1. liga

Jakub Klíma je znovu hlavní oporou Buldoků. Brno se pomalu dostává do otáček

Vicemistr základní části 1. Ligy z minulého ročníku se pomalu dostává do otáček. Start soutěže pro Brno nebyl vůbec lehký. Hráči hledali svoji formu, ale teď už konečně zase hrají ten hokejbal, na jaký jsme zvyklí.

Přestavba na plastový povrch je logickým vyústěním

Jste zatím s průběhem sezóny v Brně spokojení? Z pěti zápasů máte na svém kontě pouze jednu výhru za tři body, což čekal asi málokdo…

Se začátkem sezóny si myslím, že můžeme být spokojeni tak na 50 %. Na prvních zápasech se jednoznačně podepsal tréninkový deficit vzhledem k přestavbě a nedostupnosti našeho hřiště. Avšak z mého pohledu již v posledních zápasech byla vidět naše hra především z minulé sezóny. Myslím, že máme výhry dvě, i když jednu po nájezdech. Výhra je výhra.

Trenér Emmer na Vás docela sází a dostáváte hodně prostoru společně spolu s jeho synem Filipem, což je jasné, když máte nejvíce bodů z celého týmu. Těší Vás tyto statistiky?

Náš kouč sází především na tým jako celek, což bylo vždy naším klíčem k úspěchu. Prostoru dostáváme každý podobně. Máme samozřejmě přesilovkové formace a také formace na oslabení. V těch já třeba vůbec nejsem. Formace máme složené tak, aby nám na konci zápasu v důležitých chvílích nechyběly síly a mohli jsme soupeře tlačit celý zápas. Ale třeba Filip Emmer vzhledem ke svojí fyzičce má prostoru zcela jistě více nežli já. Já ho nestíhám (smích). Upřímně, statistiky nesleduji. Chci vždy udělat týmový úspěch, ten si více užijete. Trochu cítím, že se ode mě góly očekávají, ale chci jimi pomoci hlavně týmu, a ne svým statistikám.

Brno je už každoročním členem 1. Ligy a je zřejmé, že na sobě tento klub pracuje. Nový plast hovoří za vše, máte letos nějaké speciální cíle sezóny?

Klub na sobě pracuje neustále, to máte pravdu. Přestavba na plastový povrch je za mě logickým vyústěním. Dále se začíná i u nás pracovat daleko více a kvalitněji s mládeží, která bohužel z mého pohledu byla dlouho opomíjená. Speciální cíle nejsou. Chceme však podávat stabilní výkony a jednoznačně postoupit s klidem do play off. Poté již i já použiji klišé toho, že v play off se následně může stát cokoliv.

Do Zlína jsme jeli s velkou pokorou ke kvalitě soupeře

Co si myslíte o tomto ročníku soutěže? Tabulka je velice vyrovnaná ať už na špičce, ale také i u toho 8. místa, kde se v této chvíli nacházíte. Je to dobře pro zatraktivnění 1. Ligy?

Myslím, že prozatím je na závěry o pozicích v tabulce ještě brzy. Ale pokud bude tabulka takto vyrovnaná až do konce základní části, pro zatraktivnění zápasů to je dobře. Zápasy budou vypjatější, kvalitnější a pro oko diváka určitě zajímavější.

Odehráli jste skvělý zápas v Poličce, ze kterého jste brali pouze bod. Přenesli jste si toto tempo i do Malenovic? Počítám, že ano, když jste vyhráli jasně 4:1. Jak jste vnímal průběh zápasu?

S výkonem v Poličce jsme opravdu spokojeni, ač mohly být dva body. V zápase v Malenovicích již byla vidět jistá sehranost, práce z tréninku. Neřekl bych, že jsme si přenesli tempo, protože zápas v Poličce byl tempem nesrovnatelný. Rozhodně jsme si však přenesli náš herní systém, který se nám konečně dařilo držet celý zápas a výsledek tomu odpovídá. Nevěděli jsme, co od Malenovic čekat. Do Zlína jsme jeli s velkou pokorou ke kvalitě soupeře. Z mého pohledu byl nejdůležitější vstup do utkání. A až na pár kombinací a závarů domácích jsme z mého pohledu kontrolovali dle plánu celý průběh utkání. Samozřejmě je vždy naše hra podpořena kvalitními výkony brankáře Lukáše Sterenčáka.

Na předměstí Zlína jste dal gól, prý to bylo kuriózní nahození, můžete nám Vaši branku trochu pospat?

Když se to říká, tak nejspíše kuriózní byl (smích). Dobře jsme založili protiútok po ztrátě míčku domácích. Tomáš Baláč mi dal perfektní přihrávku do prostoru k modré čáře přímo do běhu. Tudíž jsem mohl přejít přes obránce a tlačit se do brány z úhlu. Ondra Jelínek si křikl o nahrávku před prázdnou bránou, kterou jsem mu chtěl adresovat. Nyní už nevím, zda si míček do brány srazil brankář nebo obránce. Věřím však, že akce by skončila gólem tak jako tak.

Posun 1. Ligy je znát každým rokem

Nyní přejdeme na klasické otázky na závěr rozhovoru (úsměv). Už dlouho hrajete 1. Ligu, mohu se zeptat, jak dlouho tomu je? Jak se od té doby zkvalitnila druhá nejvyšší soutěž?

1. Ligu začínám teď již čtvrtým rokem po konci hokejové kariéry. Vidím posun první ligy každým rokem. Určitě se hodně zkvalitnila jak týmy samotnými, tak hráči – především těmi, co nastupují i v Extralize. Rozhodně kvalitě přispívá i přechod většiny týmu na plastový povrch. Hra je daleko rychlejší, více kombinační. Když se podíváme zpětně na výsledky posledních dvou sezón, tak opravdu každý může porazit každého!

Kdo je podle Vás horkým kandidátem na vítěze základní části? Proti jakým týmům Vás zápasy baví nejvíce?

Nemyslím si, že v letošním roce je přímo horký kandidát na vítěze základní části. Podle prvních zápasů však určitě bude nahoře Polička, která hraje opravdu velmi kvalitní a rychlý hokejbal, který již nemá daleko k samotnému hokeji. Jihlava standardně určitě také bude chtít bojovat o přední příčky. Mě osobně trochu mrzí v letošním roce absence Opavy, se kterou to byly vždy vyrovnané, fyzicky vypjaté zápasy na krev. Vzhledem ke stylu hry mě vždy baví zápasy proti Poličce a Svítkovu.

Sváteční víkend nabídne pouze dva duely!

Další porci zápasů nabídne 1. Liga 27. října, což je neděle. Na programu měly být 3 zápasy, ale v plánu jsou teď pouze 2 duely. Po dohodě se utkání poličské Komety a jihlavského celku uskuteční až v jarní části. Na jihu Čech se odehraje zápas mezi východočeskými Jestřáby a domácími Horaly. Přelouč bude chtít navázat na bezchybný duel proti Hostivaři, ale v Prachaticích to budou mít borci z Přelouče opravdu těžké. Horalové se totiž pomalu začínají zvedat. Buldoky navštíví svítkovské Hvězdy, jež se dostaly do čela ligy. Uvidíme, jak si prozatímní lídr poradí s houževnatým týmem Brna, který dělá problémy každému. Udrží se Svítkov na 1. místě nebo bude opět střídán? Buldoci potřebují body jako sůl, zvládnou to?