1. liga

Kometa se dotáhla na Suchdol! Přelouč svůj úkol splnila, Svítkov přehrál Rakovník

Předposlední hrací víkend podzimní části 1. Ligy opět trochu zamíchal tabulkou. Poličská Kometa cestovala na západ Čech do plzeňských Litic. Domácí na svého soupeře nestačili, což znamenalo 3 body pro Poličku, která se tím dostala na hranici 21 bodů a teď má s jihočeským Suchdolem stejný počet bodů.

Bojovnost Plzně na Poličku nestačila!

HBC Plzeň Litice vs. SK Kometa Polička 1:4 (1:3, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: ??? – 2x Štefka M., 2x Tobiáš O.

Litice byly nažhavené na zápas proti východočeskému soupeři, který nepřijel v optimální sestavě. Polička musela povolat dva veterány, kteří nejméně rok neodehráli soutěžní zápas. Obránce David Rokos a útočník Karel Geba st. utkání odehráli bez jediné chyby. Začátek zápasu byl lehce ospalý, čehož se Kometě podařilo využít z rychlých přechodů z obrany do útoků. Hostům se dařilo plzeňskou obranu vždy přehrát, čímž se Poličáci dostávali do dobrých střeleckých pozic. Jako první se trefil od levého mantinelu Matěj Štefka, jenž umístil svoji střelu nad pravý beton plzeňského brankáře. Než se Litice vzpamatovaly, tak dostaly další branku, tentokrát po krásné nahrávce Hnáta se Ondřej Tobiáš ocitl sám před brankou, kde bekhendovým blafákem lehce překonal strážce plzeňské branky.

Obraz první třetiny byl stále stejný. Plzeň se jen zřídka dostávala do nějaké větší šance a Polička stále tlačila. Třetí branku vykouzlil podruhé Matěj Štefka, který v situaci 2 na 1 vzal veškerou odpovědnost na sebe a dobrým naznačením si gólmana domácích položil a poté lehce zakončil pod horní tyč. Na konci prvního dějství se dočkali i domácí. Jistý Šupík neměl za celých 15 minut sebemenší problém s nějakým zákrokem, což pro něj bylo osudné. Z nepřehledné situace přihrával plzeňský útočník před poličskou branku. Balónek nešťastnou náhodou trefil hostujícího obránce do nohy a od ní se míček odrazil za Šupíkova záda.

Prostřední třetina byla z pohledu Plzně o něco lepší. Plzeň zvýšila aktivitu v napadání, a to dělalo Poličce lehké problémy. Šupík najednou měl plné ruce práce, ale veškeré šance zlikvidoval. Ale i tak se Kometa dostávala do útoku. V půlce zápasu proběhl Ondřej Tobiáš u levého mantinelu do útočného pásma a na vrcholu kruhu zůstal stát. Dlouho to vypadlo, že neví, co má dělat, ale „kulišácky“ si počkal až proti němu udělá plzeňský obránce krok a ihned potom vyslal svoji dělovku kolem jeho nohou, jež se zastavila až v pravé šibenici. Kometa měla dokonce možnost přesilové hry 5 na 3, tu ale Plzeňáci ubránili bravurně. Třetí část zápasu si Kometa už jenom hlídala výsledek, ale i tak Plzni hrozila. Litice převedly v poslední třetině velké úsilí. Dařilo se jim hosty zamykat v obranné třetině. Domácí měli možnost také přesilové hry, tu ale hosté přestáli. Bojovný výkon Plzně na Kometu ale nestačil.

Svítkovu se ulevilo, Stars ve třetí třetině rozhodly o cenném skalpu

HBC Rakovník vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice 2:4 (2:2, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 11. Schnaubelt (Tvarůžek M.), 12. Šíma R. (Schnaubelt) – 4. Novotný V., 15. Jankura (Pilař, Král), 41. Paukrt (Král, Novotný V.), 45. Král (Paukrt).

Oba týmy se nenacházely zrovna v dobré situaci, což značilo vypjatý zápas. Start měl lepší hostující celek, který šel hned ve 4. minutě do vedení, když branku vstřelil Novotný. Svítkov ale poté průběhem první třetiny zazmatkoval a poskytl Rakovníku přesilovku 5 na 3. To pro Raky nebyl problém využít. V 11. minutě po nahrávce Martina Tvarůžka se prosadil Schnaubelt. Hned za minutu později šli domácí do vedení, když se trefil Šíma v pokračující přesilové hře. Stars dostaly po těchto nepříznivých situacích lehký impuls, čímž se zvedly a dokázaly v poslední minutě první třetiny vyrovnat stav zápasu z hole Jankury.

Prostřední patnáctiminutovka nepřinesla žádnou branku, ale k vidění byl tvrdý a rychlý hokejbal, kde si každý z mančaftů vytvořil mnoho šancí. Svítkov se snažil rychle napadat domácí beky, což bylo správným receptem, jenž vedl k výhře. To se ale projevilo až ve třetím dějství zápasu, které bylo také vyrovnané, jak jen to šlo. Hráči obou mužstev běhali a spíše než na obranu se sázelo na útok. Velkou pochvalu by zasloužil pardubický brankář, jenž zlikvidoval mnoho rakovnických šancí. Skoro na konci zápasu poskytli domácí přesilovou hru i Svítkovu a ten ji skvěle potrestal. Po střele Paukrta ve 41. minutě šel Svítkov do úzkého vedení, které se jim podařilo udržet. Výhru za 3 body pečetil do prázdné brány Král a Svítkov mohl jít slavit. Rakovník se dostává čím dál více do bodové tísně.

Ohlas:

Petr Kopečný (hlavní trenér Svítkova): „Slovo krize byla hlavním tématem článků o našem týmu z posledních zápasů. Rozhodně jsme nehráli špatný hokejbal, ale věková skladba a velká vytíženost hráčů na podzim (Extraliga, juniorky, B-tým, dorost) se postupně projevila. Před Rakovníkem jsme měli důležité posezení v kabině a nutno říct, že se velmi zlepšila atmosféra. Ačkoli nám chyběly velké opory (Doležal, Hrabica, Adámek, Černický, Kopriva, …) dokázali jsme se popasovat nejenom se zvučnými jmény soupeře, ale i asfaltem, na který se mnoho týmů vymlouvá. Paradoxně jsme hráli velmi agresivně, běhavě a asfalt absolutně nebyl znát. Domácí byli velmi silným a tvrdým soupeřem, se kterým jsme si to rozdali v prakticky otevřené hře – taktické prvky s bráněním zde nebyly moc k vidění. Rakovníku jsme nabídli dvakrát přesilovku 5 na 3, když tu první využili bravurně, s dalším prohřeškem ve hře jsme si poradili, a to nás zdravě nakoplo. Upřímně, za svoji kariéru jsem ještě nezažil, abychom udělali 3 vyloučení během jednoho střídání. Tento zápas mohl na svoji stranu otočit kdokoli a rozhodně se nedá říct, že by vyhrál lepší tým. My jsme ale do zápasu dali maximum, více jsme chtěli a méně mluvili a řešili rozhodčí. V tom vidím rozdíl mezi našimi týmy. Týmu moc děkuji za předvedenou hru, tento zápas jsme prostě odmakali.“

Přelouč hlásí: „Úkol splněn!“

HC Jestřábi Přelouč vs. SK Jihlava 6:3 (0:1, 3:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 20. Příhoda (Čapek, Šmíd), 26. Čapek (Filip), 27. Filip (Kohoutek), 38. Kohoutek (Bílý), 39. Příhoda (Šmíd), 45. Kunc (Příhoda, Šmíd) - 3. Střecha (Danko), 21. Danko (Blaško, Brázda), 32. Růžička (Herman).

Přelouč po Svítkovu chtěla na svém hřišti porazit i Jihlavu. Největší hrozbou jsou ostrostřelci Danko se Střechou. Jestřábům se je nepodařilo vynulovat, ale naštěstí oba vstřelili pouze po jednom gólu. První třetina nebyla pro domácí vyvedená, protože hned ve 3. minutě se dostal do úniku Střecha, jenž blafákem překonal přeloučského Třináctého. Jihlava se lehce uklidnila a začala svého soupeře tlačit. Borci z Vysočiny si vytvořili mnoho střeleckých pozic. Přelouč mohla děkovat svému brankáři za to, že to bylo po prvních 15 minutách pouze 0:1. Jestřábi se během pauzy mezi třetinami zkoncentrovali a hned to bylo znát, a to hlavně na pohybu.

Ve 20. minutě vykroužil Příhoda z rohu a vymetl Kochovi jeho levou šibenici. Vyrovnaný stav dlouho nevydržel, protože hned za pár vteřin tečoval Blaškovu střelu Danko a Jihlava měla vedení zpět. Hosté se dostali do úzkých v rozmezí 26. až 27. minuty, kdy čelili přesilovým hrám, jež vždy skončily gólem. Nejprve se pozemní střelou zviditelnil Čapek a zanedlouho pardubický Filip. Přelouč tak po 30 minutách vedla o jeden gól.

Jestřábům tuto sezónu dělají problémy úvody třetin, což se potvrdilo i ve třetím dějství tohoto utkání. Ve 32. minutě se dostal do šance Růžička po spolupráci s Hermanem. Růžička se nemýlil a bylo srovnáno na 3:3. Jestřábi ale nenechali nic náhodě a šlapali dál. Zápas byl velmi vyrovnaný, ale Jihlavští si vždy vylámali zuby na přeloučském fantomovi. Přelouč tento zápas byla o mnoho produktivnější, a to se promítlo ve 38. minutě, kdy střelu Bílého lehce dorazil Kohoutek. Hned po Kohoutkovi Šmídovu pumelici dorážel svým druhým gólem Příhoda. Tato branka hostující tým zcela zlomila a zápas už se jen dohrával a Přelouč si veškeré jihlavské snažení hlídala. Jihlava zkusila v posledních minutách hru v 6, kterou potrestal Kunc a bylo hotovo. Přelouč tak přezimuje s pouhými 12 body, se kterými nemůže být spokojená. Jihlava na tom je o něco lépe, kdy zatím má o 4 body navíc.

Ohlas:

Libor Komůrka (manažer Přelouče): „Vyrovnané utkání, kde jsme se konečně prosadili i střelecky. Pro dobře hrajícího soupeře je rozdíl ve skóre asi velký, ale za bojovnost jsme si dneska zasloužili vyhrát, hráli jsme týmově. Splnili jsme cíl, což byl plný počet bodů v posledních dvou utkáních a jsme opět ve hře.“

Houževnatější Buldoci přemohli Čamlíky

HBK Bulldogs Brno vs. HBC Malenovice 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 18. Šmarda (Emmer), 21. Broulík (Fišar, Zbranek) – 43. Hruboš (Novák).

Malenovice dokázaly porazit na svém hřišti Poličku po nájezdech, což mohlo být jejich vzpruhou do dalších zápasů. Brno mělo dvoutýdenní pauzu, ale na hře se to vůbec neprojevilo. Potkaly se dva týmy, které vyznávají tvrdou hru a hodně střílejí na branku. To se odrazilo hned v úvodní třetině, kdy se o každý metr na hřišti bojovalo jako na bitevním poli. Hra byla ze začátku opatrná z obou stran, ale postupem času měly oba mančafty pár dobrých střel, se kterými si ale brankáři poradili. Po prvních 15 minutách byl tedy stav zápasu 0:0.

Prostřední část vyšla lépe domácím Buldokům, kteří ukázali Čamlíkům, kdo je domácím mužstvem. Buldoci celou druhou třetinu měli nad svým soupeřem navrch, a to bylo vidět také na výsledku. Brno zvládlo odskočit o dvě branky, což bylo pro hosty značným problémem, jenž už nedokázali vyřešit. Poslední patnáctiminutovka byla z pohledu Brna o něco vlažnější, za to na druhé straně byla vidět velká snaha hráčů ze Zlína. Čamlíci pouze kosmeticky poupravili výsledek zápasu na 2:1. Domácí si zkušeně pohlídali tři body, které zůstaly v Brně.

Ohlasy:

Ondřej Jelínek (útočník Brna): „Očekávali jsme těžký zápas, což se nám potvrdilo. Myslím, že víc jak půl zápasu jsme byli lepší, ale bohužel doplácíme na špatnou koncovku. I já jsem měl klasicky nějakou tu šanci, která měla skončit gólem. Malenovice přecházely střední pásmo víceméně loby a hráli na borce z extraligy. V zápase bylo spoustu osobních soubojů, které jsme byli schopni vyhrávat. Oproti jiným zápasům nám dnes nešlo vhazování. Opět jsme nemohli nastoupit kompletní a ke všemu zranění nepustilo do zápasu Tomáše Skřivánka a Kubu Klímu. I tak si všechny tři lajny dokázaly vytvořit tlak, což je pozitivní. Kvalitní výkon zase předvedl Lukáš Sterenčák. Bojujeme jako tým, na plastu jsme se sehráli a výsledky se dostavují. Teď už vyhlížíme poslední zápas podzimu s Liticemi, kterým máme co vracet. Musíme zapracovat na přesilovkách a víc chodit do brány.“

Bohuslav Huťka (útočník Malenovic): „Dneska jsme do zápasu nenastoupili vůbec dobře. V prvních dvou třetinách jsme se trápili v obraně a nemohli jsme se dostat do pořádné šance. Ve třetí třetině jsme konečně zabrali a ve vlastním oslabení jsme snížili na 2:1. Bohužel to nestačilo. A k tomu nás ještě trápí koncovka, nedáváme moc gólů, máme ještě na čem pracovat.“