještě na úvod závěrečné třetiny zkusilo zabojovat. Kvůli pár nevydařeným sekundám, ve kterých obdržela Elba další 2 branky nakonec ovšem zvítězil Třinec. Závěr nabídl ještě další 2 branky, ale ty pouze posunuly skóre na konečných 6:3 pro domácí.