1. liga

Suchdol stále neporažený i po výjezdu na Moravu! Kometa přeskočila v tabulce Brno

Na konci září jsme mohli vidět pět prvoligových soubojů, které se rozvrhly do tří dnů. Ve všech zápasech se hrálo o důležité body do tabulky, čímž se vytvořila skvělá zápletka pro probíhající sezónu.

V sobotu Suchdol zápolil s malenovickými Čamlíky. V neděli poté Malenovice čelily Mečounům z Plzně. Suchdol o den později popojel o kousek dále do Brna, kde se hrálo o důležité body. Svítkov poprvé bodoval a Horalové jsou po třech odehraných zápasech stále bez bodu. Poslední zápas se uskutečnil mezi pardubickým Autosklem a Kometou.


Suchdol v závěru zabral a vyhrál za 3 body!

HBC Malenovice vs. SK Suchdol nad Lužnicí 2:3

Branky a nahrávky: ??? – Dlugoš M. (Tácha), Škarda, Tácha (Škarda, Mátl).

V sobotu sehrál Suchdol zápas ve zlínské metropoli a Čamlíci po minulém nezdaru pomýšleli na vítězství. I když se hrálo na asfaltovém povrchu, tak se tempo utkání přelévalo ze strany na stranu. Domácí, zvyklí na asfaltový povrch, nic nevymýšleli a jakmile měli možnost, tak se vydali dobývat suchdolskou branku. Z několika střel se dokonce jeden pokus ujal a Malenovice šly do vedení. Suchdol dokázal rychle odpovědět. Backhandem se trefil Dlugoš.

Dlouho vyrovnaný stav netrval, protože Čamlíci ukázali svoji sílu a šli znovu do vedení. Bylo vidět, že hosté nejsou na asfalt připravení, což jim dělalo velké problémy. V polovině třetí třetiny Suchdol ještě prohrával, ale Škarda zavelel střelou k obratu. Nabuzení hosté dokonali obrat po gólu kapitána Táchy. Hodně tomu napomohla i nedisciplinovanost Malenovic, které dokázaly nakupit za pár vteřin 32 trestných minut.

Ohlasy trenérů:

HBC Malenovice (???): doplníme...

Milan Dlugoš (hlavní trenér Suchdolu): „V sobotu jsme odehráli zápas na asfaltovém povrchu v Malenovicích, na kterém se nedalo téměř přihrát. Zápas hokejbal ani nepřipomínal, tak jsme jen rádi, že jsme získali tři důležité body. V závěru utkání nám domácí svojí nedisciplinovaností darovali přesilovou hru, kterou jsme proměnili a rozhodli zápas.“

Čamlíci si v neděli spravili chuť!

HBC Malenovice vs. HBC Plzeň B 4:1 

V neděli čekalo na Malenovice druhé utkání víkendu. Tentokrát do Zlína přijela bojovat Plzeň, která si vedla o poznání hůře než Suchdol. Domácí se na svém hřišti dostali do vedení, a to je na asfaltu vždy výhodou. Čamlíci vstřelili 4 branky a Plzeň dokázala reagovat pouze jednou, proto 3 body zůstaly ve Zlíně.


Malenovice uspěly alespoň proti Plzni, zápas emoce rozhodně nepostrádal. Autor fotky: Lenka Hrubošová.

Ohlasy trenérů:

HBC Malenovice (???): doplníme...

HBC Plzeň (???): doplníme...

Buldoci sahali po vyrovnání, ale marně!

HBK Bulldogs Brno vs. SK Suchdol nad Lužnicí 3:4 (0:2, 0:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 43. Šíp (Klíma, Emmer), 43. Šmarda (Klíma, Emmer), 44. Emmer (Baláč, Fišar) – 10. Škarda (Mátl, Dlugoš), 10. Laurinc (Kalát), 22. Dlugoš (Mátl), 34. Dlugoš (Tácha, Mátl).

Do utkání lépe vstoupil hostující celek. Suchdol po 10 minutách hry udeřil. Střeleckou listinu otevřel Ivan Škarda, který dostal přihrávku na vrchol kruhu a jeho rána byla přesná. Než se domácí vzpamatovali, tak Sterenčák lovil ze své branky míček podruhé. Kalát našel v útočném pásmu volného Laurince mezi kruhy, jenž neúprosně poslal balón pod horní tyč. Buldokům se nedařilo dostat do tempa, což se jich drželo celý zápas.

Druhá část utkání se nesla ve stejném duchu. Suchdol tlačil, ale Brno již více ohrožovalo Janákovu branku, tento gólman ale svůj tým držel. Ve 22. minutě odskočili hosté na rozdíl tří branek. Definitivně rozhodnuto se zdálo být po gólu na 0:4, kdy se podařilo Dlugošovi obkroužit branku a zasunout míček do prázdné brány. Jasný stav trval až do chvíle, kdy rozhodčí opět Brnu poskytli přesilovou hru 5 na 3 jako při zápase s Kometou.

V čase 42:29 si Šípův pokus z těžšího úhlu srazil Janák svými zády do vlastní brány. Brno se ještě v závěrečných 150 vteřinách pokoušelo o nemožné a málem se z prekérní situace dostalo. V následné klasické přesilovce poslal Martin Šmarda svoji střelu z kruhu přesně k bližší tyči. A téměř ze stejného místa po pouhých 22 sekundách pálil do černého Emmer. Hosté si ale vítězství nakonec nenechali přebrat a nepovolili Buldokům včas bezpečně odvolat brankáře.

Ohlasy trenérů:

Jan Emmer (hlavní trenér Brna): „Byli jsme slabí v osobních soubojích a v obranném pásmu jsme dělali až dětinské chyby. Když se to spojí s naší nemohoucností v zakončení, bylo z našeho pohledu na tabuli ještě v čase 41:33 skóre 0:4. Nicméně kluci zabojovali a v čase 43:21 to bylo již 3:4. Suchdol si ale nakonec koncovku se štěstím pohlídal. Soupeř byl sice silný v individuálních soubojích, nicméně ne že by nás přehrál kombinací, ale my jsme jim góly darovali na zlaté míse chybami, které nedělají ani dorostenci.“

Milan Dlugoš (hlavní trenér Suchdolu): „Nedělní utkání začalo podle našich představ. Hned v úvodu utkání jsme vstřelili dvě branky a třetinu vyhráli 2:0. Svůj náskok kluci postupně navýšili brankou ve druhé třetině a v úvodu třetí třetiny až na 4:0 v náš prospěch. V závěru utkání jsme bohužel nechali soupeře v našich oslabeních zápas dotáhnout na rozdíl jedné branky. Nakonec jsme rádi, že jsme utkání dokázali zvládnout a z náročného výjezdu z Moravy přivezli 6 bodů.“

Svítkov ukázal lepší produktivitu než Horalové!

HBC Prachatice vs. HBC JTEKT Svítkov Stars 4:7 (0:2, 2:1, 2:4)

Branky a nahrávky: 24. Uhlíř (Sitter R., Holub), 29. Sitter R., 31. Štěpánek (Šaršok), 42. Šimůnek (TS) – 13. Král (Kubal), 15. Pelikán (Bureš), 21. Paukrt (Flos), 39. Král (Kubal), 41. Čech (Bureš, Jankura), 42. Král (Kubal, Drbal), 43. Král (Kubal).

Oba celky před tímto zápasem neměly ani bod, tím pádem bylo jasné, o co se hraje. Úvod duelu byl velmi vyrovnaný a na první gól se čekalo až do 13. minuty, kdy poslal Svítkov do vedení Král. Na něj navázal Pelikán, jenž využil šance před úvodní sirénou. I ve druhé části tlačili hosté a ve 21. minutě to již bylo 0:3. Uspokojené Pardubice lehce polevily, čehož domácí Horalové využili. Ve 24. minutě dal první prachatický gól Uhlíř, zanedlouho před koncem druhé patnáctiminutovky na 2:3 snižoval Sitter.

Po úvodní buly v třetí třetině ihned vyrovnal střelou Štěpánek. Opařený Svítkov však znovu zapnul motory a začal ohrožovat branku Prachatic. V tuto chvíli proběhly 3 hrůzostrašné minuty pro domácí. Zpátky do vedení poslal Svítkov znovu Král po nahrávce s Kubalem. O minutu později se trefil pardubický Čech. A svůj hattrick ve 42. minutě zkompletoval Král. V tu stejnou chvíli však ihned snižoval prachatický Šimůnek z trestného střílení, ale to bylo poslední slovo domácích. Kosmeticky na úplném konci utkání ještě stav korigoval znovu Král. Svítkov se tak může radovat z prvních tří bodů a Prachatice musí na první body stále čekat.

Ohlasy trenérů:

Vít Čapek (hlavní trenér Prachatic): „Do utkání jsme vstoupili aktivně, ale pak nás přibrzdila dvě vyloučení za sebou. Svítkov ukázal svoji kvalitu a na konci třetiny se dostal do dvougólového vedení. My jsme v této fázi nehráli vůbec dobře, a tak Svítkov navýšil na 0:3, nám se podařilo do konce druhé části korigovat na 2:3, na začátku jsme vyrovnali po hrubce hostujícího brankáře na 3:3. Místo, abychom toho využili, že byl soupeř na kolenou, tak nás dorazili. Od začátku se potýkáme se špatným pohybem, nedisciplinovaností a slabou produktivitou. Pokud si to vše hráči neuvědomí, půjdeme od porážky k porážce.“

Petr Kopečný (hlavní trenér Svítkova): „Prachatice nám obecně jako tým nesedí a popravdě jsme u Horalů ještě v novodobé historii nevyhráli, což jsme měli jistě trochu v hlavách. Vydali jsme se v téměř plné sestavě a snažili jsme se o aktivní hru. V týdnu jsme pilovali přesilové hry, v nichž nás pálí pata a stále hledáme vhodné složení, které by se ustálilo. Myslím, že zápas byl divácky koukatelný, postupnými kroky jsme navyšovali vedení na 0:3, bohužel jsme o něj přišli, někdy až fatálními kiksy. Po vyrovnání domácích na 3:3 jsme sáhli po výměně gólmana a v poslední fázi hry tým opravdu šlapal na plné obrátky. V čistě svítkovské sestavě se objevil dorostenec Drbal, junioři Dudík, Novotný Lukáš a gólman Šťovíček. Hráče musím pochválit za restart hlavy po gólu na 3:3, jelikož je to mohlo naprosto psychicky položit. Zmínit musím i prolomení střelecké smůly Vládi Čecha, který pokračuje v dobrých výkonech a gól mu snad dodá potřebný klid v zakončení a dravosti. Závěrem jen zdvižený palec pro útočné duo Král-Kubal a stále se zlepšující pilíř v obraně Honzu Doležala.“

Kometa bere 3 body, Pardubice však dotahovaly!

HBC Autosklo H.A.K. Pardubice B vs. SK Kometa Polička 2:4 (0:1, 0:3, 2:0)

Branky a nahrávky: 31. Blažek (Kunc), 35. Kunc (Tajovský) – 4. Štefka M. (Hubálek, Hnát), 21. Štefka M. (Štefka F.), 27. Štefka F. (Štefka M.), 28. Hubálek (Augustin).

Střely: 8:24, vyloučení: 2:5, využití přesilovek: 1:1, v oslabení: 0:0, diváků: 47.

Mladé Pardubice čekaly na příjezd favorita z Poličky. Už před utkáním se vědělo, že tento zápas bude hodně o běhání, což se také potvrdilo. Pardubičtí Autoskláři začali Poličku nepříjemně napadat, ale tím hodně otevřeli hřiště pro poličskou kombinaci. Brzy poslal Kometu do vedení Matěj Štefka, který dostal v situaci 2 na 1 nabito mezi kruhy a pohotovou střelou mezi nohy se nemýlil. Hosty tento rychlý gól uklidnil a dostal do tempa. Kometa víceméně po celou první třetinu dobývala Forštovu branku, bezúspěšně. Na druhé straně také domácí hrozili svými protiútoky, ale nic těžkého pro Michala Šupíka.

Druhá perioda patřila znovu Poličce. Ve 21. minutě zvyšoval blafákem znovu Matěj Štefka po spolupráci se svým bratrem Filipem. Za tuto třetinu si Pardubice připsaly pouze dvě střely na poličskou branku, na druhé straně byly velké šance Komety. Nejdříve se skvěle před branku vytočil Nespěšný, ale výborný Foršt zasáhl včas. Velkou šanci spálil také Jiří Tobiáš. V poskytnuté přesilové hře Polička odskočila na rozdíl tří branek, kdy se od červené čáry prosadil Filip Štefka. O pár vteřin déle bojovně dorazil balón do pardubické sítě Ondřej Hubálek a Kometa rázem vedla o 4 branky.

V poslední části dokázal Blažek ihned snížit a bylo vidět, že Kometa lehce vypustila. To se potvrdilo v pardubické přesilovce, kdy se od levého mantinelu trefil přímo do pravé šibenice Kunc. Polička se po dvou gólech vzpamatovala a začala znovu svého soka tlačit, ale k ničemu to nevedlo. Přesto zápas dotáhla do vítězného konce.


Na brankáře Poličky Šupíka šlo za celý zápas jen 8 střel! Autor fotky: Jana Nekolová.

Ohlasy trenérů:

Jiří Doležal (hlavní trenér Pardubic): Opět jsme nepodali špatný výkon. Zatímco v první třetině jsme hráli dobře organizovaně a soupeře jsme nepouštěli do gólového zakončení, druhá třetina se nám v tomto směru moc nevyvedla. Po druhém gólu v naší síti jsme trochu polevili v obranných povinnostech a hosté nám rychle nadělili ještě další dva góly. Se čtyřgólovou ztrátou po dvou třetinách jsme se ale nechtěli smířit a do třetí třetiny jsme nastoupili s cílem minimálně výsledek zkorigovat. Nejdříve se v prvním střídání střelou z vrcholu kruhu po chytré kombinaci prosadil Kuba Geisler a o tři minuty později využil přesilovku Jindra Kunc. V těchto chvílích se nám dařilo se více dostávat do šancí, ale další góly už jsme nedali. I tak je výsledek 2:4 proti tak zkušenému a technicky vyzrálému týmu pro nás vcelku uspokojivý. V zápase jsme sice tahali za kratší konec, ale nevzdali jsme se a zápas zdramatizovali až do konce. Zapracovat musíme hlavně na minimalizování chyb při kombinacích jak v útoku, tak i v obraně a přechodu středního pásma."

Pavel Štefka (hlavní trenér Poličky): „Dobrý zápas, který měl slušné tempo. Obě mužstva chtěla hrát aktivně a hráče i diváky to muselo bavit. Myslím, že jsme byli dvě třetiny lepším týmem, zaslouženě jsme vedli 4:0, a to jsme spoustu šancí ještě nevyužili. Ve třetí třetině jsme ale dostali hned v prvním střídaní trochu nešťastný gól, a navíc jsme se nechali několikrát velmi hloupě vyloučit a dovolili tak soupeři zápas zdramatizovat. Třetí třetinu jsem hráčům vytkl, ale jinak jsme podali dobrý výkon a předvedli pár pěkných akcí. Zároveň mě potěšil výkon Pavla Foršta v brance Pardubic, který chytal výborně a držel domácí ve hře až do konce utkání.“