1. liga

Suchdol suverénní, Malenovice s Přeloučí konečně získaly body. Svítkov v krizi?

Po nabitých dvou hracích víkendech se číslo zápasů o něco snížilo. V neděli byla naplánována pouze čtyři utkání, ale zato tato podívaná přinesla zajímavé zápletky v celé tabulce. Suchdol v domácím zápase dokázal přestřílet hráče z Hostivaře a Prachatice urvaly tři body v tuhé bitvě na západě Čech.

Jestřábi vynulovali trápící se Svítkov!

HC Jestřábi Přelouč vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 12. Filip (Bílý), 17. Bílý (Kohoutek), 27. Bílý (Filip, Kohoutek), 38. Šmíd (Bílý).

Střely: 18:22, vyloučení: 8:8, využití přesilovek: 3:0, oslabení: 0:0.

Východočeské derby nás tentokrát čekalo v Přelouči. Jestřábi šli do zápasu s jasnými vyhlídkami, vyhrát za 3 body. Jak Svítkov, tak i Přelouč se nacházejí v patové situaci. Svítkov vstoupil do utkání aktivněji než domácí tým, z čehož plynuly jasné šance pro hosty. Postupem času se ale hokejbalisté v bílo-zelených dresech dostávali do tempa. Důležitý moment přišel v 8. minutě, kdy Svítkov musel čelit dvojnásobné přesilové hře, ze které šli domácí ihned do vedení. Bílý vyhrál čistou buly přímo na svého spoluhráče z Pardubic, Filipa, a ten tvrdou střelou proměnil tuto možnost. Zbytek úvodní patnáctiminutovky se nesl ve stejném tempu a duchu, ale Přelouč již další možnost nevyužila.

Prostřední část zápasu byla již o něco vyrovnanější, ale stále měli navrch domácí borci. Svítkov byl útočně naladěný, ale nic z toho nevytěžil. Hrál se poměrně otevřený hokejbal ve velkém tempu. Hlavním hnacím motorem Přelouče je forvard Bílý, jenž zařídil druhou branku. Kohoutek našel svého spoluhráče mezi kruhy a ten pohotově zakončil. V polovině druhé třetiny měli hokejbalisté z Přelouče k možnosti využít další přesilovou hru. Bílý po nahrávce Filipa a Kohoutka prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Svítkov se za stavu 3:0 uchýlil k bránění středního pásma, což mu ovoce nepřineslo. Závěrečná třetina byla již pouhou dohrávkou celého zápasu, kde ještě vsítil gól obránce Šmíd.

Ohlasy:

Libor Komůrka (manažer Přelouče): „Po třech porážkách jsme chtěli doma zabrat a povedlo se. Velký podíl na výhře má samozřejmě lajna kolem Honzy Bílého, ale i ostatní dvě šly během zápasu nahoru, a i díky tomu si myslím, že naše vítězství bylo zasloužené. Doufám, že nás to vyburcuje na poslední těžký zápas se silnou Jihlavou a zakončíme podzim vítězně.“

Petr Kopečný (hlavní trenér Svítkova): „Domácí nás přehráli ve všech činnostech, my jsme nepředvedli vůbec nic. Byl to náš nejhorší zápas a zaslouženě jsme prohráli. Domácím gratuluji k bodům. My se nacházíme ve výsledkové krizi, kdy po prvních čtyřech výhrách jdeme tabulkou dolů. Máme před sebou poslední dva zápasy, kdy musíme zabrat.“

Tvrdá bitva vyšla lépe Malenovicím!

HBC Malenovice vs. SK Kometa Polička 2:1 ss (0:0 ,1:0, 0:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 29. Hladký (Hruboš), 50. Hladký rozh. náj. - 43. Štefka F. (Tobiáš J.).

Asfaltový povrch dělá hráčům z Poličky velké problémy již delší dobu, což se taky ukázalo na výsledku zápasu. Malenovice potřebovaly nutně bodovat, a to se jim podařilo. Do zápasu ale lépe vstoupila Kometa, která svého soupeře tři minuty nepustila do útoku a v 5. minutě si dokonce vybojovala přesilovku, ty ale byly spíše výhodou pro bránící tým. Všechny nahrávky na nehostinném hřišti byly víceméně nepřesné. Domácí celek se mohl spolehnout na dobře chytajícího brankáře, jenž byl základem jejich úspěchu. Rozhodčí si v tomto zápase dávali velký pozor na nedovolené zákroky, které přicházely spíše ze strany Malenovic. V první třetině byla Polička jasně lepším týmem, ale i dvojnásobnou přesilovou hru se jim nepodařilo využít. Čamlíci se dostávali do útočné třetiny spíše sporadicky, ale když už se tam dostaly, tak hrozily. Veškeré úniku Čamlíků ale vždy zastavil poličský fantom Novák. První část zápasu tak skončila bez branky.

Domácí hráči ve druhém dějství ještě více přitvrdili a bylo to znát. Disciplinovanou Poličku držel skvělými zákroky Michal Novák, který působil velmi jistě. V průběhu druhé třetiny Polička opět dostala přesilovou hru 5 na 3, v té se ale hostům nepodařilo kloudně vystřelit na bránu. Malenovice tak ustály těžké minuty utkání a poté přišel jejich čas. Jiří Tobiáš z Poličky se nechal vyloučit a Kometa šla do oslabení. Ve 29. minutě se od červené čáry trefil domácí střelec Hladký. Novák byl na jeho střelu krátký, protože měl naprosto zakrytý výhled. Polička si na konci prostřední patnáctiminutovky vytvořila tutovou šanci, ale ani tu neproměnila.

Poslední třetina byla kdo s koho. Velmi tvrdý zápas dále provázalo mnoho faulů, ale v tento čas na to dopláceli hosté. Kometa čelila přesilovce 5 na 3 stejně jako Malenovice. Jistý Novák Poličku podržel a jelo se dál. Kometa zkusila vrhnout všechny síly do útoku a Malenovice tlačila, ale vyrovnávací gól přišel až ve 43. minutě, kdy po vyhrané buly přesně vystřelil kapitán Poličky Filip Štefka. V posledních minutách mohla Polička celý zápas rozhodnout, konkrétně Jiří Tobiáš se prokličkoval mezi obránci před malenovickou branku, ale nedokázal přesně zakončit a zápas šel do prodloužení. V tom byli lepší domácí hokejbalisté, o čemž svědčil i fakt, že za celé prodloužení orazítkovali dvakrát horní tyč. Kometa těžké chvíle ustála a mohlo se jít do nájezdů. Polička první nájezd nedala, ale za to domácí ano, konkrétně se prosadil Skyba. Hosté z druhého nájezdu srovnali krok, ale vzápětí i druhý nájezd domácích byl využit. Poslední hráč Komety musel dát, ale to se nestalo.

Ohlas:

Pavel Štefka (hlavní trenér Poličky): „Na domácím hřišti hrál Zlín s obrovským nasazením a velkou chutí dokázat, že nepatří na dno tabulky. My se netajíme tím, že na asfaltu nehrajeme rádi a tento povrch nám nesedí. Můžeme si vyčítat, že jsme měli dost přesilovek, abychom v nich zápas rozhodli, ale ani v nich jsme si nedokázali přesněji přihrát. Byl to spíš boj než hokejbal a vybojovali jsme alespoň bod.“

Horalové otočili zápas ve svůj prospěch!

HBC Plzeň-Litice vs, HBC Prachatice 4:6 (1:2, 3:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 14. Kastner (Ráb, Voves J.), 22. Voves A. (Broschardt, Jirka), 28. Voves J. (Kastner), 29. Voves J. (Kastner, Ráb) – 10. Švácha (Valek), 14. Malecha (Bušek), 26. Laurinc, 30. Šimůnek (Malecha), 32. Malecha (Čapek, Bárta), 41. Valek (Zavřel, Turek).

Klání mezi domácí Plzní a hostujícím celkem z Prachatic byl velice zajímavý a plný zvratů. 12 diváků, kteří tento duel navštívili, tak neprohloupili. První třetina se rozběhla pozvolna, protože povrch byl mokrý a velice kluzký, což bylo handicapem pro obě mužstva. Na gól se čekalo až do 10. minuty, kdy otevřel skóre prachatický Švácha. Plzeň se ihned pustila do odvetných výpadů. Zanedlouho ve 14. minutě vyrovnával plzeňský Kastner, ale za 7 vteřin si vzali Horalové vedení zpět po zásluze Malechy. Již od první části zápasu se dalo čekat, že to bude atraktivní zápas, avšak druhá část byla ještě atraktivnější. V ní byli lepší domácí hokejbalisté, kteří ve 22. minutě vyrovnali z hole Vovese A., jenž spolupracoval s Broschardtem a Jirkou.

Druhá část zápasu byla na góly přímo hojná. Za pár minut později vstřelil branku za Prachatice Laurinc, což znamenalo opět vedení pro Horaly. Z toho se ale Jihočeši neradovali dlouho, protože za dvě minuty vyrovnával Voves J., kterému nahrával Kastner. Rázem na to v 29. minutě šly Litice senzačně do vedení, které druhým „zářezem na hokejce“ vybojoval Voves J. Litice si ale školáckou chybou nechaly zkazit náladu, protože hned ve 30. minutě bylo vyrovnáno a do kabin se odcházelo za vyrovnaného stavu. Do třetí třetiny lépe vstoupil tým hostů, který domácím hráčům odskočil na rozdíl jedné branky, když se trefil Malecha. Horalové se snažili ubránit svůj úzký náskok, ale plzeňské Litice se nechtěly vzdát a svému soupeři hrozily, ovšem jihočeský celek podržel brankář Pixa. Ve 41. minutě ještě přidal gól prachatický Valek a bylo hotovo. Horalové tak s klidem zápas dohráli a Litice se již žádnou šanci nevytvořily.

Ohlas:

Vít Čapek (hlavní trenér Prachatic): „Dnešním největším soupeřem jak pro nás, tak jistě i pro domácí, byl kluzký povrch. Téměř celý zápas jsme se nemohli s tímto faktorem vyrovnat a museli jsme míčky pouze nastřelovat, na což nejsme zvyklí. Sice jsme se ujali poměrně brzy vedení, ale nedařilo se nám jej navýšit, a naopak domácí vyrovnali a my jsme si za 7 sekund vzali vedení zpět. Ve druhé části to bylo jako na houpačce. Najednou jsme prohrávali 4:3, ale podařilo se nám ještě do kabin vyrovnat a v poslední části vytáhl Pixa tři skvělé zákroky a podržel nás v zápase a my přidali dvě branky a dovedli jsme zápas do vydřeného vítezství a připsali si cenné 3 body do tabulky.“

Rozjetý Suchdol porazil i Hostivař!

SK Suchdol nad Lužnicí vs. HBC Hostivař 6:2 (1:1, 2:0, 3:1)

Bylo jasné, že to budou mít Pražané na jihu Čech velice těžké. Jedinou zbraní mladých hráčů z Hostivaře mohl být pohyb, ale obrana domácích se zdála být připravená. První třetina začala poměrně zhurta, kdy se hrál hokejbal „nahoru a dolů“. Rychlonozí mladíci z Prahy svého soupeře místy tlačili, ale suchdolský brankář Janák byl připraven. I Suchdol si pomalu vypracovával své šance. Oběma celkům se podařilo v prvních patnácti minutách dát shodně jeden gól.

Do druhé části ale lépe vstoupili namotivováni domácí hráči, kteří šli do tenkého vedení. Do konce druhé třetiny ještě hokejbalisté Suchdolu dokázali svůj brankový účet navýšit. Stav 3:1 pro domácí se již suchdolským fanouškům líbil více. V posledním dějství Suchdolští nic nepodcenili a jeli si stejnou taktovkou jako v předchozí třetině. Hostivař navýšila své tempo, což jí přineslo lehké snížení. Na druhé straně si tým z hlavního města nedokázal pohlídat nebezpečné forvardy Suchdolu, kterým se podařilo na závěr zápasu přidat ještě tři góly do branky Hostivaře. Pražané tak na vlastní kůži zažili, jak zatím hraje vedoucí celek tabulky.

Ohlas:

Matěj Tácha (kapitán Suchdolu): „Velice těžký zápas s běhavým a zarputilým soupeřem. V první třetině byla Hostivař lepší, poté jsme otěže zápasu převzali my. Velké pozitivum je, že i když inkasujeme první gól, tak nás to nepoloží, ba naopak nakopne k lepšímu výkonu. Jsme rádi, že jsme opět zvládli zápas za tři body, opět díky týmovému výkonu, a hlavně díky velké podpoře našich fanoušků.“