1. liga

Milan Sýkora mladší táhne Raky, ti se ale jako tým trápí. Máme úzký kádr, mrzí ho

Mistr světa kategorie do 20 let z roku 2018, Milan Sýkora mladší, bojuje znovu za svůj mateřský klub z Rakovníku. Týmu se moc nedaří, zatím Středočeši okupují předposlední 10. místo 1. Ligy, s čímž nemohou být spokojeni.

Jádro týmu je víceméně stejné jako v Extralize

S Rakovníkem jste odehráli již 6 zápasů, ale na kontě máte pouze 5 bodů v tabulce, není to frustrující? Čím je toto způsobeno?

Spokojení určitě být nemůžeme. Ze 6 zápasů jsme odehráli 4 venkovní zápasy, kde se nám ani jednou nepodařilo bodovat. Jeden z hlavních důvodů je úzký kádr. Před každým zápasem musíme řešit počet hráčů, aby se nás sešlo alespoň 10 nebo 12 a doplňujeme tým dorostenci. Takže alespoň pro ně je to dobrá zkušenost. Tento víkend nás čeká dvoukolo na domácím hřišti a pokusíme se získat maximum bodů.

Loni jste hráli opravdu spodek Extraligy, ale stále ve Vašem celku muselo zůstat nějaké to tempo této ligy, nebo je tomu jinak? Jak rychle jste se přizpůsobili 1. Lize?

Spousta hráčů skončila. Ti, co zůstali mají další zájmy, ať už rodinné nebo pracovní. Špatně se trénuje, když nechodí lidi... Když jsme se sešli, porazili jsme silnou Jihlavu.

Určitě došlo k mnoha změnám ve Vašem týmu, jak moc velkou hráčskou obměnou jste prošli? Má to nějaký vliv na hru?

Jak už jsem zmiňoval, trápí nás úzký kádr. Jádro týmu je víceméně stejné jako v Extralize, ale bavíme se v podstatě o osmi lidech, což je na druhou nejvyšší soutěž opravdu málo. Občas nás doplní hráči z Extraligy, ale na to nemůžeme spoléhat. Jako jediné pozitivum teda vidím to, že dáváme šanci našim mladým hráčům. Vrátil se Michal Hubálek (juniorský vicemistr světa hráčů do 16 let z roku 2008 - pozn. red.), který je skvělým gólmanem.

Soutěž je vyrovnaná, zdá se, že každý může porazit každého

Vy konkrétně zatím disponujete ve statistikách třemi góly a stejným počtem asistencí, což Vás řadí na lídra svého týmu, jste spokojený? Co je potřeba zlepšit ve Vaší hře?

Nevím, jestli mohu být spokojený. Je to o úhlu pohledu. Bodů jsem mohl přidat o něco víc, ale to bych nesměl pálit jednu šanci za druhou. V první řadě ale chci pomoci týmu, k co nejlepším výsledkům a na to zatím moje výkony nestačí.

Velkou kuriozitou je, že jste nastoupil ke dvěma zápasům se svým otcem, jaký to pro Vás byl pocit? Snaží se Vám táta radit nebo si to spíš užívá?

S tátou už jsme spolu nastupovali v minulých sezónách, ale nemění to nic na tom, že si to oba dva vždy maximálně užíváme a za každou jeho radu jsem rád.

Předposlední místo asi není to, kde byste chtěli být, že? Co zatím říkáte na kvality svých soupeřů?

Chtěli bychom hrát střed tabulky, což se nám ale zatím nevede. Kvalita soupeřů je veliká, soutěž je poměrně vyrovnaná, zatím se zdá, že každý může porazit každého.

Chceme do play off z co nejlepší pozice! Záleží ale na docházce…

Jaké jste měli cíle před sezónou a jak se tyto mety změnily, vůči Vaší situaci? Doufáte alespoň v play off nebo si myslíte, že to půjde nahoru?

Cíl máme pořád stejný, dostat se do play off z co nejlepší pozice. Uděláme pro to maximum, ale všechno se odvíjí od docházky hráčů na tréninky, a hlavně na zápasy. Bez ní to nepůjde.

Na závěr bych se chtěl zeptat, zda nastupujete ještě někde v Extralize? Zažil jste jak nejvyšší soutěž, tak i tu druhou nejvyšší, jaký je rozdíl v těchto ligách?

Letos nastupuji jen v 1. Lize za Rakovník. V soutěžích jsou samozřejmě rozdíly, asi největší rozdíl je podle mě v rychlosti hry a taky samozřejmě v důrazu. V 1. Lize máte o trochu víc času na rozmyšlenou, v Extralize hned dostanete ránu a jste bez míčku.

Kdo ovládne východočeské derby? Prolomí Svítkov prokletí?

Další víkend bude pěkně našlapaný. V sobotu se utkají plzeňské Litice s pardubickým Svítkovem, který neuspěl v Brně. Dokáží Pardubice konečně uspět na hřišti soupeře? K zápasu nastoupí i zmíněný Rakovník, na který čeká jihočeský Suchdol, ten ale moc zápasů venku neodehrál. Vyhraje Rakovník nebo přidá do tabulky další body Suchdol? Neděle bude mít na programu pět zápasů. Východočeské derby mezi Poličkou a Přeloučí by mělo být tím nejpeprnějším zápasem. Kdo tuto situaci ustojí lépe? Kometa nebo Přelouč?

Celek Jihlavy čeká souboj s rozjetými Buldoky, dokáže Brno urvat body i na Vysočině? Dvojzápas čeká na Rakovník. Ten v neděli vyzve další Jihočechy, a to prachatické Horaly, kteří jsou v dobré formě. Urvou Raci alespoň nějaký ten bod? Poslední Malenovice se budou prát o body s pražskou Hostivaří, oba mančafty by měly zabrat, jinak se dostanou do nevýhodné situace, která by se mohla odrazit v průběhu jara. Posledním zápasem bude souboj „staronových týmů“ Plzně a Suchdolu. Který vítěz 2. Ligy z loňského roku je kvalitnějším týmem?