Extraliga juniorů

Heřmanův Městec rozhodl na závěr podzimu o svém triumfu v divizi Východ! Plzni se to povedlo na západě

Počasí o víkendu umožnilo pouze ty nejdůležitější zápasy, které rozhodly o postupujících do další fáze juniorské soutěže. Brno nezvládlo ani jeden ze dvou možných duelů, a ze třetího místa se tak nakonec radují Pardubice. V klíčových duelech o vítězství svých divizí rozhodl Heřmanův Městec a Plzeň.


Divize východ

Brno dvakrát padlo a přímý postup připadl Pardubicím, Ježci přezimují na čele divize

Sněhové podmínky nedovolily o víkendu odehrát veškerá naplánovaná utkání, přesto se podařilo vyřešit otázku postupujících do nadstavby juniorské Extraligy. Brno mělo k pojištění třetího místa k dispozici hned 2 zápasy, ale zdaleka nešlo o jednoduchý úkol. K prvnímu utkání Buldoků došlo v sobotu v Pardubicích, se kterými to byl přímý souboj o poslední pozici zaručující play off. Klíčový duel přinesl atraktivní podívanou, a jako první se gólově prezentovalo hostující Brno, které v první třetině potvrdilo dosavadní formu. Ve druhém dějství se vzedmuli domácí a dvěma góly skóre otočili. Třetí třetina nenechala diváky vydechnout a Brnu se podařilo srovnat, čímž značně ohrozilo naděje Pardubic, které nutně potřebovaly zvítězit. Radost domácím vystřelil ve 40. minutě Kamaryt, jehož gól zůstal bez odezvy. Pardubice vyhrály těsně 3:2 a vrátily se na kýženou třetí příčku.

V neděli se Buldokům naskytla příležitost sobotní prohru odčinit v utkání s Heřmanovým Městcem. Zatímco Brno bojovalo o přímý postup, Ježci chtěli pojistit vedení na čele divize před Hostivaří. Brno se na domácí půdě v první třetině do vedení nedostalo, naopak muselo dotahovat. Podruhé domácí vyrovnali v průběhu prostřední pasáže, a nakonec se jim podařilo skóre i otočit. Jejich vedení ale dlouho nevydrželo, protože 36 sekund před druhou přestávkou Ježci odpověděli. Navíc úspěšně navázali i ze stratu závěrečné patnáctiminutovky a dostali se zpět do vedení. Stav vyrovnané přestřelky se i počtvrté podařilo srovnat, ale Brno potřebovalo všechny 3 body. Nakonec ovšem neuhrálo ani jeden zásluhou využité přesilové hry hostujícího Sedláka. Heřmanův Městec tak vyhrál těsně 4:5 a do nadstavby postoupil z prvního místa. Hostivař se bude muset spokojit s druhou příčkou bez ohledu na výsledek odloženého pražského derby s Kovem. Třetí postupová pozice zůstala Pardubicím, a Brno tak o play off ještě bude muset zabojovat v jarní části. Stejně tak i Svítkov s Hodonínem, kteří by si to následující víkend mezi sebou měli rozdat o 5. a 6. místo, a z posledního místa také pražské Kovo.

Divize západ

V přímé bitvě o vítězství základní části uspěla Plzeň, Beroun postupuje z druhého místa

Ve druhé skupině se odehrál pouze jediný zápas, i tak je již známo konečné pořadí po základní části. Odložená utkání Prachatic s Rebely a Rakovníku s ústeckou Elbou by na výsledné tabulce nic nezměnila, a proto je už nyní jisté, že o vyřazovací boje se budou na jaře muset zasnažit všechny týmy, kterých se uvedené zápasy týkaly včetně úřadujícího juniorského mistra z Ústí nad Labem. Jistou třetí postupovou příčku dopředu drželo Kladno, a zbývalo tak určit pouze divizního vítěze. O čelo tabulky si to rozdala Plzeň s Berounem. Mečounům vyhovovalo prostředí domácí haly a odrazilo se to i na výsledku, který hrál po první třetině zřetelně do karet právě domácím. Kelti se pokusili ve druhém dějství zvrátit nepříznivý stav dvěma přesnými zásahy, ale domácí odpověděli zkušeně třemi dalšími. V závěru se Beroun už nezmohl na žádný velkolepý obrat, naopak ještě dvakrát inkasoval a podlehl vysoko 7:2. Dominantní vítězství rozhodlo o postupu Plzně z prvního místa, zatímco Kelti půjdou do nadstavby z úctyhodné druhé pozice. Šestice pro play off je tímto určena, na jaře ji zbývá doplnit o vítěze východní i západní skupinové nadstavby.


Plzeň na domácí půdě přestřelila v posledním utkání podzimní části Kelty a pro jarní nadstavbovou elitní skupinu A si přenáší z podzimu dvoubodovou bonifikaci. Zdroj fotky: SK Kelti 2008 - rajce.idnes.cz