1. liga

Svítkov nadělil Liticím první větší debakl! Jihlava a Kometa stále stoprocentní

Druhá nejvyšší soutěž hokejbalu v České republice nabídla divákům v rámci kompletního 2. kola pět zápasů a pět absolutně různých výsledků, které by tipoval málokdo. V Suchdolu se odehrálo velice vyrovnané utkání, v němž nakonec každé z mužstev utržilo jeden bod za remízu.

SK Jihlava znovu na domácím hřišti získala tři body a může být více než spokojená. S velkou bídou odjely na západ Čech plzeňské Litice, jež utržily na svítkovském plastu 8 gólů, a dokonce se jim nepodařilo ani jednou skórovat. Pardubický celek tak začal sezónu velmi jistě a bude zajímavé jeho počiny sledovat do budoucna. Na východ Čech potom zamířily dva celky, konkrétně do Přelouče přijeli rakovničtí Raci a do Poličky HBC Hostivař. Ani jeden z hostujících týmů na svém výjezdu neuspěl. V obou zápasech domácí nastříleli šest branek, na něž Rakovník ani Hostivař nestačily. Přelouč se tak může radovat z prvních tří bodů, k nimž vydatně pomohla extraligová posila z Autoskla Jan Bílý! Kometa se zatím navzdory svým podzimním výkyvům drží v horní části tabulky.

Jihočeši slaví první bod! Brno vykradlo suchdolské hřiště až po nájezdech

SK Suchdol nad Lužnicí vs. HBK Bulldogs Brno 2:3 ss (1:1, 1:1, 0:0 – 0:0)

Do Suchdolu nad Lužnicí přijeli hladoví Buldoci, kteří si chtěli spravit chuť na „nováčkovi“ v 1. Lize, když v prvním zápase sezóny podlehli Liticím. Obě mužstva vyznávají podobný styl hokejbalu, což vedlo k velmi bojovnému duelu, kde ani jeden z borců nevypustil žádný souboj. Na začátku zápasu se zdálo, že hosté z Brna na tom budou lépe kombinačně a Suchdolští budou hrozit z rychlých protiútoků. Již v páté minutě se mohli domácí fanoušci radovat z prvního gólu v zápase. Domácí forvardi si s gólovou situací poradili lehce, protože brněnská obrana nechala jednoho ze suchdolských útočníků nehlídaného před brankou, a bez problémů dostali míček za hostujícího brankáře. Brno však bylo v prvních minutách mírně lepším týmem a tato branka je vůbec nesložila.

V 8. minutě se po střele Buldoků odrazil balónek od domácího brankáře, který ho nestihl pokrýt a jeden z brněnských hráčů dokázal balónek dotlačit do domácí branky. Další gól v první třetině nepadl, ta se ale nesla ve stejně bojovném duchu jako na začátku zápasu. Druhá třetina byla opět velice vyrovnaná, ale do vedení se dostali hosté. Po dlouhém odstřelování suchdolské branky se dostal jeden z Brňanů těsně před branku, kde zachytil vyražený míček a pohotově ho uklidil do domácí „klece“. Stav 2:1 pro hosty ale nic neznamenal. Brno se dopustilo v druhé části zápasu několika vyloučení, jež se sloučila v přesilovou hru 5 na 3, která trvala více než dvě a půl minuty. Suchdol si nevěděl v této početní výhodě rady, ale na konci této přesilovky přece jenom uspěl a srovnal stav zápasu.

Třetí třetina nenabídla žádnou branku, protože se Buldoci dostali k útočení jen sporadicky, ale na druhé straně měl právě jejich brankář plné ruce práce. Brněnská defenzíva nefungovala, jak měla, a proto měli domácí více ze hry, bohužel se jim ani jednu šanci nepovedlo proměnit, což vedlo k prodloužení. Nastavený čas neurčil vítěze, a tak přišla na řadu dovednostní soutěž, ve které byl lepší jihomoravský celek.

Pardubické hvězdy si otevřely na svém hřišti střelnici!

HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice vs. HBC Plzeň-Litice 8:0 (2:0, 4:0, 2:0)

Jak Pardubice, tak Plzeň, se mohly radovat ze zisku tří bodů z 1. kola soutěže. Litice sice porazily tvrdě hrající Buldoky, ale v druhém zápase sezóny je čekal sok s úplně jiným stylem hry. Hokejbalistům z Plzně se tento zápas „změnil v noční můru“. Vyhecovaný domácí tým vstoupil do zápasu aktivněji a mnohem dravěji než jeho soupeř. První patnáctiminutovku byli hráči Litic zaskočeni svítkovskou rychlostí a jednoduchou hrou, kterou Svítkov vyznává. Do konce první třetiny svítil na časomíře stav 2:0 pro domácí, kteří mohli být více než spokojení. Hostům teklo lehce do bot, ale s tímto výsledkem se mohlo dát ještě něco udělat, ale realita byla jiná.

Stars začaly ještě více hrát a užívat si zápas, protože na co sáhly, to jim vyšlo. Ve druhé třetině se jim podařilo vstřelit ještě o dva góly více než v té první a mohly utkání, jak se říká – pouze dohrát. Hokejbalisté ze západu Čech se nezmohli ani na jeden čestný gól, obrana Svítkova je k tomu ani moc nepouštěla, což vedlo ještě k dalším dvěma brankám na konto pardubického Svítkova. Svítkovský trenér Petr Kopečný může být s výkonem svých hráčů více než spokojený. Na druhé straně zdi musí Litice o trochu více zapracovat do dalších zápasů a tím navázat na skalp Brna.

Vyrovnaná repríza loňského finále 2. Ligy vyzněla znovu lépe pro Jihlavu!

SK Jihlava vs. HBC Malenovice 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 4. Růžička (Danko), 20. Koudelka (Javorka), 28. Danko, 37. Peschout (Danko, Růžička) – 6. Havlík (Skyba), 28. Hladký (Langer), 40. Hladký.

Na hřišti Jihlavy se uskutečnil souboj mezi domácím celkem z Vysočiny a malenovickými „čamlíky“. Tento zápas byl tzv. opakováním finálové série z 2. Ligy, kde se spolu tyto týmy utkaly o titul jihomoravské ligy. Malenovice si musely o týden déle počkat na start soutěže, ale přípravu, jak vidět nepodcenily. Úvod zápasu byl velice ostrý a oba týmy se dostávaly do menších šancí, ale jako prvním střelcem se do statistik zapsal jihlavský Růžička, kterému přihrál Danko. Hokejbalisté z předměstí Zlína ale nechtěli nechat nic náhodě, ihned za dvě minuty zajistil vyrovnávací krok s domácími Havlík po spolupráci se Skybou. Hra se po tomto velice běhavém startu trošku uklidnila, ale brankáři museli zůstat stále v pozoru.

Na konci úvodní části utkání se dopustil Javorka krosčeku, jehož si rozhodčí všimli a musel si jít odpočinout na trestnou lavici. Přesilovou hru se ale Malenovicím nezdařilo proměnit ve vedoucí gól. Ve druhé třetině neměl ani jeden mančaft navrch a každý hráč se musel snažit, aby neudělal chybu. Hned první větší možnost v druhé patnáctiminutovce se podařilo Jihlavě proměnit. Koudelka poslal v 19. minutě Jihlavu do vedení 2:1. Poté se muselo dlouhou dobu čekat na gól. Až ve 28. minutě se konečně hosté dočkali, když srovnal na 2:2 Hladký, jenž vrátil Malenovice do hry o 3 body. To ale nebylo ve druhé třetině vše. Ledovou sprchu pro hráče z Malenovic zařídil Danko, který vrátil Jihlavě vedení 140 vteřin před koncem 30. minuty!

Vše se mělo rozhodnout až ve třetí části zápasu. Domácí Jihlava měla vždy lepší start do třetin, což se potvrdilo i v té třetí. V půlce této třetiny se prosadil po střele Peschout, kterému nahrával podruhé Danko a Růžička. Jihlavský tým se možná trochu uspokojil čtvrtým gólem, což vedlo k lehkému podcenění, kterého „čamlíci“ využili. Ve 40. minutě vykřesal naději na vyrovnání Hladký. Malenovice začaly svého soupeře lehce tlačit na konci zápasu, ale ani při oddechovém čase nedokázaly vymyslet nic, co by vedlo k vyrovnávajícímu gólu. Jihlava si tak připsala druhou výhru na domácím hřišti za sebou.

Jestřábi si ulovili ke svačině Raky, Rakovník utrpěl druhou porážku v sezóně!

HC Jestřábi Přelouč vs. HBC Rakovník 6:2 (3:0,0:1,3:1)

Branky a nahrávky: 3. Bílý (Vorba), 13. Šmíd (Bílý, Moravec), 15. Štefanský (Šmíd), 36. Svoboda, 36. Moravec (Bílý, Šmíd), 42. Kohoutek (Svoboda) – 37. Tvarůžek (Šíma, Kovařík), 44. Kovařík (Cafourek).

Oba celky se chtěly v tomto utkání porvat o tři body, protože každý z nich v 1. kole ztratil. Rakovník přijel do Přelouče v ne příliš hojném počtu, což ale neznamenalo vůbec nic. První třetina se jasně nesla v režii domácího družstva, když hned na úvod zápasu vstřelil gól Bílý, jenž působí v Přelouči z pardubického Autoskla na střídavý start. Hosté se dopředu ani moc netlačili, protože vždy ztroskotali na obraně Jestřábů. Přelouč hrála aktivní a pohyblivý hokejbal, což neslo své ovoce. Ve 13. minutě skóroval chytrou tečí Šmíd, na níž mu přihrával pardubický reprezentační forvard Bílý. Ještě více hostům zavařil Štefanský, jenž sekundu před koncem 15. minuty zvyšoval na 3:0 pro domácí.

Vypadalo to, že je po zápase, ale druhá třetina vyzněla zase lépe pro Raky. Na začátku druhé části zápasu si každý z týmu vytvořil dobrou střeleckou šanci, to ale nevedlo ke změně stavu. V půlce zápasu dostal Rakovník přesilovku, kterou nekompromisně ukončil Tvarůžek - asistovali mu Šíma s Kovaříkem. Rakovník si vypracoval další velkou šanci, do níž se dostal Kovařík. Ten byl ale faulovaný a nastala tak rozhodující chvíle utkání. Pokud by Kovařík trestné střílení proměnil, tak by dostal svůj tým zpátky do hry. To se ale nestalo a přeloučský brankář svoji družinu podržel. V závěru druhé třetiny zahrozili i Jestřábi, ale vždy je zastavil rakovnický strážce branky. Poslední část zápasu opět Raci zaspali, a to se jim vymstilo. Ve 36. minutě se podařilo vstřelit branku Svobodovi a Moravcovi. Aby toho nebylo málo, tak se do úniku ještě dostal domácí Kohoutek, který se nemýlil a zvyšoval na 6:1. Kosmetickou úpravu zařídil pro Rakovník Kovařík. Středočeský tým si tak na první body bude muset ještě počkat.

Ohlas:

Libor Komůrka (manažer HC Jestřábi Přelouč): „Hosté přijeli na dvě lajny, což nám v minulosti kolikrát moc nesedělo. V první třetině jsme hýřili pohybem a dostávali se do gólových šancí. První branku vstřelil svým typickým způsobem zpoza branky Bílý. Na 2:0 zvyšoval Šmíd, který vložil hůl do tvrdé přihrávky před branku a sekundu před koncem povedené třetiny dopravil do sítě míček Štefanský. Druhá třetina již tak povedená nebyla. Zahájili jsme ji nešťastným faulem, který hosté v přesilovce potrestali. Vzápětí jsme tahali záchrannou brzdu při úniku jednoho z hostů, ale naštěstí Kovařík trestné střílení neproměnil. Opět jsme si vypracovali dost šancí, ale mušku jsme v této periodě srovnanou neměli. Třetí třetina už zase byla o poznání lepší a před její polovinou dva „slepenci“ Svobody a Moravce pak definitivně zlomili odpor bojovného soupeře. Před koncem ještě zapsal premiérový zápis z úniku Kohoutek a hosté již jen korigovali v přesilové hře. Zápas jsme zvládli, měli jsme dobrý pohyb a nějak podobně snad budeme pokračovat i v dalších zápasech.“

Kometa udělila Hostivaři lekci z produktivity!

SK Kometa Polička vs. HBC Hostivař 6:3 (1:0,3:1,2:2)

Branky a nahrávky: 2x Bucek, 2x Augustin, Macháček, 45. Tobiáš J. (Štefka F.) – 20. Malina (Čejka, Vaniš), 34. Dušák (Vaniš), 41. Vaniš (Dušák).

Na východ Čech také zamířili borci z Prahy. Hostivař přijela bojovat o body na půdu Komety. Utkání mělo od začátku velký náboj, mladíci se snažili poličské obránce rychle napadat, ti si ale s jejich forčekingem dokázali v několika situacích poradit, což způsobovalo to, že se poličtí útočníci často dostávali do přečíslení 2 na 1 nebo 3 na 2. Právě první gól padl z přečíslení, když na branku Hostivaře běžel nováček poličské sestavy, Jiří Bucek, který vzal všechnu zodpovědnost na sebe a dostal tak svůj tým do úzkého vedení. V první třetině to byla Polička, která mladíkům z hlavního města hrozila každou střelou. Hráči Hostivaře dostali o přestávce jasné pokyny v kabině, a to zjednodušit svoji hru, což se odrazilo na vývoji zápasu.

Hra se mnohem více vyrovnala a Hostivař se dostávala do větších šancí, ty ale vždy zlikvidoval Michal Novák střežící klec Poličky. Ale i Kometa měla velké množství možností ke skórování. Velkým rozdílem mezi týmy v tomto zápase byla produktivita. Ve druhé třetině Kometa navýšila svůj náskok na 3:0, když se znovu prosadil Bucek a přidal se k němu i Augustin s Macháčkem. Na druhé straně, komu se podařilo vstřelit branku byl Malina. Hostivař měla jediné štěstí v tom, že hokejbalisté Poličky byli v některých zakončeních až moc zbrklí. Jiří Tobiáš se dvakrát dostal do situace, kde na něj zívala prázdná branka, ale ani tyto možnosti nedokázal využít.

Do třetí třetiny vlítli hráči Hostivaře jako uragán. Mladíci byli velice důrazní, což se Poličákům moc nelíbilo. Diváci mohli vidět dokonce jeden pěstní souboj, který rozhodčí nechali proběhnout. To dodalo Hostivaři odhodlání a začala se více tlačit do předbrankového prostoru. Pražanům se podařilo ve 34. minutě snížit na 4:2, ale rázem na to inkasovali z hole Augustina. Hostivař nic nevzdávala a chtěla za každou cenu alespoň vyrovnat, čemu napomohl Vaniš ve 41. minutě. Hostivař na konci třetí třetiny ještě dostala přesilovou hru, jež se jim ale vůbec nepovedla. Poličská defenzíva Pražany do žádné větší šance nepustila, i když to Hostivař zkoušela bez brankáře. Do prázdné branky ještě přidal gól Jiří Tobiáš a Kometa se mohla jít radovat z první výhry před domácím publikem v této sezóně.

Ohlas:

Pavel Štefka (hlavní trenér SK Kometa Polička): „Se třemi body jsme spokojeni, Hostivař hrála dobře, ale my jsme byli efektivní ve využívání našich šancí. Náš výkon nebyl stoprocentní, ale je začátek sezóny. Naše hra se doufám zpřesní a body ze začátku soutěže jsou důležité pro klid do dalších těžkých zápasů.“