1. liga

Brno urvalo 3 body ve Svítkově! Prachatice slaví první body a vítězství po nájezdech

Minulý víkend se odehrála pouze 3 utkání. Brněnští Buldoci zavítali na hřiště pardubického Svítkova, kde se strhla dramatická bitva. Prachatice se snažily urvat body v Poličce. Poslední zápas proběhl na západě Čech, kde uspěli junioři Autoskla. Plzeň je tedy jako jediná stále bez bodu.


Vyrovnaný souboj skončil lépe pro Brno!

HBC Svítkov Stars Pardubice vs. HBK Bulldogs Brno 4:5 (1:2, 0:1, 3:2)

Branky a nahrávky: 12. Čech (Jankura), 37. Král (bez asistence), 38. Kábrt (Kubal, Král), 39. Kubal (bez asistence) – 11. Hána (Jelínek), 14. Jelínek (Hána), 24. Emmer (Šmarda), 34. Nazad (Šmarda), 39. Hynek (Hudec).

Střely: 24:23, vyloučení: 6:7, využití přesilovek: 1:3, v oslabení: 0:0, diváků: 49.

Začátek zápasu se zdál být opatrný z obou stran a jak Pardubice, tak Brno čekaly na soupeřovu chybu. Ta přišla ve chvíli, kdy se domácí dopustili faulu. Přesilovou hru z pohledu hostů využil Hána, který dorazil balónek do pardubické branky z prostoru u pravé tyče. Svítkov na nic nečekal a okamžitě odpověděl. Byl to svítkovský Čech, jenž překonal Sterenčáka. Za pár okamžiků se Východočeši po Flosově faulu bránili znovu ve čtyřech, ale paradoxně v této chvíli měl velkou šanci otočit skóre Král. Ten na modré čáře dokonale vystihl přihrávku soupeře, ovšem jeho únik zlikvidoval pozorný hostující gólman. Ještě v téže početní převaze vrátil Brnu vedení důrazný Ondřej Jelínek.

Ve druhé části utkání museli domácí vystřídat brankáře, protože hostující Nazad silně udeřil hokejkou Šťovíčka do horní části těla, ten proto musel vystřídat a na jeho místo nastoupil Majerníček. Svítkov Buldokům hrozil v přesilových hrách, ale gól to domácím nepřineslo. Poté hosté několikrát domácí tým přečíslili. Nakonec i odskočili na rozdíl dvou branek, když po buly vyrazil Majerníček střelu Šmardy na neobsazeného Emmera, jenž přesnou ranou zavěsil pod horní tyč.

Poslední třetina přinesla celkem 5 branek. Nejprve se prosadil znovu brněnský tým, a to opět v přesilovce. Hosté vedli 4:1, ale domácí nic nevzdávali. Nejdříve v početní výhodě po chybě bránícího Brňana snížil Král. O minutu později dostal další možnost ke snížení Kábrt a využil ji bravurně. Dotahující Svítkov však podcenil situaci a místo vyrovnávajícího gólu musel domácí celek lovit balónek ze své sítě. Brněnský debutant Hudec po dobré práci v mezikruží poslal míček pouze do zadního mantinelu, pak se jej ujal Josef Hynek a z otočky jej nasměroval do protipohybu Majerníčka.

Jenže úleva hostů trvala jen deset vteřin. Svítkov se po středovém vhazování dostal do útočné třetiny a z dorážky opět snížil na rozdíl jediného gólu Pavel Kubal. Ještě více se Brno zapotilo poté, co Procházka vyhodil balónek do ochozů, ale přesilovku se domácím zužitkovat nepovedlo. Ti ještě v poslední minutě zkoušeli hru bez brankáře, při které mohl po zaváhání brněnské obrany zařídit prodloužení Bureš, ten však naštěstí pro hosty přestřelil.


Svítkov prohrával s Brnem 1:4, ale i tak dokázal utkání značně zdramatizovat a málem vyrovnat! Autor fotky: Jana Nekolová.

Ohlasy trenérů:

Petr Kopečný (hlavní trenér Svítkova): „Na zápas jsme se připravovali a speciálně na brněnské přesilovky, kterými rozhodují zápasy a mají opravdu vysokou úspěšnost. O to víc mě frustruje, že přes trénování konkrétních věcí nejsou naši hráči schopni dodržet pokyny a hrají opravdu naivně. Brno nám vstřelilo prakticky všechny góly po nahození na gólmana a důrazu u branky. Jasně, můžu se vymlouvat, že jsme měli v zápase opravdu věkově školku a silově jsme nebyli schopni stokilové hráče přetlačit. Na druhou stranu Brno hrálo to, co potřebovalo a my jsme jim na to skákali. Jakmile jsme měli rychlé brejky, dokázali jsme soupeře přehrát, bohužel to ale nestačilo. Vyzdvihnu lajnu Král-Kábrt-Kubal, Jakub Král ve 22 letech získal již 100. bod v A-týmu a Matěj Kábrt ve svém prvním zápase zase dal první gól. Na druhou stranu opory týmu v zadních řadách byly hodně za očekáváním. Jdeme dál, nyní se připravíme na Malenovice v rámci výjezdu.“

Jan Emmer (hlavní trenér Brna): „To, že si dokážeme za tříbrankového vedení až takto zkomplikovat zápas, svědčí o tom, že ještě nejsme úplně vyzrálý tým. V kritických situacích máme ještě hodně co vylepšovat. Nejprve jsme málem ztratili náskok 4:1, pak jsme za stavu 5:3, kdy zbývalo šest a půl minuty do konce, namazali soupeři kontaktní gól a málem mu také přesilovkou dopřáli vyrovnání. Dnes jsme to naštěstí ustáli a klukům jinak děkuji za dnešní výkon.“

Horalové slaví dva body! Porazili Kometu po nájezdech

SK Kometa Polička vs. HBC Prachatice 2:3 ss (1:1, 0:1,1:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Tobiáš J. (Štefka F., Štefka M.), 37. Tobiáš J. (Štefka F., Tobiáš O.) – 13. Markytán, 30. Štěpánek, 50. Markytán.

Střely: 41:27, vyloučení: 1:3, využití přesilovek: 0:0, v oslabení: 0:0, diváků: 30.

Duely mezi Poličkou a Prachaticemi jsou vždy velmi vyrovnané a pro diváka nesmírně atraktivní, což se potvrdilo hned v úvodu zápasu. Kometa na hosty vlétla a ve 3. minutě se z gólu radoval Jiří Tobiáš, kterému tuto možnost připravili Filip a Matěj Štefkovi. Domácí však po tomto gólu začali hodně kazit svoji rozehrávku v obranném pásmu. Tyto komplikace způsobili hlavně hostující Horalové, kteří Poličku dobře napadali. Na konci třetiny se po nepřesnosti dostal ke střele nehlídaný Markytán uprostřed poličského pásma. Markytán dělovou ranou prověřil Šupíka, ten si na balónek sáhnul, ale gólu stejně nezabránil. První třetina tak skončila nerozhodně.

Druhá část byla velmi rychlá, protože se hra přelévala ze strany na stranu. Kometa Prachaticím neustále hrozila, ale ty držel nad vodou skvěle chytající Holub. Horalové na druhé straně Poličce hrozili častými výpady. Šupík dokonce musel dvakrát čelit prachatickému hráči, který se na něj valil sám. Šupík však veškeré šance zlikvidoval, tedy až na jednu. V posledních vteřinách prostřední periody se po buly dostal ke střele Štěpánek. Poličský brankář míček vyrazil pouze nad sebe a poté zapadl za jeho záda. Celý zápas provázely emoce a diváci mohli vidět velmi tvrdou hru obou týmů.

Poslední část utkání se nesla v tlaku domácích, kteří se snažili za každou cenu vyrovnat. Dvakrát nastřelili tyč a nevyužili mnoho ložených šancí. Až nakonec ve 37. našel Filip Štefka naprosto volného Jiřího Tobiáše, jenž zakončoval do prázdné branky. Zbytek třetí třetiny Kometa nepustila hosty do větší šance a sama hrozila, ale žádný z pokusů se neujal, a tak došlo na prodloužení. V nastaveném čase to byli znovu domácí, kteří Prachatice zatlačili do obranného pásma, ale mnoho šancí zastavil skvělý Holub. V nájezdech byli šťastnější hosté. Nejdříve poslal do vedení Poličku Filip Štefka. Na tento gól odpověděli Šimůnek a Markytán. V posledním nájezdu nastřelil Matěj Štefka tyčku a tím pádem se radovali z bonusového bodu hosté.


Gólman Poličky Šupík předváděl proti obrozeným Prachaticím výtečné zákroky, ale v nájezdech byl na soupeře krátký. Autor fotky: Vladimír Klíma.

Ohlasy trenérů:

Pavel Štefka (hlavní trenér Poličky): „Soupeř potvrdil, že sice neměl ideální vstup do sezóny, ale rozhodně hrát hokejbal nezapomněl. Měli jsme více šancí, ale Prachatice hrály dobře a obětavě, navíc je především podržel gólman. My jsme sice dali brzy první gól, ale asi nás to trochu ukolébalo. Začali jsme hrát lehkovážně a kazili hodně přihrávek. Nakonec jsme museli ve třetí třetině dotahovat a zápas byl dramatický až do konce, remíza je asi spravedlivá. V nájezdech jsme tentokrát neměli štěstí.“

Vít Čapek (hlavní trenér Prachatic): „Vstoupili jsme aktivně do utkání, ale paradoxně po naší velké šanci se ujali vedení domácí. Hra se přelévala nahoru a dolů, navrátilec do sestavy Markytán vyrovnal. Štěpánek nás poslal do vedení, které jsme dlouho drželi. Domácí vyrovnali v závěru, chtěli strhnout vedení na svoji stranu, ale nás podržel Honza Holub, a tak jsme se mohli radovat z prvních letošních bodů. Jak jsem byl dosud nespokojen s výkonem, tak dnes musím kluky pochválit hlavně za nasazení a bojovnost v této okleštěné sestavě.“

Junioři Pardubic si vyšlápli na plzeňskou rezervu!

HBC Plzeň "B" vs. HBC Autosklo H.A.K. Pardubice "B" 2:5 (1:1, 1:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 10. Juroško (Plohmer, Šiman), 29. Galla (Poláček, Deja) - 7. Janeček (Blažek), 25. Geisler (Licek, Langr), 31. Licek (Janeček, Langr), 37. Tajovský (Šimek M.), 39. Licek (Langr).

Poprvé v nové sezóně se utkaly dva „juniorské“ mančafty. B-tým Autosklářů musel zavítat do Plzně. Rezerva Mečounů stále čeká na body, ale proti Pardubicím ji nečekalo nic jednoduchého. Pardubice měly jasnou taktiku, a to svého soupeře hodně napadat a tím dostávat pod tlak. Velký pohyb jim získal mnoho šancí. Pardubičtí se v sedmé minutě dostali do vedení, Plzeň ale s odpovědí příliš dlouho nečekala a do kabin se odcházelo za vyrovnaného stavu.

Ve druhé třetině využili hosté přesilovou hru, hráči ze západních Čech ale do konce periody stihli opět vyrovnat z hole Gally. Do poslední patnáctiminutovky měli lepší vstup zase hosté, když potrestali dvě plzeňská vyloučení a následně svůj náskok ještě pojistili v rovnovážném stavu, konkrétně se trefil podruhé v zápase Licek. Plzeňští tak stále zůstávají bez bodu.


Souboj velmi mladých, převážně juniorských týmů Plzně a Autoskla nabídl atraktivní podívanou! Zdroj fotky: hbclitice.rajce.idnes.cz 

Ohlasy trenérů:

Tomáš Salfický (hlavní trenér Plzně): „Náš zápas byl od začátku hodně rychlý a atletický. A i přestože jsme zase dostali rychlý gól, dokázali jsme odpovědět. Když jsme pak po druhé třetině odcházeli do šatny za stavu 2:2, apeloval jsem na hráče, že si nemůžeme dovolit být vylučovaní, a to se nepovedlo. Dostali jsme dva góly v oslabení během chvilky, a to nás doslova zlomilo. Další zápas jedeme zas na hostující půdu, tak doufám, že už konečně uděláme nějaký ten bod.“

Jiří Doležal (hlavní trenér Pardubic): „Na tento zápas jsme se speciálně těšili. Byli jsme zvědaví, jak k zapracování juniorů přistoupila Plzeň. V obou týmech se to skutečně mladíky hemžilo. I zápas podle toho vypadal. Hrálo se ve vysokém tempu a zároveň bez zbytečných faulů. Celý zápas jsme si udržovali mírnou převahu. Hodně jsme hráli v útočném pásmu a soupeř zase využíval k protiútokům naše chyby. Dvakrát jsme se dostali do vedení, ale po hrubkách jsme o něj zase přišli. Až ve třetí třetině jsme si vše pohlídali a rozhodli v přesilovkách. Jestli se nepletu, celkem jsme využili tři ze šesti. S výkonem jsme velmi spokojeni. Celý zápas jsme jeli na pozitivní vlně a věřili ve výhru. Skvěle zachytal ve své prvoligové premiéře Jirka Bitnar. Oba obdržené góly byly po našich chybách a nemohl s nimi nic dělat.“