Extraliga juniorů

Roman Novák dokázal dostat A-tým Keltů do play off. S juniory si došel pro stříbro

SK Kelti 2008 získali v loňské sezóně stříbrné medaile z Extraligy juniorů. Velkou zásluhu na tom měl lodivod Roman Novák. Čemu přisuzuje tento úspěch? Jak moc za něj byl rád? Jak těžké bylo dostat se do finále? Ve stejné sezóně sešikoval mužský A-tým, který se dostal do předkola 1. Ligy.

Série s Ježky bylo něco, na co se bude krásně vzpomínat

Trenére, v minulé sezóně jste s juniory dokráčeli až do finále. Vše začalo úspěšnou základní částí, v níž jste skončili druzí. Panovala spokojenost?

Splnili jsme si první cíl v sezoně, takže je jasné, že jsme spokojeni byli.

Poté jste šli do nadstavby, kde jste se setkali s papírově lepšími celky, jako bylo Kladno, Třinec, Hradec Králové a podobně. Získali jste 14 bodů a bylo vidět, že zápasy byly o dost těžší. Co Vám tato nadstavba ukázala?

Jelikož jsme chtěli hrát těžké zápasy, a často jsme tomu šli naproti, když jsme vyhověli soupeřům se změnou časů utkání, aby mohli být v plné síle, měli jsme možnost velmi dobré, a především těžké jarní konfrontace v rámci naší skupiny. Posílili jsme si vlastní sebevědomí před play off, protože jsme v nadstavbě rozhodně nehráli druhé housle.

Poté přišlo play off, v němž jste narazili na nevyzpytatelný Třinec. Vyhráli jste obě utkání, která byla ale vyrovnaná. Co sérii rozhodlo?

Naše vůle oplatit soupeři porážku z loňska, společně se zkušenostmi právě z loňského, pro nás neúspěšného, play off.

Ještě vyrovnanější série na vás čekala proti Ježkům z Heřmanova Městce, kteří vzdorovali. Dvakrát jste uspěli po remíze. Dokonce se vám podařilo vyhrát v Ježkárně. Můžete nám sérii trochu přiblížit?

Série s Ježky bylo něco, na co se bude krásně vzpomínat. A to jak na hokejbal jako takový, tak lidský přístup soupeře a samozřejmě dramatické chvíle a závěry utkání, které letos patřily nám. Zápasy byly rychlé, technické, se spoustou šancí na obou stranách a myslím, že rozhodla o trošku naše větší zkušenost právě z těžkých sérií s Třincem a to, že Ježci do prvního semifinálového utkání vlastně neprohráli. Psychologická výhoda pak byla celou dobu na naší straně.

Nevážit si druhého místa v takhle kvalitní soutěži by bylo opravdu zvláštní

Ve finále jste šli proti známému sokovi z Ústí nad Labem. Ani jednou jste na soupeře nevyzráli. Nebylo to pro vás zklamáním?

Finále s Ústím? Možná budu alibista, ale soupeř byl na finále lépe připravený, sebevědomější a rovněž fyzicky vyspělejší. Vyhrál, vyhrál zaslouženě, my se snažili neprodat kůži lacino, ale sportovně jsme na Ústí prostě neměli.

O zklamání bych nemluvil, pokud jsme prohráli 3:0 na zápasy, není moc co řešit. Pro nás je to další cenná zkušenost do sbírky a věříme, že ji hráči v budoucnu zúročí.

Jak si vážíte titulu vicemistrů? A co Vám minulá sezóna ukázala?

Nevážit si druhého místa v takhle kvalitní soutěži by bylo opravdu zvláštní. Sezona nám ukázala, že juniorská soutěž měla velkou kvalitu a náš klub už vychovává hráče, kteří jsou v této konkurenci schopni uspět.

Zároveň jste trenérem A-týmu Keltů. Je výhodou mít pod vedením i juniory, kteří se nejspíše zapojí do fungování mužského celku?

Výhoda to určitě je, každopádně je to časově i psychicky velmi náročné. Nejen pro nás trenéry, ale i pro hráče. Vždyť jsme spolu skoro každý den. A o tom, kdo se z juniorů zapojí do našeho věkově velmi mladého áčka, si hráči vlastně rozhodují sami. Svým přístupem k tréninkům, zápasům, ale i kolektivu v klubu.

Kelti nestačili v play off Extraligy juniorů jen na Ústí nad Labem a získali stříbrné medaile. Zdroj fotky: SK Kelti 2008.