1. liga

Rakovník konečně zabodoval! Svítkov udolal fotbalovým výsledkem Hostivař

Tento týden měla 1. Liga ve svém hracím plánu pouze tři zápasy, které prozradily, jak na tom jednotlivé týmy jsou. První zápas víkendu se odehrál na pražské Palmovce, kam přijeli zabojovat středočeští Raci, kteří nemají moc velkou formu a hodně se trápí.

Sobota 5.10.

Hostivař získala druhou výhru v řadě!

HBC Hostivař vs. HBC Rakovník 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 6. Kucharčík (Lux, Minarčík), 27. Fišer (Brož) – Sýkora M. ml..

Krásnou podzimní sobotu se mohli diváci přijít podívat na bojovný hokejbal, který byl k vidění na pražské Palmovce, kam Rakovník jezdil hrát i v Extralize, takže jim hřiště a prostředí tohoto areálu není cizí. Středočeši čekali na první body dlouhou dobu, na druhé straně ale chtěl vicemistr z minulého ročníku 1. Ligy navázat na zápas s Brnem, jenž vyhrál. V úvodních minutách zápasu bylo vidět, že mladíci z Prahy jsou správně nabuzeni a chtějí si připsat druhou výhru v řadě. Velkou ofenzivní aktivitu se jim podařilo využít hned v 6. minutě, když do rakovnické branky dostal balónek junior Kucharčík. To přineslo Hostivaři lehkou psychickou výhodu, ale zkušení hokejbalisté z Rakovníku nevěšeli hlavy. V průběhu první třetiny se oba týmy tlačily do předbrankového prostoru a vytvářely si mnoho střeleckých možností, které ale zlikvidovali oba brankáři, ti v tomto zápase museli dostat od svých trenérů velkou pochvalu.

Rakovničtí v uplynulých zápasech neměli moc velkou produktivitu, což se promítlo i v tomto duelu. Na další gól si museli diváci, kteří dorazili, počkat až na konec prostřední části zápasu. Druhou branku domácích zařídil Jan Fišer po nahrávce Brože. Hostivaři se dařila obranná hra a Rakovník měl s ubíhajícím časem větší a větší problémy si vytvořit nějakou šanci. Nakonec se jim ale podařilo vstřelit jeden gól, čímž se dotáhli na rozdíl jedné branky. Skóre 2:1 vypadalo pro hráče Rakovníku nadějně, ale bohužel pro ně už vyrovnat nestačili a Pražané tak získali další 3 body, na které si Raci museli počkat do neděle.

Ohlas:

Josef Moravec (hlavní trenér Rakovníka): „Utkání s Hostivaří od prvních minut bylo vyrovnané. Šance měly oba týmy, ale Hostivař, na rozdíl od nás, dokázala ty své využít. Od třetí třetiny jsme byli ve hře mírně aktivnější, ale na víc než jednu branku to nestačilo.“

Neděle 6.10.

Svítkov odčinil 8 gólů, které inkasoval v Suchdolu!

HBC JTETK Svítkov Stars Pardubice vs. HBC Hostivař 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: Hrabica (Král).

V neděli byl na programu zápas, ve kterém si chtěli Hostivařští prodloužit vítěznou sérii. Proti nim ale stál silný Svítkov, jenž si chtěl zlepšit reputaci z minulého zápasu v Suchdolu, kde dostal 8 branek, a to by tipoval málokdo. O celém utkání rozhodla pouze jediná branka, a to z hole hradeckého Jana Hrabici, který do Svítkova přišel, aby posílil jejich obranné řady. Důležitým faktorem tohoto klání byli oba brankáři, kteří si opravdu činili, ale pouze jeden z nich inkasoval. Svítkov se soustředil na obranu hostivařských útočných es, které naprosto vynuloval a svého soupeře místy v zápase dokonce zatlačil do úzkých. Pro diváka to nebyl moc atraktivní zápas, protože v něm padla pouze jediná branka, což se v hokejbale moc nestává. Stars tak přerušily hostivařskou šňůru a dotáhly se tak na Kometu a Jihlavu.

Ohlas:

Petr Kopečný (hlavní trenér Svítkova): „Do duelu s Hostivaří jsme šli po nepovedeném utkání v Suchdole, a i proto jsme trochu zamíchali se sestavou a rozhodili útočné síly do více lajn. Soupeř byl podobného typu jako my a myslím, že divákům se zápas musel líbit. Měli jsme více ze hry, a i díky eliminaci největších útočných zbraní soupeře jsme zvítězili. Majerníček byl opět neprůstřelný, a tak nám stačila jediná branka k výhře. Stále se nám však nedaří přesilové hry, na kterých musíme markantně zapracovat. Velmi chválím soupeřova brankáře Davida Mertu, který byl pro nás těžkým oříškem. Zároveň přeji Honzovi Fišerovi brzké uzdravení z nezaviněného souboje.“

Raci mají první body sezóny!

HBC Rakovník vs. HBC Malenovice 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 1. Schnaubelt (Šíma), 28. Sýkora M. ml. (Tvarůžek M., Tvarůžek O.), 25. Schnaubelt (Kovářík, Šíma), 45. Sýkora M. ml. (Šíma, Schnaubelt) – 22. Šimíček (Elbenstelner), 39. Huťka (Šimíček).

Druhý zápas o stejném víkendu také podstupoval tým Rakovníku, kam měly namířeno Malenovice. Oba celky mají jako jediní v celé lize stále asfaltové povrchy na svých hřištích, takže nás čekala asfaltová řež. Raci měli za úkol získat první body po třech nevydařených zápasech, a to se jim povedlo. Právě domácí tým začal lépe. První třetina byla spíše opatrná z obou stran a týmy vyčkávaly na to, co udělá soupeř. V ní ale padla jedna branka, a to z hole domácích hokejbalistů. Scénář prvních 15 minut naznačil, že se bude jednat o tuhou bitvu s těsným výsledkem. To se ukázalo ve druhé části zápasu, kdy Malenovice otevřely svoje gólové konto a začaly srovnávat krok s loňským týmem Extraligy, na to ale Raci ihned reagovali a přidali další gól, což jim zaručilo stále vedení.

Ve třetí patnáctiminutovce Čamlíci do svého soupeře bušili, což jim přineslo jeden gól, ale domácí hráči se prezentovali lépe a také lépe bránili. Poslední část zápasu skončila poměrem 2:1 pro Rakovník, což Středočechům zajistilo první tři body v tabulce. Na druhé straně Malenovice budou muset v dalších zápasech zabrat, aby mohly pomýšlet na play off.

Ohlasy:

Josef Moravec (hlavní trenér Rakovníka): „Na rozdíl od sobotního utkání jsme byli již od první třetiny aktivnější a odměnou nám bylo brzké vedení. Malenovice však zanedlouho vyrovnaly. Po druhé třetině byl stav stále vyrovnaný a o konečných bodech se rozhodlo až ve třetí třetině, kdy jsme dali dva góly, z toho poslední do odkryté branky, když Malenovice dohrávaly bez brankáře. Nám se povedlo skóre udržet a důležité 3 body zůstaly v Rakovníku.“

David Šimíček (útočník Malenovic): „Zápas jsme nezačali vůbec dobře a po chybě v obraně jsme inkasovali hned v první minutě. První třetinu nás Rakovník přehrával. My dělali chyby. Druhou třetinu se karta otočila a my byli lepší, ale musím říct, že tolik přesilovek, co jsme měli musíme využívat. Byl problém dostat se do pásma. Ty přechody nám prostě nejdou a měli bychom se na to zaměřit. Bohužel jsme půl minuty před koncem za stavu 2:2 dostali gól a pak ještě do prázdné. Tím bylo po zápase. Je to škoda, protože minimálně bod jsme si zasloužili.“