Extraliga dorostu

Kladno po kvalifikaci prošlo i finálovým turnajem a slaví obhajobu dorosteneckého titulu!

Skupiny finálového turnaje ovládli vítězové základní části. Svítkovu ani Berounu se však nakonec do finále probojovat nepodařilo. Společně s Kladnem prošlo přes kvalifikaci až do finále Ústí nad Labem, následně ale překvapení do konce nedotáhlo, a Kladno své loňské prvenství úspěšně obhájilo.

Finálový turnaj – Skupina A

Beroun na cestě do semifinále stoprocentní, sen o titulu skončil Pardubicím 

Sobotní program finálového turnaje dorostu ve Svitavách odstartoval souboj Pardubic s Kladnem. Zatímco pardubické mužstvo postoupilo přímo ze druhého místa divize východ, obhájce titulu se musel probojovat kvalifikačním turnajem, kterým prošel bez ztráty bodu. Rysům se podařilo skvěle se naladit na poslední hrací víkend a do turnaje vstoupili suverénním vítězstvím 1:6. V každé z třetin vsítili po dvou gólech a směřovali k prvním bodům. Pardubice dokázali korigovat skóre pouze jedinou brankou ze třetí třetiny, a to i přes to, že jim soupeř nabídl hned 9 přesilových her, které zůstaly nepotrestány.

Pardubice pokračovaly střetem s Berounem, který po fenomenálním závěru základní části postoupil rovnou z prvního místa divize západ. I v tomto případě byl soupeř nad síly pardubických hokejbalistů a brzy se ujal vedení, které do 23. minuty navýšil o další 2 branky. Na rozdíl od předchozího zápasu, se dokázaly Pardubice prosadit z přesilové hry, které jim tentokrát byly nabídnuty pouze 2. Následně přidaly i kontaktní branku a naděje na úspěch rázem vzrostly. Vyrovnání se však nedostavilo, naopak Beroun pár sekund před koncem pojistil vítězství 4:2 do prázdné brány.

Po druhé porážce měly Pardubice jistotu, že o titul si letos nezahrají. O první místo ve skupině A si to tak rozdalo Kladno s Berounem, a od prvních minut bylo na co se dívat. Už v 10. minutě bylo skóre srovnáno na 2:2 a vypadalo to na vyrovnaný duel, ale ve druhém dějství nastal zvrat. Kelti udeřili třikrát těsně za sebou a Kladno nedokázalo reagovat. Rysům se nepodařilo odpovědět ani v závěrečné patnáctiminutovce, zatímco Beroun v ní přidal další branku už po 19 sekundách hry. Ve zbytku utkání již gól nepadl a Beroun zvítězil pohodlně 2:6. Tento výsledek mu zajistil postup do semifinále z prvního místa, ale stejná fáze se nevyhnula ani Kladnu, které šlo dál z místa druhého.


Finálový turnaj – Skupina B

Favorizovaný Svítkov obsadil první místo, po Pardubicích se loučila i Plzeň 

Ve Svitavách se souběžně odehrávala i skupina B, kterou načalo utkání Plzně se Svítkovem. Mečouni se kvalifikovali z druhého místa divize západ, Svítkov dokonce z prvního mezi týmy ve východní divizi. Zápas se nesl ve velmi opatrném duchu až na neproměněné trestné střílení a dalších 13 vyloučení, která mohla vývoj zdramatizovat. To se ale nestalo, a diváci museli čekat na úvodní branku až do poslední třetiny. V ní se podařilo skóre otevřít už půl minuty po úvodním vhazování, a byl to Svítkov, kdo se radoval z vedení. To se mu dokonce podařilo navýšit ve 35. minutě, ale dvoubrankové vedení nevydrželo ani půl minuty. Plzeň se dostala na dostřel, ale zbývajících 10 minut již ve vyrovnání nepřetavila. Těsné utkání skončilo 1:2 pro Svítkov, který se tak výrazně přiblížil postupu.

Jako poslední do turnaje vstoupilo letošní překvapení v podobě týmu z Ústí nad Labem. Po páté příčce v divizi západ se Elba dokázala proklestit kvalifikačním turnajem, ve kterém vyřadila například i favorizovanou Hostivař. Na finálovém turnaji se představila nejprve proti plzeňským Mečounům, kteří potřebovali nutně bodovat. To se jim ale nedařilo, a po dvou třetinách znovu prohrávali o 2 branky. Až ve třetí třetině Plzeň zabrala a podařilo se jí vyrovnat, když necelé 4 minuty před koncem využila přesilovou hru. V prodloužení však jako první udeřila Elba, když výhru 3:2 vystřelil Vaněk. Pro Plzeň tak cesta za titulem definitivně skončila, naopak Elbu čekal boj o první místo ve skupině s pardubickým Svítkovem.

Stejně jako v předchozích dvou utkáních, ani v zápase mezi Svítkovem a Elbou nepadlo příliš branek. Ani jiné statistiky nebyly nijak závratné a rozhodčí udělil celkem pouhé 3 tresty. Nejúspěšnější tým základní části ze Svítkova byl možná mírným favoritem a ve 13. minutě se také dostal do vedení. Ve zbylém čase se Elba snažila dosáhnout na vyrovnání a postupně svého soupeře i přestřílela, ale efektivní obranná činnost pardubického celku byla neprolomitelná, a Svítkovu se tak nakonec skutečně podařilo udržet čisté konto. Fotbalový výsledek 1:0 mu navíc stačil na první místo, ústecké mužstvo se pak muselo spokojit s postupem z druhé pozice.

Ještě před koncem svého působení v turnaji odehrály celky na třetích místech skupin své poslední klání, jednalo se tedy o Pardubice a Plzeň, jenž si to společně rozdaly v průběhu nedělního programu o pátou příčku. Po bezbrankové první třetině se do vedení dostala hned na úvod druhého dějství Plzeň, ale ještě před další sirénou Pardubice nejprve stav vyrovnaly, a následně i rychle otočily. Snahu o vyrovnání Plzeň v úspěch přetavit nedokázala, a tak se znovu o slovo přihlásil soupeř. Mečouni minutu a půl před koncem utkání inkasovali potřetí a bylo rozhodnuto. Následovaly ještě hromadné nepokoje, při kterých museli rozhodčí rozdat hned 13 trestů včetně dvou vyšších. Na výsledku to už ale nic nezměnilo, a páté místo připadlo Pardubicím. Plzeň se s turnajem loučila na šesté příčce.

Kelti z Berouna brali bronzové medaile. Zdroj fotky: Hokejbal tým.

Finálový turnaj – semifinále

Po překvapivém konci v semifinále bral Beroun bronz, Svítkov zakončil sezónu neúspěchem 

Nedělní semifinálový program odstartoval utkáním mezi berounskými Kelty a ústeckou Elbou. Vstup do zápasu se lépe vydařil Keltům, ale brzy bylo vyrovnáno a stejný scénář se v první třetině opakoval ještě jednou. Do druhé třetiny se tak šlo za vyrovnaného stavu 2:2, ale tentokrát jako první udeřilo Ústí. Zřetelná snaha Berouna o vyrovnání své ovoce nepřinesla a nepomohla ani střelecká převaha. Poslední slovo v utkání si opět vzali hráči Elby, když vsítili do odkryté branky, a rozhodli tak definitivně o překvapivém vítězství 2:4, který je poslal do finále dorostenecké soutěže.

Druhý semifinálový zápas sehrál pardubický Svítkov s Kladnem a jednalo se o skutečně vyrovnaný souboj. Svítkovští prožili katastrofický nástup, když soupeři umožnili skórovat nejprve po 39 sekundách a následně ani ne o minutu později podruhé. Ještě před první sirénou padla kontaktní branka a ve druhé třetině došlo i na vyrovnání, rozhodnout tak musela až závěrečná patnáctiminutovka. Ani ta ale výsledek nerozklíčovala. Svítkov sice dokázal vývoj zápasu otočit, když využil další početní výhodu, ale vedení necelé 3 minuty před koncem zase ztratil. Nakonec došlo až na nájezdy, ve kterých exceloval kladenský Štěpánek, když zneškodnil pokusy všech pěti protivníků. Kladno naproti tomu vsítilo hned dvakrát, rozhodující nájezd zapsal Rod, završil tak hattrick a poslal svůj tým do boje o celkové prvenství.

Ještě před finálovým soubojem si to Beroun rozdal se Svítkovem o třetí příčku a došlo k velice překvapivému rozuzlení. Kelti získali dvěma brankami první třetinu ve svůj prospěch a do druhého dějství ještě přitvrdili. Rezignovaný Svítkov v něm inkasoval pětkrát a o vítězi bylo prakticky rozhodnuto. Poslední pasáž už toho příliš nenabídla, Beroun vedení bez problémů pohlídal a soupeř se postupně musel smířit s nepopulárními bramborovými pozicemi. V poslední minutě utkání dokonal Beroun debakl dalším přesným zásahem, zvítězil 8:0 a došel si pro bronzové medaile.

Ústecká Elba předvedla skvělý výkon, který ji vynesl stříbrné medaile. Zdroj fotky: Hokejbal tým.

Finálový turnaj – finále

Hrdinou finálového utkání Daníček, Elba zakončila svou krasojízdu se stříbrem na krku

Závěr dorostenecké Extraligy připadl na nedělní odpoledne, kdy si to o titul rozdala ústecká Elba a Kladno. Jednalo se o vítěze obou kvalifikačních skupin, což mohlo v hokejbalových fanoušcích vyvolávat překvapení. Zejména v případě Ústí nad Labem byla účast ve finále nečekanou záležitostí, protože v základní části obsadilo ve své divizi až 5. místo. Zázračný závěr sezóny se pokusila Elba dokonat proti obhájci titulu, což nemohlo být nic jednoduchého, ale krok se soupeřem držela až do 20. minuty. V té se prosadil při vlastním oslabení Daníček a odstartoval své galapředstavení. Ještě do konce druhé třetiny přidal kladenský útočník druhý gól, na který navázal v úvodu třetí třetiny dvěma slepenými zásahy. Čtyřmi góly nasměroval Marek Daníček svůj tým k obhajobě, které už Ústí zabránit nedokázalo. V poslední minutě sice Elba vstřelila čestnou branku, ale více s výsledkem už nezahýbala a Kladno po výhře 1:4 pozdvihlo opět po roce pohár pro mistra dorostenecké soutěže. Hrdina finálového klání na turnaji navíc ovládl celé kanadské bodování i statistiku nejlepšího střelce, a sezónu tak završil nejlépe jak mohl.


HBC Kladno se opět stalo mistrem v Extralize dorostu. Zdroj fotky: Hokejbal tým.