1. liga

Jihlava a Kometa stále bez porážky! Malenovice a Suchdol slaví první výhru

Z posledních pěti zápasů 1. Ligy mohli mít diváci velkou radost. V zápasech padalo hodně gólů, což je pro fanouška vždy atraktivní. Jako jediný se na svoji ofenzivu nemohl spolehnout tým z Přelouče, kterému se podařilo vstřelit pouze jednu branku na hřišti Malenovic.

Svítkovští museli po skvělém vstupu do sezóny poprvé sklonit hlavy a ze zápasu nebrali ani bod. O kousek vedle v Prachaticích bojovala o svou neporazitelnost družina Komety, jež také se štěstím uspěla. Borcům Poličky se podařilo v poslední minutě zápasu překlopit stav utkání na svoji stranu a Horalové už nebyli schopni na tuto situaci zareagovat. Jako Suchdol si také otevřela střelnici SK Jihlava, která na plastu plzeňských Litic dokázala dostat oranžový balónek do branky Plzně osmkrát. Hokejbalisté Jihlavy si tak odvezli 3 body ze Štruncových sadů a jsou zatím na 1. místě celé tabulky. Stejně jako Kometa Polička ještě nepoznali hořkost prohry. Na chvostu tabulky se zatím nachází tým Rakovníku, jenž ještě nezískal ani bod.

Neděle 29.9.2019

Hostivař konečně zvítězila, Buldoci odjeli z Prahy s prázdnou!

HBC Hostivař vs. HBK Bulldogs Brno 5:3 (2:1, 3:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 13. Čejka (Lux, Malina), 14. Kucharčík (Konečný, Fišer), 18. Kucharčík (Vaniš D.), 22. Kalaš (Brož), 30. Malina (Čejka, Lux) - 4. M. Šmarda (Emmer), 29. Klíma (Hynek), 45. Šmarda M. (Baláč).

Střely: 36:29, vyloučení: 4:3, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0.

Oba celky nezachytily start sezóny a poměrně se trápí. Hostivař po dvou porážkách musela zabojovat o první výhru v sezóně, ale i Brno chtělo bodovat a získat tři body za výhru po základní hrací době. Tým z hlavního města se musel obejít bez zraněného Jiřího Vaniše a také nové posily Otto Urbance, a tak dostaly v týmu možnost i nové tváře. Nabuzení Buldoci vstoupili do třetiny s velkou aktivitou a snažili se svého soupeře zaskočit tvrdou hrou. Hokejbalisté z Hostivaře ale vsadili na svoji rychlost, s čímž mělo Brno později velké problémy. V první třetině se Brnu dařilo Hostivařské zamykat v jejich pásmu, a dokonce jim to přineslo i jeden gól. Vše se ale změnilo na konci první části zápasu, kdy si Jihomoravané nepohlídali juniora Čejku, kterému asistoval Lux s Malinou. Za minutu poté se dostali do vedení právě domácí. Vedoucí gól Hostivaře zajistil Kucharčík. Brno tak přišlo o herní pohodu a tempo zápasu začal diktovat domácí tým, i když v úvodu zápasu byli Bulldogs lepším mančaftem na hřišti.

Druhých patnáct minut zápasu bylo pro Brno noční můrou. V prostřední třetině jasně dominovali Pražané, jenž dopravili míček za záda brněnského brankáře třikrát. V 18. minutě se podruhé trefil Kucharčík, který navyšoval gólové konto Hostivaře. O čtyři minuty později se ke střele dostal Kalaš, jemuž nahrával Brož. A v poslední minutě druhé třetiny se opět prosadil útok Malina – Čejka - Lux, jenž pečetil výhru týmu z Prahy. Brnu se podařilo v půlce utkání výsledek zápasu korigovat jedním gólem, ale za stavu 5:2 se žádnému týmu nevstupuje do poslední části utkání moc dobře. Brněnští hokejbalisté vyhráli závěrečnou třetinu v poměru 0:1, ale to bylo málo na to, aby to změnilo celý vývoj zápasu. Hostivař si konec duelu pohlídala a mohla si připsat první body do tabulky. Brno odjelo zpět na jih Moravy, kde se bude muset lépe připravit na nadcházející program 1. Ligy.

Ohlas trenéra:

Jana Emmer (hlavní trenér HBK Bulldogs Brno): „Od startu utkání jsme byli deset minut lepším týmem, pak se karta obrátila. Ve druhé třetině se projevila lepší fyzička soupeřů a my jim vůbec nestíhali, to nás ale neomlouvá. Velkým problémem bylo, že hráči Hostivaře si nás při přechodu do pásma snadno rozebírali a my si je při tom vůbec nečetli. Poslední třetina už byla z naší strany mnohem lepší a myslím si, že se od ní můžeme odrazit. Navíc teď ve čtvrtek budeme moci konečně potrénovat v Brně na velkém hřišti, které už budeme mít hotové. Na plastu musíme zapracovat především na koncovce.“

Hokejbalisté Suchdolu „roznesli na kopytech“ hvězdy z Pardubic!

SK Suchdol nad Lužnicí vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice 8:4 (2:1, 3:1, 3:2)

Branky a nahrávky: Bárta O., Šlápota, Kubal, Kalát J., Dlugoš, Bárta O., Tácha M., Kalát J. - ???.

Nejvíce branek ve třetím hracím kole 1. Ligy padlo na půdě Suchdolu, jenž konečně na svém stadiónu vybojoval výhru. Svítkov zažil vskutku skvělý vstup do sezóny, ale to musel potvrdit i na hřišti „nováčka“, což se nepodařilo. Domácí zaspali start zápasu, ve kterém Svítkov obléhal „kasu“ brankáře Janáka, který byl v tomto utkání ve skvělém rozpoložení a byl hlavním stavebním kamenem úspěchu. Hráči Stars dokázali z velkého tlaku vytěžit v úvodní třetině pouze jeden gól a potom začali doplácet na své chyby. Postupem času hráči Suchdolu zvyšovali své otáčky a dostávali soupeře do úzkých. První patnáctiminutovka skončila lépe pro hráče z jihu Čech, kteří ji vyhráli 2:1. Za Suchdol se mezi střelce zapsali Bárta a Šlápota.

V druhé části zápasu Suchdol nepolevil a Svítkov nevěděl, kam dříve skočit. Hosté nedokázali reagovat na důraznou hru Suchdolu, a proto se museli uchýlit k několika vyloučením, což se stalo hlavním faktorem výhry domácího celku. Suchdol nad Lužnicí přidal ve druhé třetině další tři branky a svítkovské Stars pouze snížily svoje gólové manko o jeden gól. Domácí hráče za výhrou také táhli jejich fanoušci, kteří jim tvořili skvělou atmosféru. Konec zápasu byl ještě daleko, a proto museli Suchdolští bojovat až do konce.

Svítkov cítil, že by se ještě dalo něco dělat s celým zápasem, ale domácí hráči byli v tento den nekompromisní. I navzdory tomu, že hráči z Pardubic vstřelili v poslední třetině dva góly, tak to nestačilo, protože Suchdol po zásluze Bárty, Táchy a Kaláta potvrdil svoji dominanci a uzavřel tak střelecké hody na čísle 8. Svítkov se dopustil mnoha faulů, což jim prohrálo celý zápas. 5 branek z 5 přesilovek je skvělá bilance Suchdolu, jenž jim pomohla k prvním 3 bodům. Ani nová posila z Hradce Králové, Jan Hrabica, nepomohla pardubickému celku k výhře, a tak Svítkov odjížděl domů s osmigólovou nadílkou.

Ohlas hráče:

Matěj Tácha (kapitán SK Suchdol nad Lužnicí): „Před zápasem jsme nebyli v úplně nejlepším rozpoložení, počítali jsme velké ztráty v sestavě, ale hráči, kteří byli povoláni z „B“ týmu je nadmíru zastoupili. Svítkov nám hlavně v první třetině dost motal hlavu v obranném pásmu, ale podržel nás Filip Janák. My jsme i díky velkému počtu vyloučených hráčů Svítkova využili pětkrát přesilovou hru a na rozdíl od předchozích utkání proměňovali své šance. Jsme velice rádi za tři body, ale je potřeba dále pracovat s pokorou.“

Jestřábi neuspěli na asfaltu Malenovic, které slaví první výhru!

HBC Malenovice vs. HC Jestřábi Přelouč 3:1 (0:0, 1:1 ,2:0)

Na zlínské předměstí zajížděl na svůj třetí zápas tým Přelouče, který dokázal přivést mnoho posil. Malenovice se mohly těšit ze svého prvního letošního zápasu před svými diváky a také se samozřejmě nechtěly nechat zahanbit. Po dobrém výsledku a výkonu na půdě Jihlavy Malenovice cítily šanci na uzmutí prvních bodů. „Čamlíci“ stále hrají na asfaltovém povrchu, který ale není Přelouči cizí. Úvod zápasu nastínil, jak bude celé klání probíhat. Vyrovnaná a tvrdá hra provázela oba týmy po celý zápas. Kdo vyhrál souboj u mantinelu, tak ten se mohl ihned dostat do skvělé střelecké pozice.

V první patnáctiminutovce se brankáři museli činit a ani jeden z nich nepustil míček za svá záda. Velmi fyzicky náročný hokejbal pokračoval i ve druhé třetině. Jako první se do vedení dostali Jestřábi, které do vedení poslal Kunc po souhře s Doležalem. Malenovice do konce 30. minuty ale dokázaly na přeloučskou branku vyvinout tlak, čímž se jim podařilo vyrovnat stav zápasu. Poslední část zápasu byla rozhodující a oba trenéři věděli, že kdo udělá chybu jako první, tak ten bude pykat.

Jediný gól mohl rozhodnout o celém zápasu. Domácí hokejbalisté ve třetí třetině zabrali a byli lepším týmem, což se ukázalo, když „Čamlíci“ odskočili Jestřábům o jeden gól a zdálo se, že je vše rozhodnuto. Přelouč neměla jedinou možnost než na konci zápasu vsadit šance na svoji ofenzivní hru v šesti bez brankáře, která se jim moc nepovedla. Malenovice potrestaly snahu hostů, kteří se snažili vyrovnat výsledek zápasu, gólem do prázdné branky. Malenovičtí tak dali najevo, že na jejich hřišti nebude jen tak jednoduché vyhrát.

Ohlas:

Libor Komůrka (manažer HC Jestřábi Přelouč): „Ve velmi tvrdém utkání jsme sice vedli brankou Příhody, ale domácí zápas otočili a střelou do prázdné branky pečetili vítězství. S výkonem a nasazením jsme však spokojeni a budeme se soustředit na sbírání bodů. Ve třetím utkání se představil náš třetí gólman a potvrdil skutečnost, že na tomto postu problém mít nebudeme. Kluci zatím chytají velice spolehlivě.“

Kometa udeřila v poslední minutě zápasu!

HBC Prachatice vs. SK Kometa Polička 3:4 (1:1,1:1,1:2)

Branky a nahrávky: 10. Zavřel (Valek), 26. Laurinc (Malecha), 41. Zavřel (Jiroušek, Švácha) – 14. Bečka (Štefka F., Hejtmánek J.), 23. Tobiáš O. (Augustin), 34. Augustin (Tobiáš O.) 45. Tobiáš J. (Štefka F., Tobiáš O.).

Prachatice čekal po týdenní pauze druhý zápas sezóny. Na jejich hřiště se přijel porvat o body východočeský celek Komety, který v Prachaticích zatím vždy vyhrál. Na začátku utkání hráli hosté s velkou pohodou a snažili se aktivně napadat svého soupeře, což Horalům dělalo menší problémy. Hráči Poličky si vytvářeli dobré střelecké pokusy, které vždy zastavil brankář Čapek. Postupem první třetiny se dostávali do tlaku domácí, kteří ale nemohli najít recept na dobře chytajícího Šupíka. Kometě se po dobrém startu rozpadla její hra, čehož se podařilo využít Zavřelovi. Prachatický hráč ze situace 3 na 2 zvolil střelu, na kterou brankář Poličky nedosáhl. Z Horalů spadla menší nervozita, ale po vstřeleném gólu přišel faul domácího Květoně, jenž neuhlídal svoji hůl a trefil s ní poličského Nespěcha. Krev v obličeji poličského obránce znamenala přesilovou hru pro Kometu, jež trvala 4 minuty.

V prvních dvou minutách se Polička nemohla dostat přes dobře bránící blok domácích, ale v čase 13:28 se jim přesilovku podařilo proměnit. Nahození Filipa Štefky před brankou Čapka tečoval junior Bečka a tím srovnal stav zápasu. Druhá třetina začala velkým tlakem domácích, jenž Kometu zamkli v jejich obranné třetině téměř na dvě minuty, hostující defenziva ale naštěstí pro ně vše zvládla. Prachatický Malecha dokonce běžel skoro sám na prázdnou branku, ale poličský obránce mu do střely vložil hůl, což mu zabránilo trefit Šupíkovu „klec“. Do 22. minuty se dařilo domácím Poličku přečíslovat a z rychlých protiútoků si tvořit slibné šance, ty ale nepřetavili v gól. Chvilku poté přišel pro Horaly šok. První větší tlak Komety v druhé části ihned skončil gólem. Osamocený Ondřej Tobiáš si počkal u levého mantinelu zcela osamocený a tvrdou střelou vymetl levý vingl prachatické branky.

Zanedlouho dostaly domácí Prachatice přesilovou hru, kterou Kometa ubránila bravurně. Po nevyužité přesilovce domácích přišel vzájemný trest a hra probíhala ve čtyřech na obou stranách. Jeden z poličských hráčů se po dobrém napadání dostal z pravé strany ke střele, balónek zastavila tyč. Skoro na konci druhé patnáctiminutovky ve hře 4 na 4 se hokejbalisté Prachatic dočkali vyrovnání. Po vhazování v obranném pásmu Poličky si jeden z útočníků hostí nepohlídal domácího Laurince, který z mezikruží se štěstím propasíroval balónek za Šupíkova záda. Do konce druhé třetiny měla Polička ještě možnost dostat se do vedení, ale „Komeťáci“ si vylámali zuby na dobře chytajícím Čapkovi.

Vstup do poslední části zápasu lépe zachytili hosté, kteří již ve 34. minutě šli do vedení. Ondřej Tobiáš si po rotaci v rohu počkal a našel Augustina osamoceného před brankou, jenž dostal balónek do prachatické branky bombou k tyči. Oba týmy v půlce poslední třetiny dostaly přesilové hry, ale ani jeden z nich gól nedal. Ve 41. minutě bylo opět vyrovnáno. Zavřel si u mantinelu prohodil poličského beka a poté vyzrál i na Šupíka. Vypadalo to, že se bude prodlužovat, ale vše bylo jinak. Oba trenéři využili oddechový čas a v důležitém okamžiku přišel zbytečný faul od prachatického Jirouška. Přesilovka Komety se již blížila ke konci, ale ve správný čas a na správném místě se objevil Jiří Tobiáš. Filip Štefka dokázal najít svého spoluhráče křižnou nahrávkou přes celé hřiště a Tobiáš to měl už jednoduché. Kometa potřebovala minutu vydržet. Prachatice si vytvořily v poslední minutě ještě dvě šance, ale Šupík obě zastavil. Kometa si tak drží na jihočeském hřišti v Prachaticích fazónu tří výher ze tří zápasů!

Ohlasy trenérů:

Vít Čapek (hlavní trenér HBC Prachatice): „Měli jsme špatný vstup do utkání, dělal nám velký problém důraz hostí a tím pádem nám vázla rozehrávka. Ve druhé třetině jsme zlepšili pohyb, ale stále to nebylo ono. Hosté, jak mohli, tak hrozili z každého protiútoku a vytvářeli si více gólových příležitostí než my. Na začátku poslední třetiny po hrubé chybě jsme opět inkasovali, když se nám podařilo pracně vyrovnat přišlo na konci zápasu vyloučení a zkušení hosté využili naší naivity a převrátili vítězství na svoji stranu. Je to náš druhý zápas a je vidět, že máme na čem pracovat.“

Pavel Štefka (hlavní trenér SK Kometa Polička): „Lepili jsme sestavu, jak se dalo, takže tři body jsou zlaté. Domácí měli víc šancí a hlavně ve druhé třetině nás zatlačili do defenzivy. Všichni hráči předvedli bojovný výkon, a i když se nám v některých momentech příliš nedařilo, tak kromě prvního gólu jsme nedovolili soupeři jít do vedení. Domácí museli dvakrát dotahovat, a to bylo spolu s výborným výkonem Michala Šupíka v brance klíčové pro zvládnutí zápasu. Na samém konci utkání jsme navíc dali gól za tři body a na domácí nezbylo nic. I když je potřeba přiznat, že by si nějaký bod také zasloužili.“

Jihlava vycvičila Litice z produktivity!

HBC Plzeň-Litice vs. SK Jihlava 3:8 (1:2, 0:4, 2:2)

Branky a nahrávky: 13. Juroško (Kamien), 31. Kamien (Vlasák, Voves A.), 38. Voves J. – 12. Růžička (Harasim), 14. Danko (Střecha), 16. Střecha (Růžička, Danko), 25. Danko (Střecha, Zbořil), 27. Danko (Zbořil), 30. Střecha (Růžička), 35. Střecha (Danko), 41. Střecha (Danko).

V nedělní den vycestovali hokejbalisté Jihlavy do Plzně, kde v rámci třetího kola 1. Ligy změřili síly s tamním celkem HBC Plzeň-Litice. Zápas měl od začátku zcela vyrovnaný průběh, mnohdy byly domácí Litice aktivnějším týmem, ale hlavní roli hrálo proměňování gólových šancí. Začátek první třetiny se přeléval ze strany na stranu a oba celky měly pár střeleckých možností, ale oba brankáři byli připravení. Přestřelka začala ve 12. minutě, když šla Jihlava do vedení po brance Růžičky. Plzeň na nic nečekala a hned o minutu později srovnávala na stav 1:1. Značné uspokojení z vyrovnání ze střídačky Litic stálo Plzeň další gól hned ve 14. minutě, když Litice podcenily souhru Danka se Střechou, kteří zajistili týmu z Vysočiny branku do šatny.

Velký zkrat zaznamenali hráči ze západu Čech, kteří inkasovali ve druhé části zápasu čtyři góly a žádný nevstřelili. Po nástupu na hřiště se okamžitě v 16. minutě trefil Střecha po spolupráci s Růžičkou a Dankem. V dalších minutách si Litice vybojovaly pár šancí ke vstřelení gólu, ale Humlíček si se všemi pokusy poradil. Pět minut do konce druhé třetiny přišla jihlavská smršť, konkrétně z hokejek Danka a Střechy. Petr Danko dal gól ve 25. a 27. minutě. Jan Střecha zvyšoval skóre svého týmu na 1:6 v poslední minutě prostřední části. Litice se nechtěly nechat zahanbit na svém hřišti, a tak začaly alespoň bojovat. Na začátku poslední třetiny přišel gól z hole plzeňského Kamiena, což ale bylo málo platné, protože v půlce třetí části zápasu se prosadil znovu Střecha po nahrávce Danka. Na branku Jihlavy ještě zareagoval litický Voves, ale ve 41. minutě přidal čtvrtý gól Střecha, čímž uzavřel jihlavskou kanonádu na plzeňském hřišti.