Extraliga juniorů

Rozjetou Hostivař nezastavil Svítkov ani napodruhé. Plzeň se přetahuje o čelo divize s Kelty

Zatímco Pardubice sbíraly povinné body na Palmovce, městský rival ze Svítkova si už podruhé v sezóně vylámal zuby na pražské Hostivaři. Vyrovnanější je souboj o čelo druhé divize mezi Plzní a Berounem, které pronásleduje i Kladno. Obhájce titulu naopak znovu ztratil a drží střed tabulky.


Divize východ

Kovo nemělo proti favorizovaným Pardubicím naději, Hostivař znovu vyzrála na Svítkov

Uplynulá sobota nabídla o něco chudší program než obvykle, i tak o atraktivitu nebyla nouze. Nejprve se potřetí v 8 dnech ucházelo o své první body pražské Kovo, když doma hostilo silného soupeře z Pardubic. Pro domácí se opět zápas nevyvíjel podle představ a již během první třetiny prohrávali o 3 branky. Stejným výsledkem dopadla i druhá třetina a o vítězi bylo téměř rozhodnuto. Pardubice přidaly v závěru ještě 2 branky, na které domácí reagovali jediným přesným zásahem kapitána Číže z poslední minuty. Beznadějná porážka 1:8 s tabulkou příliš nezahýbala, Pardubice se sice vrátily na 2. místo, ale konkurenční Ježci mají zápas k dobru.

Letos podruhé došlo na očekávaný šlágr mezi Svítkovem a Hostivaří. Posledně Hostivař zvítězila, ale tentokrát mělo mužstvo z Pardubic výhodu domácího prostředí. Svítkov se také dostal velmi rychle do vedení, které ale nenavýšil, a hostům se naopak ke konci třetiny podařilo vyrovnat. Zlomová byla druhá třetina, kterou zcela ovládli Pražané. Kapitulaci domácího mužstva odstartovala využitá přesilová hra hostů, následovaná třemi dalšími góly. I do závěrečné patnáctiminutovky vstoupili lépe zástupci hlavního města a pomalu kráčeli za dalším triumfem. Svítkovským se podařila ještě jedna korekce skóre, ale i na tu našel soupeř odpověď, čímž dovedl zápas do vítězství 2:7. Hostivař tedy i podruhé v sezóně zdolala Svítkov, který padá nelichotivě tabulkou. Naopak Pražané opět dokázali, že na vrcholu sedí oprávněně. K důležitým třem bodům nasměrovali hosty Ferfecki a Prager, kteří získali shodně po čtyřech bodech a posunuli se na průběžná první místa mezi střelci a nahrávači.

Divize západ

Plzeň i Beroun zvládli svá utkání v honbě za první příčkou, ztráta Ústí dále narůstá

Stejně tak ve druhé divizi proběhly 2 zápasy, například mezi Plzní a Prachaticemi. Mečouni doma hájili první příčku, na kterou se posunuli po těžkém předchozím herním týdnu, naproti tomu Prachatice měly svou pozici pevně danou. Favorit vstoupil do utkání velmi efektivně a již po pěti minutách vedl nad soupeřem o 2 branky. Ještě před první sirénou skóre znovu navýšil a kráčel za dalším vítězstvím. Druhé dějství bylo o poznání méně povedené ze strany domácího celku, který další gól nepřidal, naopak doplatil na pasivitu a poprvé inkasoval. Do třetí třetiny se však Plzeň vrátila soustředěně, dvakrát udeřila a pojistila výhru 5:1 i celkové prvenství.

Na úspěch Plzně byli nuceni odpovědět berounští Kleti na horké půdě Ústí nad Labem. Do druhého vzájemného měření sil v této sezóně lépe vstoupila domácí Elba, když úspěšně potrestala oslabení soupeře. Odpověď Berouna se však dostavila už po 20 sekundách, a výsledek prvního dějství tak skončil nerozhodně. Druhá třetina změnu skóre nepřinesla, o vítězi tak musela rozhodnout až ta závěrečná. Využitá přesilová hra sice domácí v úvodu utkání nastartovala, nakonec jim ale daná disciplína zlomila vaz. Vícekrát se nabízených oslabení využít nepodařilo, naopak přišla komplikace v podobě berounské branky při vlastní početní nevýhodě. Obrat zasadil domácím tvrdý úder, ze kterého se již nevzpamatovali, a naopak v závěru třetiny inkasovali ještě dvakrát. Vítězstvím 1:4 navázali Kleti na výhru nad Elbou z úvodu sezóny, a bodově se tak dotáhli na vedoucí Plzeň. Naproti tomu Ústí prohloubilo svou ztrátu na vedoucí celky divize, ke kterým se vzápětí může přidat Kladno.