1. liga

Svítkov a Rakovník uzmuly v sobotu pouze bod, Suchdol se dostal do skvělé formy!

O prvním listopadovém víkendu se pokračovalo již podle harmonogramu zápasů. Sobota nabídla jenom dvě utkání, ale za to byly nadmíru vyrovnané, což můžeme říct i o celém letošním ročníku 1. Ligy.

Raci nezvládli napjatý zápas až v prodloužení!

HBC Rakovník vs. SK Suchdol nad Lužnicí 5:6 pp (1:2, 1:2, 3:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: Pešek, 2x Sýkora M. st., Sýkora M. ml., Tvarůžek O. – Fical (Císař), Kalát, Braun (Sládek, Sup), Bárta O. (Blafka), Braun (Tácha M.), rozhodující gól v prodloužení Bárta O.

Rakovník se potýká s nedostatkem hráčů, ale na hráče Suchdolu se Raci sešli v docela dobré sestavě. Jihočeši přijeli do středních Čech s jasným záměrem. Rakovník je jeden ze dvou celků, který ještě stále disponuje asfaltovým povrchem, to ale Suchdolu nedělalo sebemenší problémy. Začátek utkání zachytili lépe hosté, jež si vypracovali mnoho šancí. Nejdříve prostřelil domácího brankáře Fical po nahrávce Císaře a poté Kalát, snížit se podařilo rakovnickému Peškovi. Po první třetině byl tak stav 1:2 pro Suchdol.

Raci byli lehce zaskočeni hrou „nováčka“, jenž je chvílemi přehrával. Prostřední část zápasu skončila stejným výsledkem jako ta první. Suchdol si držel stejné tempo a styl hry, což borcům z jihu Čech přineslo kýžené ovoce. Po trefách Brauna a Bárty šli hosté do senzačního vedení. Na dvě branky Suchdolu dokázal zareagovat Milan Sýkora st., čímž snížil stav na 2:4. Suchdolští tak měli značnou psychickou výhodu nad svým soupeřem. Druhá pauza ale Jihočechům neprospěla.

Hokejbalisté Rakovníku vrhli do třetí patnáctiminutovky všechny síly, které měli, a to se vyplatilo. Spolupráce Sýkora st. a Sýkora ml. přinesla domácím vyrovnání zápasového skóre. Středočeši začali v tu chvíli pomýšlet na nějaký ten bod, soupeře se jim dařilo zamykat v jeho pásmu. Suchdolu se podařilo vzpamatovat, v závěru zápasu padly branky ještě na obou stranách, za Raky se prosadil Ondřej Tvarůžek a za hosty podruhé člen širšího kádru reprezentace hráčů do 20 let David Braun!

Duel tak musel jít do prodloužení. To ale dlouho netrvalo, protože se jeden z rakovnických hráčů dopustil faulu na Bártu, který byl v jasné šanci a rozhodčí odpískali samostatné střílení, které pro Bártu ani na asfaltu nebylo problémem proměnit. Hosté ze Suchdolu si tak připsali dva body na konto a stoupají vzhůru, Rakovník může být rád za 1 bod, ale tímto výsledkem dává najevo, že se ještě nevzdává.

Ohlasy:

Josef Moravec (hlavní trenér HBC Rakovník): „V první polovině zápasu byli hosté lepším týmem, a proto šli do vedení o dvě branky. Od druhé poloviny zápasu se hra vyrovnala a po zásluze bylo srovnáno. Ke konci poslední třetiny jsme šli do vedení o jednu branku. To nám ale vydrželo pouhou minutu a bylo srovnáno. V prodloužení byli šťastnější hosté a berou bod navíc.“

Matěj Tácha (kapitán SK Suchdol nad Lužnicí): „Do zápasu jsme vstoupili aktivně, ale neproměňovali své šance, naopak soupeř jednu z mála šancí proměnil a dostal se do vedení. Do třetí třetiny jsme šli s dvoubrankovým vedením a s cílem vyhrát za tři body. Bohužel naše velká nedisciplinovanost nás stála vedení, a dokonce Rakovník skóre otočil! Na konci jsme soupeře zatlačili a dokázali jsme vyrovnat. V prodloužení jsme pak proměnili trestné střílení a odvážíme si důležité dva body. Hráči ukázali velkou bojovnost a charakter. Jsme rádi, že nás tři inkasované branky nepoložily a dokázali jsme urvat vítězství na svou stranu.“

Svítkovské prokletí trvá dál. Na hřišti Plzně Východočeši nevyhráli ani po nájezdech!

HBC Plzeň-Litice vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice 5:4 ss (1:2, 3:1, 0:1 – 1:0)

Litice trpí značně nevyrovnanými výkony, což je stojí mnoho bodů. Většinou každý druhý týden odehrají senzační zápas proti silným týmům, ale paradoxně prohrávají proti týmům ze spodní části tabulky. Proti pardubickému Svítkovu ale Západočechům hrála do karet statistika. Svítkov ještě letos nevyhrál zápas na hřišti soupeře, a to se s nimi veze zatím celou podzimní část. První třetina byla velmi vyrovnaná, ale přece o něco lépe zní vyšli hosté, kteří šli do tenkého vedení o jeden gól.

Druhá patnáctiminutovka už byla mnohem záživnější. Domácí Litice se probraly a dělaly pardubickým Hvězdám velké problémy. Výsledek druhé třetiny mluví za vše. Výpadek Svítkova využili hokejbalisté Plzně náramně. Nejenže domácí vyrovnali stav klání, ale dokonce šli do vedení. Západočeši vstřelili v druhé části tři góly proti jednomu pardubickému.

Za stavu 4:3 pro domácí se zaměřily Litice na důkladnou defenzívu, což se jim poměrně dařilo, až na jeden výpadek, čímž Svítkov dokázal srovnat krok a vývoj celého zápasu, poté se nic významného nestalo a bitva musela jít do prodloužení. Nastavený čas po základní hrací době nepřinesl rozhodující trefu, a tak se musely oba celky ukázat v technických dovednostech. Ukázalo se, že šikovnějším týmem v nájezdech jsou Litice. Velkou zásluhu na dvou bodech měl právě domácí brankář, jenž nájezdy vychytal bravurně. Svítkov si tak na výhru na venkovním hřišti bude muset ještě počkat.