1. liga

1. Liga se pozvolna rozjela. Jak vidí své šance Kometa a kdo bude favoritem soutěže?


Minulý víkend vypukla nová sezóna pro hokejbalisty z druhé nejvyšší soutěže v České republice. O první rozhovor tohoto ročníku jsme požádali rychlonohého útočníka Komety Polička Jiřího Tobiáše. Východočeši vstoupí do prvoligových klání až tento víkend.

První hrací neděli nastoupily na hřiště pouze 4 týmy. Svítkov díky vydatné podpoře letohradské posily Filipa Faltuse srazil na kolena ještě loni extraligový Rakovník 3:1, když si juniorský útočník připsal čistý hattrick! Jihlava pak se svými největšími hvězdami udolala statečně bojující Jestřáby z Přelouče stejným poměrem. 1. Liga pokračuje již tento víkend nadupanějším programem, než tomu bylo na začátku soutěže. Do akce se vrhne i tradiční prvoligový účastník z Poličky, kterého čeká daleký výjezd na jih Čech, kde se střetne s nováčkem ze Suchdola.

Redakce webu hokejbal.cz se rozhodla více zacílit na hráče 1. Ligy tím, že se každý měsíc bude skládat tzv. ALL STARS tým měsíce, kam se může dostat každý hráč, jaká bude první šestice hráčů v týmu měsíce září?

Snažíme se každý zápas vyhrát, a hlavně si ho užít

Přes léto v každém klubu probíhala letní příprava, mohl byste nám popsat, na co jste se při tréninku s Kometou nejvíce zaměřili? Co je klíčovým faktorem na hřišti v 1. Lize?

Letos jsme se zaměřovali především na to, abychom nějaký tréninky vůbec měli oproti jiným rokům (smích). Ale pokud jsme se sešli, tak jsme se snažili vymyslet nějaký komplexní trénink. Dokonce se nám podařilo zorganizovat malé soustředění u vody na Vranově, kde jsme utužovali vztahy a nabírali objem. Jako klíčový faktor bych nezvolil žádný, řekl bych, že to hodně záleží na hráči, jaký styl hokejbalu hraje a jaký mu vyhovuje.

Jako každoroční stálice 1. Ligy budete nastupovat do soutěže jako jeden z největších favoritů, souhlasíte? Vidíte svůj tým v roli kandidáta na titul?

Za poslední 3 roky jsme ligu jednou vyhráli a jednou skončili na 3. místě, takže si myslím, že nás tato bilance pasuje na jednoho z favoritů. Neřekl bych, že by nás znervózňovala role favorita, protože na to moc nemyslíme. Prostě se snažíme každý zápas vyhrát, a hlavně si ho užít, jak říká před každým utkáním náš trenér (Pavel Štefka pozn. red.).

V loňské sezóně jste zažili jeden z nejhorších startů do soutěže, jak to bude letos? Jaká část je pro Vás důležitější? Podzim nebo jaro?

Je to pravda, byla to docela šňůra proher. Letos snad něco podobného neuděláme. Pro mě jsou důležité obě, ale pro tým je velká psychická výhoda do play off, když se podaří jarní část. Na podzim by bylo super držet se někde do 5. místa.

Kvalitou bychom Extralize nedělali špatné jméno

S jakým cílem budete vstupovat do nového ročníku 1. Ligy? Vím, že je na to ještě brzy, ale chtěl bych se zeptat, jestli už teď pomýšlíte například na nějaké semifinále v play off nebo se snažíte jít krok po krůčku?

Žádné cíle jsme si zatím nedávali, uvidíme, jak se to všechno vyvine.

Před pár lety se Vám 1. Ligu podařilo vyhrát, ale do Extraligy jste si netroufli. Kdybyste měli možnost jít zkusit hrát nejvyšší českou hokejbalovou soutěž, jak byste se k tomu postavili?

To se těžko spekuluje, nejsem vedoucí klubu. Kvalitou si myslím, že bychom Extralize nedělali špatné jméno, alespoň v to doufám.

Minulý rok se Vám osobně velmi zadařilo v individuálních statistikách, kde jste jak v základní části, tak i v play off skončil vždy na 2. místě svého týmu za kapitánem Filipem Štefkou, se kterým hrajete v jedné lajně, je mezi Vámi dvěma nějaká motivace a předhánění se v kanadských bodech?

Ne, to určitě ne, vím, že ho nikdy nemůžu porazit, jelikož je jeho táta trenér (smích). Proto je i kapitánem našeho týmu (ještě větší smích).

Je známo, že jste docela velkým šprýmařem v kabině, můžete nám prozradit jaká je například Vaše přezdívka, kterou Vám Vaši spoluhráči vymysleli? A s kým si v kabině nejvíce rozumíte?

Neřekl bych o sobě, že jsem šprýmař. Moje aktuální přezdívka je „Krozbi“, podle hráče z NHL – Jevgenije Malkina.

Vysoko tipuji Hostivař, Prachatice a nás!

Sezóna Kometě začne o týden déle, než měla, a to 15. září, kdy poputujete na jih Čech do Suchdolu nad Lužnicí. Co můžete čekat od tohoto nového týmu v 1. Lize? Je pro Vás výhodou, že se Vám první zápas s Liticemi odložil a Vy máte více času na přípravu?

Těžko říct, naposledy jsme proti nim hráli asi 4 roky nazpět a je dost pravděpodobné, že omladili kádr, takže se necháme asi překvapit.

Do soutěže přibyly 4 týmy, Rakovník, Malenovice, Plzeň a Suchdol. Na koho se nejvíce těšíte? Rakovník Vás před 5 lety vyřadil v osmifinále play off 1. Ligy, budete jim to chtít oplatit?

Chtěl bych říct Rakovník, ale mají můj neoblíbený asfaltový povrch, pokud se něco nezměnilo (smích). Pokud se s nimi setkáme v play off, tak jim určitě nic nedarujeme.

Dokážete si tipnout, kdo by mohl být favoritem 1. Ligy a kdo se bude pohybovat na předních příčkách celé tabulky? Kdo je podle Vás nejsympatičtějším týmem ve druhé nejvyšší hokejbalové lize?

To se těžko tipuje, jelikož přišly do ligy další 4 mančafty. Ale po minulém roce bych tipnul vysoko Hostivař, Prachatice a nás.