Extraliga dorostu

Poslední volná místa na finálovém turnaji dorostu si vybojovaly Kladno a Ústí nad Labem!

Přímý postup ze základních skupin vybojovaly již dříve oba pardubické celky, Beroun a Plzeň. Po kvalifikačních turnajích finálovou šestici podle očekávání doplnil obhájce titulu z Kladna, a jako poslední po bojovném výkonu v kvalifikaci i ústecká Elba, která postoupila na úkor Hostivaře.


Kvalifikace – Skupina A

Kladno potvrdilo roli favorita a po zisku plného počtu bodů finálový turnaj nevynechá

Sobotní program kvalifikačního turnaje dorostu na Lužinách začal hned dopoledne zostra utkáním třetího a čtvrtého týmu divize západ. Obhájce titulu z Kladna se postavil hostitelskému mužstvu z hlavního města, a i přes rozdíl v tabulce jediné pozice byl proti Kert Perku favoritem. Rysům se skutečně podařilo vstoupit do zápasu lépe a postupně navyšovali vedení. Zlomová byla druhá třetina, ve které Pražané inkasovali hned třikrát. Hlavním kladenským aktérem byl Marek Daníček, který se během dvou třetin prezentoval hattrickem. Kert Parku se podařilo v poslední fázi zápasu snížit, ale nakonec bralo jednoznačné vítězství 5:1 Kladno.

Následovalo měření sil účastníků z východní divize. Šesté Svitavy se postavily pátému Heřmanovu Městci, proti kterému si v posledním kole základní části vybojovaly účast na kvalifikačním turnaji. Snaha zopakovat úspěch se ovšem nevyvíjela nejlépe a Ježci odskočili do dvoubrankového vedení. Ve zbytku utkání se Sršňům dvakrát podařilo vstřelit kontaktní branku z přesilové hry, ale v obou případech následně také inkasovali. Heřmanův Městec tak do turnaje vstoupil vítězstvím 4:2.

Program pokračoval na Lužinách odpoledne zápasem mezi Kladnem a Svitavami. Výsledek se zprvu neodvíjel tak jak by si mnozí diváci představovali, protože po první třetině Svitavy vedly 0:1. Překvapivý stav vydržel 20 minut, následně převzal otěže favorit. Využitá přesilová hra nastartovala obrat, který byl během pár minut dokonán třemi brankami. Sršňům se již odpovědět nepodařilo a po dalších dvou zásazích zvítězilo Kladno shodně s předešlým zápasem 5:1.

Vyrovnanější skóre přinesl duel domácího Kert Parku s Ježky. Pražanům se podařilo vsítit v první i druhé třetině a vedení jim vydrželo až do 37. minuty. V ní nachystali hosté zápletku a již ve 38. minutě byl stav zápasu vyrovnán. Radost Ježků však netrvala ani půl minuty a domácí strhli vedení zpět na svou stranu. Tato branka se ukázala jako rozhodující a Kert Park zvítězil těsně 3:2.

Pokračování turnaje bylo v plánu na nedělní dopoledne, kdy se proti sobě postavil Heřmanův Městec a Kladno. Ani tentokrát se Rysům první dějství příliš nevydařilo a inkasovali hned třikrát. Zároveň ale třikrát i skórovali a na své ofenzivní úsilí navazovali i po zbylých 30 minut. Postupně Ježci inkasovali ještě sedmkrát, naopak sami se prosadit již nedokázali a vysoký výsledek 3:10 poslal Kladno s plným počtem bodů na finálový turnaj. Znovu se činil zejména Daníček, který ke čtyřem gólům přidal i dvě asistence. Úctyhodnými pěti body mu konkuroval jeho spoluhráč Rod.

Skupinu A završil střet Kert Parku a Svitav. Domácí se chtěli rozloučit se sezónou vítězstvím, a k tomu směřovali už od prvních minut. Postupně se dostali do pohodlného pětigólového vedení, které soupeř zkorigoval až ke konci zápasu na konečných 5:2. Domácí tak skončili na 2. místě a mohli si se svými příznivci užít úspěšnou rozlučku se sezónou. Hráči Svitav mohou být po utrápené sezóně spokojeni i se samotnou účastí na turnaji, kde obsadili poslední místo. Z třetího místa se s letošním ročníkem pak rozloučil Heřmanův Městec.

Kvalifikace – Skupina B

V zápase o všechno Hostivař padla s domácí Elbou, která si nakonec zahraje o titul

Druhý kvalifikační turnaj se odehrál v Ústí nad Labem a jako první do něj vstoupili právě domácí. Pátý tým divize západ vyzval pražské Rebely, kteří obsadili 4. místo ve východní divizi. Elba nastoupila do utkání ve velkém stylu, když otevřela skóre už po 37 sekundách. Po dvou minutách vedla dokonce o 2 branky a směřovala k prvním důležitým bodům. S dalším gólem čekali domácí až do 19. minuty, ale následně i dvakrát inkasovali a Rebelové měli vyrovnání na dosah. Ve třetí třetině se však Ústí prosadilo v početní výhodě a bylo rozhodnuto. Po výhře 4:2 brala první vítězství Elba.

Jako poslední se v kvalifikaci představily Prachatice s pražskou Hostivaří. Jihočechům patřilo v divizi západ po základní části 6. místo, zatímco Pražané šli do turnaje ze 3. místa východní divize jako jeden z favoritů. Skóre po první třetině odpovídalo pozicím, z nichž týmy postoupily, a Hostivař se postupně dostala hned do tříbrankového vedení. Následnými vyloučeními si Pražané vývoj utkání zkomplikovali a Prachatice ještě držely naděje na úspěch. Nakonec ale Hostivař ve třetí třetině uhájila vedení a zvítězila 6:3, když definitivně zpečetil osud zápasu do prázdné brány kapitán Houška.

Zajímavou zápletku přineslo pražské derby mezi Rebely a Hostivaří. Velice vyrovnaný zápas nabídl hned 3 smírné třetiny, které nechaly diváky napjaté do posledních chvil. Hostivařská výprava se sice dostala čtyřikrát do vedení, ale soupeř dokázal ve všech případech odpovědět. Základní hrací doba tak skončila nerozhodným výsledkem 4:4 a šlo se do prodloužení. V něm se i popáté jako první prosadili hráči Hostivaře, když čtvrtý gól v utkání přidal výborně hrající kapitán Houška.

Následoval o poznání jednoznačnější duel mezi domácí Elbou a Prachaticemi. První třetina branku nenabídla, přesto se postarala o jeden z klíčových momentů, ve kterém hosté přišli o jednu z opor Stöhra, když obdržel trest do konce utkání. Dlouhou početní výhodu domácí sice nevyužili, ale otevřít skóre se jim nakonec podařilo z jiné přesilové hry. Těch měla Elba až nečekané množství kvůli jedenácti vyloučením na straně soupeře, kterého potkalo i několik dalších vyšších trestů. Z časté početní převahy vyplynula i zásadní střelecká převaha, kterou ovšem domácí přetavili v góly až ke konci zápasu. Zvýšení na 2:0 přišlo na začátku poslední patnáctiminutovky, ale definitivní konec pro Horaly přišel až v posledních třech minutách. V těch Elba přesně mířila třikrát a dotáhla zápas do zdárného konce. Po vítězství 5:0 bylo jasné, že si to rozdá o postup na finálový turnaj s Hostivaří.

Právě klíčový duel skupiny B odstartoval nedělní program. Lépe do utkání vstoupil hostitel celého turnaje z Ústí nad Labem a odskočil na rozdíl dvou branek. Druhá třetina však nabídla zcela jiný obraz hry a Hostivaři se postupně podařilo skóre otočit. V úvodu třetího dějství dokázala Elba vyrovnat, ale ve 36. minutě se do vedení vrátili Pražané. Ti ani tentokrát neudrželi vedení a znovu je čekalo prodloužení, opět za stavu 4:4. Na rozdíl od utkání s Rebely branka ale nepadla, a poprvé tak byly v kvalifikaci viděny samostatné nájezdy. V nich si pro hattrick došel ústecký Šimic, který tak poslal Elbu na finálový turnaj. Naopak Hostivaři po smolné prohře 4:5 v nájezdech sezóna skončila.

Kvalifikační boje uzavřel souboj o třetí místo ve skupině B mezi Rebely a Prachaticemi. Důstojněji se se sezónou rozloučil tým z hlavního města, který odevzdané Horaly rozdrtil 7:1. Postupně se trefili Rebelové dvakrát v první, dvakrát ve druhé a třikrát ve třetí třetině, čímž si pojistili 3. příčku a pro místní diváky připravili zajímavou podívanou. Prachatické mužstvo se dočkalo alespoň čestného gólu, který ale na obsazení posledního místa už nic nezměnil.