Extraliga dorostu

Góly vnímám jako příjemnou odměnu za odvedenou práci, říká Tereza Kotlíková

Pravidelně nastupuje jak v ženské soutěži, tak v soutěžích chlapeckých a mužských, v každé z nich je však důležitou součástí týmu. Prachaticím v Lize žen pomohla svými 17 body na prozatímní druhé místo. O individuálních výkonech a o rozdílech mezi soutěžemi jsme si povídali s Terezou Kotlíkovou.

V každém týmu zastávám jinou roli, ale s kluky i holkami se mi hraje dobře

Terezo, již několikátou sezónu nastupujete kromě Ligy žen i v chlapeckých soutěžích. Jak se vám v tomto prostředí hraje? Je to třeba v šatně jiné než mezi ženami?

Určitě je rozdíl mezi kluky a holkami v šatně nebo cestou na zápasy, ale na hřišti se všichni stejně soustředíme na zápas a na podané výkony. V každém týmu zastávám jinou roli, takže je to těžké porovnat, ale s kluky i holkami se mi hraje dobře.

Momentálně jste s Prachaticemi v Extralize dorostu, kde pravidelně hrajete, na osmém místě západní skupiny, zaznamenali jste pouze pět výher. Co si myslíte, že je největším problémem?

Letos máme hodně mladý tým, pravidelně za nás nastupují starší, a dokonce i mladší žáci, takže je určitě znát, že kluci nemají s touto soutěží žádné zkušenosti. Zároveň se scházíme v nízkém počtu na trénincích, což je určitě jeden z hlavních problémů.

Jaké to pro vás je hrát soutěž dorostu? Vnímáte nějakým způsobem ten věkový rozdíl?

Extraligu dorostu hraji už třetím rokem, takže už to pro mě není taková změna, kluci jsou samozřejmě mladší, ale na hřišti si rozumíme, a to je hlavní.

Za Prachatice startujete i v Lize žen, ve které jste šestou nejproduktivnější hráčkou, za patnáct zápasů jste zaznamenala 17 bodů (12+5). Zároveň jste třetí v počtu vstřelených branek. Co stojí za těmito skvělými výsledky?

Snažím se na sobě pracovat a pravidelně chodím na tréninky, takže vstřelené branky vnímám jako příjemnou odměnu za odvedenou práci. Zároveň mi k tomu dost pomáhají moje spoluhráčky.

Když se připravujete na střelu a díváte se na bránu, máte nějaké konkrétní místo, kam míříte? A čím si myslíte, že jste schopná se dostat do tolika gólových příležitostí?

Snažím se trefovat branku a pokud tam vidím nějaké volné místo, snažím se ho trefit. Tím, že pravidelně hraji chlapecké soutěže, které jsou o dost náročnější, tak je pro mě jednodušší se v ženské soutěži dostat do více brankových příležitostí.

V Extralize juniorů se snažím spíš sbírat zkušenosti a předávat je mladším klukům v dorostu

Máte nějaké oblíbené předzápasové rituály, které vám pomáhají se připravit?

Asi nemám nic konkrétního, je pro mě důležitá rozcvička mimo hřiště a mám ráda, když při tom s kluky nebo s holkami posloucháme písničky.

V letošní sezóně jste naskočila do zápasů jak Extraligy dorostu a Extraligy juniorů, tak v 2. lize a Lize žen. V čem se tyto soutěže podle Vás liší? A která Vám vyhovuje nejvíce?

Extraliga juniorů je o dost rychlejší a silovější, snažím se zde spíš sbírat zkušenosti, a hlavně je předávat mladším klukům v dorostu. Mezi chlapy v 2. lize to není tak rychlé, ale o to jsou silnější. Liga žen mě baví a rády si s holkami jednou za čas zahrajeme zase spolu.

Bohaté zkušenosti máte rovněž z reprezentací, koneckonců máte doma stříbrnou medaili z mistrovství světa v Kanadě. Jaké to ale je proti svým spoluhráčkám hrát v běžné soutěži? Bavíte se třeba před zápasem, nebo je berete jako normální soupeřky?

Určitě je to náročné, v Lize žen nastupuje mnoho hráček s opravdu velkými reprezentačními zkušenostmi a jsou to těžké protihráčky. Před zápasem nebo po zápase se vždy pozdravíme, ale na hřišti se bereme jako normální protihráčky jako se všemi ostatními.

Jak byste zhodnotila dosavadní vývoj sezóny, a to na všech frontách, respektive ve všech soutěžích, kde nastupujete? Jste spokojená se svými výkony, nebo cítíte prostor pro zlepšení?

Prostor pro zlepšení určitě je velký. V letošní sezóně mám velké zápasové vytížení, za což jsem ráda, protože tím sbírám hodně cenných zkušeností. Začátek sezóny pro mě byl složitý, jelikož jsem začala chodit na vysokou školu v Praze, ale nakonec si to naštěstí sedlo a teď už vše funguje tak, jak má.

Tereza Kotlíková nastupuje v letošní sezóně ve čtyřech soutěžích, v každém týmu zastává jinou roli. Autor fotky: SK Kelti 2008.