Extraliga dorostu

Beroun se přenesl přes kontumaci, v prodloužení otočil vývoj třetího utkání a postupuje na finálový turnaj

Už v sobotu si zajistila druhým vítězstvím účast na finálovém turnaji v Čáslavi mužstva Svítkova, Ústí nad Labem a Plzně. V nejkratší možné době mohl postoupit i Beroun, ale kontumace přinesla Pardubicím třetí zápas. Kelti nakonec špatně rozehrané utkání otočili v 74. minutě hry.


Čtvrtfinále

Beroun a Plzeň postupují i přes kontumaci, Svítkov a Ústí ve druhém klání potvrdili roli favorita

Po dominantním výkonu z minulé soboty se Svítkov vydal ukončit sérii do Českých Budějovic. První třetina skončila smírem, když na úvodní gól Jánského stihl odpovědět domácí Urzedovský. Po změně stran se rozjelo galapředstavení Matěje Drahoše, který k asistenci na první gól přidal 5 branek, byl tak u všech gólů svého mužstva a dirigoval výhru 1:6. Více k utkání řekl trenér vítězného celku Martin Hlavsa: „Na zápas jsme vyrazili téměř v kompletní sestavě, když chyběl jen nemocný Tom Koudela, kterého jsme šetřili na odpolední zápas juniorů. V první třetině hrál soupeř dobře v obraně a nám chyběla trpělivost v zakončení, kdy jsme trefovali první hráče v bloku. Vedli jsme 0:1, pak jsme udělali zbytečnou chybu a domácí se chvilku nadechli k tlaku. Od druhé třetiny však osud utkání vzal do svých rukou Matěj Drahoš, který vstřelil 5 branek za necelých 16 minut hry a zápas rozhodl. V závěrečné třetině jsme již šetřili všechny opory na zápas juniorů a dohrávali jsme v hodně kombinované sestavě. Potvrdili jsme jednoznačně roli favorita a teď hurá do Čáslavi bojovat o mistrovský titul. Jsme připraveni a těšíme se na vyvrcholení dorostenecké Extraligy.“

Potrápit favorizovanou Elbu chtěl na domácí půdě Hradec. Výsledek se ale nepřiblížil ani prvnímu klání, natož výhře hradeckých hokejbalistů. Hned v první minutě byl vyloučen hostující Mejstřík, zajímavostí však je, že se jednalo o jediný faul celého duelu. Ústí si pak z první třetiny odneslo do kabin jednobrankový náskok, který zajistil Kučera. Druhá třetina se ukázala jako klíčová, když domácí obrana postupně kapitulovala hned sedmkrát. Po dvou brankách vsítil Raichl a Šimic, po jednom zásahu přidali Vaněk, Čaloun a Koky. Hradec se zmohl pouze na čestnou branku z hokejky Zamastila. Tečku za utkáním i celou sérií udělal necelé 2 minuty před koncem druhým gólem Vaněk. Elba vyhrála jednoznačně 1:7 a po dvou vítězstvích míří na finálový turnaj obhájit prvenství ze základní části.

Kontroverzi vyvolal zápas v Berouně mezi domácími Kelty a Pardubicemi. Po výhře na půdě soupeře vstoupil Beroun skvěle i do odvety. Ve druhé minutě otevřel skóre Jílek, a už v páté minutě navýšil vedení Hasal. Po dlouhé odmlce se měnilo skóre až ve 28. minutě, když kontaktní branku v přesilové hře obstaral hostující Hlaváček. Další branky přinesl až úplný závěr zápasu. Ve 43. minutě využil početní výhodu Mathauser a uklidnil Kelty. Následná hra bez brankáře Pardubicím snížení nepřinesla, naopak inkasovali počtvrté, když druhou trefu zapsal Hasal. Šest sekund před finálním hvizdem se konečně hostům podařilo přidat druhý gól, ale Chýleho zásah pouze upravil na konečných 4:2. Beroun se radoval z rychlého postupu předčasně. Z důvodu porušení pravidel a nasazení hráče bez oprávnění v utkání startovat byl zápas kontumován ve prospěch Pardubic. O postupujícím na finálový turnaj do Čáslavi tedy musel rozhodnout až třetí zápas.

Ve středu večer se Pardubice zhostily nové šance hned v úvodních minutách. Na domácí půdě otevíral ve čtvrté minutě skóre Pletánek. Ve vyrovnaném utkání přišla druhá branka až ke konci druhé třetiny. Ve 27. minutě odskočily Pardubice na rozdíl dvou gólů zásluhou Mojžíše. Beroun se vrátil do zápasu až o deset minut později, kdy kontaktní branku vsítil Mathauser. Za domácí ale rychle reagoval Kupka, čímž přiblížil svůj tým finálovému turnaji. Síly na poslední odpor Kelti nakonec nalezli a uspořádali pro diváky vypjatou podívanou. Necelé 3 minuty před koncem základní hrací doby vystřelil naději berounským hráčům kapitán Černý a o další minutu později rozjásal střídačku Keltů vyrovnávací trefou Hasal. Ani po třech kompletních zápasech tak tato série neznala svého vítěze a na řadu přišlo nekonečné prodloužení. Neuvěřitelný boj trval dalších téměř 29 minut, než padla rozhodující branka. Prosadil se hostující Babka, otočil napínavý duel a vyslal Kelty do Čáslavi, kde zabojují o titul.

Podobný problém jako měl Beroun potkal i Plzeň. Po jasném vítězství v plzeňské hale, bojovali Mečouni o postup v pražské Hostivaři. Ideální vstup do zápasu prožil Kořínek, když slavil první branku už po 22 vteřinách. Kořínek se následně prosadil i ve druhé a třetí třetině, a hattrickem tak vedl svůj tým za postupem. Domácí reagovali až ve 41. minutě, když početní výhodu využil Michek. Přesně po 42 minutách hry byl ale výsledek opět o 3 góly. Tečku za druhou výhrou Plzně udělal Kraus. Výsledek 1:4 nakonec nic neznamenal. Ze stejného důvodu jako v Berouně, i v Hostivaři byl zápas kontumován, tentokrát ve prospěch domácích. Třetí zápas však nakonec série nenabídla. Pražané přiznali svému soupeři postup, rozhodující utkání kontumovali v jeho prospěch a sezóna pro ně oficiálně skončila. Plzeň nyní čeká finálový turnaj po boku Svítkova, Ústí nad Labem a Berouna.


Nadstavba – Skupina B – Východ

Vítězně se sezónou loučily týmy Svitav a Letohradu, poraženými byli Ježci a Opava

Poslední kolo absolvovaly ještě čtyři celky ze spodních příček tabulky. Opava hostila Svitavy, které se se sezónou rozloučily masivní výhrou. Jediné oslabení Sršně nijak nerozhodilo, naopak z něj vytěžili branku. Draesslerův zásah byl jedinou změnou skóre během první třetiny. Druhé dějství odstartoval gólem z přesilové hry Kloupar, navázal Prokop a dvěma zásahy přispěl také Zavoral. Závěr zápasu ozdobil gólem Červený a na konečných 0:7 upravoval druhou brankou Kloupar. Opava dalším debaklem potvrdila poslední místo, na kterém setrvá se ziskem čtyř bodů. Svitavy na východě zůstávají třetí odspodu, bod za Letohradem.

Právě Letohrad bojoval o udržení vedení v tabulce na půdě Heřmanova Městce. První třetina branku nenabídla. V prostřední patnáctiminutovce se dvakrát gólem prezentoval hostující Rous. Za Ježky brzy odpověděl Mareček. Jeleni dobře začali i v závěrečném dějství. Snítilý vrátil svému týmu dvougólový náskok, Rous pak navíc v početní výhodě završil hattrick. Závěr zápasu už patřil domácím. V posledních dvou minutách dvakrát udeřil Mareček, čímž taktéž zkompletoval hattrick. Více toho Ježci ale nestihli, a výsledek zůstal 3:4 ve prospěch hostí. Letohrad tak uhájil svou pozici před Svitavami a sezónu zakončil vítězstvím alespoň v rámci nadstavbové tabulky. Heřmanovu Městci patří na konci sezóny předposlední místo ve východní části hokejbalové mapy.


Nadstavba – Skupina B – Západ

Na západě skončily boje už před týdnem. Nadstavbovou tabulku zde zcela nekompromisně ovládl Suchdol, který disponoval dostatečným bodovým náskokem ze základní části. O druhé místo se přetahovala Zliv s Prachaticemi. O bod lépe nakonec dopadlo první jmenované mužstvo. S viditelným odstupem předposlední místo těsně uhájil Jindřichův Hradec. Dno tabulky patří Třemošné, které scházel na lepší umístění jediný bod.