1. liga

Jihlava i Polička ztratily první body. Derby pro Suchdol, Přelouč spadla na dno

Druhý říjnový víkend nabídl dokonce až 7 zápasů druhé nejvyšší soutěže v České republice. Dva z nich se odehrály v sobotu a ostatní o den později. První hrací den bylo naplánováno pikantní jihočeské derby mezi prachatickými Horaly a „nováčkovským“ Suchdolem.

Sobota 12.10.2019

HBC Rakovník vs. SK Jihlava 5:4 ss (0:1, 3:3, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 2x Martin Tvarůžek, Sunkovský, Milan Sýkora st., 50. Martin Tvarůžek rozh. náj. – 2x Růžička, Danko, Policar.

Na hokejbalisty z Vysočiny čekal výlet do středočeského Rakovníku. Jihlava se mohla pyšnit třemi výhrami v řadě, což bylo jejich psychickou výhodou. Rakovník ale potřebuje body jako sůl, a to se odrazilo v celém zápasu. Duel mezi týmy, jež oba měly extraligové zkušenosti, byl velmi bojovný a plodný na góly. Borci z Jihlavy zachytili začátek utkání o trochu lépe. Byli více důrazní, rychlejší a pohotovější, což jim přineslo jednogólové vedení po první třetině, které zařídil Růžička. Zápas se poté dostal do mnohem větších otáček a diváci se měli na co koukat. Druhá třetina přinesla dohromady 6 gólů. Raci dokázali srovnat s Jihlavou krok. V dalších minutách prostřední části se moc nebránilo. Oba celky sázely spíše na svoji ofenzivu, to ale ani pro jeden tým nepřineslo žádné ovoce, protože výsledek druhé patnáctiminutovky skončil vyrovnaně 3:3.

Vývoj veškerého dění na hřišti byl vyrovnanější, než by kdo čekal. Hostům asi nesvědčil asfaltový povrch, který je v Rakovníku položen. Hráči z Vysočiny šli do poslední třetiny s tenkým náskokem jednoho gólu a stále živili šanci na výhru v základní hrací době. To, co se stalo v úvodu zápasu, se také promítlo v závěru, ale na opačné straně. Byli to právě domácí, jenž měli lehce navrch. Z propracované obrany, kde si všechny kontry Jihlavy pohlídali, lehce přecházeli do útoku, a to jim přineslo vyrovnání a muselo se prodlužovat. Hra v nastaveném čase byla z obou stran velmi opatrná a ani jeden z mančaftů nechtěl udělat zbytečnou chybu. Rozhodnout se tak muselo v samostatných nájezdech. Rozhodujícím střelcem se stal Martin Tvarůžek, který Rakovníku vystřelil dva body. Pro Jihlavu to znamenalo první ztrátu bodů.

Ohlasy trenérů:

Josef Moravec (hlavní trenér HBC Rakovník): „Celé utkání jsme odmakali a celý tým podal skvělý výkon. Body proti první Jihlavě se určitě počítají.“

Lukáš Staněk (hlavní trenér SK Jihlava): „V zápase jsme vždy vedli, ale nakonec jsme si odvezli pouze bod. Bohužel vždy, když jsme se nadechli k nějakému tlaku, přišlo hloupé vyloučení. Výhru nás asi stálo vyloučení 5+OK, celkově nedisciplinovanost a malý tlak do brány. Soupeř hrál dobré utkání a gratuluji jim ke dvěma bodům, které jsme jim ale v podstatě darovali.“

HBC Prachatice vs. SK Suchdol nad Lužnicí 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Bárta O. (Blafka, Dlugoš M.).

Pro Suchdol to byl jeho první venkovní zápas v sezóně a vůbec si nevedl špatně. Hned od začátku zápasu byli hráči Suchdolu aktivnější než Horalové. Na konci 6. minuty měli Suchdolští vyloženou příležitost ke skórování, když Tácha utekl domácí obraně, vše ale zastavil prachatický gólman Pixa. Opaření Horalové museli poté čelit přesilové hře svého jihočeského souseda, ve které si Suchdol žádnou šanci nevytvořil. Ke konci první třetiny se hokejbalisté Suchdolu opět dostali do tlaku, ale nic z něj nevytěžili. Hostující tým se poté dostal do menšího problému, když jeden jejich hráč dostal 2+2 trestné minuty za vysokou hůl, a ještě před ním šel na trestnou lavici suchdolský Bednář. Do konce 15. minuty ale gól nepadl.

Prachatice vstoupily do druhé části v početní převaze, ale branku se jim nepodařilo vstřelit, a tak byl stav stále 0:0. Jakmile byl Suchdol v plném počtu, znovu přebral otěže zápasu. Horalové si nevěděli rady, což bylo odrazem 20. minuty. Bárta se jako první nejlépe zorientoval na brankovišti a svým důrazem dokázal balónek dotlačit do Pixovy branky. Ihned po vstřelené brance dostal Suchdol přesilovku, v níž si vytvořil velkou šanci, která měla skončit gólem, ale prachatický brankář zastavil střelu do prázdné branky skvělým zákrokem. Po přežitém oslabení se hokejbalisté Prachatic začali více dostávat do útočné třetiny, z čehož pramenilo mnoho suchdolských zakázaných uvolnění. Ve 30. minutě fauloval Sup a Suchdol byl zase ve čtyřech.

Do poslední patnáctiminutovky stejně jako do druhé nastoupily Prachatice s jedním hráčem navíc. Prachatice se velmi trápily a nic jim nevycházelo. Hosté tak přestáli další přesilovku. Když se domácí dostali ke střele, tak tu vždy zneškodnil Janák. Nejlepším hráčem Prachatic se stal brankář Pixa, protože stále likvidoval suchdolské šance, což drželo domácím ještě šance na vyrovnání. Na konci zápasu zkusili Horalové hru v šesti, to ale nic nepřineslo a to znamená, že staronový člen 1. Ligy o chlup přetlačil prachatickou družinu.

Ohlas:

Vít Čapek (hlavní trenér HBC Prachatice): „Hodnocení sobotního utkání bude krátké. Propadli jsme po všech stránkách. Soupeř byl agresivnější, měl více pohybu a hlavně větší touhu po vítězství než my, a tak zaslouženě vyhrál.“

Neděle 13.10.2019

HBC Plzeň-Litice vs. HBC Rakovník 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Ke druhému víkendovému zápasu museli Raci cestovat na západ Čech, kde je čekal soupeř z Plzně. Litice zatím mají velice nerovnoměrnou výkonnost a po vysoké porážce od Jihlavy si chtěly doma spravit chuť. Hosté po sobotní výhře nad Jihlavou pomýšleli na další body, ale jejich neúplná sestava jim toho moc nedovolila. Bylo zřejmé, že domácí na svého soupeře vlétnou a nebudou vyčkávat, až Rakovník udeří. Litice se ihned od začátku vrhly do útoku, z toho jednou jsem jim podařilo skórovat, a tak otevřít brankový stav zápasu. Rakovník hrozil převážně z protiútoků, ale po skvělém utkání proti hráčům z Vysočiny, přišla tvrdá realita. Raci si svoji produktivitu nedokázali přenést do dalšího klání, což se podepsalo pod jejich prohrou.

I druhá třetina se nesla ve stejném duchu jako ta první. Domácí měli více ze hry a hosté někdy zahrozili rychlým kontrem. Plzeňský brankář ale své spoluhráče držel nad vodou, ti poté mohli hrát s mnohem větší lehkostí a pohodou než jejich sok. Stav 2:0 pro domácí po 30 minutách neznamenal vůbec nic, i toto skóre se dá lehce dohnat za 15 minut. Domácí si však zbytek zápasu pohlídali, dokonce přidali na cestu ještě dva góly. Jako jediný hráč Raků se do listin střelců zapsal Sunkovský, který pouze kosmeticky upravil výsledek zápasu. Středočeský tým tedy ze dvou zápasů získal pouze dva body, což dostává Rakovník ještě do větší šlamastiky. Raci odehráli šest zápasů a mají pouze pět bodů, teď budou čekat na to, jak se zbytek soutěže vyvrbí. Litice se po deklasování Rakovníku mohly uklidnit, možná mohou v budoucnu pomýšlet i na play off.

Ohlas:

Josef Moravec (hlavní trenér HBC Rakovník): „V neděli jsme opět lepili sestavu a někteří hráči byli slibotechny a na utkání nedorazili. Tým jsme doplnili dorostenci, ale protože jsme vyhořeli v koncovce, tak domácí zaslouženě vyhráli.“

SK Kometa Polička vs. HBK Bulldogs Brno 4:3 ss (1:1, 2:2, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky:10. Holec (Augustin), 19. Bečka (Hejtmánek D.), 20. Hejtmánek J. (Hubálek, Holec), 50. rozhodující nájezd Tobiáš J. – 13. Šmarda (Emmer F.), 17. Fišar, 18. Klíma.

V úvodu bylo jasně znát, kdo je domácím týmem a kdo chce vyhrát. Kometa vlétla do brněnské třetiny, kde měla mnoho dobrých střeleckých pozic, ale veškeré projektily zastavil Sterenčák. Buldoci ustáli velký tlak domácích hokejbalistů a poté se také začínali propracovávat až před brankoviště poličského Šupíka. Polička měla problémy s brněnskými protiútoky. Brnu se podařilo Poličku několikrát přečíslit, ale nic z toho hosté nevytěžili. Hokejbalistům z východu Čech nikdy nesvědčil důrazný hokejbal borců z brněnské metropole, což se později ukázalo ve druhé třetině. Polička dokonce Brnu hrozila i v oslabení, ale skvělá souhra Davida Hejtmánka a Miloše Grubhoffera skončila na ochranné síti. První branku zaznamenala Kometa, byla to velmi šťastná branka. Holec vystřelil na Sterenčáka, jenž míček vyrazil nad sebe. Balónek ho smolně přeskočil a dokutálel se do branky, to Poličce dodalo kuráž a trochu ji uklidnilo.

Domácí hráči po úvodní brance začali ještě více makat, k dalšímu gólu se ale nedostali. Ve 13. minutě udeřilo Brno z rychlého protiútoku 2 na 1. Emmer našel pod hokejkou poličského beka Šmardu a ten se do poloprázdné branky nemýlil. Druhá třetina byla pro borce z Liboháje noční můrou. Domácí byli na začátku prostřední třetiny velice laxní a nechtělo se jim běhat, nikdo nechápal, kde je ta stará dobrá Kometa. Buldoci vycítili svoje šance a toho bravurně využili. V 17. minutě ukázal skvělé sólo Fišar a z vrcholu kruhu prostřelil Šupíka nad pravé rameno. Hned za minutu vyzkoušel pozornost poličského gólmana Klíma. Brněnský forvard vystřelil příklepem, jenž skončil za zády Šupíka. Trenér Štefka si vzal minutový oddechový čas, aby svůj tým uklidnil, motivoval a nasměroval ho tím správným směrem. Oddechový čas Poličce prospěl. Na hřišti bylo úplně jiné mužstvo. Brno se dostalo okamžitě pod tlak a Kometa si vybojovala před Sterenčákem několik vhazování. David Hejtmánek v 19. minutě právě jedno z nich vyhrál na Bečku, jenž golfem snížil na 2:3. I další útočná bule Komety skončila brankou. Polička vyhrála buly a spolupráce mezi Holcem a Hubálkem našla Josefa Hejtmánka, a ten trefil pravou šibenici.

Stav 3:3 vypadal pro Poličku už lépe a Brno bylo lehce opařené. Zbytek třetiny byl v režii domácích, kteří měli několik přesilovek, ale pouze v jedné si dokázali vytvořit větší šance a střely. Poslední část zápasu se nesla v duchu brněnské defenzivy. Brno za celou patnáctiminutovku vystřelilo pouze dvakrát. Kometa se za každou cenu chtěla dostat do většího závaru před buldočí brankou, ale svoji hru až moc kombinovala a chyběla jí střelba. Když už se jí podařilo vstřelit gól v přesilovce, tak branka nebyla uznána kvůli ofsajdu, jenž rozhodčí původně naprosto přehlédli. Ale po stížnostech Brna byl gól odvolán. Buldoci přečkali až do 45. minuty, což jim vyneslo jeden bod.

V prodloužení se o bonusovém bodu nerozhodlo, a tak se šlo do technických dovedností. Jelo se celkem devět sérií! V prvních třech nájezdech uspěl domácí kapitán Filip Štefka, který předvedl Kyselovu kličku. Na druhé straně proměnil bekhendovým blafákem nájezd Fišar. Další hráči nebyli úspěšní a nevěděli si rady, jak na brankáře. Za Kometu se dále trefil Grubhoffer a za Buldoky znovu Fišar. Klíčovým mužem nájezdů se stal Jiří Tobiáš, u něhož jsme mohli vidět jeho rychlé ruce. Sterenčák nedokázal na kličku zareagovat a míček skončil v jeho levém horním rohu, to vyneslo Kometě bod navíc a také vystřídala Jihlavu na 1. místě tabulky.

Ohlasy trenérů:

Pavel Štefka (hlavní trenér SK Kometa Polička): „Věděli jsme, že Brno je výborný tým. Letos mají v úvodu zatím méně bodů, ale hrají důrazný a „protivný“ hokejbal, který doplňují rychlými protiútoky, a to je kombinace, která jim nese úspěch. My jsme začali dobře, ale velké šance z úvodu utkání jsme nevyužili, a tak se dostali do hry hosté, a dokonce se dostali do vedení 3:1. Naštěstí jsme dokázali stejně rychle vyrovnat. Třetí třetina už byla spíše o bojovnosti, ale rozhodně si myslím, že zápas musel hráče bavit a divákům se líbit.“

Jan Emmer (hlavní trenér HBK Bulldogs Brno): „Hostil nás jeden z nejlepších prvoligových týmů a nesmíme se trápit nad prohranou nájezdovou loterií. Důležité bylo, jak jsme skvěle odmakali druhé dvě třetiny a prodloužení i přesto, že jsme často hráli v oslabení. Zvlášť přesilovka soupeře 4 na 3 je to nejhorší, co může být. Utkání hodnotím pozitivně, klukům děkuji za vynikající výkon a doufám, že se od něj odrazíme.“

HBC Prachatice vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice 7:2 (1:0, 2:1, 4:1)

Branky a nahrávky: 12. Šimůnek (Laurinc, Veselý), 23. Turek (Švácha), 28. Korous, 33. Laurinc (Procházka), 35. Květon (Procházka), 41. Zavřel (Turek, Korous), 43. Šimůnek (Laurinc, Štěpánek) – 19. Flos (Bureš), 41. Dudík (Novotný).

Utkání začalo ve velkém tempu. Jihočeská ofenziva se ze sobotního zápasu probudila a bylo vidět, že Horalové chtějí vyhrát. Po úvodní dominanci Hvězd se dostal do šance domácí Jiroušek, jenž prošel mezi dvěma beky Svítkova, celé snažení ale zmařil Majerníček. Důležitým mužem v dresu Prachatic byl opět Pixa, který zastavil mnoho pardubických šancí v první třetině. Branka ale padla až ve 12. minutě. V přesilové hře nahodil míček na svítkovskou klec Laurinc. Balónek se vykutálel na hůl Šimůnka, a ten otevřel brankové konto celého zápasu. Do konce úvodní části si žádný z týmů nevypracoval další gólovou možnost a zápas se překulil do druhé části, kde byli aktivnější domácí. Horalové byli na úvod prostřední třetiny lepším týmem, což bylo vidět na držení míčku. I tak se ale podařilo Pardubicím vyrovnat stav zápasu. Po vyhrané buly ve třetině Prachatic se dostal ke střele Flos, jenž se trefil k protější tyči Pixovy svatyně.

Domácí na nic nečekali a vrhli se znovu do útoku. Za čtyři minuty se prosadil z dorážky kapitán Horalů Turek, a Jihočeši byli opět ve vedení. Bylo zřejmé, že Svítkov moc nestíhá, z čehož profitovaly Prachatice. Stars se dostávaly pod velký tlak a nebýt Majerníčka, tak by výsledek vypadl ještě jinak. 28. minuta a domácí hráči navyšují svůj náskok. Po přesné střele k tyči zvedal ruce nad hlavu Korous. Svítkov měl možnost přesilové hry na konci prostřední třetiny, v níž se dostal do velké střelecké pozice. Pardubický hráč už střílel do prázdné branky, ale skvělý Pixa ukázal famózní zákrok lapačkou. Pardubičtí hokejbalisté stále živili naději na srovnání a na začátku poslední třetiny začínali v početní výhodě. Gól však nepadl a také Svítkov musel čelit svému soupeři v oslabení. „Nedáš, dostaneš!“ Takové rčení platilo i v tomto duelu. Pardubice zahodily svoje příležitosti v přesilovce a na druhé straně Horalové ji okamžitě využili. Procházka nabil na střelu Laurincovi, který prostřelil vše, co stálo před ním.

O dvě minuty později vybojoval Procházka míček pro Květoně, jenž si povodil hostujícího brankáře a přidal další branku Prachatic. Napětí začínalo stoupat. Domácím se nelíbil důraz na jejich brankovišti, kde proběhla malá potyčka mezi pardubickým Burešem a prachatickým Jirouškem. Hrálo se tedy ve čtyřech, což více svědčilo Horalům. Také si díky tomu vybojovali další přesilovou hru, kterou po minutě zužitkovali. Turek našel Zavřela, který uklidil balónek do prázdné branky. Pár vteřin po šestém gólu domácích se také dočkali hosté. Po skrumáži před brankou domácích se trefil po důrazu Dudík. Ještě na závěr zápasu pozměnil skóre Šimůnek, jenž vymetl vingl svítkovské branky.

Ohlas:

Vít Čapek (hlavní trenér HBC Prachatice): „Do nedělního utkání jsme udělali několik změn v sestavě, ve třetí lajně dostali šanci samí junioři a vedli si velmi dobře. Rázem jsme byli jiný tým než v sobotu. Nebylo to jednoduché utkání, Svítkov prokázal své kvality a nás podržel brankář Pixa. Dokázali se prosadit všechny lajny, a to mě těší. Využili jsme i dvě přesilovky. Za přístup k utkání a nasazení musím kluky pochválit.“

HBC Hostivař vs. SK Jihlava 5:3 (2:0, 2:2, 1:1)

Branky a nahrávky Hostivaře: 3. Čejka, 9. Brož (Urbanec), 22. Konečný (Malina, Čejka), 27. Lux (Čejka), 36. Čejka (Malina).

Hostivař se na začátku sezóny trochu hledala, ale teď se již dostává do formy. Pro Jihlavu to byl druhý zápas za víkend, což se mohlo na tomto týmu lehce podepsat. Ve 3. minutě se po střele Čejky dostali domácí okamžitě do vedení. Hráči Jihlavy nebyli moc soustředění, čehož Hostivař využila. Pražané stále do svého protivníka bušili a Jihlava nevěděla, kam dříve skočit. Na Čejku navázal Brož v 9. minutě a skóre se opět měnilo. Mladíci z hlavního města odcházeli do kabin po první třetině s dvougólovým polštářem a bylo znát, kdo je domácí tým. Hostům nesvědčil hostivařský běhavý a rychlý hokejbal, až ve druhé třetině to byl ten tým, který známe. V prvních minutách prostřední třetiny Jihlava snížila na rozdíl jediného gólu a vypadalo to, že Hostivař se bude muset smířit s tím, že se pojede opět od nuly. Ale na snižující gól dokázal odpověď Konečný, který se trefil po nahrávce Maliny a Čejky.

Hosté ale svého soupeře začali více napadat, což Hostivaři dělalo velké problémy. Diváci nemuseli dlouho čekat na další gól. Hokejbalistům z Jihlavy se opět podařilo snížit a už to vypadalo, že by mohli dokonce vyrovnat, ale opět si nepohlídali další minuty, jež pro ně byly konečnou. Ve 27. minutě se svojí premiérovou trefou zapsal mezi střelce Jan Lux z Letohradu a domácí tak hostům opět odskočili o dvě branky. Hostivař mohla být stále klidnějším týmem, ale nic nebylo vyhrané. Do poslední části zápasu vložili hosté vše, to se promítlo v úvodním gólu Jihlavy. Hráči hostujícího celku stále dýchali Hostivaři na záda. Nejdůležitějším mužem domácích byl Čejka, který si připsal v zápase 2+2. Ve 36. minutě to byl právě on, kdo znovu pomohl domácím odskočit na rozdíl dvou gólů. Ve zbytku třetí třetiny se hosté pokoušeli ještě něco s vývojem zápasu udělat, ale domácí Štoural v brance si veškeré projektily pohlídal a Hostivař mohla slavit 3 body.

Ohlas:

Lukáš Staněk (hlavní trenér SK Jihlava): „Zápas se hrál ve skvělém tempu, my jsme zaspali začátek utkání a prohrávali 0:2. Ve druhé třetině byl náš výkon podstatně lepší a cítil jsem, že bychom mohli vývoj utkání otočit v náš prospěch. Bohužel, přišlo vyloučení 5+OK a místo srovnání jsme obdrželi branku na 2:4. Nedáme gól z přesilovky, neproměníme dokonce přesilovou hru 5 na 3 a nepokryjeme náš předbrankový prostor, zákonitě nemůžeme s takovým soupeřem pomýšlet na body. Hostivař si body zasloužila. Za celý klub SK Jihlava bych chtěl popřát brzké uzdravení hráči Hostivaře Michaelu Minarčíkovi, bohužel i zranění patří do sportu.“

SK Suchdol nad Lužnicí vs. HC Jestřábi Přelouč 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)

Vypadalo to, že Přelouč půjde po loňské sezóně nahoru, ale po čtyřech zápasech je to jinak. Východočeský celek se usadil znovu na posledním místě, doufejme, že se to změní. Domácí tým ze Suchdolu odehrál v sobotu skvělé utkání v derby proti Prachaticím a chtěl na tento výkon navázat i proti Jestřábům. První dějství celého zápasu bylo spíše takovým oťukáváním. Oba týmy vyznávají tvrdou hru u mantinelu a snaží se co nejvíce vytěžit na brankovišti soupeře. Jak Suchdol, tak Přelouč se do žádných větších útoků nehrnuly. Brankáři na každé straně vypadali spolehlivě a ani jeden z nich nepustil za svá záda jedinou střelu. První třetina tak skončila bezbrankovým skórem.

Druhá část se však odehrála úplně v jiném scénáři. Jako by to nebyla ta Přelouč, kterou známe. Východočeši prohrávali všechny osobní souboje, všude byli pozdě, a proto inkasovali v průběhu celé třetiny tři góly! Jihočechům tato třetina dodala odvahy a jistoty. Suchdol věděl, že když vyhraje tento zápas, tak by mohl pomýšlet na hezké prozatímní umístění v tabulce. Motivovaní hráči z jihu Čech ještě do konce 45. minuty vstřelili jeden gól, a tak si pojistili tři cenné body do tabulky, jež je posunuly na 2. místo. Ztrácí pouze jediný bod na Poličku, která je jako jediná v letošní sezóně dokázala porazit v základní hrací době. Staronový tým 1. Ligy může být zatím nadmíru spokojený!

Ohlas:

Libor Komůrka (manažer HC Jestřábi Přelouč): „Odehráli jsme zatím nejhorší utkání, chyběl nám důraz v osobních soubojích a při absenci branek jsme ani na body pomýšlet nemohli. Z těžkého losu, kdy jsme ze čtyř zápasů byli tři venku, jsme vytěžili jen tři body, ale to není omluva. Je potřeba se zamyslet a vrátit se k naší hře a začít sbírat body na všech kolbištích. Soutěž je vyrovnaná a rozhodují maličkosti a ty musíme hledat a využívat je v náš prospěch.“