1. liga

Spolupráce plzeňských klubů vzkvétá! Dovede se tým Tomáše Salfického adaptovat?

Po zrušené sezóně 1. Ligu nepřihlásily ani plzeňské Litice. Místo nich bude v druhé nejvyšší soutěži nastupovat rezervní tým Plzně, kde budou nastupovat plzeňští junioři a hráči Litic, kteří si ještě chtějí zahrát 1. Ligu. Jak moc bude tento projekt přínosný pro oba kluby? Udrží tempo se špičkou?

U litických hráčů zase předpokládám, že si zahrají zápasy s větší chutí

Jak vůbec vznikl nápad, že byste přihlásili B tým do 1. Ligy?

Josef Kadaně (předseda HBC Plzeň a hlavní trenér extraligového A týmu): Už loni jsme řešili, jak zapojit naše juniory do mužské soutěže a lépe je připravit na přechod do mužské Extraligy. Měli jsme ale trochu specifický problém, v A týmu bylo tolik hráčů, že se na kluky moc prostoru nedostávalo. I letos to vypadá, že budeme mít celkem početný kádr. Takže, když jsme se s Kubou Juroškem někdy v květnu bavili o spolupráci na tuto sezónu, tak z toho, jaké jsou výchozí podmínky obou klubů, vyšel nakonec tento projekt, který je dohodnutý na sezónu 2020/21.

Jaká bude kostra týmu? Budou u vás nastupovat nějací hráči z Litic? Nebo bude vše doplněno o vaše juniory?

Tomáš Salfický: Kostra týmu se bude skládat převážně z hráčů Litic a starších juniorů.

Jakub Juroško: Dohoda s klubem HBC Plzeň je taková, že v mužstvu budou nastupovat junioři doplnění o naše hráče z Litic, kteří ještě mají chuť si zahrát 1. Ligu.

Kdo vůbec tento tým bude trénovat? Co od tohoto projektu očekáváte?

Josef Kadaně: Trenérem týmu je Tomáš Salfický, který dva roky pomáhal trenérovi juniorů Tomáši Semerovi. Trenérovi bude pomáhat litický Jakub Juroško. Očekáváme vyšší herní praxi pro naše juniory, zejména ročníku 2001 v dobré mužské soutěži. U litických hráčů zase předpokládám, že si zahrají zápasy s větší chutí. Jak z důvodu početnějšího kádru, tak i proto, že sportovní ambice bude tento tým mít větší, než byly loňské výsledky Litic.


Očekáváme velmi zajímavé zápasy a zdokonalení a zesílení juniorů

Letní příprava probíhá s A týmem Plzně nebo vše běží pod Vaší taktovkou separovaně?

Tomáš Salfický: Příprava týmu probíhá společně s naší juniorkou a každý hráč by se měl samozřejmě navíc připravovat i individuálně.

Co budete od soutěže očekávat? Jaké budou Vaše cíle? Myslíte, že obstojíte proti špičce ligy?

Tomáš Salfický: Očekáváme velmi zajímavé zápasy a zdokonalení a zesílení juniorů.

Jakub Juroško: Chtěli bychom jednoznačně hrát více než důstojnou roli, překvapit a zabojovat o konečné medailové umístění.

Bude ve Vašem týmu možnost vidět nějakou posilu z hlavního celku Mečounů?

Josef Kadaně: Nemáme v plánu posilovat B tým vytěžovanými hráči z Áčka. Náš cíl je opravdu jiný (viz výše). Ale je možné, že se v zápasech objeví hráči, kteří by v A týmu neměli takové herní vytížení.

A jak to bude s Liticemi? Jaké s nimi máte vztahy? A kde vůbec budou Litice nastupovat? Bude to 2. Liga?

Josef Kadaně: Kdybychom neměli takové vztahy, ani jeden klub by do podobného projektu zřejmě nešel.

Jakub Juroško: Vztahy s HBC Plzeň máme nadstandardní a HBC Plzeň-Litice budou samostatně působit nadále v 2. Lize a Lize žen, takže klub zdravě funguje i nadále.


Tomáš Salfický (v pozadí za Tomášem Semerou) byl asistentem hlavního trenéra plzeňské juniorky. Nyní povede B tým mužů HBC Plzeň v 1. Lize. Zdroj fotky: hokejbaltym.rajce.idnes.cz