1. liga

Kometa deklasovala bojovné Čamlíky! Suchdol i Buldoci potvrdili roli favoritů

O dalším zářijovém víkendu se odehrála tři prvoligová utkání. Na půdu Poličky zajížděl oslabený tým ze Zlína, který ale Kometě statečně vzdoroval. Na jih Čech se musel vydat pardubický Svítkov, jenž ve svém druhém zápase opět neuspěl. Sebevědomé Brno prověřilo rezervní tým extraligové Plzně.

Čamlíci z Malenovic museli Kometě čelit pouze v devíti hráčích do pole, a to se projevilo i na výsledku, kdy si Polička lehce připsala 3 body za výhru 8:2. Suchdol nedal Svítkovu sebemenší šanci a pardubický celek přejel v poměru 6:3. Buldoci jasně potvrdili svoji roli favorita a vykradli tak plzeňskou půdu ve Štruncových sadech, kde "B" tým extraligových Mečounů nastupuje ke svým domácím zápasům.


Kometa si proti Čamlíkům připsala 42 střel na branku!

SK Kometa Polička vs. HBC Malenovice 8:2 (4:0, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 2. Tobiáš J. (Štefka M., Hejtmánek D.), 7. Smutný (Hejtmánek J.), 14. Štefka F. (Chmel M.), 15. Štefka M. (Tobiáš J., Hejtmánek J.), 18. Chmel M. (Hejtmánek D.), 19. Štefka M. (Tobiáš J.), 31. Tobiáš J. (Štefka M.), 38. Štefka M. (Tobiáš J.) – 24. Medřický (Ševčík, Havlík), 45. Machálek (Havlík).

Celek z Malenovic nepřijel na východ Čech v nejlepší sestavě. Čamlíci čítali ve svých řadách jednoho brankáře a devět hráčů do pole, a to není nikdy optimální. Okamžitě od první bule se snažili Zlíňané Kometu napadat, ale ta si s forčekingem lehce poradila, proto se Malenovice uchýlily do obranného valu, který trval víceméně celý zápas. Navnadění hokejbalisté Poličky se vrhli po hlavě do útoku a celou první třetinu obléhali branku hostů. Po dvou minutách poslal domácí do vedení Jiří Tobiáš po nahrávce Matěje Štefky a Davida Hejtmánka. Zanedlouho se prosadil poličský nováček Zdeněk Smutný, jenž vsítil svůj první gól v 1. Lize.

Kometa dále svého soupeře tlačila, ale diváci si museli na další branku počkat až na konec úvodní patnáctiminutovky, kdy se golfovým způsobem trefil Filip Štefka. O pár vteřin později krásnou akcí do prázdné brány navyšoval skóre Matěj Štefka. Ve druhé části zápasu se pokračovalo ve stejném duchu, kdy si Kometa zkoušela mnoho kombinací, ale hodně z nich skončilo nepřesně, z čehož se snažili těžit hosté. Přesto ale opět udeřila Kometa, nejdříve dal gól Chmel střelou od modré čáry a po něm svůj druhý gól vsítil Matěj Štefka. Na domácích se projevila pohodlnost a poličský Šupík čelil nebezpečným výpadům.

Ve 24. minutě snižoval na 6:1 Medřický, ale to bylo ze strany Malenovic vše. V poslední třetině zápasu se snažili borci z Poličky dohrávat vše až do kuchyně, kdy si vytvořili mnoho gólových příležitostí, ale většina z nich skončila buď vedle branky nebo na malenovickém brankáři. Svůj hattrick ale dovršil Matěj Štefka, a ještě jeden gól přidal Jiří Tobiáš. Malenovický Machálek v poslední vteřině ještě kosmeticky upravil krásnou střelou pod horní tyč na 8:2.


Kapitán Poličky Filip Štefka (vpravo) se svým bratrem Matějem opět řádili! Autor fotky: Lenka Hrubošová (archivní foto z loňské sezóny)

Ohlasy trenérů:

Pavel Štefka (hlavní trenér Poličky): „Pohodové vítězství, které ale nemůžeme moc přeceňovat. Soupeř několikrát ukázal, že má šikovné hráče a pokud bude v početnější sestavě, tak bude velmi nebezpečný. Tentokrát ale Malenovice neměly k dispozici ani dvě celé pětky, a to se projevilo na naší převaze. Malenovice sympaticky bojovaly až do konce utkání a přejeme jim, ať se jim daří. Se vší úctou k soupeři, byl to pro nás jeden ze snadnějších zápasů.“

Svítkov podruhé selhal, Suchdol jasně vyhrál!

SK Suchdol nad Lužnicí vs. HBC JTEKT Svítkov Stars 6:3 (2:0, 2:2, 2:1)

Branky a nahrávky: Císař (Kalát), 3x Tácha, 2x Mátl – Běloušek, Doležal, Jankura.

V nedělním utkání na jihu Čech nastupoval Suchdol ke svému prvnímu domácímu zápasu. Svítkov podruhé zajížděl na půdu hostů, kde to opět neměl jednoduché. Oba celky byly v plných sestavách, a tak se dalo od duelu očekávat vysoké tempo. Lépe do klání vstoupili domácí hokejbalisté, kteří se do vedení dostali po gólu Císaře, kterému nahrával Kalát. Hra nabírala na obrátkách a míček se přeléval z jedné strany na druhou. Této pasáže hry dokázali využít znovu Suchdolští, kteří zvyšovali náskok z rychlého protiútoku, konkrétně se trefil domácí kapitán Tácha.

Svítkov nezahazoval zbraně a do druhé části zápasu se zmátořil. Při hře 4 na 4 snižoval hostující Běloušek a rázem po něm srovnal skóre Doležal. Najednou byl stav utkání vyrovnaný, ale hosté si průběh dalších minut nechali utéct. Do konce 30. minuty domácí totiž stihli dvakrát rozevlát hostující síť. Nejdříve se podruhé prosadil Tácha a na něj navázal Mátl. Domácí si svůj dvougólový náskok pečlivě hlídali i během závěrečné patnáctiminutovky. Suchdolský Tácha zpečetil na konci duelu svůj hattrick a další gól do prázdné branky ze strany Suchdolu ještě přidal Mátl. Svítkov stav utkání ještě zkorigoval, ale tato branka nevedla k něčemu výraznějšímu.


V zajímavém duelu přehrál Suchdol svítkovské Stars, které ve druhé třetině srovnaly na 2:2, ale trestuhodně vyrovnání neudržely. Autor fotky: Martin Halíř.

Ohlasy trenérů:

Milan Dlugoš (hlavní trenér Suchdolu): „V neděli jsme odehráli velmi těžké utkání proti běhavému soupeři z Pardubic. Mrzí mě zbytečné vyloučení v přesilové hře, kdy jsme obdrželi dva slepené góly a nechali soupeře vyrovnat. Do konce druhé třetiny jsme strhli vedení na svoji stranu. Ve třetí třetině kluci aktivní hrou odskočili svému soupeři o čtyři branky. V závěru zápasu hosté pouze kosmeticky upravili výsledek. Tento týden se musíme dobře připravit na doma dobře hrající Malenovice a na nepříjemné Brno. Oba zápasy prověří naši kvalitu.“

Petr Kopečný (hlavní trenér Svítkova): „Zápas se Suchdolem byl velmi fyzicky a silově náročný. Domácí velmi dobře napadali a zároveň aktivně přistupovali v obranném valu, nedávali nám moc šancí kombinovat. I tak jsme si vytvořili několik šancí na skórování, domácí byli však hladovější a efektivnější. Když jsme dotáhli dvougólové manko, nezkušeně a lacině jsme o tuto výhodu přišli. Domácí zaslouženě vyhráli, my musíme zamakat na trénincích. Poklonu musím vyseknout i domácím fans, kteří vytvořili pěknou diváckou kulisu.“

Buldoci znovu přehráli nováčka!

HBC Plzeň "B" vs. HBK Bulldogs Brno 2:5 (1:2, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. Šiman (Chramosta), 26. Šiman (Babor) - 6. Klíma (Emmer, Šmarda), 12. Toman (Klíma), 20. Jandourek (Emmer), 25. Šíp (Emmer, Klíma), 34. Fišar (Emmer, Broulík).

Na západě republiky do akce znovu naskočili plzeňští hokejbalisté. Tentokrát čelili silnému celku z Brna. Domácí si dostali rychle dovedení, když se ve 4. minutě prosadil Šiman po nahrávce Chramosty. Na tuto branku, ale Buldoci okamžitě reagovali srovnáním stavu na 1:1. Pěknou střelou zajistil vyrovnání Klíma. Brno tímto gólem dostalo dobrý impuls a zvýšilo své snažení, z čehož vytěžili ve 12. minutě další branku, tentokrát se mezi střelce zapsal Toman. Hosté šli tak do kabin s menším náskokem.

Ve druhé třetině znovu dominovali hosté, kteří zvýšili svůj náskok na 1:4. Nejdříve se po nahrávce Emmera trefil do plzeňské branky Jandourek a o minutu později dal gól Šíp. Plzeň neváhala a využila díru v brněnské obraně, jež byla lehce ukolébaná. Podruhé v utkání se zviditelnil Šiman, který snižoval na 2:4. To ale bylo ze strany domácích vše. Brno si po zbytek duelu hlídalo svůj dvougólový náskok, jež se ještě po brance Fišara navýšil. Buldoci si tak lehce dokráčeli pro další 3 body.


Brno v Plzni potvrdilo stejně jako proti "B" týmu Pardubic svojí zkušenost. Autor fotky: hbclitice.rajce.idnes.cz 

Ohlasy trenérů:

Jan Emmer (hlavní trenér Brna): „Domácí podali bojovný výkon plný nasazení a pohybu. Hosté v některých momentech hráli až příliš "profesorsky“, za což je také domácí dvakrát potrestali. Jakmile se Brněnští vrátili ke své typické hře, začali domácí dělat chyby, které Brno trestalo. Utkání asi nakonec náš tým po zásluze vyhrál, i když musel bojovat až do samotného konce utkání.“