Extraliga dorostu

První kolo přineslo rekordní počet gólů. Činili se favorité z Kladna, Ústí, Berouna nebo Pardubic.

Gólové hody se konaly mezi dorostenci napříč republikou. Útok na přední příčky zahájilo debaklem hned několik mužstev včetně obhájce titulu z Kladna. V pražském derby došlo na překvapivě vysoké vítězství Rebelů, Budějovicím se zase dařilo až po základní hrací době. Z nováčků uspěl pouze Hradec.


Divize východ

Svitavy si vyšláply na Ježky, Pardubice rozstřílely Opavu, pražské derby ovládli Rebelové

Nabitý program nedělního hracího dne dorostenecké soutěže odstartoval atraktivní střet mezi Jeleny z Letohradu a pardubickým Svítkovem. Od prvních minut utkání nabízelo útočný hokejbal a již během první třetiny padlo 5 branek. Po druhé třetině vedli hosté o 2 branky a úvod třetí třetiny rozhodl o jejich vítězství definitivně. Nakonec z toho byl výsledek 3:7 z pohledu domácích, kterým nepomohl ani hattrick Matěje Rouse. Za Svítkov se stejným počinem prezentoval kapitán Martínek.

Do soutěže se po krátké pauze zapojili i hokejbalisté Hradce Králové, kteří doma na úvod vyzvali pražský Kert Park. Vyrovnaný průběh zápasu dlouho nenapovídal, kdo si nakonec body odnese, ale ve třetí třetině se diváci přeci jen dočkali. Pražané si nechali utéct úvod závěrečného dějství a dvakrát inkasovali. Hradec tak po výhře 4:2 vstoupil do letošní sezóny vítězně.

Na závěr loňské základní části se podařilo navázat týmu ze Svitav, když na domácí půdě udolal Ježky z Heřmanova Městce. První dvě třetiny připomínaly vzájemné zápasy minulého ročníku, ale Sršňům se postupně podařilo odskočit na rozdíl 2 branek. V závěrečném dějství pak domácí mužstvo působilo až nečekaně dominantně a svého soupeře smázlo čtyřmi přesnými zásahy. Vstup do sezóny tak z pohledu Svitav vypadá po vysoké výhře 6:0 mnohem lépe než posledně.

Střelnici si v prvním kole otevřely Pardubice, které doma přivítali nepočetnou Opavu. Domácí od prvních sekund potvrzovali roli favorita a se soupeřem se vůbec nemazali. Rozhodnuto bylo čtyřmi góly už v první třetině, ale to nebyl ani zdaleka konec. Pardubičtí byli při chuti, a ačkoli ve druhém dějství mírně ustoupili a vsítili jen dvakrát, ten pravý debakl připravili hostům až v závěru. V něm nadělili 9 branek a zkompletovali tak debakl 15:0, kterým se dobře naladili na nový ligový ročník.

O góly nebyla nouze ani ve středeční dohrávce v podobě pražského derby mezi Rebely a Hostivaří. Až nečekaně jednoznačný byl úvod, ve kterém domácí vstřelili 5 branek a odskočili mimo dostřel soupeře. Ten se sice následně pokusil zápas zdramatizovat, ale na jeho 3 přesné zásahy odpověděli Rebelové dalšími čtyřmi. Ve třetí třetině se skóre již nijak dramaticky neměnilo, a Rebelové tak zvítězili vysoko 11:4, což určitě není to, co si v Hostivaři od zápasu slibovali.

Divize západ

Pedagog dvakrát uspěl v prodloužení, favorité rozpoutali nevídané gólové hody

Již týden před ostatními zápasy prvního kola vstoupil do soutěže navrátilec Zliv a v ostrém startu si to rozdal se sousedními Budějovicemi. Skóre se přelévalo z jedné strany na druhou, až nakonec základní hrací doba nestačila a muselo se prodlužovat. Přestože ještě necelou minutu před koncem vedli domácí, nakonec vedení neudrželi a v prodloužení se Pedagogu podařilo zápas otočit na 4:5 a vyhrát.

Budějovice podstoupily ještě jeden předčasný výjezd, tentokrát do Prachatic, a i v tomto případě se jednalo o vyrovnaný boj. Všechny třetiny skončily remízou a stejně jako týden předtím si musel Pedagog zápas o pár minut prodloužit. Scénář byl nakonec stejný a znovu to byly České Budějovice, kdo zapsal bonusový bod za výhru 2:3 po prodloužení.

Nedělní program načal Jindřichův Hradec v utkání s Berounem. Utkání od počátku napovídalo, kdo si odnese první body do tabulky a průběh nemohl v přihlížejících divácích ani na chvíli vyvolat pochybnosti. Kelti zcela dominovali a postupně své úsilí ještě navyšovali, což se odrazilo zejména ve třetí třetině, ve které nasázeli hned 8 branek. Nakonec z toho byl debakl 0:13, kterým Beroun vykročil za obhajobou prvenství v základní skupině z loňského ročníku.

Obhájce celkového vítězství Extraligy dorostu si při své letošní premiéře nepočínal o nic hůře. Kladno doma přivítalo výpravu deseti statečných ze Suchdola nad Lužnicí, která neměla nárok a přijela si pro tvrdý výprask. Po třetinách 8:0, 8:0 a 5:0 z toho byl hrůzný výsledek 21:0, na kterém se nadšeně podílela většina sestavy domácích. Obraz o dominanci Rysů v tomto utkání dokresluje i střelecká převaha, jejíž počítání se zastavilo na skóre 44:4.

V neděli se letos již podruhé představila Zliv, opět na domácí půdě. Druhým soupeřem byla Blatná, která si po nepodařeném loňském ročníku potřebuje spravit chuť a podle toho přistoupila i do tohoto utkání. Ačkoliv střeleckých pokusů nebylo zaznamenáno příliš, Datlům to stačilo na pohodlné vítězství 1:7, za které vděčí také pětibodovému Fiřtovi. Od tohoto výsledku se Blatná může odpíchnout k vylepšení loňského postavení, naopak Zliv si na první vítězství bude muset ještě počkat.

S chutí si zastřílel i loňský finalista z Ústí nad Labem, který se v prvním kole střetl s loni beznadějně poslední Třemošnou. Ta se ani tentokrát nějak v lepším světle nepředvedla a už po první třetině prohrávala o 5 gólů. Elba do druhého dějství ještě přitvrdila, skórovala osmkrát a bylo jasné, že to bude z pohledu Tatranu další debakl. Hosté nakonec vstřelili alespoň 2 čestné góly, ale zároveň obdrželi dalších 5 a prohráli tak vysoko 18:2. Úctyhodných 7 bodů zaznamenal ústecký Šimic.