Extraliga juniorů

Určitě to nedáme Ústí zadarmo, předesílá kapitán Berouna před třetím finálovým zápasem

Beroun v Ústí nad Labem prohrál s Elbou obě úvodní utkání finálové série. Nyní se na domácí půdě pokusí nastartovat obrat a zabojovat o juniorský titul. Z těžké situace musí svůj tým vyvést kapitán Matěj Taufer, který zhodnotil proběhlá střetnutí a sdělil své myšlenky ohledně nadcházejících bojů.

V semifinále se vašemu týmu podařilo udolat Heřmanův Městec, se kterým jste během nadstavby padli hned dvakrát. Co se změnilo oproti předešlým střetům, a co bylo klíčem k cennému skalpu Ježků na cestě do finále?

Myslím, že oproti utkáním v nadstavbě jsme byli lépe připraveni po psychické stránce. Byli jsme více namotivováni a zároveň nastaveni tak, že jsme se soustředili na sebe, a nikoliv na soupeře či rozhodčí. Sérii podle mě rozhodla týmovost, která se ukázala skoro ve všech zápasech. Když se jedné naší lajně nedařilo, pomohly jí druhé dvě lajny a naopak. Branku mohl vstřelit kdokoliv a bylo to vidět. Zároveň jsme bojovali za každé situace, takže jsme Ježky nakonec dokázali porazit, avšak musím podotknout, že to byla nesmírně vyrovnaná série. Zpětně si uvědomuji, že rozhodovaly opravdu maličkosti a Ježci si zaslouží respekt.

Ve finálové sérii jste zatím na výsledky z předchozích vyřazovacích bojů nenavázali a oba úvodní duely ovládl soupeř. V čem se tak liší hra Ústí a Ježků, že jste doposud nebyli schopni najít recept?

Ústí hraje více soubojově. Mají tři extrémně vyrovnané a silné lajny. V útočném pásmu jdou jednoduše do brány. Jsou to úplně jiné zápasy než s Ježky, kteří měli zase naopak velmi rychlý přechod přes střední pásmo. Ústí spíše těží z delšího tlaku v našem obranném pásmu.

Obě utkání rozhodla 2. třetina, zejména v sobotním zápase vám v ní definitivně ujel vlak. Skutečně se vám prostřední patnáctiminutovky tolik nedařily, nebo to tak pouze vypadá kvůli skóre a rozdíl oproti zbylým třetinám tak výrazný nebyl? V čem jinak vidíte největší nedostatky z vaší strany?

V sobotu se nám nepovedly všechny tři třetiny. To, že z pohledu skóre byla nejhorší ta druhá, je spíše náhoda. Ústí nás přehrávalo v podstatě celý zápas. Myslím si, že v neděli jsme ve třetí třetině konečně ukázali trochu naší síly a vytvořili si celkem dost příležitostí, ale hrát jednu třetinu je málo. Zatím nám chybí důraz, větší chuť, a hlavně pak jednoduchost v řešení většiny situací.


Je důležité se dobře mentálně připravit a zlepšit přesilovky

Co je nutné změnit pro blížící se třetí klání? Připravujete již dopředu nějakou speciální strategii, která by ještě mohla zamíchat kartami, nebo budete přizpůsobovat vaši hru až v návaznosti na průběžný výsledek?

Nevím, zda trenéři plánují nějakou speciální strategii. Z naší hráčské strany je důležité se dobře mentálně připravit a zlepšit přesilovky, které nám v play off zatím vůbec nevycházejí. Důležitý bude bezpochyby i vstup do utkání, který se nám v sérii s Ježky vcelku dařil.

Myslíte, že by mohlo k pozitivnímu výsledku pomoci i domácí prostředí? Jak důležitý faktor je pro váš tým podpora fanoušků? V Ústí bylo na sobotním zápase solidních 234 diváků, je reálné toto číslo u vás v Berouně překonat?

Domácí prostředí hraje určitě důležitou roli, každé hřiště je jiné a každý se nejlépe cítí doma. Podpora fanoušků je taky velice příjemná, jelikož zažít takové divácké kulisy se v hokejbalové sezóně moc často nepoštěstí. Doufám, že v pátek bude pěkné počasí a dorazí co nejvíce lidí.

Jak realisticky vidíte možnost obratu celé série a zisk titulu za takto nepříznivého vývoje? Budete po letošní sezóně spokojeni i s případným druhým místem, nebo bude porážka těsně před cílem po triumfu nad Ježky určitým zklamáním?

Stát se vždy může cokoliv. Vyhrát tři zápasy v řadě je určitě nesmírně těžké, ale není to nemožné. Musíme ovšem jít zápas od zápasu, třetinu od třetiny, souboj od souboje. Už nemáme co ztratit, ale určitě to nedáme Ústí zadarmo a budeme bojovat za jakéhokoli stavu. Druhé místo by v momentální situaci bylo určitě velké zklamání, jelikož finále ještě neskončilo a jiné nastavení v hlavě ani mít nemůžu, i když je možné, že na to v budoucnu budu pohlížet jinak.