Extraliga dorostu

Plzeň zastavila i rozjetý Pedagog. Uspěla i ve šlágru s Berounem. Svítkov vládne divizi Východ.

Svítkov ukázal svou sílu Letohradu, Pardubice zase nadělovaly v Opavě. Přestřelku v pražském derby ovládla Hostivař. Forma Českých Budějovic stačila proti Plzni jen na bod. Druhý tým tabulky pak vyloupil i Beroun. Kladno se nadřelo na body v Třemošné, nyní chce v tabulce skočit zpět před Pedagog.


Divize východ

Hostivař se v derby pomstila Rebelům debaklem, Pardubice nastřílely Opavě 19 gólů

Svítkov nastartoval víkendovou porci zápasů domácím utkání s letohradskými Jeleny. Domácím se vydařil nástup a čtyřmi góly se vyšvihli do pohodlného vedení. Hosté vsítili v první i druhé třetině po jednom gólu a stáhnout náskok soupeře se jim tak ne zcela podařilo. Závěrečná patnáctiminutovka byla opět v režii Svítkova, který dvěma góly pojistil vítězství 7:2. Hlavní hvězdou utkání byl domácí Drahoš, který zaznamenal 5 bodů. Svítkov díky jasné výhře zůstává o bod na čele tabulky.

Nadstandardně povedené utkání prožili Ježci, když doma hostili Svitavy. Hráči Heřmanova Městce chtěli využít rozpoložení v týmu Sršňů, kterým se aktuálně příliš nedaří. Domácím se také podařilo otevřít skóre, ale na další změnu stavu se čekalo až do 17. minuty. I tentokrát to byli Ježci, a následně přidali i třetí branku. Poté konečně odpověděli i hosté, kteří tak stále drželi určité naděje na bodový zisk. Rozhodující byla třetí třetina, ve které se domácím dařilo vůbec nejvíce z celé sezóny. Pěti góly rozložili obranu soupeře a došli si pro jednoznačné vítězství 8:2. Rozjetý Mareček se na úspěchu svého mužstva podílel čtyřmi góly.

Střelecké hody proběhly v Opavě, kam dorazily silné Pardubice. Domácí sice zaskočili favorita bleskový gólem v první minutě hry, a dokonce brzy přidali i druhý gól, ale rychle se rozehrál i soupeř a odstartoval střeleckou přehlídku. Do vedení se Pardubice dostaly už v polovině třetí minuty, a ještě do první přestávky nastříleli 8 branek. Dalších 7 gólů nasázely ve druhém dějství a o vítězi nebylo pochyb. Poslední třetinu pojistili hosté čtyřmi zásahy, čímž zkompletovali rekordní vítězství 2:19. Pardubičtí si na výjezdu za posledním týmem tabulky úspěšně vylepšili statistiky. Například hráči Landsman, Hlaváček a Kupka zaznamenali po šesti bodech.

Další těsný výsledek čekal na hráče pražského Kert Parku, kteří na Lužinách přivítali soupeře z Hradce Králové. Hosté prostřelili jako první, ale Pražané ještě do první přestávky skóre otočili. Druhá třetina pokračovala ve vyrovnaném duchu a po jejím konci držel Kert Park stále nejtěsnější možné vedení. Ve třetí třetině Hradec využil početní výhodu a vyrovnal, ale brzy opět inkasoval, a tento gól již zůstal bez odezvy. Kert Park nakonec zvítězil 5:4, a Piráti tak musí zkousnout další porážku o jediný gól.

Pražské derby v Hostivaři přineslo zajímavou podívanou. Domácí vraceli Rebelům debakl z úvodu sezóny a byla z toho opět přestřelka. Na rozdíl od posledního vzájemného střetnutí, Hostivař vtrhla do zápasu dobře připravena a po první třetině držela tříbrankový náskok. Druhá třetina přinesla domácím studenou sprchu v podobě vyrovnání na 3:3, ale Hostivařští se dokázali oklepat a rychle si vzali vedení zpět. Třetí třetina byla již jednoznačnou záležitostí. Drtivá ofenziva domácím přinesla 5 přesných zásahů a rozhodla o jejich jasné výhře. Debakl 10:4 je úspěšnou odvetou za triumf Rebelů z prvního kola letošního ročníku. Derby doprovázel tradičně i vyšší počet trestů na obou stranách.

Divize západ

Kladno se na body natrápilo s Třemošnou, Plzeň uspěla v Budějovicích i v Berouně

Ještě před víkendem proti sobě nastoupila v pátečním utkání mužstva Plzně a Českých Budějovic. Favorizovaná Plzeň se dostala brzy do vedení, ale Pedagog je letos velmi nebezpečný a nezalekl se ani tentokrát. Navázal na své velkolepé vítězství proti Berounu a ve druhé třetině vývoj zápasu otočil. Necelé 4 minuty před koncem základní hrací doby Mečouni využili přesilovou hru a poslali zápas do prodloužení. Pro Budějovice se letos jedná již o tradici, a věřili si tak i při nájezdové loterii. Plzeň však doma zvládla tuto činnost lépe než minule Kelti a další bod už Pedagog nepřidal. Výsledek 3:2 drží Mečouny těsně pod vrcholem, ale ani Budějovice si na čtvrtém místě s dalším bodovým přírůstkem jistě nestěžují.

V neděli se prezentovala ve výborném světle Blatná na úkor Prachatic. Doma se Datlům podařilo nasázet po čtyřech gólech v obou prvních třetinách, navíc ani jednou neinkasovali. Horalům se povedlo prostřelit až v závěru utkání, který dokonce ovládli, ale nijak výrazně výsledek nezdramatizovali. Blatná po jasné výhře 9:2 drží pohodlný střed tabulky. Datlům se dařilo i individuálně. Hattrick zaznamenali Slezák i Kvarda, Vrba zase přispěl pěti body.

Po těžkém pátečním zápasu se podruhé v krátkém sledu na hřišti ukázaly České Budějovice. Po dvou soupeřích z vrcholu tabulky přišel na řadu poslední Jindřichův Hradec a Pedagog si toužil spravit chuť po poslední těsné ztrátě. Přes jasnou střeleckou převahu byl výsledek první třetiny překvaivě nerozhodný, ale ve zbytku zápasu se dominance projevila už naplno. Obě zbylé třetiny skončily shodně 4:0 a Budějovice tak vyhráli jednoznačně 9:1. Dařilo se zejména budějovickému kapitánovi Tomanovi, který zaznamenal hattrick a 2 asistence.

Odpovědět na poslední úspěchy Českých Budějovic muselo Kladno v Třemošné, ale oproti očekáváním se pořádně nadřelo. Vedení z první minuty navýšilo v prostředním dějství, ale Tatran nejprve snížil, a ve třetí třetině dokonce vyrovnal. Minutu a půl před koncem zachránil Rysy rozhodujícím gólem Tomášek. Těsná výhra 2:3 znamená pro Kladno šanci vrátit se do první čtveřice.

Další těsný výsledek byl k vidění na jihu Čech. Suchdol nad Lužnicí doma přivítal Zliv a rozhdoně se nejednalo o přehlídku ofenzivních dovedností. V první třetině se prosadily oba týmy shodně po jedné brance a na další gól diváci čekali až do závěru zápasu. Úspěšněji z utkání nakonec odešli domácí, když ve 42. minutě rozhodli o výhře 2:1 z přesilové hry.

Na závěr hracího dne došlo na šlágr 10. kola mezi Berounem a Plzní. Keltům utekl vstup do zápasu a hned v první minutě prohrávali. Více Mečounům nedovolili, naopak dobře vstoupil do druhé třetiny a srovnali stav utkání. Vyrovnaná hra pokračovala bez změny skóre až do 34. minuty, kdy Plzeň strhla vedení zpět na svou stranu díky početní výhodě. Beroun tentokrát nedokázal reagovat a o pár minut později inkasoval potřetí. Výsledek se již neměnil a Plzeň získala cenné 3 body za výhru 1:3. Tím svému soupeři odskočila v tabulce na 4 body a pojistila si své druhé místo.