1. liga

Přijel, viděl, zvítězil: Faltusova třígólová premiéra za Svítkov srazila Rakovník

Svítkov Stars otevřel brány 1. Ligy jako jeden z prvních týmů. Pardubice před začátkem sezóny získaly skvělou posilu z extraligového Letohradu, na střídavé starty přišel Svítkovu pomoci sedmnáctiletý útočník Jelenů Filip Faltus, jenž si ihned v premiérovém zápase hezky zastřílel.

Šancí jsme měli minimálně na šest gólů!

Nejdříve, než se zeptám na Váš premiérový zápas v Pardubicích, chtěl bych se zeptat, jak vůbec vznikla spolupráce mezi Vámi a Svítkovem? Kdo toto spojení vymyslel?

Asi před dvěma týdny mi zavolal Honza Doležal, že by o mě měli zájem, tak jsem mu řekl, že se uvidíme v sobotu na přátelském zápasu v Letohradu a domluvíme se. V sobotu jsme si na to plácli a poté jsem se ještě v týdnu viděl s trenérem Petrem Kopečným a vše jsme probrali a dohodli se, že pokud bude čas, tak jim budu jezdit vypomáhat.

Také stále nastupujete za extraligový Letohrad. Který z těchto týmů bude dostávat přednost?

Ano, je tomu tak. V Letohradě budu nastupovat jak v juniorské, tak v seniorské Extralize a do Svítkova budu jezdit jen tehdy, pokud nebudeme hrát a dovolí mi to studijní povinnosti.

Ve Vašem prvním zápase za pardubické Stars jste zaznamenal hattrick, což je skvělý počin a tím také máte našlápnuto na nominaci do All Stars týmu měsíce. Můžete nám popsat Vaše góly a s kým jste nastupoval v lajně?

V lajně jsem nastupoval s Kubou Králem a Vojtou Novotným a spolupráci si nemohu vynachválit. Na to, že jsme spolu hráli prakticky poprvé, tak si myslím, že jsme zahráli velice dobře a brankových příležitostí jsme si vypracovali mraky. První branku jsem vstřelil, tuším po nahrávce zpoza brány od Vojty střelou nad rameno brankáře. Druhý a třetí gól padl také po skvělé práci Kuby a Vojty, kdy se to vždy ke mně nějak dostalo mezi kruhy a spadlo to tam. Ale šancí jsme měli minimálně na šest gólů.

Cíle jsou ve Svítkově hodně vysoké, všichni chtějí finále

Určitě jste měl ještě jiné nabídky do jiných týmů v 1. Lize. Proč jste si vybral právě Svítkov? Za rok se nejspíše budete chystat na juniorské mistrovství světa do Vispu, berete tak účast v 1. Lize jako bonusovou přípravu na tuto světovou akci?

K této spolupráci se Svítkovem mě také poprosil náš hlavní trenér v juniorce Filip Červinka, jelikož k nám jdou na střídavý start obránci Milan Flos a Radek Adámek právě ze Svítkova, tak jsem byl osloven, jestli bych jim také na pár zápasů nešel pomoci. Měl jsem také nabídku z nedalekého Žamberka, který hraje 2. Ligu, ale jsem si jist, že mi zápasy v 1. Lize dají více a pomůžou mi k vysněnému šampionátu ve Švýcarsku.

Rád bych se zeptal, jak Vy osobně vnímáte kvality 1. Ligy? Je to velký skok mezi Extraligou? Navíc jste věkem ještě junior, jaký je rozdíl mezi juniorskou Extraligou a 1. Ligou?

Musím říci, že rozdíl oproti seniorské extralize tam určitě je. Na všechno je více času. Ale řekl bych, že zápas proti Rakovníku měl také slušné tempo. A oproti juniorské soutěži je 1. Liga taky na jiné úrovni, jsou zde kvalitnější hráči a hraje se zde více do těla.

Jaká je Vaše role ve Svítkově a co cíle pardubického celku v této sezóně? A kam míříte s Letohradem?

Cíle jsou ve Svítkově hodně vysoké, všichni by chtěli do vysněného finále, tak uvidíme, jak se sezóna bude vyvíjet. Důležité je se dobře umístit po základní části, protože play off je úplně něco jiného. Jsem si vědom toho, že se od naší lajny očekává velká produktivita, takže doufám, že nám to spolu půjde a pomůžeme týmu k cíli sezóny. A s Letohradem máme samozřejmě také ty nejvyšší cíle, po dvou letech bychom už chtěli protrhnout semifinálové prokletí a podívat se do finále. Ale to vše uvidíme během sezóny, jak se nám bude dařit.

Ve dvacítce se utvořila skvělá parta, každý navíc může dát gól

Na jakého soupeře se nejvíce těšíte v novém ročníku 1. Ligy? Koho byste tipoval na to, že se bude pohybovat velmi vysoko v tabulce?

Rád bych si zahrál proti Poličce. Jelikož jsem zde taky pár zápasů odehrál a budou tam hrát i někteří kluci od nás z Letohradu, takže bych si proti nim rád zahrál. Řekl bych, že vysoko se budou pohybovat Prachatice, Jihlava, Hostivař, Polička a my.

Na závěr bych se chtěl zeptat na reprezentaci hráčů do 20 let, jak jste prožíval Páňa Cup? Byla to kvalitní příprava před mistrovstvím světa?

Já osobně jsem se na tento turnaj hrozně těšil a jsem nadmíru spokojen. Máme velice dobrou partu, a proto jsem si celý víkend náramně užil. Příprava to byla velmi kvalitní, jelikož jsme hráli s nejlepšími mužskými celky z České republiky a musím uznat, že jsme se určitě neztratili. Samozřejmě tam bylo dost nedostatků, ale věřím, že za rok tým ještě odvede kus práce a do Švýcarska se pojede pro ty nejvyšší příčky. Každý z nás je na tom velmi dobře po fyzické stránce, což jsme předvedli na turnaji a také v tom, že jsme všichni na stejné úrovni a branku může vsítit kdokoliv z nás. A hlavně, jak už jsem zmínil, máme výbornou partu, a to je základ.

Druhá nejvyšší soutěž pokračuje pořádnou várkou zajímavých duelů

1. Liga bude pokračovat dalšími zápasy v rámci prvního kol soutěže, kde se ukáží další týmy, které ještě na své zápasy nevyrazily a tím pádem měly větší možnost na přípravu. V neděli 15.9. nastoupí na svůj domácí plast další z tvz. nováčků soutěže. Plzeň-Litice přivítají na svém hřišti houževnaté Brno, jež bude obhajovat v této sezóně skvělé úspěchy. Jak si povede Plzeň? Zvládne Brno navázat na úžasné výsledky z loňské sezóny? Na další frontě se předvede celek ze Suchdolu nad Lužnicí, kam se o první body přijedou porvat hokejbalisté z Poličky, kteří již nedočkavě vyhlížejí start sezóny. Kdo bude mít větší šanci uspět v prvním zápase? Domácí Suchdol nebo zkušená Kometa? Asi nejlepší zápas bude k vidění na pražské Palmovce, kam se z jihu budou muset dopravit prachatičtí Horalové. Semifinálová odveta mezi Hostivaří a Prachaticemi bude započata v 15:00. Kdo se bude radovat z výhry? Vrátí Horalové mladíkům z Hostivaře hořké vyřazení z minulé sezóny?