1. liga

Hostivař, Kometa a Jihlava nadělovali. Malenovice, Rakovník a Přelouč znovu padli

Nedělních zápasů se v 1. Lize odehrálo o chlup více. Neděle 10. listopadu se ukázala být nejvíce hojným dnem na góly. Rakovník cestoval ke svému dvojzápasu do Poličky, kde domácí Kometa přejela svého soupeře rozdílem třídy.

Odevzdaní Raci dostali velkou nadílku od Komety!

SK Kometa Polička vs. HBC Rakovník 7:2 (3:0, 2:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 8. Tobiáš J., 10. Tobiáš J. (Štefka F., Bečka), 11. Bečka, 21. Štefka F. (Tobiáš O.), 24. Levý (Tobiáš O.), 42. Tobiáš J., 44. Tobiáš O. – Sýkora ml.

Rakovník prohrál v sobotu v Brně, ale v neděli chtěl uspět v Poličce. Raci přijeli na východ Čech v oslabené sestavě, což nevěštilo nic dobrého. Před zápasem Rakovničtí řešili stav hřiště, trochu to vypadalo, jako by se jim nechtělo hrát, ale vše bylo v pořádku. Start zápasu patřil domácím, kteří hosty z každého svého výpadu zamkli a vytvořili si mnoho šancí. Rakovník byl ochoten běhat s Kometou první tři minuty, ale poté, co měli poličtí hráči balónek na holi, tak se hostující hokejbalisté semkli do obranného bloku ve středním pásmu, stejně tak i v obranném a nevytvářeli na Kometu žádný tlak, ta si v útočné třetině dělala, co chtěla. První, kdo se prosadil byl Jiří Tobiáš, který po vyhrané buly doklepl střelu Filipa Štefky do prázdné branky.

Poličští měli mnoho šancí, ale jejich muška byla v některých situacích špatně seřízena. V 10. minutě dal svůj druhý gól znovu Tobiáš Jiří, jenž byl na konci souhry s Filipem Štefkou a juniorem z Letohradu Janem Bečkou. Hned za minutu se s velkým štěstím trefil Jan Bečka. Zamýšlenou nahrávku rakovnický bek srazil mezi betony Hubálka, který následně střídal. V první části zápasu si Raci nevytvořili žádnou nebezpečnou šanci a poličský Šupík „klepal kosu“ v brankovišti. Ani ve druhé části Rakovník nezvýšil svoje snažení, což vedlo k dalším dvěma brankám a stavu 5:0 po druhé třetině. Konkrétně se trefil Filip Štefka a další junior z Letohradu David Levý.

Odevzdaný výkon Rakovník korunoval ve 3. třetině, kdy bylo vidět na domácích hráčích znechucení. Ani pro fanoušky to nebyl moc atraktivní zápas, když se jeden z týmů vůbec nesnaží. Poslední třetina se opět odehrála v útočném pásmu Komety, ale s lehkými výpadky. Rakovníku byly poskytnuty tři přesilové hry a dvě z nich byly potrestány. Krásnou střelou od červené se do listiny střelců zapsal Milan Sýkora mladší. Druhý rakovnický gól také padl po tvrdé střele, ale tentokrát to bylo od modré čáry, kdy si bránící hráči Komety nepohlídali kolmici na střílejícího obránce. Hru ale následně na konci zápasu korigoval svým třetím gólem Jiří Tobiáš a jeho bratr Ondřej, který zastavil číslo branek na metě sedm.

Ohlasy po utkání:

Pavel Štefka (hlavní trenér SK Kometa Polička): „Výhru nad oslabeným soupeřem nemá cenu moc rozebírat. Hráče jsem pochválil, že si hru nenechali znechutit a nepřistoupili na soupeřovu taktiku. Zápas nikoho nebavil a nikomu se nelíbil, mrzí mě to, protože v Poličce chodí i diváci a dívat se na soupeře, který vůbec nechce hrát hokejbal není zrovna velká zábava.“

Miroslav Tlustý (předseda klubu HBC Rakovník): „Domácí dobře napadali a my jsme si nechali dát v první třetině laciné branky. Vystřídali jsme brankáře a trochu vyrovnali hru. V další fázi utkání jsme udělali několik chyb a domácí trestali. V závěru jsme jen korigovali výsledek.“

Produktivní Horalové znovu za 3 body!

HBC Prachatice vs. HBC Malenovice 6:4 (2:2, 0:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 7. Květoň (Kotlík), 13. Květoň (Kotlík, Laurinc), 32. Malecha (Květoň, Laurinc), 32. Šimůnek (Bušek, Turek), 40. Květoň (Malecha, Laurinc), 43. Laurinc (Zavřel) – 4. Brázdil, 5. Nohal (Hruboš), 21. Hruboš (Huťka), 37. Huťka (Nohal, Hruboš).

Malenovice se musely po debaklu v Suchdolu trochu vzpamatovat, ale na druhé straně barikády čekaly nebezpečné Prachatice. Již od začátku utkání bylo vidět, že ten, kdo bude mít navrch budou domácí, ti se snažili tlačit hodně do útoku, ale v prvních minutách zapomněli na zadní vrátka. Ve 4. minutě první třetiny udeřili Zlíňané gólem z hole Brázdila. Hned za pár vteřin vsítil druhou branku Malenovic Nohal po nahrávce Hruboše. Pro Prachatice to nevypadlo dobře, ale dokázaly se ještě do konce prvního dějství vzpamatovat. V 7. minutě snižoval na 1:2 Květoň. Hra se poté trochu uklidnila a Horalové začínali svému soupeři hrozit mnohem více. Hosté inkasovali ještě jednou a znovu se prosadil Květoň.

Malenovicím přišla pauza vhod, protože hned po pěti minutách prostřední části zápasu se dostal k míčku Hruboš a ten nekompromisně prostřelil Pixu. Čamlíci byli v euforii, ale do konce zápasu bylo daleko. Do konce druhé třetiny se jim ale podařilo udržet čisté konto a naděje na tři body byla blíž. Domácí nechtěli nic ztratit a po přestávce nastoupilo na hřiště úplně jiné mužstvo Prachatic. Okamžitě v úvodu poslední třetiny vrhli Horalové všechny síly do útoku, což se vyplatilo. Ve 32. minutě se jim podařilo vyrovnat stav zápasu a ve stejné minutě šli dokonce do vedení po zásluze Šimůnka. Malenovice ale daly domácím jasně najevo, že nebudou mít nic zadarmo. 37. minuta bylo vyrovnáno, konkrétně branku Malenovic zařídil Huťka. Poměr střel v celém zápase mluví ale za vše, 36 ku 21 pro Prachatice. To se odrazilo i v posledních minutách zápasu. Ve 40. minutě přišel čas Květoně, jenž dovršil svůj hattrick a ve 42. minutě jistil výhru Prachatic Laurinc.

Ohlas po utkání:

Vít Čapek (hlavní trenér HBC Prachatice): „V neděli jsme vstoupili do utkání velmi vlažně, a tak jsme po 4 minutách prohrávali 2:0 pod dojmem, že soupeř den před tím vysoko prohrál. Mysleli jsme si, že se nám nemůže nic stát a při tom soupeř hrozil z každého protiútoku. Ani důrazná domluva v šatně naší hře moc nepomohla, a tak jsme po 30 minutách prohrávali 3:2. Až vstup do třetí části nám vyšel a zápas jsme během 15 vteřin otočili a díky střelci Květoňovi a agilnímu Laurincovi dovedli do vydřeného vítězného konce.“

Brno v tuhé bitvě vyzrálo nad Jestřáby!

HBK Bulldogs Brno vs. HC Jestřábi Přelouč 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Fišar (Emmer), 17. Emmer (Fišar), 45. Šíp (Jelínek, Fišar) – 10. Menc (Štefanský, Kohoutek), 25. Svoboda (Šimek M., Kopřiva).

Dva týmy, jež preferují tvrdou hru, se konečně potkaly poprvé na plastovém povrchu, což slibovalo značně pikantní bitvu. V první třetině se vedení ujali domácí Buldoci, kdy Fišar po nahrávce Emmera prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Hosté ale nehráli vůbec špatně, a to se jim vrátilo za 4 minuty, kdy se k odraženému balónku dostal Menc, který měl mnoho času na to, aby přesně zamířil. Diváci viděli mnoho gólových situací, ale všechny pokusy zastavila branková konstrukce. V prostřední periodě měla hra ještě vyrovnanější průběh a oba mančafty dokázaly vstřelit stejně po jednom gólu. Nejdříve v 17. minutě vyzkoušel pozornost přeloučského brankáře Emmer, jeho střela skončila na břevně, ale poté se míček odrazil do přeloučské svatyně.

Postupem času se Jestřábi dostali do dobré šance srovnat a Svoboda ji okamžitě využil. Po nevyužité přesilovce hostů se právě tento borec dostal do přečíslení se svými spoluhráči. Svoboda vzal všechnu zodpovědnost na sebe a zkusil vypálit, což Přelouči vyneslo srovnání. Poslední třetina byla stejně jako dvě předchozí vyrovnaná a hráči bojovali o každý metr plastu. Zdálo se, že utkání půjde do prodloužení a oba celky uzmou alespoň po bodu, ale v posledních vteřinách dokázali domácí Buldoci dostat míček za brankovou čáru. S velkým štěstím se podařilo Šípovi dorvat balón mezi tři tyče, kdy si Třináctý nedokázal najít oranžovou kuličku dříve než právě zmíněný Šíp. Zklamaní Jestřábi tak museli zkousnout tvrdou porážku.

Ohlas po utkání:

Libor Komůrka (manažer HC Jestřábi Přelouč): „Tento víkend se mi bude velice těžko hodnotit. Sice v méně početných sestavách, ale měli jsme si z obou utkání odvézt body. Nemůžeme však v prvním zápase z prvních dvou střel dostat dva góly a když pak „mladej“ vykoupe v nájezdu gólmana a máme šance zápas docvaknout, tak zas dostaneme dva slepené góly… A soupeři tam napadalo všechno, to je strašně těžký. Nevymlouvám se na smůlu, to mě již připadá až trapné, hráči prostě musí zabrat a začít ty góly dávat. Myslím, že většina je na to zkušených dost. Bez gólů vyhrávat nebudeme a nebude nám nic platné, že býváme v zápasech lepší. V Brně jsme měli vyhrát. Dvě minuty před koncem jdeme sami na brankáře a nedáme, 25 sekund před koncem se vhazuje u soupeře a z toho dostaneme 2 sekundy před koncem gól! Je pravdou, že jsou věci mezi nebem a zemí, které přesahují lidské chápání a tohle je jedna z nich… Kluci se z toho prostě musí oklepat a dva poslední zápasy, co nás doma čekají, vyhrát. Ještě není potřeba stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko.“

V přetahované byli lepší borci z Jihlavy

HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice vs. SK Jihlava 4:8 (0:1, 2:4, 2:3)

Branky a nahrávky: 21. Bureš (Macháček), 27. Král (Novotný), 36. Novotný (Král), 41. Král (Paukrt, Novotný) – 14. Danko (Střecha, Blaško), 20. Střecha (Harasim, Koch), 23. Střecha (Danko, Blaško), 26. Javorka (Policar, Zeman), 28. Blaško (Střecha), 34. Střecha, 40. Král (Koudelka), 45. Ščepka.

Velmi zajímavý zápas nás čekal na stadiónu Pardubic. Svítkov stále nevyhrál na hřišti soupeře, a tak musel potvrdit domácí formu, to se ale hráčům z Pardubic nepovedlo. Na začátku utkání měl Svítkov výhodu přesilové hry. Z té ale žádnou branku černobílý tým nevytěžil. Domácí v úvodu první třetiny borce z Jihlavy tlačili, ale Koch Jihlavu držel. Svítkovští dokonce vstřelili první branku zápasu, ale ta bohužel pro ně nebyla uznána, protože padla až po hvizdu rozhodčích. V čase 12:40 dostala Jihlava přesilovou hru, kterou za půl minuty využila. Blaško zachytil balónek na červené čáře, poté ho posunul na Střechu, jenž našel Danka, na kterého zívala prázdná brána.

Druhá část zápasu vyšla zase lépe hostům. Na startu druhého dějství se v oslabení dostal do samostatného úniku Střecha, jenž prostřelil Majerníčka mezi nohama. Za minutu ale Svítkov snižoval. Od modré čáry střílel pardubický Macháček, který trefil Bureše do lokte a balón se nějakým způsobem dostal za Kochova záda. Svítkov oživil svoji naději, ale zbytečně. Ve 23. minutě šla Jihlava opět do dvoubrankového vedení. Blaškova střela se odrazila od zadního mantinelu k Dankovi, jenž našel volného Střechu a ten už měl úkol lehký, trefit odkrytou branku domácích. Nedisciplinovanost Pardubic využila Jihlava výborně. Ve 26. minutě z přesilové hry dal gól Javorka, když zpoza branky dostal nahrávku od Policara. Po pár vteřinách hry dokázal reagovat na stav zápasu svítkovský Král, jenž se trefil střelou příklepem. Pardubice se celý zápas potýkaly s tím, že když vstřelily branku, tak ihned za chvíli inkasovaly, a to se stalo i po gólu Krále. Blaško se dostal na pravý kruh, odkud lehce prostřelil Majerníčka.

Do poslední patnáctiminutovky zkusil trenér Kopečný vyměnit brankáře, ale ani to domácím nepomohlo. Ve 33. minutě se z rohu přes Bureše vytočil Střecha a střelou do šibenice zkompletoval svůj hattrick. Svítkov pak upravil skóre po souhře Krále s Novotným. Druhý zmiňovaný dostal pas do prázdné branky, což nebylo těžké proměnit. Šest minut do konce a Jihlava znovu navyšovala, konkrétně se prosadil jihlavský Král. Pardubičtí hráči dostali ještě jednu přesilovou hru, z níž vstřelil druhý gól Jakub Král. Ve zbylých minutách zkusil Svítkov hru bez brankáře, čímž si zatloukl poslední hřebíček do své rakve. Jihlava tak brala tři body za výhru 4:8.

Ohlas po utkání:

Lukáš Staněk (hlavní trenér SK Jihlava): „Do utkání jsme nastoupili vlažně a jen díky štěstí a Filipu Kochovi v bráně jsme neprohrávali. Od druhé třetiny se náš výkon zlepšoval a nakopl nás gól Jana Střechy ve vlastním oslabení. Třetí třetina se odehrávala celkem v poklidu, až na zbytečná vyloučení, ke kterým se nemohu dále vyjadřovat. Těší mne, že se konečně střelecky prosazují i jiní hráči, než Danko a Střecha. Jen stále dostáváme moc branek, na to se musíme zaměřit.“

Hostivař potupila Plzeň s nulou v zádech!

HBC Hostivař vs. HBC Plzeň-Litice 8:0 (3:0, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Palička (Macek, Urbanec), 11. Píša (Lux, Kucharčík), 12. Palička (Brož, Urbanec), 19. Vaniš (Dušák, Malina), 23. Vaniš (Čejka, Malina), 24. Kucharčík (Jachek, Přeslička), 43. Vaniš (Malina, Čejka), 44. Píša (Lux, Přeslička).

Jasným favoritem zápasu byla domácí Hostivař, což bylo vidět i na začátku zápasu. Pražané dostali hned v první minutě možnost přesilové hry, ale žádný z domácích hráčů si nevytvořil větší šanci. Hostivař každopádně pokračovala v tlaku a bylo pouze otázkou, kdy se dostane do vedení. Litice se snažily dobře bránit, ale do útoku se dostávaly pouze sporadicky a když už byla šance na střelu, tak ji vždy zklikvidoval hostivařský brankář. Skóre otevřel v 5. minutě Ondřej Palička, a ačkoliv se do několika šancí poté dostal i soupeř, tak se nadále prosazovali pražští střelci. V 11. minutě si pohotově uklidnil míček na hokejce kapitán Hostivaře, Píša, a zvýšil na 2:0. Devadesát vteřin po něm se navíc z dalšího gólu radoval Palička a Hostivař tak po první třetině vedla jasně o tři góly.

Druhá část zápasu probíhala stejně jako ta první. Herní převaha byla znát i ve druhé třetině, kdy Dušák nejdříve luxusní přihrávkou vybídl Vaniše, který byl za více než čtyři minuty i na konci souhry s Čejkou a Malinou. Plzeň vyměnila brankáře a zkusila své hráče malým impulsem motivovat. Ale náhradníka za Košňara hned záhy nepotěšil junior Kucharčík, který se efektivně dostal přes obránce hostů a kličkou navýšil na rozdíl šesti branek. Skóre 6:0 domácí uspokojilo a brankový stroj se lehce zastavil. Bylo vidět, že si Hostivař chce vyzkoušet některé návyky a mnoho situací bylo překombinováno. Západočeši se snažili o čestný zásah, ale Štoural byl pokaždé na správném místě. Plzeňáci měli při tomto zápase velkou smůlu, protože nejnebezpečnější šance skončila pokaždé na tyči. Hostivař nakonec gólově promluvila ještě dvakrát, když ke konci dal svůj třetí gól Vaniš, který tak dokončil hattrick. A poté i Lukáš Píša, jenž se po přihrávce Luxe prosadil v utkání podruhé.