1. liga

Kometa ovládla podzimní část 1. Ligy! Malenovice se na závěr rozjely

Posledních pět zápasů podzimní části 1. Ligy trošku poukázalo na stávající formy jednotlivých mužstev. Někdo může být nadmíru spokojený, někdo zase velmi frustrovaný. Jeden duel se odehrál v sobotu 30.11., kdy Malenovice hostily tým ze západu Čech.

Malenovice využily domácího prostředí a Liticím naládovaly 7 gólů!

HBC Malenovice vs. HBC Plzeň-Litice 7:1 (0:0, 3:1, 4:0)

Malenovice s průběžným postavením v tabulce nebyly moc spokojené, ale to se celé změnilo po tomto utkání. Litice již dlouho neabsolvovaly zápas na asfaltu, ale v první třetině jako by nebyl znát rozdíl. I když měli domácí lehce navrch, tak i hosté se dostávali do slušných střeleckých pozic, ale malenovický brankář stál pevně na svých „základech“. Prvních 15 minut tak gól nepřineslo. Druhá patnáctiminutovka byla již pro oko fanouška záživnější, hlavně pro toho malenovického. Domácí začali lehce tlačit na pilu a Plzeň se trápila s neposedným povrchem. Z toho Čamlíci vytěžili tři branky na rozdíl od Plzně, jež pouze korigovala stav klání jedním gólem.

Malenovičtí se dali do pohody a ve třetí třetině svého soupeře ze západu Čech do ničeho nepustili a celou třetinu spíše strávili v útočném pásmu. Čamlíci se do konce utkání ještě trefili čtyřikrát, čímž se jejich střelecké konto zastavilo na čísle 7. V tomto zápase se tak podařilo Malenovicím Litice předskočit v tabulce a tento zápas byla slušná příprava na ten nedělní.

Kometa uspěla v zápase o 1. místo! Šupík zavřel klec

SK Kometa Polička vs. SK Suchdol nad Lužnicí 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Góly: 2x Tobiáš J., Tobiáš O.

Souboj o nadvládu podzimního půlmistra 1. Ligy, tak by se mohl nazvat duel mezi Poličkou a suchdolským celkem. Hosté přijeli dobře naladěni, ale i domácí věděli, o co se hraje. Vstup lépe vyšel Kometě, která svého soupeře dobře napadala a získávala balónky z vybojovaných soubojů. Do první velké šance se dostal Jiří Tobiáš, jenž osamocený před suchdolskou brankou udělal Janákovi kličku do bekhendu, ze které vystřelil. Suchdolský brankář ještě první pokus chytil, ale na dorážku pod víko již byl krátký. Domácí tak díky tomuto gólu ještě zvýšili tempo a Suchdol lehce přehrávali. Od půlky první třetiny však domácí začali všechny situace přehrávat, z čehož se snažili těžit hokejbalisté z jihu Čech. Naštěstí pro Poličku stál v brance Šupík, jenž vynikající formou likvidoval možnosti suchdolských útočníků.

Před koncem úvodní sirény dostal Suchdol přesilovou hru, tu ale promarnil. Ve druhé části zápasu byl lepším týmem znovu Suchdol, jenž Kometu lehce zavíral v její obranné třetině. Navíc tomu všemu nepřidala další suchdolská přesilovka, ale poličská obrana stála pevně. Postupem času se domácí hokejbalisté dostávali zpět do tempa. Z častých výpadů pak hrozili Janákovi, ten ale všechny střely pochytal. Poté také dostala přesilovou hru Polička, tu ale promarnila, i když měla obrovské množství šancí. Stav po dvou třetinách byl pouze o jediné brance. Bylo vidět, že Kometa ve třetím dějství nechce přijít o vedení a hlavně o 3 body.

V první půlce poslední třetiny přecházela Kometa ze zabezpečené obrany lehce do útoku, z čehož vytěžila dvě branky. Nejdříve se po střele Holce od levého mantinelu dostal k dorážce Ondřej Tobiáš, jenž Kometu uklidnil. Zanedlouho v přesilové hře se míček po střele odrazil mezi kruhy, kde se jako první objevil Jiří Tobiáš a vymetl Janákovi levou šibenici. Zbývalo ještě 8 minut do konce utkání. Suchdol se nechtěl jen tak vzdát, což bylo zřejmé na jeho snaze vstřelit alespoň jednu branku. Hosté měli mnoho šancí, ale Šupík se dobře vyspal a stala se z něho zeď. Už to vypadalo, že to bude jasný gól, ale poličský gólman vždy na poslední chvíli čarovně zasáhl. Suchdolští pouze kroutili hlavou a nevěřili svým očím. Takhle Šupík chytil 8 naprostých tutovek, čímž vykouzlil úsměv na tváři fanouškům, svým spoluhráčům, ale i soupeřům. Kometa tak svého soka přehrála a tím si zajistila přezimování na 1. místě tabulky.

Ohlas:

Pavel Štefka (hlavní trenér Poličky): „Suchdol je velmi dobré mužstvo, mají rychlý přechod do útoku a snaží se kombinovat v pohybu. Zápas byl vyrovnaný a o našem vítězství rozhodlo proměňování šancí. Mužem zápasu byl jednoznačně Michal Šupík, který byl skvělý a soupeři chytil dva nebo tři jisté góly.“

Hostivař převrátila stav utkání na svoji stranu

HBC Prachatice vs. HBC Hostivař 3:4 (1:2, 0:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 3. Štěpánek (Bušek, Procházka), 32. Květoň (Laurinc, Bárta), 36. Švácha (Laurinc) – 11. Vaniš (Čejka), 11. Palička (Brož, Urbanec), 27. Macek (Lux), 28. Píša (Čejka).

Tyto dva celky se staly velkými rivaly a každý jejich duel je naprosto vyrovnaný a pro diváka atraktivní. Tentokrát bylo tempo duelu nesmírně velké a jelo se na plné obrátky už na začátku. Hned na úvod první třetiny šli do vedení domácí po souhře tří Horalů, kde na konci všeho byl Štěpánek. V dalších minutách si oba týmy vypracovaly mnoho střel, ale nic z nich nevytěžily. 11. minuta zápasu byla osudná pro oba mančafty. Nejdříve se za Hostivař v této chvíli trefil Vaniš a za 10 vteřin později šla Hostivař po zásluze do vedení, když gól vstřelil Palička. Opařené Prachatice zaznamenaly zkrat, jenž měl velký dopad na celý vývoj utkání.

Druhá část byla také velice svižná a diváci si museli počkat až na druhou půlku prostřední periody, protože Hostivař navyšovala svůj náskok. Nejdříve na 1:3 vstřelil branku Macek a poté vítězný gól Píša. I přes velké množství šancí ve druhé třetině nedokázali domácí zareagovat na tyto góly. Až poslední dějství bylo pro domácí lepším. Hned minutu po druhé přestávce snižoval na 2:4 Květoň po spolupráci s Laurincem a Bártou. Hosté se již po zbytek zápasu nikam nehnali a možná trošku polevili. Ve 36. minutě se Prachatice dotáhly na dostřel svému soupeři, když snižoval Švácha. Pražané se tak ještě o výsledek klání museli trošku strachovat, ale nakonec jej urvali a dotáhli do vítězného konce.

Ohlas:

Vít Čapek (hlavní trenér Prachatic): „Neodehráli jsme špatné utkání. Tak jako v prvním utkání jsme šťastně vyhráli na Hostivaři, tak teď Hostivař u nás. Zápas jsme ztratili ve druhé třetině hrubkami v obraně a ve třetí části i přes změny v sestavě se nám nepodařilo již vyrovnat. Zapojili jsme do hry hodně mladých hráčů a chceme v tomto trendu pokračovat i na jaře.“

Brno suverénně přejelo plzeňské Litice

HBK Bulldogs Brno vs. HBC Plzeň-Litice 8:0 (1:0, 6:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Emmer (Šmarda M.), 17. Baláč (Šíp, Jelínek), 19. Cabák (Zapletal), 21. Šíp (Jelínek, Baláč), 24. Vysloužil (Nazad), 25. Emmer (Fišar, Šmarda M.), 27. Zapletal (Vysloužil, Cabák), 43. Nazad (Zapletal, Vysloužil).

Dobře naladěné Brno čekalo na svého soupeře, jenž předchozí den neuspěl na hřišti Malenovic. Plzeňské Litice přijely na hřiště Brna s lepšími vyhlídkami, ale domácí nenechali nic náhodně. První třetina byla velmi vyrovnaná, kde Brno dokázalo vstřelit jednu branku, ale i Plzeň měla mnoho příležitostí. V úvodní třetině vsítil branku pouze domácí Emmer, který si při samostatném úniku vychutnal blafákem do bekhendu Košňara. Rozhodující část byla ta druhá, kdy se Buldoci rozdováděli a roztrhali Litice šesti brankami. Nejprve Emmerova střela rozezněla brankovou konstrukci, pak ovšem nastala velká buldočí smršť počínaje brankou Baláče. Dalším střelcem se stal Cabák, který dostal přesnou přihrávku do běhu a z mezikruží svoji velkou příležitost zužitkoval.

Poté jeden gól Brna sudí neuznali z důvodu postavení Šmardy v brankovišti, to však domácí hráče mrzet nemuselo. Hned za několik sekund se do střelecké listiny zapsal Šíp a po něm Vysloužil. Do konce druhého dějství ukázal své umění podruhé v zápase Emmer, který zkušeně ze vzduchu sklepl odražený pokus Fišara. Brankou přispěl také brněnský kapitán Zapletal po přesné ráně z kruhu nad vyrážečku. Plzeň s výjimkou znamenité šance Rába a nebezpečných projektilů v přesilovce nijak výrazně svatyni Buldoků neohrozila. Po šesté inkasované brance se rozhodli poslat na scénu gólmana Třísku. Po dvou třetinách byl stav 7:0 a otočit tento stav se Liticím nepodařilo. V posledním dějství se již dohrávalo. Brno ještě vstřelilo jeden gól a Litice tak obdržely druhou víkendovou nakládačku. Buldoci se mohou radovat zatím z celkového 2. místa, načež Plzeň se po těchto nevydařených zápasech propadla až na samé dno tabulky.

Svítkov znovu v křeči, Čamlíci podruhé za víkend brali 3 body!

HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice vs. HBC Malenovice 2:6 (0:0, 1:5, 1:1)

Branky a nahrávky: 16. Čech (Král, Hrabica), 32. Král (Vakenta) – 17. Věchet (Havlík), 23. Hruboš (Novák), 27. Huťka (Nohal, Hruboš), 28. Novák (Nohal, Hruboš), 28. Machálek (Brázdil, Eibsteiner), 43. Hruboš (Ševčík).

Namlsaní Čamlíci vyzvali na souboj domácí pardubický Svítkov. Malenovice se chytly již na začátku zápasu. Hru víceméně řídili hosté, když si již během pěti minut vypracovali minimálně tři šance na skórování a Svítkov ani jednu. Pardubice neinkasovaly jenom díky skvělému Majerníčkovi. Malenovice pak pozastavil menší trest Machálka za podražení. Svítkov si v přesilovce nic velkého nevytvořil a po přežitém oslabení opět převzaly iniciativu Malenovice. Majerníček likvidoval jednu střelu za druhou. Ve 12. minutě měly Hvězdy možnost přesilové hry, v níž Paukrt vyzkoušel pozornost malenovického brankáře minimálně čtyřikrát, ale ani jedna střela se nedostala za záda malenovického fantoma.

Zlomovou třetinou se stala právě ta prostřední. Po 26 sekundách druhé patnáctiminutovky otevřel skóre svítkovský Čech, když dorazil střelu Krále. Okamžitě za minutu ale Čamlíci vyrovnali, když se do úniku dostal Havlík, ale jeho pokus musel dorážet letohradský kapitán Miroslav Věchet, jenž Malenovice posilnil těsně před víkendem. Svítkov poté lehce zabral a zamknul svého soka, ale ve 23. minutě šli hosté do vedení, když Hruboš dokázal vyzrát na Majerníčka. Pardubice také hrozily, ale marně, Král trefil pouze tyč. Malenovice ale jely stále dál. Huťka dostal svůj celek do dvoubrankového vedení po dorážce do prázdné branky. Svítkov se pak dopustil faulu, jenž Čamlíci potrestali. Konkrétně to byl Martin Novák, který dokázal Majerníčka prostřelit mezi betony.

Na další gól se nečekalo dlouho a asi za půl minuty byl stav 1:5. Machálek dokázal z jedničky trefit mezírku mezi betony, když mu nahrával Brázdil. Velký zkrat domácích tak asi znamenal konec zápasu. Ve třetí třetině pouze Svítkov korigoval stav utkání, když snižoval Král. Hra se v posledních minutách lehce přiostřila a oba mančafty hrály tvrdě a nikdo si nenechal nic líbit. Ani hra ve čtyřech na obou stranách nepřinesla nic zajímavého. Na úplném konci duelu vstřelil od modré čáry svoji druhou branku malenovický Hruboš a bylo hotovo.