Extraliga juniorů

První kolo předvedlo sílu Plzně. Elba na výhru ve finále nenavázala a body bral Beroun

Na východě bodovali pouze domácí. Odplatu za loňské finále oslavili Kelti, obhájce titulu z Kladna načal nový ročník též úspěšně, ale do hry o juniorskou trofej velkolepě vstoupil i staronový hráč. Plzeň si v prvním zápase po svém návratu do soutěže nebrala servítky a deklasovala Prachatice.


Divize východ

Domácím mužstvům se dařilo, uspěly týmy z Pardubic, Heřmanova Městce i Hostivaře

Juniorskou soutěž odstartovaly na domácím povrchu Pardubice, když po sobotním poledni přivítaly hráče Kova. Favorit od začátku určoval tempo hry a vedení přišlo po desáté minutě. Za další minutu bylo skóre již o 2 góly a domácí šli za prvními body. KOVO nijak nevzdorovalo ani ve zbytku zápasu a příliš práce tak neměli ani rozhodčí, kteří nakonec rozdali pouze 3 tresty. Pardubice pak přidaly ještě branku v každé z třetin a vítězstvím 4:0 vstoupily úspěšně do nové sezóny.

Favoritem byl i další domácí celek, a to Ježci, kteří obhajují loňské prvenství v základní části. Brněnští Buldoci však hráčům Heřmanova Městce nenechali nic zadarmo. Domácí skutečně udeřili jako první, a ve druhé třetině vedli dokonce o 3 branky, ale hosté se nevzdali a před druhou sirénou ještě snížili. Ve třetí třetině domácí definitivně rozhodli, když přidali ještě 3 přesné zásahy, ale ani tak Buldoci nerezignovali a v závěru svého soupeře ještě potrápili. Těsně před koncem překonali obranu dvakrát za sebou, a nakonec tak neodešli nijak potupeni. Pod výhru 6:3 se podepsala 4 body i ofenzivní hvězda Ježků Šmíd, jenž hned po prvním kole opět usedl na čelo tabulky produktivity.

Do Hostivaře přijel tým Svítkova a byla z toho bohatá gólová podívaná. Celý zápas to byli domácí, kdo držel otěže, ale hosté se snažili do posledních minut a svého soupeře nikdy nepustili do příliš velkého trháku. Tým z hlavního města plný zkušených hráčů nakonec dovedl utkání do zdárného konce a do nového ročníku vstoupil výhrou 7:4. Podrobnosti k utkání za Svítkov sdělil trenér Martin Hlavsa: „První zápas na Hostivaři jsme odehráli ve slušném tempu. Začátek zápasu jsme byli aktivní, bohužel jsme nedokázali využít naše šance a soupeř trestal všechny naše zaváhání v obraně, a vedl tak rychle 3:0. My jsme však nic nezabalili, a ještě do přestávky jsme stihli dvěma brankami zkorigovat skóre zásluhou Kantora. Druhá třetina patřila opět soupeři a znovu nám odskočil, tentokrát na 5:2. Pak se nám podařilo dostat zpět do zápasu zásluhou Pavlíčka. Snažili jsme se o vyrovnání, ale soupeř zkušeně hlídal a dotáhl zápas až do výsledku 7:4. Mrzí mě velké chyby v obraně. V útoku musím kluky pochválit, kdy jsme si zvládali vytvářet hodně šancí proti staršímu soupeři. Hostivař si vítězství zasloužila. Oceňuji však náš výkon, protože jsme zápas nezabalili, a bojovali až do konce. Líbila se mi dvojice Kantor a Matýs, která ukázala svou kvalitu.“

Divize západ

Úspěšný víkend prožili obhájci titulu z Kladna, berounští Kelti i ligoví navrátilci z Plzně

O jasnou věc mělo jít ve středočeském derby mezi Rakovníkem a Kladnem, nicméně domácí favorita v úvodu zaskočili a dostali se do vedení. To bylo však jediné, co se jim podařilo z utkání vytěžit, protože pak už skóre nabíhalo pouze na straně hostů. V první třetině Kladno pouze vyrovnalo, ale ve druhé odskočilo na rozdíl dvou branek, a ve třetí dokonce na rozdíl pěti. Celkovým vítězstvím 1:6 vykročili Rysové pohodlně za obhajobou juniorského titulu.

V repríze loňského finále si to rozdal Beroun na domácí půdě s Ústím a historie se neopakovala. Po bezbrankové úvodní třetině se dvakrát prosadil berounský Babka a nasměroval svůj tým k triumfu. Elba v závěrečném dějství sice snížila, ale Kelti udeřili potřetí a dokonali tak pomstu za neúspěšné finále minulého ročníku, ve kterém neuhráli ani zápas. Zda skončí tentokrát Beroun nad Elbou, nebo bude vítězství 3:1 jen výjimkou, ukáže až čas.

Zvědavost fanoušků byla určitě na místě v otázce návratu Plzně mezi juniorskou elitu. Po působení Mečounů v 1. lize se jim jako první v nejvyšší mládežnické soutěži postavily na své domácí půdě Prachatice. Úvod patřil Horalům, ale pak se začaly ukazovat nabyté zkušenosti plzeňských hráčů, kteří postupně domácí přetlačili. Otočení skóre se dostavilo ještě před koncem prvního dějství, ve druhé třetině Prachatice inkasovali potřetí, a v závěru zápasu utrpěly tvrdou lekci. V rozmezí devíti minut stihla Plzeň skórovat hned pětkrát a byl z toho debakl 1:8. Vstup do soutěže tak měli navrátilci z Plzně velkolepý a jistě bude zajímavé sledovat jejich letošní tažení za úspěchem.