1. liga

Nováček reprezentační dvacítky Braun se utužuje v prvoligovém Suchdolu

Nadějný junior David Braun hájí barvy jihočeského Suchdolu nad Lužnicí, jenž se dostal v loňské sezóně do 1. Ligy. První zápas letošního ročníku Jihočechům nevyšel, když prohráli s poličskou Kometou 1:3 a ve druhém utkání padli s Brnem po nájezdech.

Skok z 2. Ligy do 1. Ligy? Markantní rozdíl

Jste mateřským hráčem TJ Blatná Datels, ale také naskakujete do 1. Ligy, kde hájíte barvy Suchdolu. Kde se Vám hraje lépe? Dostáváte jako junior, který může jet na mistrovství světa více prostoru, abyste se vyhrál?

Momentálně je to asi Suchdol, v Blatné jsem sice vyrůstal, ale Suchdol mi dává v posledních čtyřech letech větší možnost se ukázat, tím však nechci zanevřít na klub, který mě vypravil do hokejbalového světa. Prostoru ve hře mi trenér dává poměrně dost, v zápase jsem měl možnost hrát všechny klíčové fáze zápasu (oslabení, přesilovky) i při hře 5 na 5 si nemůžu na vytíženost stěžovat.

Nastupoval jste v Suchdolu i minulou sezónu, když postoupili do 1. Ligy? Jak vůbec vznikla spolupráce mezi Vámi a tímto jihočeským klubem?

Ano, v Suchdolu jsem nastupoval vloni ve 2. Lize jih za muže, kdy jsme měli jasný cíl vrátit sem 1. Ligu. Ale působil jsem tady již dvě sezóny předtím, kdy se v Suchdolu sestavoval tým mladšího dorostu, a tak mě předseda klubu pan Landa společně s Kubou Laurincem (obránce Prachatic a Kert Parku pozn. red.) oslovili a já na to kývnul.

Jak moc kvalitní je 1. Liga? Mohl byste nám to trochu popsat? O kolik se druhá nejvyšší soutěž liší například od nejvyšších mládežnických soutěží nebo 2. Ligy?

Jelikož jsem si minulou neděli odbyl teprve svou premiéru v 1. Lize, tak nemohu zatím moc hodnotit, ale je tam rozhodně znát markantní rozdíl mezi první a druhou ligou, především v rychlosti, chytrosti, a hlavně zkušenostech hráčů, to bylo znát i v prvním zápase s Poličkou, která přijela „jen“ v deseti lidech, ale věděla, jak si poradit v rozhodujících fázích zápasu.

Nechceme hrát „druhé housle“. Cílem je play off!

Odehráli jste první zápas proti Poličce, který jste prohráli 1:3, jaké pocity byly po zápase v kabině? Myslíte, že můžete hrát ještě líp? Kometa přijela pouze v deseti a porazila vás. Překvapila Vás jejich hra?

Ačkoliv jsme prohráli, tak si nemyslím, že to byl špatný výkon, všichni jsme odmakali celý zápas naplno a vytvářeli jsme si i dost šancí, bohužel proměňování je věc druhá, na které je třeba ještě zapracovat. Možná to bylo zaviněné i nervozitou, která byla zejména u mladších hráčů znát, i já osobně jsem se mnohdy zbytečně zbavoval míčků, ale doufám, že to bude zápas od zápasu lepší. V kabině bylo po zápase znát trochu zklamání, protože zápas jsme mohli klidně urvat za tři body, ale alespoň jsme si dokázali, že i jako nováček můžeme držet krok s týmy jako je Polička celý zápas. Jak už jsem zmiňoval, Polička přijela sice jen v deseti, ale za to s dost kvalitními hráči, kterým je prostě 1. Liga blízká, takticky to odehráli skvěle.

Dokonce jste si připsal asistenci u Vašeho jediného gólu! Popište nám situaci, ze které jste vstřelili branku. Z čeho tato akce vyplynula?

Ano, ve druhé třetině jsme s „Táchyčem“ (útočník Matěj Tácha pozn. red.) utekli ve vlastním oslabení dva na jednoho, vyměnili jsme si balónek a Matěj to zavěsil, jak se sluší a patří, naštěstí měl téměř prázdnou bránu (smích).

S jakými výhledy vstupuje Váš celek do druhé nejvyšší soutěže? Víme, že je sezóna stále na začátku, ale pomýšlíte na play off?

Jsme sice nováčci soutěže, která je nesmírně vyrovnaná, ale určitě nebudeme chtít hrát jen „druhé housle“, ba naopak, myslím si, že každý uděláme všechno pro to, abychom se hned v prvním ročníku podívali do play off a uhráli co nejlepší výsledek. Hlavně ale chceme hrát hokejbal, který bude bavit nás, a především naše fanoušky, kteří chodí v hojném počtu na každý domácí zápas.

Na které týmy z 1. Ligy se nejvíce těšíte? Asi celý tým se shodne na tom, že chcete hrát těžká utkání, je tomu tak?

Těším se na každý zápas a na každou možnost zahrát si 1. Ligu v černožlutých barvách. Ale kdybych měl opravdu vybrat, tak to bude jihočeské derby s Prachaticemi, kde znám spoustu kluků. Na Hostivař se také dost těším. Nedokážu odhadnout, kdo bude nejlepší, ale mezi top týmy bych zařadil Hostivař a Poličku.

Mistrovství světa je mým velkým snem, udělám pro to vše

Teď do reprezentačních vod… Zúčastnil jste se Páňa Cupu v Kladně, jenž byl pro váš výběr úspěšným, jak byste ho zhodnotil Vy? Určitě se můžete rovnat špičce světa, jaká je atmosféra v kolektivu?

Turnaj byl velice kvalitní, což se dalo očekávat podle složení týmů. Já osobně jsem si ho moc užil a hodnotím ho velmi pozitivně, moc si vážím toho, že jsem měl možnost zahrát si proti tak kvalitním týmům, což i mně osobně ukázalo, na čem je třeba ještě hodně zapracovat. Atmosféra si myslím, že byla skvělá, většina z kluků spolu strávila už předcházející dvě mistrovství světa v nižších věkových kategoriích, takže takové to jádro týmu tam už je, ale myslím si, že i nás „nováčky“ přibrali skvěle a ty tři dny na Kladně tomu jen prospěly.

Trenéři stále říkají a vědí, že nominace bude velice složitá a každý má šanci. Je potřeba tým poskládat kompaktně, máte pocit, že budete mančaftu platný? Asi určitě chcete jet na MS do švýcarského Vispu, co můžete týmu nabídnout?

To je spíš otázka na trenéry, já se snažím každý reprezentační sraz odmakat naplno a co nejvíce se vyrovnat klukům, kteří už pravidelně nastupují v nejlepších klubech v české Extralize. Mistrovství světa by mělo být snem snad každého hokejbalisty a ani u mě tomu není jinak!

Zajímalo by nás, co je zatím Vaším největším úspěchem? A čeho byste chtěl v hokejbalovém světě dosáhnout?

Neřadím se zrovna mezi hráče, kteří každý rok sbírají tituly nebo jiná ocenění. Můj největší úspěch je momentálně 5. místo v České republice v Extralize mladšího dorostu z roku 2017/18, kdy jsme na finálovém turnaji ve Světlé nad Sázavou neudělali ostudu, ačkoliv jsme měli věkový průměr mnohem nižší než zbytek finalistů. Můj hlavní cíl je jasný, probojovat se do reprezentačního výběru, který pojede za necelý rok do Švýcarska a pak se také dostat se Suchdolem v 1. Lize co nejdál.