Extraliga dorostu

Hráči toho za 10 měsíců odpracovali fakt hodně, uvádí trenér vítězného plzeňského dorostu Josef Kadaně

Titul v kategorii dorostu získali hokejbalisté týmu HBC Plzeň. S jejich trenérem jsme si popovídali o tom, jak probíhal celý finálový turnaj, co hrálo klíčovou a důležitou roli v jednotlivých fázích sezony. Zmínil se o oslavách titulu a přípravě jeho svěřenců.

Tady je na místě vzdát respekt Hostivaři

Kdybychom se podívali do minulosti a chtěli shrnout celou sezonu, jak byste v krátkosti shrnul základní část a nadstavbu?

Pro nás byla ta dlouhodobá část stěžejní. Od srpna se tým připravoval na to, aby měl šanci postoupit do Final Four a tam získat medaili. Hráči toho za 10 měsíců odpracovali fakt hodně. Odehráli jsme množství dalších zápasů, v nichž se hráči vyhrávali. Třeba zápasy s muži Stříbra byly hodně přínosné, stejně tak tři turnaje, které jsme zvládli na jedničku. Od ledna jsme také pozměnili částečně náš herní systém. Vše směřovalo k tomu cíli – Final Four a medaile.

Do čtvrtfinále Vám díky výsledkům z nadstavby byla přisouzena Hostivař. Popište, prosím, průběh této série.

Podařilo se nám skončit v nadstavbě na 2. místě skupiny a začít čtvrtfinále doma, mimochodem pro kluky první zkušenost s play off, což je určitě dobře. Oba zápasy jsme zvládli výsledkově velmi dobře. V obou jsme měli občas útlum, ale zvládli jsme to. Věřím, že bychom zvládli i případný třetí po našem administrativním pochybení. Tady je na místě vzdát respekt Hostivaři, která v rozhodování reflektovala průběh obou zápasů.

Final Four extraligy dorostu se konalo tento víkend v Čáslavi. Na závěrečný turnaj se kromě Vás dostaly týmy Svítkova, Ústí nad Labem a Keltů. Úvodní zápas jste sehráli Elbou a zvítězili jste 3:0. Co celý zápas rozhodlo?

Těžko vypíchnout konkrétní momentum, spíš jsme dokázali navázat na výkon z našeho posledního vzájemného utkání. Soupeř měl v Čáslavi více ze hry, ale kluci se postupně ve svých výkonech uvolnili, a to mohlo být tím faktorem vítězného utkání.


Chtěli jsme prostě vyhrát

Druhý zápas jste odehráli s Kelty. Zápas jste zvládli poměrem 4:2. Jak byste tento zápas zhodnotil?

Jako zápas, který když zvládneme, tak jsme ve finále a máme jistou medaili. I tady nám asi pomohl předchozí zápas v nadstavbě, kde jsme dostali doma takovou výchovnou facku. Utkání bylo dlouho nerozhodnuté, ale z hráčů šel klid a přesvědčivost. Pár příležitostí jsme gólově využili a vytoužené finále se stalo realitou.

Finále jste odehráli opět se Svítkovem. S tímto týmem jste hráli i poslední skupinový zápas. Co bylo klíčovým faktorem a co rozhodlo finálový duel?

Chtěli jsme prostě vyhrát. A s respektem jsme přistoupili i ke zdánlivě nic neřešícímu utkání ve skupině. Vždy je o co hrát a každý zápas má smysl. Zjevně to tak všichni nastaveno nemají, a tak se místy z toho utkání stala až nedůstojná parodie nehodná významu turnaje.

Asi to není tak jednoznačné, ale tou sobotní solidností k utkání nejúspěšnějších týmů jsme možná nakročili k celkovému vítězství. Nicméně ten zásadní klíč k titulu byl, že se zúročila celá odmakaná sezona a že se z hráčů, kteří před dvěma roky na stejném stadionu pohořeli, stali postupně hráči s vítěznou mentalitou. Mám za to, že právě z těchto důvodů se nakonec celkovým vítězem soutěže dorostu stal náš tým.

Vyhrát finále a poslední zápas sezony je jistě skvělý zážitek. Jestli se mohu zeptat, jak zatím probíhají oslavy?

Stačili jsme to krátce, ale intenzivně oslavit spolu s rodiči v Čáslavi. V pátek se ještě sejdeme, abychom si to pořádně užili na jedné farmě u Plzně, kde kluci na jaře pomáhali v rámci týdne dobrovolnictví, a v pondělí 24.6. se představí společně s bronzovým týmem juniorky na klubovém Dni HBC Plzeň.

Dorostenecká výprava ze západu Čech byla v Čáslavi úspěšná! Zdroj fotky: HBC Plzeň.