1. liga

Kometa se chce hokejbalem hlavně bavit! Amatérské sporty upadají, lituje Pavel Štefka

Nový ročník 1. Ligy je za rohem. Poličská Kometa chystá jako každý rok příchod letohradských juniorů a několika hráčů z Přelouče. Jak budou borci z Poličky připraveni na start nové sezóny? Pavel Štefka se v rozhovoru dále rozpovídal o reprezentaci U20 a problému s počtem týmů v 1. Lize.

Všichni jsme si rádi odpočinuli od hokejbalu

Jak byste zhodnotil Vaši minulou, o trochu zkrácenou sezónu? Splňovala hra Vašich svěřenců Vaše představy? Co je nutné zlepšit?

Jak kdy. Něco se dařilo, něco méně, ale celkem jsme hráli solidně. Nevím, jestli se dá říct zlepšit, ale celkově nás trápí počet hráčů, které máme k dispozici na utkání a nízký počet hráčů na tréninku. To je ale širší problém, jsme malé město, kluci studují nebo pracují mimo Poličku, další kombinují hokejbal a lední hokej. Takže se s tím musíme nějak vyrovnat.

Čím jste vyplnili místo, kdy se veškeré sportovní dění zastavilo? Snažili jste se tým udržet v chodu?

Myslím, že jsme si všichni rádi odpočinuli od hokejbalu. Po uvolnění opatření se kluci scházeli, hráli bago nebo se věnovali jiným sportům.

Zajímalo by nás, jak probíhala letní příprava na novou sezónu. Myslíte si, že budou Vaši hráči připraveni na herní činnost po dlouhém volnu?

Příprava byla spíše individuální a jak budeme připraveni, to ukáže až začátek sezóny. Vracím se k první odpovědi, někdo trénuje v Poličce, někdo jinde, někdo má hokejovou letní přípravu, tak to u nás je.


Hráči se hokejbalem musí hlavně bavit

Skoro každý ročník se potýkáte s počtem hráčů, jenž máte k dispozici na podzim. Máte ohlášeny nějaké nové příchody do mančaftu?

Budou u nás opět hostovat junioři z Letohradu, naopak někteří naši hráči vypomůžou Jelenům v Extralize. A přijdou zřejmě dva hráči z Přelouče. Našemu tradičnímu rivalovi jsme nabídli, že máme zájem o hráče, kteří mají kvalitu a chuť hrát dál 1. Ligu. Rádi je u nás uvidíme.

Jelikož patříte mezi elitu 1. Ligy, tak se ani nemusím ptát na to, jaké jsou vaše cíle, že? 

Já hráčům zdůrazňuji, že se hokejbalem musí hlavně bavit. Musí mít chuť hrát a těšit se na víkend, na zápas a na partu lidí. Když se vyhrává, je to samozřejmě o mnoho zábavnější než naopak.


Národní tým juniorů? Hráči vytvořili výbornou partu

Vnímáte vůbec fakt, že se do soutěže přihlásilo pouze 8 týmů? Před pár roky v této soutěži bylo okolo 20 klubů. Proč se toto číslo tak rapidně zmenšilo?

Já myslím, že je to více faktorů. Ten nejdůležitější je podle mě, že doba je zbytečně rychlá a každý má pocit, že měřítkem kvality života jsou peníze. Koníčky, zájmy, kamarádi, všechno musí ustoupit do pozadí. To je dnešní svět, který amatérskému sportu moc nepomáhá. Obětavých lidí, kteří budovali hřiště nebo vedli žáky a dorost bez trenérských licencí, ale s nadšením a srdcem všude ubývá. Samozřejmě i podmínky a propozice soutěží hrají roli. Vzdálenosti cestování, podmínky ohledně mládeže a s tím související výše startovného. To jsou všechno věci, které hrají roli při rozhodování, do čeho se pustit. Obzvlášť když jedinou odměnou má být zábava a dobrý pocit z příjemně stráveného času. Neznám jednoduché řešení, ale měly bychom jako kluby spolu začít mluvit, než bude úplně pozdě.

Jak se vůbec znovu těšíte na reprezentační srazy s U20? Je dobře, že ISBHF umožnila hráčům, kterým bude již 21 let, účast na mistrovství světa v příštím roce?

To se těším a moc. Mám dojem, že hráči vytvořili výbornou partu. Tým je vyrovnaný a je v něm mnoho šikovných hráčů. Každý sraz si užívají, možná o to více tuší, že ne úplně všichni nakonec můžou na MS odjet. Posunutí MS je pro náš výběr U20 dobrým řešením, otázkou je co dál a jak to v budoucnu dopadne na mladší kategorie.


Národní tým hráčů do 20 let vyhrál srpnový přípravný turnaj Páňa Cup v Kladně!