1. liga

Smečka Buldoků znovu nabírá síly. V jaké části tabulky se chtějí Brňané pohybovat?

Brno zažilo vskutku skvělou sezonu v 1. Lize, ale s hořkým koncem. Základní část Buldoci zvládli na jedničku, což překvapilo i naši redakci. 2. místo v základní části je skvělým počinem od tohoto celku, jenž se vždy pohyboval okolo 8. místa.

Cíl jsme si splnili. Ambice někam postupovat jsme neměli

V loňské sezoně se váš tým stal největším překvapením celé ligy. Do play off jste postupovali z 2. místa, jaké to byly pocity? Jste na své hráče pyšný?

S ohledem na to, že 1. Liga je již několik let kvalitní a vyrovnaná soutěž, kde může každý porazit každého, a to nejen na domácím hřišti, pro mne to až tak velké překvapení nebylo. Více jsem byl překvapen z konzistentní formy týmu a z jeho vnitřní síly. A pocity to byly veskrze velmi příjemné.

Základní část pro vás byla jízdou, skončili jste na 2. místě jenom kvůli vzájemným zápasům za Prachaticemi, nemrzelo váš tým to, že 1. místo v základní části uteklo o takový kousek?

A co by se tím změnilo, snad jen soupeř pro první kolo play off? Klidně jsme mohli být i čtvrtí - bodové rozdíly na prvních čtyřech místech byly těsné, ale také, jak se ptáte, i první. Všichni se ale v 1. Lize známe a víme, co od koho můžeme čekat a proč to vlastně skončilo po základní části takhle. Kdyby například Jihlava nebyla vnitřně rozpolcená, jistě by zamíchala pořadím na předních příčkách výrazněji. To samé víme o Opavě, kdy kluci z Opavy celý podzim odehráli venku, kvůli rekonstrukci hřiště a na jaře hráli domácí zápasy na plastu, na který ještě nemohli být plně aklimatizovaní, a tak by se dalo pokračovat i u ostatních. Takže druhé místo mne nemrzí, naopak velmi těší a byl jsem za něj rád.

V play off jste narazili na nováčka z Hostivaře, který vás vyřadil hned ve čtvrtfinále. Kde byl hlavní rozdíl? Málokdo čekal postup Hostivaře. Splnili jste i tak cíl sezony?

Na konci základní části soutěže se nám zranili čtyři obránci, a nakonec do play off naskočili jen dva v jeho různé fázi. Tým tím byl o malinko pomalejší a méně agresivnější. Navíc jsme zaváhali v prvním utkání na domácím hřišti. Přesto celá série byla vyrovnaná a v každém z těch čtyř vzájemných utkání mohl vyhrát kterýkoliv z týmů. Cíl jsme si splnili a ambice někam postupovat jsme neměli, neměli bychom je ani kdybychom celou základní část vyhráli.

Hřiště čeká rekonstrukce. Vymění se nejen povrch, ale i mantinely!

Už se určitě nemůžete dočkat, až začne další sezona. Jak se na ni připravujete? Jaké věci byste chtěl změnit na hřišti?

Příprava je v plném proudu. Dvakrát týdně je fyzická příprava se zaměřením na rychlost a výbušnost a jednou týdně se připravujeme na hřišti. Navíc každý hráč by měl ještě individuálně aktivně relaxovat a rehabilitovat.

Na vašem hřišti vyhrává málokdo, protože další týmy již většinou mají plastový povrch. Neplánuje váš klub do budoucna položit plast?

Nejdříve se trochu zamyslím nad úvodem otázky. Myslím, že tady na asfaltu vyhrál málokdo, protože tady málokdo byl lepší. Ale nebylo to tím, že by měl doma plast - Hostivař nás přece tady také porazila v prvním zápase play off, a to samé Dobřany na úvod sezony. A naráz neuměl ten tým hrát na asfaltu, ale tím, že buď přijeli s mnoha dorostenci v neúplné sestavě nebo v málo lidech. Přesto většina zápasů v Brně byla hodně vyrovnaných a pěkných. A nyní k meritu otázky, hřiště patří Městské části Nový Lískovec a spravuje ho ZŠ Kamínky. Možná se ale bude většina týmů divit, protože od 1.9.2019 by měla začít rekonstrukce hřiště s tím, že se vymění nejen povrch, ale i mantinely. Takže na začátku začneme hrát na novém plastovém povrchu.

Těším se na všechny nové týmy, mrzí mě konec Opavy a Olympu

Jaké budou cíle do nadcházejícího ročníku 1. Ligy? Určitě budete chtít zase hrát nahoře, je tomu tak?

Cíl máme stejný jako v minulé sezoně. Dostat se do play off. I letos budeme mít problémy se stabilizací týmu a čím dříve se to povede, tím lepší budou výsledky. Za náš klub nastupuje dost mimobrněnských studentů, kteří se připravují individuálně a jelikož v Brně začíná na vysokých školách zimní semestr poměrně pozdě, prvních několik utkání máme vždy nevýrazných a špatných. Následné cíle pro play off uvidíme až podle toho, jak se budeme prezentovat a jaká bude síla ostatních týmů. Navíc si budeme zvykat na plast.

1. Liga se rozroste o jeden tým, jaký na to máte názor? Jak věříte novým prvoligovým týmům a na jakého z nových soupeřů se nejvíce těšíte?

Tak žádní nováčci to nejsou. Litice hrály 1. Ligu ještě v předminulé sezoně, Suchdol o dva roky dříve a Malenovice mají historické zkušenosti také. Navíc jsou z části zásobárnou hráčů, stejně jako Kyjov a Hodonín, pro Sudoměřice, takže mají velmi dobrý tým, což ukazovali i v 2. Lize. Liga by se měla ještě více rozšířit, minimálně na 12 týmů. Podle mne tomu ale brání zbytečně vysoký počet povolených střídavých startů mezi soutěžemi. Těším se na všechny nové týmy a je mi jen líto, že skončila Opava, se kterou to byly vždy krásné, tvrdé a vyrovnané boje, to samé si myslím o Olympu.

Komu jste přál více postup do Extraligy? Vašemu přemožiteli z Hostivaře nebo dobřanským Šnekům?

Popravdě jsem nejvíce věřil Poličce. Hostivař si ten postup ještě vybojuje v některé z následujících sezon, tomu pevně věřím. Má velmi mladý kádr, který má velkou budoucnost. Navíc letošní play off jim dalo další zkušenosti do příštích těžkých utkání. Dobřany patří a patřily vždy ke konci každého play off k TOP favoritům a nejsilnějším týmům. Je to tím, že hokejisté, kteří je posilovali již dříve v mládežnických kategoriích již mají po sezoně a jdou velmi rádi pomoci, protože se s kluky znají a hrají s nimi hokejbal již řádku let. A jelikož na západě Čech je hodně kvalitních týmů, tak si myslím, že po menším doplnění budou moci Dobřany hrát v Extralize důstojnou roli, alespoň bych jim to přál.