Extraliga dorostu

Dorosteneckým šampiónem letošního ročníku se stala Plzeň! Svítkov na triumf juniorů nenavázal

Základní část finálového turnaje ovládly týmy Plzně a Svítkova. Vítěz základní části z Ústí nad Labem dvakrát zaváhal a musel se spokojit s třetím místem. Čtvrtá příčka připadla Berounu. Svítkov nedokázal navázat na mistrovskou kategorii juniorů. Dorostenecký titul mu ve finále sebrala Plzeň.


Final Four – Základní část

Plzeň prošla do finále bez ztráty bodu, do bitvy o titul proklouzl jako druhý Svítkov

Finálový turnaj dorostu odstartoval už v pátek v odpoledních hodinách. Jako první se na zimním stadionu v Čáslavi představila ústecká Elba proti Plzni. Po vítězství v základní části i v nadstavbě byl mírným favoritem tým z Ústí nad Labem, který také střelecky v utkání dominoval. Plzeň však směrem do útoku upřednostnila kvalitu nad kvantitou a v defenzivě si též se svým soupeřem poradila. V první třetině se skóre měnilo pouze jednou, a to v poslední minutě zásluhou plzeňských Kořínků. Ve druhém dějství Mečouni druhý gól nepřidali, ale ani Elba nepřetavila své úsilí ve vyrovnání a pomalu ji začínal tlačit čas. V závěru zápasu Ústí otevřelo hru ve snaze otočit výsledek, dostavil se ovšem opačný efekt. Ve 42. minutě přiblížil vítězství Plzni kapitán Kraus a o minutu později zpečetil osud ústeckých hráčů Chán. Plzeň zvítězila v prvním utkání 0:3 a skvěle tak vstoupila do finální fáze sezóny.

Ve druhém pátečním duelu proti sobě nastoupil poslední zástupce východní divize ze Svítkova a berounští Kelti. Svítkov, který ovládl nadstavbu bez jediné porážky, toužil navázat i v Čáslavi, Beroun ale dlouho odolával. První branku zaznamenal Martínek, ale Kelti vyrovnali ještě před změnou stran. Ondřej Černý se postaral o důležitý gól svého týmu, na který ve druhém dějství navázal z přesilové hry Mathauser. Obrat nenechal pardubický celek bez odezvy a také využil početní výhodu. Branka Drahoše uzavřela střelecký účet před závěrečnou patnáctiminutovkou. Nerozhodný stav zvrátila právě až třetí třetina, kterou už lépe zvládl Svítkov. Svižným nástupem vrátil vedení zpět na jeho stranu Bárta. Druhou přesilovou hru následně využil Martínek a Keltům už nestačily síly na vyrovnání. Utkání skončilo 4:2 ve prospěch Svítkova, čímž došel páteční hrací den ke svému konci.

Sobotní dopoledne patřilo souboji vítězů obou nadstavbových skupin. Ústí potřebovalo dát zapomenout na ztrátu s Plzní, Svítkov chtěl naopak zopakovat úspěch ze zápasu s Berounem. Svítkovští hokejbalisté nevstoupili do zápasu příliš opatrně a brzy přišla dvě vyloučení. Ústí ale ani dvojnásobnou přesilovou hru nedovedlo k vedoucímu gólu. Naopak po konci prvního trestu Elba inkasovala. Hrdinou se ve vlastním oslabení stal Korec. Svítkov navíc po 11 minutách hry přidal druhý gól, tentokrát se ze zásahu radoval Koudela. Na tuto branku dokázal zareagovat už i soupeř, když se po necelé minutě prosadil Raichl. Ve druhé třetině se změny skóre pozastavily a pokračovaly až po druhé přestávce. Třetí zásah Svítkova zaznamenal Pospíšil necelé dvě minuty po úvodním vhazování třetí třetiny. I v tomto případě přišla blesková reakce. Za Ústí vsítil kontaktní branku Vaněk. Elba byla znovu střelecky aktivnějším týmem, ale ani tentokrát to kýžený úspěch nepřineslo. Výsledek 2:3 ve prospěch Svítkova se už neměnil a o prvním postupujícím do finále nebylo pochyb.

Utkání mezi Plzní a Berounem odpovídalo předvedeným výkonům z předešlého dne. Mečouni diktovali tempo hry a zkušeně drželi soupeře v bezpečné vzdálenosti od případného bodového zisku. Otevřít skóre se Plzni podařilo až v jedenácté minutě, když se trefil Novák. Hned po změně stran potrestal berounské vyloučení Matěj Kořínek. Přesilovou hru poté využil také plzeňský Bárek. Zdramatizovat vývoj utkání se svým zásahem pokusil o minutu později Šafra, ale ještě před druhou přestávkou znovu navýšil vedení Plzně Král. Třetí třetina patřila z pohledu skóre Keltům. Ve 40. minutě se prosadil Ondřej Černý při početní výhodě, ale to bylo ze strany Berouna vše. Plzeň ovládla i druhý duel v poměru 4:2, a definitivně tak stanovila obraz nedělních závěrečných bojů.

Ještě předtím se musela dohrát zbylá dvě utkání, která přesně kopírovala nedělní měření sil. První odpolední zápas sehrál Beroun proti Ústí. Tentokrát už Elba nezaváhala, svého soupeře jasně přestřílela, a konečně také přetavila jasnou střeleckou převahu v několik gólů. Střelecký účet otevřel už po 42 sekundách Efler, ve 13. minutě na něj navázal v početní výhodě Mejstřík. Také druhá třetina patřila jasně ústeckým hokejbalistům. Postupně vedení navýšil dvěma zásahy Čaloun a přidal se i Javůrek. Za rozhodnutého stavu ve třetí třetině snižoval Pachner. Tečku za zápasem udělal 10 sekund před koncem druhým zásahem Efler. Elba zvítězila 1:6 a dobře se tak naladila na nedělní odvetu, která měla stanovit držitele bronzové medaile.

Posledním sobotním kláním byla generálka na finále mezi Svítkovem a Plzní. Už ve druhé minutě se do vedení dostali Mečouni zásluhou Jakuba Kořínka. Svítkov neodpověděl, a druhou brankou tak ve 12. minutě upevnil vedení Obr. Ten se prosadil i po 20 minutách hry a náskok Plzně byl už třígólový. Závěrečná rána pro Stars přišla před koncem druhého dějství, když čtvrtým gólem potvrdil výhru Plzně Našinec. Pod všechny plzeňské branky se asistencí podepsal Zelinger. Svítkov nakonec stihl vstřelit čestnou branku, ale stav 1:4 zůstal už konečným. Jediný gól pardubického mužstva vsítil Lacko. Na finále se tedy lépe naladila Plzeň, ale o celkovém vítězi rozhodoval až nedělní duel.

Dorosteneckými mistry se stali Mečouni z Plzně. Autor fotky: Jan Orlich.

Final Four – Play-off

V tuhé bitvě o bronz přehrálo Ústí Kelty, Plzeň ve finále udržela těsný náskok a slaví titul

Nedělní dopoledne patřilo utkání o bronzové medaile. Favoritem po sobotním debaklu byl celek z Ústí nad Labem. Kelti ale rozhodně neskládali zbraně a svého soupeře chtěli potrápit. Nakonec vyrovnaný střet rozhodla branka z poslední minuty úvodní třetiny. Autorem byl ústecký kapitán David Kučera. Elbě se střelecky nedařilo tolik jako den předtím, ale defenzivní povinnosti zvládla na výbornou a gólman Norek udržel čisté konto. Berounu na gól nestačilo ani 32 střeleckých pokusů. Skóre se měnilo už pouze jedinkrát a opět se radovali hráči ústeckého týmu. Přesilovou hru využil Raichl. Stav 2:0 se více už neměnil a Elba si došla pro třetí místo. Beroun po důstojné bitvě prohrál na finálovém turnaji i počtvrté a musel se smířit s celkovou čtvrtou příčkou.

Vrchol dorostenecké soutěže přišel na řadu ve 14:00, kdy se proti sobě znovu postavila Plzeň a Svítkov. Stejně jako zápas o bronz, i v tomto případě byla odveta mnohem napínavější než sobotní duel. Jako první síť ve finálovém utkání rozvlnil svítkovský Drahoš. O minutu později se Mečounům podařilo vyrovnat, když se prosadil Bárek. Ve druhé třetině došlo na obrat po využité přesilové hře Plzně. Vyloučení Koudely potrestal Našinec. Svítkov se rval o vyrovnávací branku, ale ani 47 střel druhý gól nepřineslo. Plzeň zvítězila i ve druhém zápase a získala titul mistra dorostenecké Extraligy. Ačkoli Svítkov konkuroval mnohem zdatněji než v sobotu, těsnou prohru 2:1 odvrátit nedokázal a musel překousnout hořkost stříbrných pozic.

Na druhé a třetí místo v Extralize dorostu dohásl Svítkov a Elba. Autor fotky: Jan Orlich.