1. liga

Tři remízy z pěti zápasů! Suchdol se posunul do čela, Kometa zvládla derby o fous lépe

Nedělních pět zápasů 1. Ligy přineslo mnoho zajímavých výsledků, ale hlavně se ukázalo, že letošní ročník je opravdu vyrovnaný, čemuž nasvědčují tři remízy v jednom hracím kole.

Také Malenovice se konečně chytly. „Čamlíci“ v utkání proti Pražanům vyhráli také po prodloužení, což pro ně může být vzpruhou do dalších zápasů. Hostivař se s osmi odehranými zápasy zatím řadí na 6. pozici, což pro vicemistra z loňského roku není příjemné. Menší derby se také odehrálo na Vysočině, kde se Jihlava utkala s Buldoky z Brna. Kdyby Jihlava neměla Danka a Střechu, tak by si v tomto zápase ani neškrtla. Brno si zaslouženě odvezlo do Brna alespoň jeden bod za prohru v nájezdech.

Raci v neděli již úspěšně oproti sobotě!

HBC Rakovník vs HBC Prachatice 3:2 pp (0:1, 1:1, 1:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 26. Šíma (Martínek), 42. Cafourek (Tvarůžek M.), 49. Schnaubelt (Tvarůžek M., Cafourek) – 15. Laurinc (Šilhán), 26. Květoň (Kotlík).

Rakovník se přichystal nastoupit i k druhému utkání za víkend a opět ho čekal tým z jihu Čech. Prachatice nezažívají takový boom jako loni, letos se poměrně trápí. Úvod zápasu hosté z Prachatic lehce zaspali, čehož domácí celek ihned využil, ale žádný gól to Rakům nepřineslo. Horalové se snažili zvyknout na nepříjemný asfaltový povrch, který dával Rakovníku výhodu, ale zanedlouho tato výhoda vymizela. Hosté se dostali do tempa a hned to byly staré dobré Prachatice, jež se zaměřují na aktivní hokejbal.

Na konci první třetiny se Prachaticím podařilo proměnit přesilovou hru, kdy se přesnou střelou prosadil Laurinc. Prostřední část také patřila hostům. Horalové si vypracovali mnoho tutových šancí, ty ale nedokázali proměnit, a to je možná stálo dva body. Díky těmto nezdarům vyrovnal zápas Šíma. Ale i tak šli do vedení znovu hosté po brance Květoně, trefa padla po sehrané buly. Konec zápasu patřil zase domácím Rakům, kteří opět museli dotahovat. To se povedlo Cafourkovi, a tak se muselo jít do prodloužení. Na rozdíl od sobotního nezdaru v nastaveném čase se to Rakům v neděli povedlo. Rozhodující gól padl z hole Schnaubelta a Rakovník se mohl radovat.

Ohlasy trenérů:

Josef Moravec (hlavní trenér HBC Rakovník): „Oproti sobotnímu utkání, z pohledu diváka, se to nedělní muselo líbit více. Hrál se na obou stranách útočný hokejbal, kterému nechyběl důraz ani rychlost. Oba gólmani si nemohli stěžovat na nedostatek práce. Během zápasu jsme sice dotahovali vždy jednobrankové vedení soupeře, ale v prodloužení jsme si vítěznou branku vybojovali my.“

Vít Čapek (hlavní trenér HBC Prachatice): „K utkání jsme cestovali s touhou znovu bodovat. Domácí do utkání vlétli a chtěli nás zejména nahozenými míčky dostat pod tlak. Chvilku trvalo, než jsme se srovnali s asfaltovým povrchem a hru jsme vyrovnali. Na konci první třetiny jsme využili přesilovou hru. V prostřední části jsme zazdili několik tutových šancí a jak to bývá, z ojedinělého protiútoku domácí vyrovnali. Obraz hry se nezměnil ani v poslední třetině, kdy jsme nevyužili několik šancí, až střela po buly Květoně se ujala. Domácí dostávaly do hry zejména přesilovky. Soupeř vyrovnal taktéž po vyhrané buly 2:2. Konec zápasu byl ve znamení vyloučených na obou stranách, kde obě mužstva mohla strhnout vítezství na svoji stranu, což se podařilo domácím. Troufnu si opět říci, že jsme body ztratili po rozpačitém začátku. Mohli jsme utkání rozhodnout ve druhé třetině, ale neproměňování šancí nás stálo dva body.“

Jihlava stojí na dvou útočnících – řádili Danko a Střecha!

SK Jihlava vs. HBK Bulldogs Brno 4:3 ss (1:1, 2:2, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 9. Danko (Střecha), 24. Danko (Střecha, Vávrů), 27. Střecha, rozh. náj. Danko – 12. Klíma (Emmer), 26. Jelínek (Šmarda, Čabák), 29. Šíp (Šmarda).

Rozjeté Brno jelo do Jihlavy s jasným cílem, a to zvítězit. Jihlava to ale po týdenní pauze měla těžké. Start utkání byl vyrovnaný, jak Jihlava, tak Brno se tlačilo do střeleckých pozic, ale oba gólmani byli připraveni. Nejbezpečnějšími hráči Jihlavy byli Danko a Střecha, což se potvrdilo hned v 9. minutě, kdy to tito dva špílmachři sehráli. O pár minut později dostalo Brno dvojnásobnou přesilovou hru. Nejdříve byl vyloučen Harasim za hákování a minutu na to Jiskra za pozdní dohrání. Buldoci tak měli minutovou přesilovku 5 na 3, ve které hned srovnali krok s domácími.

Druhá třetina patřila ze začátku Brnu, jenž Jihlavu lehce zatlačilo. V půlce prostřední patnáctiminutovky ale přišla jediná brněnská chyba. Jandourek se nechal vyloučit na dvě minuty, sehraná přesilovka vyšla domácím náramně. Vávrů nahrával na Střechu, který střílel. Balón se šťastně odrazil na Dankovu hůl, a ten míček jenom do branky doklepl. Jihlava tak zase byla ve vedení. Nepoučitelní hokejbalisté z Vysočiny opět poskytli hostům přesilovku 5 na 3, jež rázem skončila gólem, trefil se Jelínek. Za minutu ukázal skvělé sólo Střecha, který proběhl celé hřiště a zakončil bekhendovým blafákem. Brno stačilo ještě na poslední chvíli vyrovnat do konce druhé třetiny, Šmarda přeloboval jihlavského beka a Šíp neměl problém umístit balón za Humlíčkova záda.

V poslední části zápasu se hra přelévala ze strany na stranu a oba mančafty se zkoušely tlačit dopředu. Veškeré střely ale zastavili oba maskovaní muži, čímž dospěl zápas do prodloužení. To se hrálo tři proti třem, protože proběhlo současné vyloučení. Tato situace hrála do karet Jihlavě, ale Danko se Střechou se neprosadili, proto se muselo jít do nájezdů. Po třech sériích bylo rozhodnuto, v první překonali brankáře Javorka a za Brno Fišar. Druhá byla z pohledu obou mužstev neúspěšná a ve třetí celý zápas rozhodl Danko. Buldoci tak prohráli podruhé v samostatných nájezdech.

Tvrdá bitva vyzněla lépe pro Kometu!

HC Jestřábi Přelouč vs. SK Kometa Polička 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Svoboda (Šimek), 26. Bílý (Kohoutek) – 1. Štefka F. (Tobiáš J.), 25. Geba (Tobiáš O., Augustin), Holec (Hejtmánek J., Geba).

Kometa měla týdenní pauzu a chtěla si také spravit chuť po porážce ve Svítkově. Za Přelouč naskočil pardubický Bílý, jenž měl velet k porážce Poličky. Hned v první minutě ale šla Kometa do vedení, kdy Filip Štefka dostal nahrávku od Jiřího Tobiáše na střed útočného pásma a kapitán Komety se z otočky trefil přesně k pravé tyči. Polička pak měla více ze hry a svého soupeře zavírala a dostávala pod tlak. Jediným hráčem Jestřábů, jenž Poličce zavařoval byl Jan Bílý, ale obráncům Poličky se ho dařilo hlídat. Až v 10. minutě se Přelouči podařilo vyrovnat z nenápadné akce. Svoboda zkusil vypálit zpoza poličského beka od modré čáry, Šupík střelu neviděl a míček mu propadl do branky mezi lapačkou a tělem. Zaskočení hráči z Poličky ale nevěšeli hlavy a pokračovali dál ve své hře. Aktivní forčeking všech tří útočných řad přinášel Kometě mnoho šancí, se kterými si Jestřábi nevěděli rady.

I druhá třetina se nesla ve stejném duchu. Poličku trochu pozastavilo mnoho oslabení, kterým musela čelit. Přelouč dokonce měla výhodu 5 na 3. Gól v ní ale nevstřelila, a to ji stálo zápas. Lehce po půlce druhé části utkání se podařilo Kometě odskočit do vedení po střele poličského obránce. Domácí za minutu okamžitě srovnali krok. Lajna Bílého zamkla poličskou třetí lajnu a byl to právě Bílý, jenž dorazil odražený balón do branky Šupíka. Za stavu 2:2 se vstupovalo do poslední patnáctiminutovky. Navrch měla znovu Polička, která Jestřábům hrozila z rychlých protiútoků. Nedisciplinovanost Přelouče přinesla Kometě také přesilovou hru 5 na 3. Po střele Josefa Hejtmánka se dostal k dorážce Holec a ten jednoduše doklepl míček do branky. Kometa se uklidnila a stále svého soka tlačila, ten to poté zkoušel bez brankáře, ale obrana hostů si všechny výpady nakonec pohlídala.

Ohlasy:

Libor Komůrka (manažer HC Jestřábi Přelouč): „Polička byla hokejbalovějším týmem a hned na začátku udeřila, kdy se střelou z otočky prosadil Štefka. Bohužel se nám náš tlak nedařil praktikovat v takové míře jako minule proti Hostivaři. Poličku jsme pod něj dostávali jen sporadicky. Šance jsme si vytvořili, ale nakonec zapadla pod Šupíkovu ruku až střela Svobody. Ve druhé třetině se ukazoval stejný obraz. Výrazněji z naší sestavy zlobila soupeře jen Bílého řada, Kometa měla velice nebezpečné přechody do útoku, a tak se musel v bráně Smekal otáčet. I my jsme však hrozili. Bohužel nevyužitá přesilovka 5 na 3 nás nakonec musela mrzet. Hosté pěknou střelou opět odskočili, přesto jsme kombinací Kohoutka s Bílým odpověděli. Ve třetí třetině dostali, po trochu rozhodcovském chaosu, přesilovku 5 na 3 i hosté a tou utkání rozhodli, kdy do odkryté brány dorážel Holec. Naše snaha o závěrečný tlak už nevyšla, byla navíc utlumena naším faulem, „který svět neviděl“. Velkou „loženku“ z mezikruží vytáhl Šupík Kajdovi. Velká škoda, soupeř hrál velice dobře, ale bod jsme uválčit mohli a asi měli.“

Pavel Štefka (hlavní trenér SK Kometa Polička): „Odehráli jsme velmi dobrý zápas. Měli jsme dobrý pohyb a snažili se o častou střelbu. Přelouč je pro nás na jejich hřišti vždy těžkým soupeřem. Tentokrát bylo i na sestavě domácích znát, že potřebují body do tabulky, která je letos velmi vyrovnaná. O to větší cenu má tahle výhra. Rozhodující byla známá pravda o přesilovce 5 na 3, domácí ji promarnili a my ji využili. Utkání bylo jinak velmi vyrovnané a podle mne zajímavé i pro diváky.“

Malenovice konečně získaly alespoň 2 body!

HBC Malenovice vs. HBC Hostivař 2:1 pp (1:1, 0:0, 0:0 – 1:0)

Čamlíci čelí té nejhorší situaci, kterou si ani ve snu nepředstavovali. Jsou na posledním místě, ale také mají tři zápasy k dobru, tímto zápasem proti Hostivaři snad nastartovali svoje motory. Také Pražané se velice trápí, a to vše směřovalo k vyrovnanému zápasu, ještě k tomu na asfaltu. První třetina byla pro divácké oko asi nejzáživnější, protože v ní padly dva góly. Každý z nich padl na rozdílné straně. Takže se po úvodní části šlo do kabin za vyrovnaného stavu.

Hosté na asfalt nebyli připraveni, ale ani toho se domácím nepodařilo využít. Celý zápas byl velice bojovný a tvrdý u mantinelů. K vidění bylo mnoho osobních soubojů a dalo by se říct, že se ani jednomu týmu nedařilo moc kombinovat a malenovické vítězství bylo vybojované. Druhá i třetí třetina skončily bezbrankově, proto se muselo jít do prodloužení, kde domácí hráči balónek přímo do branky Hostivaře dotlačili silou vůle. Malenovice tak po dlouhé době bodovaly a Hostivař si připsala do tabulky jeden bod.

Nezastavitelný Suchdol přejel Litice!

HBC Plzeň-Litice vs. SK Suchdol nad Lužnicí 2:7 (0:3, 2:2, 0:2)

Branky a nahrávky: ??? – 3x Kalát, Braun, 2x Blafka, Císař.

Jak Plzeň, tak Suchdol, utržily ze sobotních duelů dva body a teď se musely utkat tváří tvář. Potkali se dva vítězové 2. Lig ze dvou různých regionů. Nažhavení Jihočeši začali ve velkém tempu. První třetina byla jejich a Litice si ani neškrtly. Velkým rozdílem bylo to, že se hostům dařilo proměňovat veškeré šance. Jako první otevřel stav zápasu Kalát, poté se trefil Braun. Na 3:0 pro hosty navyšoval podruhé Kalát. Trenér Plzně nebyl spokojen s výkonem domácích, nakonec se mu ale podařilo své mužstvo nasměrovat k lepšímu výkonu.

V prostřední třetině vstřelila Plzeň dvě branky, ale stejně reagovali i hosté. Góly hostů padly v pořadí Blafka a poté proměnil svoji šanci Císař. Vyrovnaná druhá třetina Suchdolu nedělala sebemenší vrásky na čele, protože stále hokejbalisté z jihu Čech vedli o tři branky. Na závěr utkání přidal druhou branku Blafka a hattrick dovršil Kalát. Suchdol tak zvítězil rozdílem třídy a může se radovat z prozatímního 1. místa 1. Ligy, kdo by to byl čekal, že se na čelo dostane „staronový“ tým.

Ohlas:

Matěj Tácha (kapitán SK Suchdol nad Lužnicí): „Do Plzně jsme přejeli z Rakovníku a zdá se, že to byla dobrá volba. Ihned od začátku zápasu jsme měli velmi dobrý pohyb a první třetinu jsme ovládli 3:0. Po zbytek zápasu jsme hráli ve velké pohodě, a až opět na zbytečná vyloučení jsme si zápas pohlídali. Za toto venkovní dvojutkání musím spoluhráče pochválit. Víkend za pět bodů a předvedenou hru hodnotíme pozitivně.“