Extraliga juniorů

Pardubické derby ovládl Svítkov. Krize úřadujícího šampiona z Ústí se projevila i v Prachaticích

Pardubice nestačily na městského rivala ze Svítkova, a druhé místo tak pojistili Ježci. Hostivař po tuhém boji zdolala Hodonín. Kelti se prozatím posunuli na čelo západní divize, Kladno i Plzeň ale dále drží krok. Obhájce titulu z Ústí nad Labem protáhl sérii nezdarů a z Prachatic nepřivezl ani bod.


Divize východ

Týmy Hostivaře i Heřmanova Městce potvrdily roli favorita, Pardubice padly s městským rivalem

Víkendový program začal velmi zostra pardubickým derby. Domácí Alfa přivítala městského rivala ze Svítkova, kterému se letos zatím příliš nedařilo. I tentokrát hosté inkasovali jako první, ale postupně svého soupeře přestříleli, výsledek ještě v prvním dějství otočili a zápas dovedli za stavu 1:3 do zdárného konce. Detaily zápasu přiblížil trenér vítězného celku Martin Hlavsa: „Do zápasu jsme vstoupili poněkud rozpačitě a v úvodní třetině nám chyběli osobní souboje. Alfa po celý zápas dobře bránila střední pásmo a zvolila úspornou hru. Po chybě Pepy Vlašiče jsme hned v úvodu inkasovali, když měl nohy v medu. Vyrovnat se nám podařilo zásluhou dobré hry první lajny, když se prosadil dobře hrající Adam Korec. Do šatny přidal branku po důrazu kolem brány Tom Koudela. Ve druhé třetině jsme byli více aktivní, chyběly pouze branky. V závěru se pak v našem oslabení prosadil Tomáš Lux. Pak přišly do hry již tradičně emoce a více se vylučovalo, než hrálo. Škoda šancí v přesilovce, kdy jsme další gól nepřidali, ale na druhou stranu jsme zápas dobře dohráli takticky. Výkon dobrý, kromě první třetiny.“ Důležitými třemi body se Svítkov dotáhl těsně za Pardubice, kterým se porážkou nepříjemně vzdálila druhá příčka a potřebují zaváhání Heřmanova Městce.

Těžký duel čekal na vedoucí tým divize z Hostivaře. Podruhé v sezóně se proti rozjetým Pražanům postavil nebezpečný Hodonín, tentokrát na půdě hlavního města. Právě Hodonín zůstává letos jediný, kdo obral Hostivař, když doma padl až v nájezdech. Opětovnému trápení se chtěli domácí vyhnout a poprvé v sezóně nastoupili v kompletní sestavě. Soupeř i přesto po celou dobu domácí hráče trápil a znovu ukázal, že je velmi nepříjemným týmem. Hosté dokonce ovládli statistiku střeleckých pokusů. Rozhodujícím faktorem byly nakonec přesilové hry, díky kterým se z vítězství radovala Hostivař. Celkem domácí využili početní výhodu čtyřikrát a nepotřebovali tak jediný gól ze hry 5 na 5. Hosté vývoj zdramatizovali dvěma zásahy, nejprve také z přesilové hry, následně i při vlastním oslabení. Výsledek 4:2 byl však konečný a Hostivař zůstává neporažena i po neúplném 8. kole.

Odpovědět na selhání Pardubic mohli Ježci v utkání s pražským Kovem. Právě trápící se tým z posledního místa tabulky nabízel jednoduchou možnost nahnat náskok a domácí situace zkušeně využili. Po těsné první třetině se naplno projevila střelecká převaha a Ježci třikrát udeřili. Závěrečná patnáctiminutovka skončila už nerozhodně, ale výsledek 6:2 ohrožen nebyl a Heřmanův Městec upevnil svou pozici přímo pod vrcholem. Svou pozici si pojistil i pražský tým, bohužel pro něj však na beznadějném posledním místě východní divize, kde ztrácí už 7 bodů na předposlední Buldoky.

Divize západ

Beroun pojistil první místo proti Rakovníku, Kladno si zastřílelo v Praze, Ústí znovu zaváhalo

Kelti po dalším úspěšném střetu s Elbou absolvovali ve středu předehrávku osmého kola doma s Rakovníkem. Průběh zápasu byl pozvolný, ale obraz hry napovídal, kdo si připíše body. Masivní střelecká převaha domácích se postupně projevila gólem v první třetině, dvěma přesnými zásahy ve druhé, a dalšími dvěma brankami v posledních minutách utkání. Pohodlné vítězství 5:0 osamostatnilo Beroun na prvním místě, ale Kladno i Plzeň mohou následujícím zápasem dorovnat.

Stejně jako Rakovník, ani Rebelové znovu neuspěli v honbě za prvními body. Tentokrát si vylámali zuby doma na silném Kladnu. Favorit i zde prokázal jasnou ofenzivní převahu a svého soupeře téměř čtyřnásobně přestřílel. Aktivita v zakončení Rysům postupně přinesla 8 branek, z nichž 4 zasadila v závěru utkání. Dominantní vítězství 8:0 umožní Kladnu nadále držet krok s Berounem, který hned v následujícím týdnu může sesadit vzájemným zápasem z čela divize.

Prachatice hostily Ústí nad Labem a zacítily absenci formy svého soupeře. Dvěma góly zaskočily trápící se Elbu už v průběhu první třetiny a ve druhém dějství přidaly třetí zářez. Hosté nedokázali vývoj utkání nijak zvrátit a nepodařilo se jim vsítit ani čestnou branku. Prachatice tak zvítězily 3:0, udržely cenné čisté konto a na Elbu v tabulce nově ztrácejí jediný bod. Naopak krize ústeckého giganta zapříčinila již šestibodové manko na vedoucí trojici.