1. liga

Autoskláři a Svítkov na hřištích svých oponentů stoprocentní! Stoupající Horalové vyzráli na Brno

V 1. Lize se stihla odehrát poslední 3 utkání před vynucenou třítýdenní pauzou. V sobotu na půdu Horalů přijeli Autoskláři z Pardubic, kteří hostitele okradli o 3 body. V neděli si však Prachatice spravily chuť proti Buldokům z Brna a Svítkov jasně přehrál malenovické Čamlíky na jejich asfaltu.


Pardubičtí junioři ukořistili další skalp!

HBC Prachatice vs. HBC Autosklo H.A.K. Pardbubice "B" 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Švácha (Sitter) – 21. Geisler (Blažek, Licek), 32. Kouba (Moravec).

Střely: 24:26, vyloučení: 3:3, využití přesilovek: 1:0, v oslabení: 0:0, diváků: 0.

Prachatice po vydařeném zápase v Poličce čekal soupeř z Polabin. Tomu se na venkovních hřištích soupeřů velmi daří, a to potvrdil i v tomto zápase. Domácí Horalové šli však brzy do vedení, když se jim bravurně povedlo využít přesilovou hru. Tempo ale po celou první třetinu řídily Pardubice, které dobrým pohybem svého soupeře tlačily, gól to ale nepřineslo.

Ve druhé části zápasu hosté ve svém tlaku nepolevili, což přineslo své ovoce. Vyrovnávací branku pro rezervu Pardubic zajistil Geisler po spolupráci se svými parťáky. Branka hostům velmi zvedla sebevědomí, což se projevilo v závěru duelu. Na druhé straně se domácí nemohli v prostřední periodě dostat do větší šance. Na konci utkání šly Pardubice do tenkého vedení a Prachatice tak musely dotahovat. Hosty vedoucí gól ukolébal, čehož se domácí snažili využít, ale marně. Pardubice tak mohly slavit další 3 body ze hřiště soupeře.


Mladý tým Pardubic si poctivým výkonem zajistil cenné vítězství v Prachaticích. Autor fotky: Jana Nekolová (archivní snímek).

Ohlasy trenérů:

Vít Čapek (hlavní trenér Prachatic): „Čekal nás náročný víkendový program. V sobotu jsme měli vlažnější vstup do utkání, i přesto jsme se ujali vedení. Soupeř byl hodně běhavý a měl dobře organizovanou hru. Vyrovnal a dalo se očekávat, kdo vstřelí druhý gól, bude i vítězem zápasu a my jsme to bohužel nebyli, i když jsme v poslední třetině podali nejlepší výkon, tak na obrat to nestačilo.“

Jiří Doležal (hlavní trenér Pardubic): „Věděli jsme, že Prachatice jsou velmi silný tým, což dokázaly i vítězstvím v Poličce v minulém kole. Bez několika opor, které byly s A-týmem v Dobřanech, jsme začali opět velmi aktivně a ve vysokém tempu. Na začátku utkání soupeř sice využil svoji první přesilovku, ale aktivita zůstala na naší straně. Obrana pracovala bezchybně a dařil se nám i rychlý přechod do útoku, mnohdy kombinací na pár doteků. Na rozdíl od minulých zápasů jsme ani tolik nekazili přihrávky a souhru, což nám přineslo mnoho šancí, a nakonec i obrat v zápase. Po druhém gólu jsme však na chvíli ztratili koncentraci a soupeř toho využil a pořádně nás zatlačil. Naštěstí jsme si vedení dokázali udržet a odvezli si další tři body ze hřiště soupeře. Vítězství si moc vážíme i v kontextu s tím, že hned v neděli v Prachaticích prohrálo silné Brno. Zároveň si ceníme i poznatku, že kvůli chvilkové ztrátě koncentrace můžeme během chvíle přijít o pracně vydřené vedení. Týmy 1. Ligy jsou v tomto směru nekompromisní a je to největší rozdíl mezi touto soutěží a ligou juniorů.“

Prachatice v nájezdech zatím excelují!

HBC Prachatice vs. HBK Bulldogs Brno 5:4 ss (1:1, 2:3, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Kotlík (Sitter R.), 28. Turek (Markytán), 29. Malecha (Šimůnek, Rychlík), 34. Reindl, rozh. náj. Reindl – 3. Hudec (Fišer, Hynek), 22. Skřivánek (Fišar), 24. Baláč (Klíma), 26. Nazad (Smrž, Hudec).

Střely: 37:31, vyloučení: 3:3, využití přesilovek: 1:1, v oslabení: 0:0, diváků: 0.

Atraktivní utkání se odehrálo podruhé za víkend na hřišti Horalů, kam přicestovalo silné Brno. Již od začátku bylo vidět, že obě mužstva chtějí vyhrát a bylo také poznat, kdo je v Prachaticích doma. Domácí Buldoky ihned zavřeli do obranného pásma, ale jako první se z gólu radovali hosté. Ve 3. minutě se prosadil Hudec, kterému nahrávali Fišer a Hynek. Opařené Prachatice do konce třetiny ještě stihly zareagovat. Vyrovnání zařídil hezkou střelou Kotlík.

Druhá perioda však patřila brněnským Buldokům, kteří si ve svém útočném pásmu otevřeli střelnici. Ve 22. minutě poslal Brno do vedení Skřivánek, zanedlouho přidal branku Baláč a výsledek 1:4 pro hosty zajistil Nazad. Brňané si mysleli, že je klání u konce, ale Prachatice na toto rezignovaly. Ještě do konce druhé části zápasu stihli snížit kapitán Turek a Malecha. Do kabin se tak odcházelo za stavu 3:4 pro Brno.

Poslední třetina utkání se nesla v duchu toho, jak se domácí snažili obléhat brněnskou branku a vydřít prodloužení. To se stalo hned ve 34. minutě, kdy pro Prachatice vyrovnal Reindl. Nastavený čas nenabídl žádnou větší šanci a oba týmy se chystaly na dovednostní soutěž, ve které byli lepší domácí. Rozhodující nájezd proměnil zachránce Reindl a Prachatice tak braly bonusový bod navíc.


Brno vedlo v Prachaticích 4:1! I tak ale prohrálo 4:5 po nájezdech. Autor fotky: Jana Nekolová (archivní snímek).

Ohlasy trenérů:

Vít Čapek (hlavní trenér Prachatic): „V neděli nás čekal těžký tým Buldoků. Hned v úvodu nám vzali vítr z plachet vstřelenou brankou, nám se do konce třetiny podařilo vyrovnat. Brno nás moc do šancí neopouštělo, a naopak samo několikrát zahrozilo a v rozmezí 22. a 26. minuty udeřilo a rázem to bylo 1:4, byl to pro nás pořádný šok, do konce třetiny se nám podařilo zkorigovat na 3:4, a to nám dalo šanci do poslední třetiny, kdy se nám podařilo vyrovnat. Remíza je vzhledem k průběhu utkání asi spravedlivá. Bod navíc jsme brali v dovednostní soutěži a jsme za něj rádi. Hráče bych pochválil, že to nevzdali a porvali se o výsledek.

Jan Emmer (hlavní trenér Brna): „V Prachaticích se v nedělním odpoledni hrál pěkný, tvrdý a férový souboj vyrovnaných týmů. Domácí na neděli posíleni o hráče, kteří v sobotu bojovali za Dobřany, vstoupili do utkání aktivněji, nicméně první gól se podařilo dát nám. Postupem doby jsme si vytvořili náskok 4:1, ale domácí se nevzdávali a bojovali až do konce. Jelikož nám v druhé polovině utkání zvlhl střelecký prach, náskok jsme nenavýšili, a naopak po chybách v naší obraně bojující domácí hráči vyrovnali. V prodloužení gól nepadl a v nájezdové loterii byli šťastnější domácí. Opět jsme na můj vkus obdrželi hodně branek, a proto dělba bodů byla spravedlivá.“


Svítkov dominoval na malenovickém asfaltu!

HBC Malenovice vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice 0:5 (0:1, 0:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Král (Běloušek), 18. Paukrt (Bureš, Král), 23. Paukrt (Staněk, Král), 26. Král (Kubal), 34. Král (Bureš, Čech).

Střely: 13:37, vyloučení: 7:6, využití přesilovek: 0:1, v oslabení: 0:0, diváků: 0.

K poslednímu zápasu před pauzou také zajížděl pardubický Svítkov, jenž chtěl v Malenovicích uspět, to ale není nikdy tak jednoduché. Avšak Malenovice asi neměly svůj den. Od prvních okamžiků duelu se ujali iniciativy hosté a svého soupeře tlačili. Malenovice však odpovídaly rychlými protiútoky, které vždy ztroskotaly na skvěle chytajícím Synkovi.

Ve 14. minutě však poslal Král svůj tým do vedení a tím uklidnil situaci. Čamlíci se lehce položili a ve druhé třetině přišel koncert hostů. Na úvod přesnou střelou navyšoval náskok Paukrt. Ten samý hráč si o pár chvilek později připsal na své konto další branku. 26. minuta - skóre utkání bylo 0:4, když se podruhé v řadě trefil Král. V poslední třetině se již spíše dohrávalo a Svítkov Čamlíky do ničeho většího nepouštěl. Navíc hosté přidali ještě jeden gól. Svítkov si tak bez obdržené branky ze Zlína odvezl 3 body.

Ohlasy trenérů:

Martin Novák (hrající trenér Malenovic): „doplníme...“

Petr Kopečný (hlavní trenér Svítkova): „I přes velký počet nejen omluvenek, ale i nemocí, jsme odcestovali na divokou cestu do Malenovic vlakem. Ani početné přesedání vlak/autobus/vlak nám nezkazilo náladu a byli jsme odhodláni sérii před pauzou zakončit vítězně. Do sestavy se zapojil prvním zápasem junior Korbel a taktéž první zápas si odbyla nová posila v brance Lukáš Synek. Obecně lze říct, že jsme celý zápas kontrolovali a ani přechod z plastu na asfalt nám tolik nevadil. Zápasy Malenovic jsme studovali a věděli jsme, že hrají velmi tvrdě, zápasy jsou vyhrocené, a proto jsme se snažili držet emoce na uzdě. Ne vždy se to sice povedlo, ale i tak si myslím, že jsme to ustáli. Utkání si podmanila dvojice Král-Paukrt, tito borci společně vstřelili všech pět branek. Lukáš Synek si v prvním zápase vedl znamenitě a nejednou náš tým podržel. Junior Martin Korbel zahrál naprosto s přehledem a chyběl pouze kousek, aby si v prvním zápase připsal i první branku – velký příslib do budoucna. Soupeři děkuji za zápas a my společně pevně věříme, že si ještě ten hokejbal letos zahrajeme.“


Jakub Král (druhý zprava v černém dresu) dotáhl Svítkov k přesvědčivému vítězství i díky svému hattricku! Autor fotky: Lenka Hrubošová.