1. liga

Hostivař se probouzí, jaké úkoly má v týmu nová posila Otto Urbanec?

Mistr české Extraligy, vicemistr světa v kategorii juniorů do 20 let. Těmito úspěchy se může pyšnit Otto Urbanec, který přišel do Hostivaře před začátkem sezóny na střídavý start z pardubického Autoskla.

Je mi velmi sympatická hostivařská práce s mládeží

Na úvod rozhovoru bych se chtěl zeptat, jak se vlastně „upekla“ tato spolupráce mezi Vámi a Hostivaří, kdo byl hlavním iniciátorem tohoto spojení?

Jako první jsem oslovil předsedu Hostivaře Ondru Nováka já. Už přes tři roky bydlím v Praze a vzhledem k dokončení vysoké školy a začátku pracovních povinností již nebylo v mých silách dojíždět do Pardubic. Navíc mi hokejbal po roce absence chyběl a chtěl jsem se vrátit trochu aktivněji a trénovat alespoň dvakrát týdně, což v Pardubicích prostě nešlo, protože mi každý trénink s cestou zabral přes 6 hodin. Hostivař sleduji delší dobu a je mi velmi sympatická jejich práce s mládeží, proto jsem se pro ně rozhodl a snad jim budu schopen trochu pomoct v dalším rozvoji.

Jste mateřským hráčem Pardubic, které hrají Extraligu. Zatím jste do žádného z jejich zápasů nezasáhl, je to tak? Ale za Hostivař jste naskočil do dvou, mohl byste nám říct, co je důvodem?

Ano, v letošní sezóně, a vlastně ani v tomto kalendářním roce, jsem za Pardubice nenastoupil. Na jaře jsem dokončoval školu a rozhodl jsem se věnovat co nejvíce času diplomové práci, proto jsem už minulý podzim odehrál pouze pár zápasů na začátku soutěže. Po přestupu jsem se rozhodl, že se budu soustředit pouze na jeden tým tak, abych hrál zápasy s týmem, se kterým trénuji.

Moje role v Pardubicích se za poslední roky hodně změnila

Loni jste v Extralize nasbíral v osmi zápasech 31 trestných minut, takže se o Vás dá říct, že jste tvrdým útočníkem na hřišti, máte stejnou roli v Hostivaři jako v pardubickém týmu?

Ta statistika je trošku zkreslená, za 8 zápasů jsem měl 3 menší tresty a jeden trest 5+OK, který se počítá za 25 trestných minut. Vyšší trest jsem dostal, když v posledních sekundách běžel hráč sám na naši branku a já se ho snažil zastavit. Bohužel po mém zákroku spadl na brankovou konstrukci, ale naštěstí se nikomu nic nestalo. Celkem jsem si tedy odseděl „jen“ 6 minut a 8 sekund. Moje role v Pardubicích se za poslední roky hodně změnila, přesunul jsem se z křídla do středu a začal se soustředit hlavně na obrannou činnost. V centru pokračuji i v Hostivaři, ale zatím jsem odehrál pouze dva zápasy, takže se ani nedá říct, že bych nějakou roli vůbec měl.

Na začátku sezóny jste byl zraněný, můžete nám prozradit, co se Vám přihodilo? Má to teď velký vliv na Vaši formu?

Naskočil jsem hned do prvního zápasu s Prachaticemi, ale před výjezdem do Poličky se mi udělalo zle. Nakonec jsem se s chřipkou pral dva týdny a vynechal hned čtyři utkání. Potřebuji se po roční absenci trošku skamarádit s míčkem a nemoc mi v tom moc nepomohla. Nicméně není kam spěchat, hlavním cílem je vyladit formu na play off.

První zápasy nebyly ze strany Hostivaře vůbec dobré, ale teď se tým zvedá a začíná sbírat body, čím myslíte, že to bylo?

V prvním zápase s Prachaticemi náš výkon nebyl špatný, ačkoliv jsme na body nedosáhli. Do následujících zápasů jsem nezasáhl, tak nechci hodnotit, neviděl jsem je. Kluci po minulém roce, kdy hráli 1. Ligu až do konce sezóny, dostali delší volno na rekonvalescenci. Vlastně jsme začali trénovat až druhý týden v srpnu a neabsolvovali jsme žádné soustředění ani přípravný zápas, takže bych pomalejší rozjezd připsal tomu. Určitě to ale nevnímám negativně, síly se v play off budou hodit, a ještě nám zbývá dost zápasů na nápravu.

Do každého zápasu musíme jít s tím, že vyhrajeme

Jak se Vám v Praze líbí? Kádr máte slušný a můžete pomýšlet na dobré umístění. Jaké jste měl pocity ze svého nového působiště během těch dvou zápasů?

Od začátku mám pocity velmi dobré, nakonec jsme se zde sešli i s kamarády z Extraligy Honzou Fišerem (mateřský hráč Hradce Králové pozn. red.) a Honzou Luxem (mateřský hráč Letohradu pozn.red.), takže vše vyšlo náramně. Velmi dobrý pocit mám i z nového trenéra Marka Brože, který nám ordinuje trošku odlišnou taktickou přípravu od toho, na co jsem byl zvyklý. O tom, že kádr bude kvalitní, jsem věděl už před přestupem. To se potvrdilo a věřím, že to dotáhneme co nejdále.

O víkendu jste dokázali porazit silnou Jihlavu, jak moc těžký to byl zápas? Připsal jste si i asistenci u gólu Brože, máte radost, že jste okamžitě pomohl svému týmu kanadským bodem?

Pomohl nám výborný vstup do zápasu. Možná nás hosté trochu podcenili a první třetina byla v naší režii. Ve druhé třetině se hra trochu otočila a hosté byli blízko vyrovnání. Naštěstí jsme ale využili přesilovku a zase odskočili. Celkově nám ke zdárnému konci pomohla hlavně naše obětavost a velmi dobrá hra v oslabení. Za bod jsem byl samozřejmě rád. Gólem jsme získali dvoubrankové vedení, které nám i přes přestřelku vydrželo až do vítězného konce.

Abych shrnul téma Hostivař, čeho byste chtěl s tímto týmem docílit? Co jste si v kabině vytyčili jako cíl?

Vedení klubu se netají tím, že by rádo hrálo Extraligu. Takže to určitě musí být i naším cílem. Uvidíme, jak moc dlouhodobým. Do každého zápasu musíme jít s tím, že vyhrajeme. I v Pardubicích jsme byli zvyklí dávat si nejvyšší očekávání, takže toho bych se rád držel.

V roce 2016 jste vyhrál Extraligu, také jste se stal vicemistrem světa v kategorii U20. Jaké jsou Vaše nejhezčí hokejbalové zážitky, je to jeden z těchto momentů?

Samozřejmě na tyto úspěchy vzpomínám hrozně rád, kromě uvedených, hlavně na titul v posledním juniorském roce. I proto, že jsme se loučili s dlouholetými kamarády, jsme si dokázali sezónu i následné oslavy pořádně užít. Rád vzpomínám na všechny sezóny, i ty výsledkově méně povedené. Třeba začátek Extraligy v Pardubicích, kdy jsme se hlavně snažili Extraligu udržet, mě velmi bavil a jsem rád, že jsem toho mohl být součástí.

Kdo uspěje ve východočeském derby? Favoritem je Kometa!

Pouze čtyři utkání na nás čekají o další neděli. Kometa se dostala do čela, ale dalším oříškem pro ni budou hráči ze Svítkova. Dokáží Hvězdy sebrat body vedoucímu týmu tabulky? Na půdu Jihlavy mají namířeno Horalové z Prachatic. Budou pokračovat Jihočeši ve střílení gólů? Jak zareaguje Jihlava na ztrátu pěti bodů? Přelouč se propadla na poslední místo a Hostivař jde do sebe. Kdo bude lepším týmem? Domácí Jestřábi by měli zabrat. Malenovice znovu po pauze naskočí do zápasového tempa. Na jejich hřiště budou zajíždět Buldoci, kteří oloupili Poličku o jeden bod. Brno chce více bodů, než má teď, dokáží Malenovice ustát nenasytnost Buldoků?