1. liga

1. Liga začíná od nuly. Co může nabídnout druhá nejvyšší soutěž v této sezóně?

Po letní přestávce, v jejímž rámci se všechny hokejbalové celky připravovaly na novou štaci, znovu vypukne „běh na dlouhou trať“, kdy se budou hokejbalisté z 1. Ligy snažit sbírat body do tabulky, aby si zajistili účast ve vyřazovacích bojích.

O největší překvapení se v loňském ročníku postarala nováčkovská Hostivař, která dokázala v semifinále vyřadit prachatické Horaly. Nejlepším týmem se ale nakonec staly Dobřany, jež si po pečlivém zvážení dokonce zahrají v této sezóně nejvyšší českou hokejbalovou soutěž. Tím ale sezóna neskončila. Všechny prvoligové mančafty čekaly na to, kdo by teoreticky mohl hrát v nové sezóně 1. Ligu. Z druhých lig nakonec přibyly 3 týmy, Malenovice, plzeňské Litice a Suchdol nad Lužnicí. Jak zvládnou tyto kluby vstup do nové zkušenosti? Všechny tyto celky již 1. Ligu v minulosti hrály, ale ta se velice posunula kupředu.

Staronovým aktérem se v druhé nejvyšší soutěži stal také Rakovník, jenž sestoupil z Extraligy. Celkový počet týmů v 1. Lize se ustálil na čísle 11, když 4 zmíněné týmy posílily řady 1. Ligy, ale také na druhé straně 3 prvoligové stálice soutěž opouští. Loňští mistři z Dobřan putují místo Rakovníku do Extraligy. Velkou škodou pro kvalitu ligy bude absence celků z Opavy a Jindřichova Hradce, jejichž účast v lize bude velmi chybět. Kdo bude podle Vás největším favoritem 1. Ligy v ročníku 2019/20?

HBC Hostivař: Mládí vpřed. Přijde po úspěchu kocovina?

Mladý tým z hlavního města Prahy předvedl v minulé sezóně nevídanou věc. V premiérovém ročníku 2018/19 se podařilo mladíkům z Hostivaře získat druhé nejlepší místo ze všech týmů. Ve finálové sérii padli pouze se Šneky z Dobřan poměrem 3:1 na zápasy. Tento hokejbalový klub „šlape jako švýcarské hodinky“ a hlavně se zaměřuje na mládež, což je nejdůležitější, ale jak se s novou rolí popasují vicemistři z loňského roku? Mnoho hráčů dostalo nabídky z Extraligy, jak to budou stíhat s 1. Ligou a čemu budou dávat přednost? Jedno je jasné, že HBC Hostivař znovu bude sázet na mládí a dravost. I když Pražané vloni dosáhli na skvělé umístění, tak to nemusí znamenat totéž v této sezóně.

HBC Prachatice: Jak Horalům zatopí další jihočeská konkurence?

Horalové vypadli v minulém play off v semifinále, a to s Hostivaří, a tím se umístili na celkovém 3. místě, což bylo pro jihočeský tým z Prachatic hořkým zklamáním, protože suverénně ovládli celou základní část. Jihočeši se v obou sezónách, ve kterých působí v 1. Lize prezentují dobrým hokejbalem, a ještě lepšími výsledky. Prachatice budou určitě chtít „do třetice všeho dobrého“ zabojovat o postup do Extraligy, jenž by pro ně byl splněným snem. Naše redakce tento tým řadí mezi největší favority 1. Ligy. Jelikož ale postoupil do 1. Ligy další jihočeský celek ze Suchdolu, tak Horalové přijdou o pár hráčů, kteří vloni nastupovali právě v Prachaticích. Udělá tato skutečnost Horalům „čáru přes rozpočet“?

SK Kometa Polička: Bude se opakovat podzimní „šlamastyka“?

Dlouholetá ikona druhé nejvyšší hokejbalové ligy Česka nesla vyřazení od mistrovských Dobřan velmi smutně. Celková prohra v sérii 3:2 pro Šneky Kometu opět zastavila před vysněným finálovým soubojem, do kterého se jí nedaří prokousat. Tento tým v sobě má velký potenciál, ale vždy v podzimní části celek z východu ztrácí, kvůli nedostatkům hráčů, ale na jaře pokaždé šlape jako namazaný stroj, jenž se zastaví těsně pod vrcholem. Tato sezóna bude pro Kometu zlomová. Tým by mělo doplnit pár mladých talentovaných hráčů, což Poličce prospěje. Velice mladá družina Pavla Štefky by si ráda zahrála Extraligu, ve které by se určitě neztratila, ale to by musela dopilovat všechny faktory, které hrají proti ní.

HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice: Potvrdí hvězdy vzestup?

Dalším týmem z východu, jenž se pohybuje v 1. lize už roky je pardubický Svítkov. Stars jsou v úzké spolupráci s Hradcem Králové, což Pardubicím přináší značný zisk na výsledcích. Svítkov se každým rokem zlepšuje, ale v play off skoro vždy narazí na poličskou Kometu, která je pro ně konečnou. Jak hodně se ještě prohloubí spolupráce s hradeckými Piráty? Kdo bude letos nastupovat za Stars? Pardubický trenér, Petr Kopečný, začal více sázet na mládí a talentovaným klukům dává šanci, což je dobrým krokem pro český hokejbal. Dokáží Pardubice vybojovat v další sezóně více než čtvrtfinále?

HBK Bulldogs Brno: Faktor asfalt mizí. Jaká bude doba plastová?

Jedno z velkých překvapení se zrodilo v Brně. Minulý ročník se Buldokům velice povedl, protože se jim podařilo umístit na 2. místě v základní části, což ještě nikdy nedokázali. Ve čtvrtfinále bohužel vypadli s Hostivaří, ale vše hodnotili kladně. Další novinkou pro brněnské hráče i borce z ostatních týmů bude v nové sezóně to, že se v Brně bude pokládat zbrusu nový plastový povrch. Buldoci byli řadu let zvyklí na domácí asfalt, jenž dělal všem velké problémy, ale teď je čeká nová výzva. Jak si poradí Brno s domácím plastem?

HC Jestřábi Přelouč: Nový plastový povrch, co nutné posily?

Velkým nezdarem skončila loňská sezóna pro tým z Přelouče, který dopadl ze všech nejhůře, a to na posledním místě, což je pro Jestřáby velice neobvyklé. Tento celek má velice zkušené jádro, ale každý se shodne na tom, že by to potřebovalo krapet omladit. Manažer Jestřábů, Libor Komůrka, zajisté pracuje na nových posilách pro Východočechy, kteří se budou také v tomto ročníku pyšnit novým plastovým povrchem jako Brno. Dokáže se Přelouč sebrat ze dna a znovu bojovat o nejvyšší příčky 1. Ligy?

SK Jihlava: Pomůže spojení a návrat ztracených synů?

Jihlava v 1. Lize, to je velice zajímavé téma. „A“ tým Jihlavy, který působil v loňské sezóně ve druhé nejvyšší soutěži se naprosto rozpadl. Co Jihlavu zachránilo v setrvání v 1. Lize bylo to, že se záložnímu týmu Jihlavy podařilo vyhrát 2. Ligu a tím si zajistit postup, jenž nebyl nutný, protože se oba týmy spojily v jeden, kde kostru týmu tvoří hráči z 2. Ligy a zbytek hráčů z hlavního týmu, kteří zůstali a mohli se přidat. Dobrou zprávou pro Jihlavu je, že za ni bude nastupovat znovu Jan Střecha s Petrem Dankem, kteří byli vždy motorem Jihlavy. Jestli bude Jihlava favoritem 1. Ligy nedokážeme odhadnout, ale pokud to vedení z Vysočiny chytí za správný konec, tak by Jihlava mohla mít šance na umístění na přednějších příčkách.

HBC Rakovník: Zastaví se výkonnostní sešup?

Sestupující z Extraligy se celou dobu trápil. Přitom jde o tým, jenž v ročníku 2015/16 dokázal vyhrát 1. Ligu a postoupit výše. Vše se ale změnilo, teď se Rakovník rozmýšlel, jestli vůbec přihlásit 1. Ligu, což se ale nakonec stalo. Kdo ví, jestli bude Rakovník bojovat o přední příčky nebo se držet spíše dolní části tabulky. Do mančaftu by mělo přijít pár mladých hráčů, což by mohl být dobrý restart pro Raky. Tento klub ale bude pro všechny své soupeře nepříjemným a houževnatým protivníkem, který může jenom překvapit. Co myslíte? Jak na tom budou Raci? Všechny spekulace a otázky ohledně Rakovníku se dozvíme až po startu nové sezóny.

HBC Plzeň-Litice: Důležitá bude šířka kádru!

Celek z Plzně, jenž si účast v 1. Lize znovu vybojoval, a to suverénním způsobem. Zde ale nastává těžká realita a otázkou je, jak na tom Litice budou v novém ročníku 1. Ligy. Pokud budou chtít Litice zabojovat o play off a držet se prvoligové špičky, budou si muset sehnat pár nových tváří do týmu a značně doplnit kádr, zda trenér nebo vedení Plzně sežene pár hráčů z řad Mečounů je nám záhadou. Jedno ale víme, Liticím se v druhé nejvyšší české hokejbalové soutěži nikdy moc nevedlo, to ale neznamená, že to letos musí být stejně, záleží jenom na tom, jak se k tomu Plzeň postaví. Od Litic může čekat jen velmi milé překvapení.

SK Suchdol nad Lužnicí: Schyluje se k zajímavému derby s Horaly!

Dalším staronovým zástupcem je Suchdol nad Lužnicí, jenž také dokázal postoupit do 1. Ligy. Ze Suchdolu chodilo pár hokejbalistů hrát v minulé sezóně za prachatické Horaly, což tento rok nepůjde. Tento celek nás může také pouze překvapit jako Litice, ale určitě to bude zdatný soupeř pro všechny týmy v lize. Jihočechům se v 1. Lize také příliš nevedlo, a proto se uchýlili hrát 2. Ligu, ale teď jsou zpět a uvidíme, co nám předvedou. Diváci na jihu Čech se můžou těšit na skvělé derby s Horaly, což určitě bude zápasem kola.

HBC Malenovice: Čamlíci hrát druhé housle rozhodně nebudou!

Krásný návrat do 2. nejvyšší hokejbalové soutěže také zaznamenaly Malenovice, jež ve finále 2. Ligy podlehly pouze jihlavskému „B“ týmu. Malenovice patřily vždy mezi TOP týmy 1. Ligy, ale to už je pár let dozadu, jak tomu bude tento ročník? Všichni se shodují v tom, že borci z Malenovic budou velice atraktivním soupeřem, což hodně „opepří“ celou ligu. V Malenovicích se také snaží zabudovávat do týmu mladé hráče, a to je v 1. Lize velmi důležité. Jak si poradí se svojí konkurencí nově sestavený a omlazený tým z okraje Zlína?

V této lize může každý porazit každého, ale naše redakce hokejbal.cz si troufne nastínit a tipnout si pár favoritů ligy. Největšími kandidáty na zisk 1. místa celé ligy by mohly být Prachatice a Kometa. Celky, jež budou bojovat o dobré postavení v tabulce a budou si brousit zuby na ty nejvyšší stupínky budou ty z Hostivaře, Jihlavy a navrátilci z Rakovníku. Mančafty, které budou velkou hrozbou pro všechny týmy v lize, to bude pardubický Svítkov a Jestřábi z Přelouče. Od týmů, jež přišly z nižších lig, můžeme čekat osvěžení celé soutěže, kde se jeden z celků Malenovic, Litic a Suchdolu určitě podívá do vyřazovacích bojů. Tento názor a tipy má naše redakce, souhlasíte s těmito predikcemi? Kdo bude nejlepším klubem 1. Ligy v ročníku 2019/20?