1. liga

Kometa poprvé padla, Svítkov a Prachatice stoupají tabulkou! Ztrácí Jihlava formu?

Jako první na hřiště o tomto víkendu vyběhly týmy Poličky a Svítkova. Kometa hájila neporazitelnost, na druhé straně Svítkov se pokoušel napravit nezdar z Prachatic, což se povedlo.

HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice vs. SK Kometa Polička 6:2 (2:1, 1:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 2. Král, 9. Novotný L. (Bureš, Macháček), 27. Bureš (Černický, Doležal), 36. Paukrt (Faltus, Bureš), 41. Kopriva (Král, Černický), 42. Král (Faltus, Mitra) – 5. Štefka F. (Bucek A., Tobiáš J.), 37. Štefka F. (Levý).

Svítkov vstupoval do utkání s velkou motivací, protože měl Poličce co vracet. Hráči Poličky na pardubického soka umějí, ale tento duel bohužel Poličákům nevyšel. Pardubice hned od startu utkání působily svěže, zato hokejbalisté Komety byli poněkud ospalí, a to se ukázalo hned ve 2. minutě. Příliš dlouho přidržený balónek Grubhofferem vybojoval Král, jenž se zpoza branky vytočil a propasíroval míček mezi Novákovy betony. Jenže za nedlouho poskytl Svítkov Komeťákům přesilovku, kterou využil Filip Štefka nekompromisní střelou do levého vinglu. Potom ale dostal zápas úplně jiný rozměr. Pardubičtí hráči začali mnohem více běhat a dařilo se jim svého soupeře přečíslovat.

Druhý gól padl do poličské branky po chybě obránce, jenž nedokázal pohlídat hráče před brankou, který lehce zakončil a stav se změnil. Hostům se poté začalo kupit čím dál více takových chyb a jejich spásou byl konec první třetiny. Ve druhé části zápasu Polička svoji hru stabilizovala a také si vybojovala pár přesilovek, dokonce hostující celek měl možnost početní výhody 5 na 3, tu ale neproměnil. Po nevyužitých šancích se dostal opět na koně Svítkov, což se odrazilo ve 27. minutě, kdy si hráči Poličky nepohlídali Bureše, jenž dostal přihrávku na zadní tyč od Černického. Pardubický forvard už poté neměl problém trefit odkrytou branku. Kometa bohužel nedokázala najít ten správný recept na vstřelení snižujícího gólu.

Poslední třetina přinesla čtyři góly, tři na pardubické straně a jeden na té poličské. Polička se pomalu začala dostávat do své útočné třetiny, ale vždy si vylámala zuby na skvěle chytajícím domácím Majerníčkovi. 36. minuta přinesla opět odskočení Svítkova, ale ihned za minutu snižoval znovu Filip Štefka, který svůj tým držel. Polička ale tento zápas dělala mnoho individuálních chyb. Když už Kometa sahala po vyrovnání, tak přišla poslední kapka. Kopriva už pouze kosmeticky upravil na 5:2. Poté přidal ještě jeden gól Král a bylo po zápase. Výsledek mluví za vše, ale jeho průběh až tolik neodpovídá. Svítkov tak napravil svoji prohru na jihu Čech. Hokejbalisté Komety by měli zpytovat svědomí a připravit se na další zápas.

Ohlas:

Pavel Štefka (hlavní trenér Poličky): „Celé utkání byl Svítkov o krok napřed, stále jsme před sebou měli nějaké manko a snažili se dotahovat. Navíc jsme se dopouštěli poměrně laciných chyb v obranné činnosti. Sečteno, podtrženo, takový výkon na Svítkov nemohl stačit a domácí zaslouženě vyhráli.“

SK Jihlava vs. HBC Prachatice 4:5 ss (0:2, 1:2, 3:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Danko (Sřecha, Vávrů), 36. Střecha (Danko), 42. Danko (Střecha), 42. Javorka (Danko, Střecha) – 1. Valek (Zavřel, Turek), 13. Turek (Květoň), 27. Malecha (Kotlík), 28. Štěpánek (Švácha, Šimůnek), 50. rozh. náj. Štěpánek.

Jihlava disponuje nejlepším útokem a Prachatice nejlepší obranou v celé lize. Peprný zápas začal velice zostra. Hned po 30 vteřinách se radovali Horalové z první branky. Prachatice pak musely čelit dvěma přesilovým hrám, ale ani jednu se Jihlavě nepodařilo proměnit. Domácí svého soka zamykali, to ale k ničemu nevedlo, protože na konci úvodní části se znovu prosadili hosté. Po velkém tlaku dokázal do jihlavské branky dostat míček Turek. Úvod zápasu tak lépe zachytili hosté, domácí měli nůž na krku. Ze startu prostřední třetiny snižoval Danko po spolupráci se Střechou. Během ubývajících minut došlo ke zranění na straně Jihlavy. Peschout si v souboji u mantinelu vyhodil koleno a duel nedohrál. Bylo vidět, že prachatická defenziva v tomto klání byla pevná, dokonce i produktivita šla nahoru.

Ve 27. minutě nahrával Kotlík Malechovi, jenž osamocený trefoval prázdnou síť domácích. Noční můra se pro Jihlavu stala o 60 sekund později, když navyšoval vedení Prachatic Štěpánek. Třetí patnáctiminutovka byla pro domácí buď vše, anebo nic. Další přesilovou hru se hráčům z Vysočiny nepodařilo využít, ale potom to byl kolotoč v podání Danka se Střechou. V polovině posledního dějství dostal Střecha pas od Danka. Tento rychlonohý útočník se tak dostal do samostatného úniku, jenž samozřejmě zužitkoval. Tuto duo je nejdůležitějším článkem celého týmu. Skoro na konci utkání tito borci přinesli svému klubu alespoň bod.

Ve 42. minutě se po velkém tlaku vykutálel míček k Dankovi, který pohotově zavěsil. Horalové znervózněli, což Jihlavští vycítili. Hned ve stejné minutě vyrovnával Javorka po asistenci Danka a Střechy. Prodloužení se neslo spíše v duchu opatrnosti, gól zápas nerozhodl a muselo se jít do nájezdů. Jedinými úspěšnými exekutory byli prachatický Štěpánek a jihlavský Danko. Horal Štěpánek dokonce velkou měrou pomohl svému mančaftu ke dvěma bodům, když proměnil rozhodující nájezd.

Ohlasy trenérů:

Vít Čapek (hlavní trenér Prachatic): „Dnes si dovolím říci, že jsme jeden bod ztratili. Téměř celý zápas jsme vedli a v závěru jsme se strachovali i o bod. Je až neuvěřitelné, co vše jsme neproměnili. V zápase jsme domácí přehrávali téměř ve všech činnostech, ale naše nedůrazná koncovka nás připravila o tři body. Doufám, že to pro nás bude ponaučení do dalších zápasů. Hlavně jak je dovést do vítězného konce. Hráčům nemám co vytknout, až na tu nedůraznou koncovku a lehkomyslné řešení některých situací.“

Lukáš Staněk (hlavní trenér Jihlavy): „Dnes to od nás byl nejhorší výkon v sezóně, a aby toho nebylo málo, pravděpodobně na zbytek sezóny jsme přišli o zraněného Richarda Peschouta. Bod nám Prachatice doslova darovaly ve třetí třetině. Pokud se neprobereme a nezačneme poctivě bránit a makat celý zápas, čeká nás velký propad tabulkou. Chtěl bych poděkovat divákům za hlasitou podporu, i když hokejbal je rozhodně nemohl těšit.“

HC Jestřábi Přelouč vs. HBC Hostivař 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: Šimek J. (Svoboda, Kunc), Kohoutek (Bílý), Svoboda (Bílý), Jágr (Suchánek, Třináctý).

Jestřábi se potřebovali nutně zvednout a získat 3 body, ale Hostivař na vlně se těžko zastavuje. Mladíci z Prahy poslední zápasy hráli s chutí a dravostí, dokonce nově položený plast v Přelouči jim mohl hrát do karet, vše ale bylo jinak. Jestřábi vstoupili do zápasu s jasnými pokyny, které si drželi po celý zápas, a to dostávalo rychlé forvardy Hostivaře pod velký tlak. Z důsledné obrany se Přelouč lehce propracovávala do útočného pásma. V první třetině se Přelouč dočkala vedoucího gólu Šimka. Kombinace u tohoto gólu byla jako kopií útoku z MS rugby. Dvakrát rozhozený balónek do křídel a potom pohotová střela Šimka, jež zapadla do hostivařské klece. Domácí tak odcházeli do kabiny s těsným vedením.

Druhá část zápasu se Pražanům opět nevyvedla. Hosté nevěděli, jak se dostat na kobylku přeloučskému brankáři. Přelouč Hostivař do ničeho většího nepouštěla, ba přidala další dva góly. Na 2:0 zvyšoval Kohoutek, kterému zpoza branky nabil Bílý. Zanedlouho to byl opět pardubický Bílý, jenž přihrál Svobodovi na modrou čáru, a ten prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Vývoj zápasu domácí celek velice uklidnil a bylo vidět, že si jde pro jasné tři body. Když už si Hostivař vytvořila šance, tak je zlikvidoval Třináctý, což bylo pro hostující mančaft dosti frustrující. Třetí třetina byla od Přelouče skvěle takticky zahrána, jistá domácí obrana se nikam nehrnula a spíše bránila svoji třetinu, což přineslo ovoce. Třešničkou na dortu pro Jestřáby byl gól Jágra, kterému nahrával Suchánek a domácí gólman. Přelouč tak po dlouhé době poskočila tabulkou a odpoutala se od posledního místa. Pro Hostivař to byla 4. prohra sezóny.

Ohlas:

Libor Komůrka (manažer Přelouče): „Do zápasu jsme nastoupili se vší zodpovědností a co jsme si řekli, to jsme prakticky dodržovali celý zápas. Věděli jsme, že nás čeká běhavý a agresivní soupeř, ale myslím, že jsme od první minuty drželi utkání ve svých rukou. Jestli jsme v zápase udělali nějakou chybu, měli jsme v zádech jistotu v bráně v podobě Třináctého a pokud budeme schopni v tomto trendu pokračovat, bude to jen ku prospěchu. Výborný výkon celého týmu, který si šel cílevědomě pro tři body.“

HBC Malenovice vs. HBK Bulldogs Brno 1:4 (1:2, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: Hladký – 2x Emmer, Klíma, Cabák (Baláč).

Střely: 21:29, vyloučení: 8:7, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:1, diváků: 30, rozhodčí: Cícha, Černý.

Posledním zápasem, jenž startoval minulou neděli, byl duel mezi Malenovicemi a Brnem. Oba celky moc bodů do tabulky zatím neposbíraly, tak se dalo čekat, že diváci uvidí poněkud vyhrocenou bitvu. Hned v úvodu zápasu byli domácí zaskočeni aktivitou Buldoků, kteří si toto tempo přenesli ze zápasu s Kometou. Okamžitě v prvním střídání se podařilo Brnu přímo rozebrat malenovickou obranu tak, že Čamlíci naprosto zapomněli pohlídat úplně volného Emmera, jenž stál mezi kruhy, ten tak lehce otevřel skóre utkání. V průběhu zbytku úvodní třetiny hosté domácí tým tlačili do obrany, což se podepsalo na výsledku úvodní části. Malenovicím se podařilo snížit z přesilové hry, konkrétně za domácí vstřelil branku Hladký. Ale na vyrovnání Buldoci zareagovali velice rychle. Chytrým nahozením načapal domácího brankáře Klíma. Na tabuli tak svítilo 1:2 pro hosty.

Ve druhé patnáctiminutovce se trošku obraz hry vyrovnal, protože z jakéhosi nejasného důvodu se brněnská hra poněkud rozpadla a hostující hráči ubrali ze svého výkonu, i přesto se jim podařilo navýšit svůj náskok, kdy se nejprve dostal do samostatného nájezdu Emmer a nemýlil se. Čamlíci ale bojovali dále, když ale přišla další čára přes rozpočet. Po dobrém napadání vybojoval míček u mantinelu Baláč. Přihrávkou dostal Cabáka do skvělé střelecké pozice. Brněnský forvard tak rozvlnil domácí síť počtvrté a bylo vymalováno. I když domácí svého soupeře v některých částech tlačili, tak se jim gól vstřelit nepovedlo, což bylo kamenem úrazu. Třetí třetina byla bezgólová a spíše bojovná. Brno hýřilo dobrým pohybem, ale do útoku se už Buldoci nedostali, pouze bránili svůj třígólový náskok. Malenovice se velice snažily, na body to však nestačilo.