1. liga

Vítěz 1. Ligy z roku 2016 zpátky na scéně! S čím nastoupí Rakovník do nové sezony?

Rakům se v extraligových časech vůbec nevedlo, dvakrát skončili na chvostu tabulky a jednou předposlední. Jak to Rakovník zvládne v dalším sezoně v 1. Lize, kterou vyhrál před čtyřmi roky? Bude znovu chtít útočit na postup?

1. Liga? Rozhodl i fakt pokračování trenéra Pepy Moravce

V Extralize jste působili 3 roky a každou sezonu jste hráli spodek a ani jednou jste se nedostali do play off. Kde byla chyba? Nemrzí vás, že opouštíte nejvyšší hokejbalovou soutěž?

Chyba byla určitě v nesmírně úzkém hráčském kádru, hlavně také přístupu některých hráčů k tréninkům a kvalitě tréninků samotných. Ono, když přijde na trénink osm lidí, ani Ken Hitchcock by ten trénink neudělal. Mně osobně to mrzí moc, protože kdybychom jako klub k extralize přistoupili jinak, mohlo to jinak vypadat. Ale to je to kdyby... Mám za sebou nějakých jedenáct sezon v Extralize, kde se slavily tituly nebo hrály baráže, ale rakovnická extraligová epizoda byla srdcem nejvíc. Takže pro mě velké zklamání, jak to dopadlo.

Probíhaly spekulace, že půjdete ještě níže než do 1. Ligy. Kam jste původně měli namířeno a proč jste se stejně rozhodli pro druhou nejvyšší soutěž?

Po sezoně jsme si to torzo zbylých hráčů sedli a hlasovalo se. Nakonec včetně příchozích dorostenců do „A“ týmů to dopadlo tak 60 ku 40 pro 1. Ligu. Opravdu se hodně vážně diskutovalo o regionu. Nakonec pro vyšší soutěž rozhodl i fakt, že zůstal trenér Pepa Moravec, který nám dospělým i dorostencům hodně dal. Konečně je v klubu nějaká koncepce a když se pomalu budou zabudovávat „mlaďasové“ do týmu dospělých, o budoucnost hokejbalu v Rakovníku se nebojím. A byla by škoda, hrát regionální soutěž.

Doufám, že budeme hrát v horních patrech tabulky

V čem se 1. Liga bude po třech letech dle vašeho názoru lišit? Jak to vidíte se stránkou kvalit této soutěže a jak velký skok očekáváte z Extraligy?

Lišit se bude určitě v obsazení týmů. Některé týmy udělaly velký progres. Ať už Hostivař nebo třeba Brno. Osobně se těším například na Prachatice. Viděl jsem je loni na turnaji na Kladně a hráli fakt sympaticky. Skok oproti Extralize ale bude určitě veliký, o tom žádná, to si prostě musíme přiznat.

Co bude vaším cílem v prvoligové sezoně? Budete chtít hrát vršek tabulky a myslíte si, že se můžete řadit mezi favority?

Já jsem se poslední tři roky naprohrával dost, tak doufám, že tuhle následující sezonu nějakou tu výhru s Rakovníkem zažiju. Jinak hráli jsme Extraligu, sice chvost, ale i když budeme nastupovat s obměněným kádrem, nějaká kostra zkušených hráčů tu je a asi by byl alibismus se za něco schovávat. Doufám, že budeme hrát v horních patrech tabulky. Skvělé by bylo do pátého místa.

Sledoval jste během extraligových sezon 1. Ligu? Znáte některé týmy z této soutěže? Když jste postoupili do Extraligy, tak jste vyřadili v osmifinále poličskou Kometu, která vás velice potrápila a málem i vyřadila, jak na tento souboj vzpomínáte?

Po očku jsem sledoval. Asi mě napadnou Dobřany - teď už extraligové, Opava - bohužel mimo národní ligu. Na zmíněnou Poličku mám velkou vzpomínku. Mám někde v počítači uloženou fotku, jak ve třetím domácím zápase my Rakovničtí hoříme a osamocený hráč Poličky asi dvě minuty před koncem zápasu netrefil prázdnou bránu, ale břevno. Jelikož se v té době čtvrtfinále hrálo na dva vítězné zápasy, znamenalo by to pro Rakovník dozajisté konec a žádná extraligová účast.

Vize je jasná: bavit se hokejbalem a začlenit mladé hráče

V Extralize jste trpěli problémy s počtem hráčů a na některé zápasy vás bylo méně než 10. Máte toto téma vyřešené? Jak to vypadá s liniemi hráčů pro další ročník?

Tak dnes nás na tréninku bylo sedm (smích). Nevím, doufám, že se do tréninků, a hlavně zápasů zapojí víc lidí. Zkusíme mladé. A celkově budeme hrát tak, aby nás to zase pořádně bavilo.

Co letní příprava? Kolikrát týdně chodíte trénovat na hřiště a budete podstupovat nějaká přípravná utkání?

Letní přípravu jsme začali minulý týden. Chodíme trénovat dvakrát týdně společně s dorostem. O tréninky se stará již zmíněný Pepa Moravec a má to grády, takže za mě super. Co se týká utkání, budeme se účastnit turnaje v Novém Strašecí, a to je dle mého názoru jediná zápasová prověrka. Osobně se na sezonu těším jako vždy. Snad i moji spoluhráči.

Jaké budou vaše hlavní cíle do nového ročníku 1. Ligy? Budete se chtít ihned dostat zpět do nejvyšší hokejbalové soutěže?

O nějakém návratu mezi hokejbalovou smetánku po té protrápené minulé sezoně nemůže být vůbec řeč. Vize je jasná. Mít z hokejbalu zase radost a začlenit mladé hráče do chlapů, vštěpit klubu nějakou koncepci, aby vše mělo svou hlavu a patu.