1. liga

Zkušený obránce Martin Šmíd je a bude v této sezóně velkou oporou Jestřábů

Přelouč dokázala ze dvou úvodních zápasů letošní sezony vytěžit 3 body, když Jestřábi na domácím hřišti porazili celek Rakovníku v poměru 6:2. Přeloučský mazák Martin Šmíd si ve druhém utkání sezóny dokázal připsat 3 kanadské body.

Jan Bílý? Je lepší mít takového hráče na své straně

Loňská sezóna se Vám v Přelouči moc nepodařila, jak jste ji vnímal jako hráč? Bylo pro Vás úlevou, že byla nesestupová?

Ano, nepodařila. Nebylo to dobré, ale od začátku jsme říkali, že dáme šanci a prostor novým tvářím. Ukázalo se, že ne každý tomu chce obětovat víc, než je na této úrovni potřeba. O úlevě se nedá mluvit. Pokud by se sestupovalo, tak bychom tolik experimentů nedělali a tým včas posílili. Dalo nám to právě ten prostor na zkoušení bez tlaku.

Ve Vašem kádru došlo ke značným změnám, přivedli jste pár posil a objevila se nová jména, kde jste sehnali nové hráče? Jak jste například zlanařili českého reprezentanta Jana Bílého z Pardubic?

Je veřejným tajemstvím, že spolupracujeme v nějaké podobě střídavých startů s Autosklem Pardubice. Takže jsou tu kluci z jejich B týmu a juniorky. Dále jsme konečně rozjeli připravovanou spolupráci s Kert Parkem. S Davidem Kunou (hlavní trenér extraligových mistrů pozn. red.) jsme jen čekali na to, až bude u nás plast. A Honza Bílý? Ten hrál za nás již ve svých 17 letech, když bojoval o dres reprezentace U18, takže se tady zná se všemi. Také díky Zimní lize, kterou sem jezdí už několik roků hrát. Samozřejmě, když hrál proti nám, tak nás obrovsky štval (smích). Je lepší mít takového hráče na své straně. A Honza se u nás udržuje v herní praxi. Pomalu se dostáváme tam, kde jsme chtěli být. Tedy do stavu Ivana Hlinky, který vždy říkal: „Hrát budou ti, co chtěj a ti, co hrát nechtějí, ti prostě hrát nebudou.“ Momentálně to tak u nás asi bude. A to je jen dobře.

Troufám si říct, že jsme se s plastem sžili rychle

První zápas sezóny jste v Jihlavě prohráli, ale teď jste již dokázali ještě v loňské sezóně extraligový Rakovník přehrát, byl to těžký zápas? Jaký jste měl pocit z Vaší hry a na čem ještě zapracovat?

Pocit velmi dobrý. I když vše samozřejmě dobré nebylo. Mně už se to líbilo v Jihlavě. A jen čekám, až si to vše sedne i s mladými posilami. Výsledek s Rakovníkem může vypadat jednoduše, ale jsou to zkušení a šikovní kluci. Každou skulinu zkoušeli využít k brejku. Vždy je co zlepšovat, zapracujeme na tom. Ale naše slabiny nebudu prozrazovat, omlouvám se.

Dokonce jste vstřelil branku a na dvě přihrál, jak padl Váš gól? A co bude hrát hlavní roli v tomto ročníku?

Můj gól? To byla klasika, devadesátky z NHL. Cam Neely a Dino Cicarelli (smích). Takže jsem se jako obránce objevil osamocen před brankou Rakovníka. Honza Bílý mě viděl a já jsem jen tečoval jeho střelu mezi betony brankáře. „To fakt nešlo chytat!“ (smích) My měli vždy období, kdy jsme měli produktivitu opravdu hroznou. Jak k nám přišel střelec, hned jsme ho nakazili. Pokud nebudeme jaloví jako v minulé sezoně, bude to dobré. Hráči tady na to jsou.

V Přelouči jste položili nový plastový povrch, je to velká změna oproti jiným sezónám, když jste začínali na asfaltu?

Je to fajn, uvidíme až bude vlhko. Už jsme byli v nevýhodě. Trénovali na asfaltu a jezdili k soupeřům na plast. Navíc jsme díky tomu nedokázali přilákat posily odjinud. Troufám si říct, že jsme se s plastem sžili rychle.

Jaké má Váš tým cíle a ambice? Určitě se chcete letos podívat do play off, to je jasné, ale pomýšlíte třeba na semifinále?

Moc by se mi líbilo, zahrát si takhle vysoko. Moc příležitostí už k tomu mít osobně nebudu, bohužel. Uvidíme, půjdeme dál s pokorou a uvidíme.

Mistrovství světa Masters má opravdu velkou kvalitu!

Jste již zkušeným veteránem, jenž se prohání v 1. Lize, jaké to je běhat a srovnávat krok s mladými a rychlými hráči? Potřebujete na to nějakou speciální přípravu?

No, je to hrozný! (smích) Nemám speciální přípravu, ale už od 6 let ještě z dob působení ve fotbale nemám ve zvyku šidit tréninkovou docházku v sezóně ani v přípravě. Ty přípravy jsou hrozný. Už je to teda pěkná otrava, ale nedá se nic dělat. Letos to bylo zase trochu jiné, ale bylo to fajn. Věřím, tedy musím věřit, že jsem dobře připraven, a ještě něco s těmi mladými vydržím a odběhám.

Kdo bude podle Vás letošním favoritem druhé nejvyšší české hokejbalové soutěže?

Asi Kometa Polička. Byla pro mě favoritem už na jaře pro play off. Neříkám to proto, že se známe.

Jste ve výběru Masters, který bude příští rok hrát na mistrovství světa v Českých Budějovicích, stále se bojuje o konečnou nominaci nebo je již známa? A s jakými cíli se pojedou Češi rvát na tento turnaj?

Nominace ještě není uzavřená. Ale je pravda, že ten okruh hráčů se pomalu krystalizuje dle našich soustředění. Hraje se doma. Je potřeba mít na takový turnaj plnou soupisku. Nebudeme vyřvávat, jak vysoké jsou cíle. Ale chceme prostě doma uspět. Co budeme považovat za úspěch? To se uvidí, až bude uzavřeno startovní pole všech týmů.

Jak jsem již zmínil, hrajete za Masters a stále 1. Ligu, v čem se tyto dvě kategorie liší? Co je mnohem náročnější?

Je to něco jiného. Masters se dost podceňuje. Ale samotné MS má opravdu velkou kvalitu. A hlavně hrajete pět až sedm utkání v pěti dnech, není to nic lehkého. V určitých fázích je to hodně rychlé a plné zkušených hráčů. 1. Liga je zase plná mladých běhavých kluků. Je to prostě jiný hokejbal, ale obojí už má opravdovou kvalitu. Hokejbal není jenom o tom, že kdo nehraje Extraligu, nemá kvalitu. Je fakt plno šikovných hráčů na všech úrovních.

Další kolo se blíží! Zvládne Suchdol třetí zápas na domácí půdě v řadě?

Další víkend, další kolo 1. Ligy. V neděli 29.9. nás opět čeká 5 prvoligových zápasů, jež budou na scéně. Přeloučská družina se pojede porvat o body do Malenovic, kde sídlí velice silné mužstvo, které jen o chloupek nestačilo minulý víkend v moravském derby na Jihlavu. Borci z Vysočiny budou zajíždět k zápasu na plast plzeňských Litic, jež si budou chtít spravit chuť a reputaci po vystoupení ve Svítkově. Třetí zápas na domácím hřišti v řadě čeká na jihočeský Suchdol, kam se pojedou porvat o body rozjeté Stars ze Svítkova. Hned o kousek vedle v Prachaticích se budou snažit Horalové přehrát poličskou Kometu, která má na jihu Čech velkou fazónu, v Prachaticích zatím pokaždé vyhrála.

Poslední zápas se odehraje na pražské Palmovce, kde budou chtít Buldoci rozcupovat mladíky z Hostivaře. Dokáží Jestřábi vyhrát v Malenovicích? Jak na tom bude Plzeň, má sílu na to, aby porazila Jihlavu? Urve Svítkov třetí výhru v řadě nebo se konečně Suchdol dočká na svém hřišti výhry za 3 body? Jak na tom bude Kometa? Mají poličští hokejbalisté na to, aby deklasovali prachatické Horaly? Jak si poradí Pražané s Buldoky? Dočkají se konečně nějakého toho bodu? Odpovědi na tyto otázky se začnou objevovat v neděli odpoledne!