1. liga

1. Liga se podle výsledků z 1. kola může těšit na skvělý ročník. Litice potvrdily kvalitu

Třetí zářijový týden se uzavřelo kompletní úvodní kolo 1. Ligy, která se nachází jenom těsně pod Extraligou. Úvodní zápasy celé ligy jsou u konce, ale stále jeden celek z 11 čeká na svou sezónní premiéru.

V Praze se odehrála repríza loňského semifinále hned v 1. kole a my jsme tento duel jasně označili jako zápas kola! Mladíci z Hostivaře na svého soka z Prachatic nestačili, čímž se Horalům podařilo Hostivaři oplatit hořké vyřazení z loňského play off. Úplně na druhém konci republiky se mezi sebou utkali borci ze Suchdolu nad Lužnicí a hráči Komety Polička. Motivovaný Suchdol svého soupeře překvapil aktivní hrou. Kometa však stihla rychle zareagovat a otočit vývoj zápasu na svoji stranu. Do prvoligové premiéry se v tomto ročníku pustily i plzeňské Litice, kam zamířili brněnští Buldoci. Houževnaté Brno svedlo s Plzní velkou hokejbalovou bitvu, která se rozhodovala až na konci celého zápasu, vše lépe skončilo pro domácí, jenž se můžou radovat z prvních tří bodů do tabulky!

Neděle 15. 9. 2019

Kometa odcestovala na jih Čech v 10 lidech, ale ani to ji nezastavilo!

SK Suchdol nad Lužnicí vs. SK Kometa Polička 1:3 (0:0,1:3,0:0)

Branky a nahrávky: Tácha (Braun) – Štefka F. (Hnát), Štefka M. (Hnát), Tobiáš J. (Nespěšný).

V krásný slunečný den se na hřišti Suchdolu nad Lužnicí sešlo v 15:00 mnoho domácích fanoušků, kteří chtěli svůj tým podpořit v nové prvoligové sezóně, kam se po pár letech opět vrátili. Soupeřem hráčům z jihu Čech byla poličská Kometa, u které se opět potvrdil menší problém s kádrem mužstva, do Suchdolu přicestovalo z východních Čech pouze 10 hráčů. Ti ale byli velice odhodlaní, aby si odvezli 3 body. Oba týmy byly po letní pauze opravdu natěšené, což se odrazilo v první třetině, která se odehrála stylem nahoru a dolů. Poličtí borci byli na hru přímo nadržení a svého soupeře v prvních minutách párkrát zamkli v útočném pásmu. Suchdol se ale prezentoval dobrým přímočarým hokejbalem a také se jako první dostali hokejbalisté Suchdolu do první větší šance, když Šupíkovi za zády zvonila horní tyč.

Kometa začala být více ostražitá a vrhla se do okamžitého protiútoku, ze kterého si vybojovala vhazování. Grubhöffer vyhrál čistou buly na Ondřeje Tobiáše, jenž na sebe nalákal dva suchdolské obránce a hned poté poslal balónek na obránce Gebu, který trefil břevno Janákovy branky. V první třetině si šance vybojovaly oba týmy, největší možnost ale měl poličský Matěj Štefka, který osamocen před brankou pouze vyprášil Janákovu vestu. Suchdol ale Poličku překvapil, když v některých minutách nedovolil hokejbalistům z východu Čech ani vystřídat. Úvodní část proběhla ve velkém tempu a borci ze Suchdolu věděli, že by Poličku mohli porazit.

Do druhé patnáctiminutovky vstoupila lépe Kometa, která byla mnohem aktivnější, ale v půlce třetiny hráčům Komety došly síly, a to se odrazilo v aktivitě Suchdolských, kteří se dostali do situace 2 na 1, kterou využili bravurně a celý stadion se mohl radovat z gólu Matěje Táchy úplně do prázdné branky - i Šupík na tuto akci byl krátký. Hokejbalisté Komety přežili do tohoto času pět oslabení, což jim dalo motivaci k okamžitému vyrovnání, na které nemuseli čekat dlouho. Po lobu obránce Hnáta se do samostatného úniku dostal kapitán Poličky, Filip Štefka, jenž byl nekompromisní a střelou k tyči uklidil balónek do Janákovy klece.

Polička se zanedlouho dostala do vedení, když se ve skrumáži před suchdolskou brankou nejlépe zorientoval Matěj Štefka, jenž prudkou střelou umístil balón do levé šibenice. Z poličských hráčů rázem opadl tlak a hned se jim hrálo lépe a najednou z další akce Kometa navyšovala svůj náskok na 1:3. Jiří Tobiáš dostal v obranném pásmu nahrávku přesně na hůl a poté již balónek nikomu nepůjčil. Proběhl celé hřiště podél pravého mantinelu, kde si oranžový míček pokryl tělem před suchdolskými obránci, kteří ho nezastavili, ale také ho nepustili před branku, a proto poličský forvard lišácky natáhl svoji hokejku před brankáře Janáka a balónek mu lehce propasíroval mezi rukou a tělem.

Na poličské střídačce vypukla velká radost a oddych. Hráči Suchdolu dostali jasné pokyny a do poslední třetiny vletěli jako uragán. Zmožení „Poličáci“ špatně snášeli úmorné slunce, což se projevilo na jejich únavě. Suchdol se postupem času stále více tlačil před gólmana Šupíka, ten ale držel Poličku nad vodou. Suchdol dostal do posledních dvou minut zápasu přesilovou hru, ve které také odvolal gólmana a zkoušel to v 6 proti 4, ale ani tato početní převaha výsledek nezměnila.

Odplata se povedla, Horalové dokázali vyhrát ve vyrovnaném zápase kola!

HBC Hostivař vs. HBC Prachatice 1:2 (0:0,0:0,1:2)

Branky a nahrávky: 41. Čejka (Kubeš, Malina) – 38. Šimůnek (Čapek, Laurinc), Květoň (Laurinc, Malecha).

Střely: 27:29, vyloučení: 2:3, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0, diváků: 52.

Velmi atraktivní utkání čekalo na diváky, kteří se přišli podívat na tento zápas na pražskou Palmovku. Vicemistři loňského ročníku přivítali v 1. kole nové sezóny Horaly z jihu Čech, které se jim v minulém semifinále play off podařilo vyřadit, což bylo velkou motivací pro tým z Prachatic. Všichni hráči byli nabuzení z letní přestávky a už se nemohli dočkat až skočí na hřiště, a ještě právě do takového zápasu jako byl tento. Úvodní část duelu se odehrála ve velkém tempu a rychlosti, kde se ani jeden z týmů nešetřil. Nejdůležitějšími muži na hřišti byli tentokrát gólmani, na kterých stál celý vývoj zápasu. V první třetině ale žádná branka nepadla, stejně tomu bylo i ve druhém dějství tohoto utkání. Oba celky se snažily obléhat branky svého soupeře, ale všechny pokusy skončily na prachatickém Pixovi a hostivařském Štouralovi. Dokonce ani přesilové hry se nikomu nedařily.

I když v závěrečných statistikách obě družiny nasbíraly okolo 30 střel na branku, tak góly začaly padat až v posledních osmi minutách zápasu. Prvním, kdo se prosadil, byly Prachatice. Autorem branky byl ve 38. minutě Šimůnek po nahrávce Čapka a Laurince. Hostivař se snažila na tento důležitý gól zareagovat, a to se mladíkům z hlavního města podařilo ve 41. minutě, když se z přesilové hry trefil Jan Čejka, kterému asistovali Kubeš s Malinou. To ale nebylo vše. Horalové chtěli za každou cenu začít novou sezónu vítězně a tím Hostivaři vrátit loňské vyřazení z play off. V dalších minutách si Prachatice vybojovaly přesilovku, což byla pro hokejbalisty Prahy konečná stanice. Minutu a půl před koncem základní hrací doby se podařilo prachatickému Květoňovi proměnit svoji střelu v gól a tím využít početní výhodu. Pro Hostivař to byla krutá rána, na níž už nedokázala zareagovat. Zápas kola skončil lépe se ziskem tří bodů pro jihočeské Prachatice.

Brno v Plzni zaváhalo, Litice mohou být více než spokojené

HBC Plzeň-Litice vs. HBK Bulldogs Brno 4:2 (0:1,2:1,2:0)

Branky a nahrávky: 27. Šíman, 29. Juroško (Plommer), 42. Polívka (Ráb), 45. Vlasák (Kamien) – 3. Šíp (Zbranek), 30. Jelínek (Baláč, Broulík).

Buldoci skončili v základní části loňského ročníku na 2. místě, což je letos postavilo do zcela nové role. V prvním kole zamířili na západ Čech, kde změřili síly se staronovým celkem z 1. Ligy, a to s plzeňskými Liticemi, které budou pro všechny týmy velkou neznámou. Nástup do zápasu lépe chytli hosté, kteří hned po pár vteřinách trefili břevno plzeňské branky. Buldoci chtěli plzeňské hokejbalisty ihned ze začátku utkání zaskočit velkou aktivitou, což se podařilo hned ve 3. minutě. Brno drželo balónek ve svém útočném pásmu, kde se mu podařilo uzamknout domácí tým, jenž nebyl schopný míček vyhodit za červenou čáru. Plzeňský gólman dokázal vyrazit jednu střelu, ale na Šípovu dorážku od mantinelu už nedosáhl. Buldoci stále hráli s větší chutí a aktivitou. V další akci Nazad dokázal dostat balónek do Třískovy branky, ale gól nemohl být uznán kvůli úmyslnému kopnutí. S postupem času si Litice zvykaly na tempo hry, a i ony se dostávaly do nebezpečnějších střeleckých pozic.

Největší šanci na skórování měl plzeňský Aleš Voves. Dokonce se v prvních patnácti minutách podařilo Plzni orazítkovat brněnskou tyčku. Plzeň si přenesla konec úvodní části zápasu do druhé, kde ještě více navýšila svůj pohyb a aktivitu, avšak musela čelit buldočímu náporu. Velkou příležitost promrhal před prázdnou bránou Filip Emmer. Jednu akci Plzeňští příliš překombinovali, což přečetl Klíma, ale bohužel pro Brno tuto možnost nevyužil, což dávalo hokejbalistům Litic šanci na vyrovnání, jenž přišlo velice brzy. Ve 27. minutě na modré čáře zachytil balónek domácí Šíman. Plzeňský hráč se poté vydal do mezikruží a nadvakrát překonal brněnského Sterenčáka. Domácí ucítili šanci a zranitelnost Brna. Plzeň se za dvě minuty po vyrovnání dostala opět do útočného pásma, kde Plommer zpoza branky adresoval svoji nahrávku volnému Juroškovi, jehož rána skončila až v brněnské síti.

Litice se ale nechaly v euforii zaskočit, když se v poslední minutě druhého dějství dostal před plzeňskou klec Jelínek, jenž překonal Třísku střelou pod horní tyč. Vyrovnaná bitva mířila zcela jistě do svého závěru. Oba mančafty věděly, že se v závěrečné periodě rozhodne o všem. Domácí dostal do velké šance opět Aleš Voves, také jeho bratr Jakub prověřil Sterenčákovu pozornost. I Buldoci se tlačili dopředu, největší možnost ke skórování si vytvořili ve svém oslabení, když Nazad vybídl Filipa Emmera k samostatnému nájezdu, jehož blafák do bekhendu skončil na tyčce.

Zlomový moment utkání nastal až čyři minuty před vypršením základní hrací doby. Při hře čtyři na čtyři se více dařilo Plzni, která šla do vedení po střele Polívky, jemuž balónek u mantinelu vybojoval Ráb. Po této brance bylo vidět, že na Buldoky dopadla lehká nervozita, což bylo poslední kapkou pro hostující celek. V předposlední minutě ještě zkusili Brňané nahradit brankáře šestým hráčem do pole, ale to však pouze pomohlo modrobílým přidat pojistku do prázdného zařízení z hole Vlasáka. Plzeň tak zvládla těžkou prověrku proti zkušenému Brnu na jedničku.

Ohlasy trenérů:

Václav Tůma (hlavní trenér HBC Plzeň-Litice): „V úvodu utkání měl více ze hry soupeř hrající důrazný hokejbal s tlakem do branky, což naší hře na začátku zápasu naopak chybělo. Od druhé třetiny jsme zlepšili pohyb a zvýšili důraz v útočném pásmu a z toho se nám podařilo dvakrát skórovat. O celkovém výsledku v náš prospěch pak ve třetí třetině rozhodla naše ubráněná oslabení a jeden rychlý protiútok. Poslední gól padl při power-play soupeře. Hráči si utkání poctivě odpracovali a vítězství si vybojovali.“

Jan Emmer (hlavní trenér HBK Bulldogs Brno): „Myslím si, že nedisciplinovanost nás dnes stála nejméně jeden bod. Krom toho jsme za stavu 2:2 pustili zbytečný gól, když jsme nepokryli hráče. Loni měla soutěž poněkud volnější průběh, jelikož nebyla „padací“, ale letos tomu bude jinak. Všechny týmy budou nabuzené, budou makat naplno a my se proti tomu musíme patřičně postavit. Za týden nás čeká výzva v Suchdolu, kde nám budou chybět kluci z České Třebové a pravděpodobně i Kuba Klíma, který má po tomto zápase poraněný prst.“