1. liga

Druhá nejvyšší soutěž započala. Posilněný Svítkov a Jihlava uhájily domácí tvrz

Nový ročník 1. Ligy začal v neděli 8.9., když ve 14:00 odstartovaly dva úvodní zápasy 1. kola. Jedno utkání se odehrálo na domácím hřišti pardubického Svítkova, jenž čelil svému soupeři z Rakovníku. Na plast SK Jihlava dorazil mančaft Jestřábů z Přelouče, který byl více než odhodlaný k vítězství.

Nová posila Svítkova okamžitě zazářila: Faltus nastřílel čistý hattrick!

Pardubice na úvod sezóny nečekal lehký soupeř. Rakovník s extraligovými zkušenostmi má druhé nejvyšší lize co nabídnout. První třetina utkání byla opatrná a velmi vyrovnaná, a proto také skončila nerozhodným stavem 0:0. Do druhé části zápasu vstoupili lépe domácí, kteří chtěli překlopit vedení na svoji stranu, což se také povedlo. Autorem první branky domácích byl letohradský junior Faltus, který do Svítkova přišel na střídavé starty těsně před začátkem sezóny. Raci se svému soupeři drželi na dostřel „zuby i nehty“, ale vyrovnávající gól ve druhé patnáctiminutovce nepřišel.

V poslední části mohli fanoušci vidět nejvíce branek, a také velice zajímavý závěr zápasu. Nejdůležitějším mužem celého duelu se jasně stal svítkovský Filip Faltus, který v poslední třetině dovršil ve svém premiérovém zápase za Pardubice hattrick, což Hvězdám ze Svítkova zajistilo 3 body. Rakům se podařilo nakonec snížit stav utkání, ale na 3 góly Faltuse to nestačilo. Rakovník předvedl v Pardubicích sympatický výkon, což ale bylo málo. Pardubice potvrdily roli favorita tohoto zápasu a víme, že z pardubického celku se stává nebezpečný soupeř pro každého v 1. Lize.

Nově složený tým Jihlavy funguje jako namazaný stroj! Jestřábi ale nezklamali

V Jihlavě došlo po minulé sezóně k mnoha změnám. V 1. Lize „vystřídal“ „A“ tým Jihlavy jeho rezervní celek, do kterého se vrátili hráči, jež nastupovali za Kert Park Praha – Danko, Střecha, Blaško a Javorka. Větší část týmu ale tvoří hráči, kteří vloni vybojovali vítězství ve 2. Lize na jihu Moravy. Na půdu Jihlavy dorazil celek z východu Čech, konkrétně tým Jestřábů z Přelouče, který by si chtěl po loňském nezdaru spravit chuť a vrátit se mezi špičku 1. Ligy. Přelouč přivedla na začátek sezóny pár posil, což se také promítlo ve scénáři zápasu. První minuty utkání byly vyrovnané a nikdo se nikam netlačil. Každý si chtěl trošku osahat balónek a týmy začaly velice opatrně. Jako první se do větší šance dostali domácí, kteří se z této možnosti ihned prosadili. V přesilové hře Král nabil na střelu Zbořilovi, který všechno před sebou prostřelil.

Přelouč chtěla okamžitě vyrovnat výsledek zápasu, to se jí ale nepodařilo do konce první třetiny. V půlce druhé části utkání se znovu trefili do branky Jestřábů domácí. Gól si do statistik připsal zkušený útočník Jan Střecha. Minutu za to poskytli rozhodčí Přelouči přesilovou hru, jež se Jestřábům podařila využít. Humlíček byl na střelu juniora Vojtěcha Kopřivy krátký. V tomto zápasu padlo mnoho dvouminutových trestů, což se podepsalo na obou týmech. Na začátku poslední třetiny dostal jihlavský Blaško desetiminutový osobní trest za vražení na hrazení, ale tuto přesilovou hru Přelouč nevyužila.

Ve 40. minutě se šance Jestřábů na vyrovnání zápasu rozplynuly, protože si nedokázali pohlídat trio Střecha – Danko - Peschout, kteří zařídili třetí branku domácích. Navrátilci se zkušenostmi z extraligového Kert Parku ukázali, že budou velmi cennými hráči pro jihlavskou družinu. Ve 43. minutě si hosté vzali ještě oddechový čas, ale celou situaci si Jihlava dokázala pohlídat, a tak slavila první tři body v sezóně. Tak jako Svítkov, také Jihlava potvrdila roli favorita a všichni si na ni budou muset dát velký pozor!


Ohlasy trenérů:

Libor Komůrka (manažer HC Jestřábi Přelouč): „Nastoupili jsme v hodně obměněné sestavě a odehráli jsme vyrovnanou partii, kdy jsme na dvoubrankový náskok domácích zareagovali využitou přesilovkou. Ve třetí třetině pět minut před koncem vstřelili domácí třetí branku a již si náskok pohlídali. Kluci makali, novicové v sestavě ukázali, že až si to trochu sedne, mohlo by to šlapat. Není potřeba panikařit, podobné zápasy nás budou čekat celou sezónu a my je musíme zkoušet otáčet na svou stranu. Velmi dobrý výkon předvedl v brance jeden z nováčků v sestavě Lukáš Varga.“