Extraliga dorostu

Mistrovské Kladno odneslo náročný program dvěma porážkami. Poprvé ztratily i Pardubice.

Gólové hody v Letohradu připravily Pardubice o první bod v sezóně. Rebelové pokračují ve skvělých výkonech, poprvé zvítězila i Hostivař. Kladno nezvládlo zápasy s Plzní ani Berounem a padá tabulkou. Naopak překvapivým skokanem je po dalším úspěchu Blatná. První vítězství zapsala i Zliv.


Divize východ

Přestřelku v Letohradě lépe zvládly Pardubice, Hostivař poprvé naplno bodovala

Překvapivě dlouho se pardubický Svítkov trápil proti Heřmanovu Městci. Přes 30 minut diváci branku neviděli, ačkoli domácí zcela jasně ovládali statistiky. Svého soupeře Svítkov přestřílel více než čtyřikrát, ale odměny se dočkal až ve třetí třetině. Po druhém gólu domácích se probudili i Ježci a skóre zkorigovali. Tím však jejich odpor skončil, dvakrát znovu inkasovali a podlehli 4:1.

Hokejbalová přehlídka se konala v Letohradě, kde se Jeleni střetli s prvními Pardubicemi. První třetinu ve svůj prospěch získali třemi zásahy domácí, ale o branky na obou stranách nebyla nouze po celý zápas. Vyrovnaný průběh potvrdila i na skóre shodná druhá třetina, po které domácí nadále drželi vedení. Favorit se vzedmul v závěru a skóre dorovnal, čímž poslal zápas do prodloužení, a v něm také stav otočil. O rozhodující branku se postaral čtyřbodový Landsman. I přes těsnou prohru 6:7 se Letohrad stal prvním týmem, který Pardubice letos připravil alespoň o bod.

Vylepšit své individuální statistiky mohli v neděli hráči Kert Parku, kteří na Lužinách přivítali poslední Opavu, které se nepodařilo bodovat ani v pátém utkání. Pražané se okamžitě chopili kormidla, ale skóre navyšovali velmi opatrně. Rozstříleli se až ve druhém dějství, kdy zapsali 5 branek, a stejný počin se jim povedl i o třetinu později. Ani hosté neodešli z těchto třetin s prázdnou, ale na debaklu 12:2 to nic nezměnilo.

Další napínavý souboj svedli hokejbalisté Hradce Králové se třetím zástupcem hlavního města. Rebelové venku potvrzovali formu z úvodu sezóny, ale jako první šli do vedení domácí. I druhou branku zaznamenal Hradec, ale ještě do druhé přestávky bylo skóre vyrovnáno. Rozhodnout musela třetí třetina, ve které hosté převzali iniciativu a postupně odskočili na rozdíl 3 gólů. Piráti v posledních minutách zabrali a dvakrát snížili skóre, poslední branku se jim ale vsítit nepodařilo, a utkání tak nakonec skončilo 4:5 ve prospěch Pražanů.

Klíčový duel čekal Svitavy, které se chtěly po dvou prohrách vrátit na vítěznou vlnu z prvních zápasů, a Hostivař, která letos naplno ještě nebodovala. Pražané ani tentokrát nezačali nejlépe a po bezbrankové první třetině to byli právě oni, kdo inkasoval jako první. Více branek ale Sršni nepřidali, a hosté pomalu ovládli zápas. Ke třem brankám ze druhé třetiny přidali ještě jednu v závěru utkání a zvítězili 1:4. Od cenného vítězství se bude chtít Hostivař odrazit a konečně vystoupat tabulkou nahoru.

Divize západ

Kladno dvakrát padlo, stoprocentní zůstává Elba a Plzeň, Blatná po další výhře stoupá tabulkou

První zápas víkendového programu se opět odehrál již v pátek, tentokrát mezi Zliví a Jindřichovým Hradcem. Do vedení šli nejprve hosté, ale domácí brzy skóre otočili. Ve druhé třetině Olymp vyrovnal, ale tím změny skóre na jeho straně skončily. Dále se měnilo skóre pouze na straně domácích, a to celkem třikrát. Za výhru 5:2 si Zliv připsala první výhru a poskočila tabulkou vzhůru.

Mezi první nedělní utkání patřil i Souboj Třemošné s Českými Budějovicemi. Tatran se nezmohl na body ani v tomto zápase a po další ztrátě zůstává bez bodu poslední. V každé třetině inkasoval po jednom gólu a vsítit se mu podařilo pouze jedenkrát. Pedagog tak letos poprvé konečně okusil i výhru v základní hrací době, konkrétně 1:3.

Napínavou podívanou připomínal i duel v Suchdolu nad Lužnicí mezi domácím výběrem a blatenskými Datly. Hostům stačila na otevření skóre necelé minuta a půl, čímž nastartovali stíhací jízdu domácích. Ti se soupeři lepili na záda po celou dobu hry, ale zvrátit vývoj se jim nepodařilo. Gólem do prázdné brány Blatná pečetila vítězství 2:4 19 sekund před koncem. Po necelých 5 kolech se nachází až na 4. místě, což je v porovnání s loňskem největší skok z celé ligy.

Jedny z nejdůležitějších zápasů se odehrály v nedělním odpoledni, nejprve mezi Kladnem a Plzní. Jednalo se o tuhou bitvu plnou vyloučení, z nichž nejvíce si připsal kladenský Schnaubelt, který si nakonec přidal do statistik 20 trestných minut. Právě přesilové hry byly klíčem k úspěchu Plzně. Efektivně využité 4 početní výhody přispěly k vítězství 2:5, které zajistilo Plzeňským velmi důležité 3 body do bojů na vrcholu tabulky.

Tou dobou se v Ústí nad Labem střetli další favorité západní divize, Elba a Kelti. Do vedení se dostali domácí a v budování náskoku pokračovali i ve druhém dějství. Beroun se oklepal až po druhé přestávce za stavu 3:0 a dvakrát úspěšně překonal gólmana domácích. Více branek jim ale hráči Elby neumožnili a po těsném vítězství 3:2 zůstaly všechny body na severu Čech.

Střety favoritů pokračovaly i v týdnu, když se ve středu potkaly právě oba týmy, které své nedělní boje o čelo tabulky nezvládly. Kelti v Berouně přivítali v důležité bitvě o reparát Kladno. I tentokrát začal lépe domácí celek, ale po první třetině byla hra ještě zcela otevřená. Zásadní byla druhá patnáctiminutovka, ve které Kelti soupeře uzemnili čtyřmi přesnými zásahy. Rysové se již vzpamatovat nedokázali a nepomohl jim ani útlum domácích v závěru utkání. Třetí třetinu Kladno vyhrálo 0:1, ale celkově se za vítězství 6:2 radovali Kelti. Těm tak nadále patří místo těsně pod vrcholem, zatímco obhájce titulu po nepovedeném týdnu padl až na 5. příčku.