1. liga

Buldoci nabírají síly na novou sezónu! Jak obstojí mezi osmi prvoligovými celky?

Brněnská skvadra trenéra Jana Emmera se připravuje velice poctivě. Během letní přípravy stihla podstoupit několik turnajů, kde jí nechybělo herní vytížení, jež určitě využije během nového ročníku 1. Ligy. Jako každoročně je pro Brňany nejdůležitější držet krok se špičkou tabulky.

Herní praxe jsme letos zařadili do přípravy více

Anulovaná loňská sezóna Vás musí ještě trošku trápit, není tomu tak? Nebyla škoda, že se vše nedohrálo? 
Co bylo, bylo. Nemá cenu se k tomu vracet. Naopak je potřeba se dívat dopředu. A já si myslím, že ne všem negativním vlivům COVID 19 do sportovních odvětví je konec. Teď je jen rozumně minimalizovat. A jedním z prvních kroků je být připraven na eventuality, které mohou nastat. Nicméně 100% se nikdo připravit nedokáže.
Alespoň jste si mohli vše vynahradit na červnovém ALPA poháru ve Světlé nad Sázavou. Na medailové příčky jste nedosáhli, nemrzí Vás to?
Proč by nás to mělo mrzet? V základní skupině jsme měli stejně bodů jako postupující Elba a Svítkov a jen vinou skóre jsme nepostoupili do boje o medaile. Druhý den jsme porazili Jihlavu a po boji prohráli s Mostem. Tým si celou akci užil a myslím, že by se v této podobě klidně mohla opakovat.
Tato akce ve Světlé nad Sázavou byla jedním bodem Vaší letní přípravy, je tomu tak? Pokud ne, jak přípravy na novou sezónu vypadají?
Spíše to bylo ukončení té minulé sezóny. Co se týká nové, tak náš tým (základ týmu tvořili hráči B týmu doplnění o 4 hráče A týmu a dva juniory) se zúčastnil Országh Cupu na Slovensku a dostal se z více jak 20 zúčastněných mezi poslední 4 týmy a v boji o bronz neuspěl až kvůli prohře po nájezdech. Obdobně složený tým se zúčastnil Orion Cupu v Jihlavě a A tým potom turnaje v Přelouči. Takže herní praxe jsme letos zařadili do přípravy více.



Brněnští Buldoci uzmuli na závěrečném turnaji sezóny 2019/20 - na ALPA poháru mužů ve Světlé nad Sázavou krásné 6. místo. Zdroj fotky: hokejbaltym.rajce.idnes.cz 

Chceme být mezi první čtyřkou po základní části

Určitě budete chtít mířit opět vysoko v 1. Lize, ba ne nejvýše. Jak tomu bude tuto sezónu? Věříte si?
Obrázek o naší síle budeme mít reálný až po prvních herních konfrontacích se soupeři z 1. Ligy. Jelikož je v 1. Lize pouze 8 týmů a není předpoklad, že by měl někdo padat, tak se nabízí zapracování více juniorů do A týmu. Nicméně předpokládám, že 1. Liga bude vyrovnaná a rozhodně chceme být mezi první čtyřkou po základní části.
Jak to vypadá s hráčskou soupiskou? Bude o někoho rozšířena? Máte namyšlené nějaké větší posily?
V Brně nemáme ve zvyku zlepšovat výkonnost nějakými hráčskými posilami. Pokud sem jdou kluci z jiných týmů studovat nebo pracovat, rádi je zařadíme, pokud na to mají, do týmu. Ale to je tak vše. Takže ano, přijde jeden hráč věkem junior.


Někteří hráči musí zlepšit tréninkovou morálku

Osm celků v druhé nejvyšší soutěži není mnoho a o to to bude vyrovnanější, jak toto vnímáte?
Samozřejmě je to špatné. Četl jsem diskusi, která se rozpoutala na sociálních sítích poté, co bylo zveřejněno, že bude jen 8 týmů. Nesdílím ale černobílé vidění tohoto problému. Celá situace je výsledkem více vlivů a není to jen tím, že soutěž je celorepublikovou, povinností mládeže apod. V poslední době tým, který se věnuje mládeži může dosáhnout na poměrně pěkné finanční prostředky z MŠMT, krajů a měst. Pokud potom přijme filozofii, že je důležité mít A tým mužů v dobré soutěži, aby mladí měli kam odcházet, nejsou peníze na 1. Ligu, i když je v rámci celé ČR a jsou skoro stejné jak peníze za tým v Extralize, tak velké a neřešitelné.

Přesto si myslím, že se dalo lépe vykomunikovat s některými týmy to, aby do 1. Ligy nastoupily. Bohužel to ani nebyla tak chyba ČMSHb jako spíše toho, že než se některé kluby rozhoupaly, bylo po uzávěrce přihlášek. Trochu i vinou toho, že se kvůli COVID 19 nehrála jarní soutěž a některé týmy prostě jaro vynechaly.

Co je nutné zlepšit, abyste tuto sezónu byli ještě silnější než tu předchozí?
Někteří hráči musí zlepšit tréninkovou morálku nebo prostě nebudou hrát. Při současné situaci 1. Ligy bude dobré hledět do budoucna a úplně se nesoustředit na aktuální sezónu, pokud by nebyla reálná šance být mezi týmy, které by měly šanci postoupit.


Fotogalerie: