Extraliga juniorů

Juniorský titul putuje do Ústí nad Labem! Kelti se ve 3. utkání natahovali po snížení

Letošní sezóna Extraligy juniorů je minulostí! Po dvou domácích vítězstvích si Elba přijela pro titul do Berouna, kde ovládla i třetí vzájemný zápas. Jak utkání probíhalo, co na finálovou sérii říká trenér Berouna, nebo jaké bylo konečné umístění elitních celků tohoto ročníku?


Kelti ve třetím finále bojovali, ale ani tentokrát to nestačilo a titul se stěhuje do Ústí

Týden uběhl jako voda a finále Extraligy juniorů pokračovalo třetím zápasem. Za stavu 2:0 na zápasy pro mužstvo z Ústí nad Labem se série přesunula do Berouna, kde v páteční podvečer sehráli domácí Kelti souboj o všechno za doprovodu 238 diváků. Po dominantních výkonech ústecké Elby musel iniciativu převzít Beroun a odvrátit blížící se konec ve třech po sobě jdoucích zápasech, aby dosáhl na vysněnou trofej. Dle slov kapitána Taufera hodlali domácí postupovat zápas od zápasu, střídání od střídaní, souboj od souboje, a obtížnost úkolu, který před nimi stál, jim byla dobře známá.

Právě domácí kapitán byl u otevření skóre, když v 5. minutě asistoval Vácovi. Kelti se tak konečně dostali do vedení, ale udrželi ho pouze do 8. minuty, kdy vyrovnání zajistil přesným zásahem hostující kapitán Kapusta. Více se v první třetině již neudálo a za nerozhodného stavu se pokračovalo druhým dějstvím. V něm se pro změnu jako první prosadili hosté, když ve 27. minutě skóre otočil Kurty. Vedení Ústí ale trvalo ještě kratší dobu, a už po 37 sekundách hry znovu vyrovnal Krbec. Ačkoliv druhá třetina nabídla i prvních pár vyloučení, více než 2 branky nepadly, a i do závěrečné patnáctiminutovky vstupovala obě mužstva za smírného stavu. Závěr sliboval napínavou podívanou, a skutečně se jednalo o boj až do konce. Beroun svého soupeře dokonce přestřílel, ale tolik potřebnou branku se mu nedařilo vsítit. Domácím nepomohla ani přesilová hra ze 37. minuty. V utkání se pomalu schylovalo k prodloužení, když náhle ve 44. minutě padl rozhodující gól. Podruhé v utkání se prosadil ústecký kapitán Kapusta, jehož gól vystřelil Elbě titul a zahájil mohutné oslavy. Těsné vedení během poslední minuty sezóny hosté před zdrcenými Kelty již uhájili, a pro letošní ročník se tak putovní pohár pro juniorské mistry republiky přemístil z Hostivaře na sever Čech.

„Třetí zápas s Ústím se nám konečně vyvedl podle představ. Byli jsme soupeři vyrovnaným protivníkem, který někde po cestě ze severu ztratil respekt, dokázali jsme skvělé diváky dostat do varu a dlouho drželi naději na úspěch. Jenže štěstí se v závěru zápasu shodou několika věcí přiklonilo k soupeři a místo výhry, ve kterou jsme věřili, jsme nakonec museli zkousnout porážku. Nic na tom nezměnila ani dobře sehraná power-play,“ zhodnotil páteční snahu svých svěřenců trenér Berouna Roman Novák pro webové stránky Keltů.

„V pátek večer to Berouně rozhodně bez šance nebylo, nicméně soupeř zužitkoval své zkušenosti a sérii rozhodl především téměř bezchybným výkonem v domácích zápasech. Nezbývá než sportovně pogratulovat k titulu, který jde do Ústí nad Labem zaslouženě. Pro nás, Kelty, bylo letošní play-off další cennou zkušeností. Přiznejme si, že zápasy o titul se nehrají každý rok, a tým, který jsme před sezonou na finále tipovali snad jen my trenéři, v domácím zápase dokázal, že druhé místo není náhoda. Za celoroční práci si hráči a hráčky zaslouží pochvalu a věříme, že jsme finále juniorské Extraligy nehráli jako klub naposledy,” dodal pro klubový web trenér Novák svůj pohled na celou finálovou sérii.


Vicemistři Extraligy juniorů 2022/23! SK Kelti 2008 vybojovali stříbro s velmi mladým týmem, který bude za rok ještě silnější! Zdroj fotky: kelti.rajce.idnes.cz 

Vítězem juniorské Extraligy pro sezónu 2022/2023 se tak stalo Ústí nad Labem. Ve finále zvítězilo 3:0 na zápasy nad berounskými Kelty, kterým tak připadlo celkové 2. místo. Již před dvěma týdny bronzovou pozici obsadili hokejbalisté Heřmanova Městce, kteří po vítězství v základní části i nadstavbě nestačili v semifinále na Beroun. V závěsu skončilo Kladno, které se muselo spokojit se 4. příčkou po semifinálové prohře s pozdějším šampionem. Obhájce loňského titulu z Hostivaře neprošel přes čtvrtfinále, a i v tomto případě za tím stála ústecká Elba. V individuálních statistikách play-off se z mistrovského Ústí nejvíce dařilo Martinu Koudelkovi, který obsadil první místo v úspěšnosti zásahů mezi gólmany. V ostatních kategoriích zvítězili útočníci Heřmanova Městce, konkrétně kapitán Vojtěch Šmíd, který ovládl kanadské bodování se 14 body i nejlepšího nahrávače s 11 asistencemi. Nejlepšího střelce vyhrál s 10 góly jeho spoluhráč Václav Pilař.