Extraliga juniorů

Svítkov dominoval i ve třetím finálovém utkání a slaví mistrovský titul v nejkratší možné době!

Po úspěšném víkendu na Kladně měl Svítkov k dispozici tři pokusy na zisk titulu. Svěřencům trenéra Martina Hlavsy stačil hned ten první a už v sobotní podvečer mohli oslavovat senzační vítězství v juniorské Extralize. Rozhodující branku třetího finále zapsal Matyáš Bláha.

Finále

Šance na obrat Kladnu dlouho nevydržely, Svítkov šesti góly ukončil juniorskou sezónu

Třetí finále letošního ročníku juniorské Extraligy mezi Svítkovem a Kladnem odstartovalo v sobotu v 17 hodin na půdě Stars. Do Pardubic se série přesunula za stavu 0:2 z pohledu Kladna. Svítkov mohl využít výhodu domácího prostředí a ukončit finálovou sérii v nejkratším možném čase. Rysům se naopak nabízela poslední možnost oddálit konec sezóny na nepopulární druhé příčce.

Přesně osm minut se čekalo na první změnu skóre. Domácí Kantor nepohrdl přihrávkou Matyse, čímž Svítkov vykročil směrem k třetímu bodu. Necelé dvě minuty před koncem první třetiny navýšil vedení útočník Matyáš Bláha, připravující se na reprezentační kemp mužského národního týmu. Ani druhá třetina nezačala pro hosty nejlépe. Dobíhající čtyřminutový trest Slabého potrestal v 18. minutě Korec. Za necelou minutu se poprvé radovalo také Kladno, když poslední naději zažehl Schönherr. Přesto do třetí třetiny šli hosté s třígólovým mankem, ještě před druhou změnou stran se totiž prosadil Shejbal. Závěrečný odpor Rysů požadované ovoce nepřinesl. Náskok se hostující tým pokusil snížit brzkou hrou bez brankáře, ale odkrytou síť druhým gólem v utkání rozvlnil Korec. Za rozhodnutého stavu dovršil jasné vítězství domácích Kábrt. Výsledkem 6:1 Svítkov znovu ukázal dominanci, kterou si drží po celé jaro. Třetí bod byl zajištěn a oslavy juniorského titulu mohly propuknout naplno.

Ohlasy trenéra vítězného týmu Martina Hlavsy: „Poslední krok bývá nejtěžší, ale kluci to zvládli znamenitě. Od začátku jsme diktovali tempo hry a postupně přidávali branky v průběhu zápasu a soupeře drželi daleko od vyrovnání. Opět jsme ukázali, že jsme doma velmi silní. Kluky musím vyzdvihnout za týmový výkon, opravdu všechny tři lajny hrály velmi dobře, a to byl základ úspěchu. Klíčem ve finálové sérii bylo uhlídat Marka Daníčka, čeho se znamenitě ujmul nejlepší obránce loňského MS U16 Tom Koudela a ve finále jsme mu dovolili pouze 0+2 za tři zápasy. Před Markem Daníčkem snad musím i smeknout, je to opravdu neskutečný sportovec a speciálně nám to ukazuje posledních pár sezón pravidelně. Bylo vidět, že naše forma postupně graduje, a po zásluze jsme si došli k zisku mistrovského titulu.“


Konečné pořadí

Po posledním utkání se konečné pořadí nejvíce líbilo právě v místě konání zápasu. Svítkov se probojoval k titulu až z předkola. Kladno musí po třetím místě v nadstavbě zkousnout stříbrné medaile. Pro bronz si došla po návratu do soutěže Plzeň a na čtvrtém místě skončil obhájce mistrovské trofeje z Ústí nad Labem. Vítěz nadstavby z Heřmanova Městce se po konci ve čtvrtfinále musel spokojit s pátým místem. V závěsu skončily týmy Berouna, Hostivaře a Pardubic.


Individuální statistiky

Členům mistrovského Svítkova se dařilo i v individuálních statistikách. V kanadském bodování byli úspěšnější pouze nejlepší střelec vyřazovacích bojů Marek Daníček z Kladna a nejlepší nahrávač Matěj Pavlíček z Plzně. Také brankář Svítkova Černý zcela ovládl statistiky mezi gólmany.

Hodnocení sezóny trenérem Svítkova Martinem Hlavsou:

„Sezóna to pro nás byla náročná. Na podzim jsme soutěž juniorů využívali hlavně k ohrávání všech našich juniorů a dorostenců. Opravdu velké množství hráčů naskakovalo v Extralize mužů a tím trpěly i výsledky v juniorce. Hlavně proměnlivá sestava nám dělala problém. Některé zápasy se nám velmi nevydařily. Tahle špatná nálada se přenesla i do zimní přípravy, kdy někteří hráči nepracovali tak, jak by měli, a slyšeli ode mě velkou kritiku. Výsledky se však od jara změnily a náš tým si postupně sednul. Pomohly návraty hráčů z A týmu, konec hokejové sezóny, kdy se k nám zapojily naše stálice, a začalo se konečně pořádně trénovat. Na jaře naše výkony byly dominantní – prohráli jsme pouze jeden zápas v play-off, a ačkoliv se s námi moc nepočítalo, jelikož spousta týmů nás v plné síle neviděla hrát posledních pár let, tak jsme ukázali, jak silnou mládež ve Svítkově máme k dispozici. Vyzdvihnout musím i fakt, že jsme jako jeden z mála týmů v play-off zapojili naše dorostence – 5 nebo 6 stabilně nastupujících hráčů, kteří si paralelně došli i k postupu na finálový turnaj dorostu. Někdy to bylo logisticky i fyzicky velmi náročné. Poděkovat bych chtěl i Petru Kopečnému, který se po konci našeho áčka k nám připojil a ukázal, že je to top trenér v republice. Dále i Gabče Králové za neskutečnou práci, kterou pro kluky v celé sezóně udělala a svému asistentovi Pavlovi Hrubešovi za celou sezónu. Úspěch v juniorce nepřeceňujeme, bereme ho s pokorou a jako odměnu za dlouhodobou práci s mládeží v našem klubu, na které se podílelo ohromné množství lidí, a za to bych jim chtěl všem také poděkovat. Pro mě osobně je to loučení s hráči ročníku 2004, kteří společně s loňským ročníkem 2003 jsou první kategorií, kterou jsem začal ve Svítkově trénovat ve starších žácích. Tito kluci dokázali pro Svítkov opravdu moc a dostali nás mezi top kluby v republice. Věřím, že v nich je ještě větší potenciál a budou nadále pracovat. Celému týmu moc děkuji za neuvěřitelný zážitek, ale věřím, že kluci úspěch využijí jako motivaci do další práce. Jen poctivá práce může přinést další posun v jejich rozvoji. Tento titul bych chtěl společně s týmem věnovat našemu zesnulému srdcaři Jindrovi Petruškovi, věřím, že je na kluky hrdý!“