1. liga

Hostivařská senzace se po pauze chystá na přípravu. Upletli jsme si bič, myslí si Novák

První sezona v 1. Lize pro Pražany dopadla skvostně, ale s hořkým koncem. Hostivař se stala vicemistrem druhé nejvyšší soutěže v České republice, když ve finále podlehla Šnekům z Dobřan. Jak hodnotí tento úspěch Ondřej Novák, trenér Hostivaře, jenž zastává i další funkce v klubu?

Hlavní cíl? Stále zapojovat naše odchovance a pořádně je „omlátit“

V premiérové sezoně jste s Hostivaří zažili velkou euforii. Stali jste se vicemistry 1. Ligy, jak si tohoto umístění ceníte s odstupem času?

Řekl bych, že pořád stejně. Loňská sezona už je ale dávno pryč.

Cíle máte zajisté velké. Jaké budou konkrétně pro další sezonu? Budete mířit ještě výše než na 2. místo v celé lize?

Postupem do finále jsme si pochopitelně na sebe trochu upletli bič, je ale potřeba připomenout, že po dlouhodobé části nám patřilo sedmé místo a do play off jsme postoupili až na poslední chvilku. Hlavním cílem bude každopádně především dále zapojovat naše odchovance a pořádně je „omlátit“ na to, aby v budoucnu měli na nejvyšší soutěž.

Již v předešlých rozhovorech jste zmínil, že hledáte trenéra pro „A“ tým? Jak je to s touto pozicí pro nadcházející ročník? Bude nový trenér nebo funkci stále budete zastávat vy?

Hlavního trenéra hledáme a hledat dále budeme. Není tajemstvím, že jsme v posledních měsících oslovili pana Pavlíka (bývalý hlavní trenér extraligového Ústí nad Labem pozn. red.) a pana Mašíka (hlavní trenér pardubického Autoskla a mužské reprezentace pozn. red.). Bohužel se zatím nezadařilo, u týmu jsem tedy stále já. Uvnitř klubu ale ještě řešíme jednu variantu, aktuálně ale ještě nedokáži říci, jak se nám ji podaří zrealizovat.

Vyznávám trochu odlišnější formu přípravy

Když jsme nakousli ty změny, proběhnou nějaké úpravy v řadách hráčů? Budete do týmu začleňovat další mladé hráče, abyste měli na čem stavět?

Co se týče kádru, měl by stále stát na našich klucích, zapojíme více i další juniory, z nichž někteří už zasáhli do posledního play off. Prostor dostanou nyní i obránci ročníku 2002, Dan Vaniš, Ota Sedláček a Tomáš Fic. Posily odjinud nijak zásadně neřešíme, je ale dost pravděpodobný příchod dvou až tří útočníků s extraligovou zkušeností, kteří by měli být nápomocni k rychlejšímu progresu našich odchovanců. Rádi bychom dojednali střídavý start i jednoho mladého brankáře, který by kryl záda Vaškovi Štouralovi.

Kdo u vás vede letní přípravu? A co musí vaši svěřenci v létě podstoupit, aby byli dobře připraveni na další ročník?

Já osobně vyznávám v tomto amatérském sportu trochu odlišnější formu přípravy. Po sezonách, které opakovaně absolvuje naše omladina, je potřeba vyčistit především hlavu, do srpna je tedy vždy volno. Věřím, že kdo chce hrát v základu týmu z druhé nejvyšší soutěže, nesedí v létě na prdeli a hlídá se při individuálním tréninku. Tým je složen z velké části z juniorů a těm startuje letní příprava 6. srpna. Základem je týdenní soustředění ve Světlé nad Sázavou, kam 11.9. odjede třicet juniorů. Starší hráči se zapojí do přípravy po této akci.

Když jedeme na asfalt, hráči hledají ve skříni „Tohosky“

Netajil jste se s tím, že kdybyste porazili Dobřany ve finále, tak byste do Extraligy určitě šli, jak to vidíte teď? Budete si chtít vybojovat postup do nejvyšší české soutěže?

Hrajeme týmový sport, vždycky budeme chtít vyhrát, ať už budeme hrát v kterékoliv soutěži. Věřím, že Extraligu náš tým v budoucnu hrát bude, je to přeci jen nejvyšší soutěž našeho sportu, ačkoliv ji nijak nepřeceňujeme. Jestli do ní postoupíme nebo ji časem od někoho převezmeme, je zatím otazníkem.

V 1. Lize působíte stále krátký čas, ale už jasně víte, do čeho jdete. Myslíte, že letos bude základní část z vaší strany lepší? Vyšší startovací pozice do play off je vždy lehkým polštářem.

Uvidíme, tým zřejmě ještě více omladí, především v defenzivě, kde máme hodně pracovitých a nadějných kluků. Musí se ale ještě v mužské sezoně vyhrát. Jak se nám bude dařit v základní části nehodlám odhadovat. Často je to o detailech a soutěž bude určitě opět hodně vyrovnaná.

Na jaké soupeře se těšíte v dalším ročníku 1. Ligy? A jak vnímáte staronové týmy jako Malenovice, Litice, Suchdol a Rakovník? Kdo z nich bude nejsilnějším?

Těšíme se na všechny soupeře, neděláme rozdíly. Maximálně tehdy, když jedeme na asfaltovou plochu, na kterou už hráči nemají mnohdy ani hokejky a den před odjezdem hledají ve skříni „Tohosky“ nebo v lese trhají větve (smích). Věřím, že soutěž oživí především tým z Malenovic.